Jump to content

MatthijsF

Junior
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer in spe
 • How did you find us:
  zoekmachine
 • Blog

Register

 • What age group do you belong to?
  19-24
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Bedankt voor jullie reacties. Een VOF is voor deze onderneming geen optie i.v.m. latere verkoopbaarheid, en ook eventuele aansprakelijkheid. Mijn vraag is beantwoord, aan een eenmanszaak heb ik in deze niets.
 2. Voor een nieuw te starten onderneming ben ik me aan het orienteren op verschillende rechtsvormen. Ons product is een app. We ontwikkelen deze app en verkopen abonnementen aan MKB-bedrijven. Vast staat dat er een werk BV komt en dat verschillende holdings aandeelhouders van deze BV zullen worden. Twee van de aandeelhouders zullen het management van de werk BV voeren. Hiervoor krijgen zij een bescheiden vergoeding. Dividend zal er de eerste jaren niet in zitten. Wie voert idealiter het bestuur? Zijn dat de managers persoonlijk of de holdings van deze managers? Ik begrijp dat in het eerste geval de vergoeding door de holdings wordt gefactureerd, in het tweede geval rechtstreeks naar de managers (in loondienst of eenmanszaak). De beoogde vergoeding is niet heel royaal, dus het is de vraag wat fiscaal voordelig is. Ook aansprakelijkheid speelt mee. Wat adviseren jullie?
 3. Bedankt voor je antwoord, helder. Kan ik dit ergens nalezen? Ben aan het zoeken geweest op de site van de belastingdienst, maar tot nu toe zonder succes.
 4. Momenteel heb ik in Nederland een eenmanszaak met een redelijke omzat (ik ben ZZP'er). De eenmanszaak bestaat sinds begin 2012. Vorig jaar heb ik het resultaat opgegeven als resultaat overige werkzaamheden. Over 2013 zal ik aangifte doen als ondernemer, zo heb ik afgesproken met de belastingdienst. Ik ga voor het einde van het jaar verhuizen naar Zweden. De eenmanszaak wil ik staken, in Zweden wil ik gewoon in loondienst gaan of misschien een Zweedse eenmanszaak opzetten. Ik doe graag in Nederland aangifte want in Nederland heb je aftrekposten waar ik gebruik van wil maken. Ook al staak ik mijn eenmanszaak in oktober dan kom ik daarvoor in aanmerking omdat ik aan de eisen voldoe (o.a. urencriterium). Dit is bevestigd door de belastingdienst. In het jaar van emigratie mag je zelf kiezen in welk land je aangifte doet (NL heeft daarvoor een verdrag met Zweden), maar geldt dit ook voor winst uit onderneming? Klopt het dat mijn winst 2013 bepaald wordt bij het staken van mijn onderneming, en dat ik over die winst in Nederland belasting betaal, omdat ik daarvoor kies op basis van eerdergenoemd verdrag? Met andere woorden, kan de Zweedse fiscus mijn winst niet belasten omdat het beschouwd wordt als jaarwinst van mijn onderneming en ik een deel van dat jaar in Zweden woonde? Wordt dat teniet gedaan door het staken van de eenmanszaak? Alvast bedankt voor jullie reacties.
 5. Ok, maar ik was in 2012 in loondienst en heb dus ook geen aangifte winst uit onderneming gedaan. Ik heb dus nooit de keuze gehad om willekeurig af te schrijven. Ik was wel bij de KVK ingeschreven en heb aangifte omzetbelasting gedaan. Kan ik 2012 niet als aanloopjaar beschouwen?
 6. Hoi Thor, Bedankt voor je reactie. Mijn vraag baseer ik op dit artikel over willekeurige afschrijving Hier wil ik een paar dingen uitlichten (begrijp ik het zo goed?) U mag alleen willekeurig afschrijven op bedrijfsmiddelen die u kocht in de jaren dat u startersaftrek kon krijgen of in het jaar ervoor (het aanloopjaar). Dat aanloopjaar gaat voor mij dus niet op omdat ik al een termijn heb afgeschreven? Maar zegt de willekeurige afschrijving niet dat je mag kiezen wanneer je het afschrijft, met andere woorden, mag ik niet kiezen dat ik van mijn investering in 2012 1/5 afschrijf en in 2013 4/5? U mag niet willekeurig afschrijven op bedrijfsmiddelen waarvoor u geen kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kon krijgen. Hierbij gaat het dus niet om de categorieen in deze tabel maar om het soort investering (hier genoemd)? Dus eigenlijk mag ik sowieso willekeurig afschrijven, ook zonder dat ik kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toepas? Als de soort investering maar geen dier etc. is?
 7. Ik vraag me af of ik recht heb op willekeurige afschrijving en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Een van de eisen die de belastingdienst hieraan stelt is dat de investering die je doet in het lopende jaar, of, als je start, ook het jaar daarvoor, moet voldoen aan de eisen van kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en dus tenminste 2300 euro moet bedragen. Nu ga ik dit jaar over die grens heen, maar alleen als een investering van vorig jaar, waar ik al 1/5 van heb afgeschreven in 2012, mee wordt geteld. Mijn vraag is, heb ik recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en dus op willekeurige afschrijving? Mag ik voor dit jaar 4/5 mee laten tellen van de investering in 2012? Ik zie dat als aanloopjaar, ook al deed ik toen al wel aangifte omzetbelasting. Meer details: - Ik doe pas over 2013 aangifte als ondernemer - Ik voldoe aan de andere eisen van kleinschaligheidsinvesteringsaftrek Alvast bedankt voor jullie reacties.
 8. Beste fiscale goeroe's, Ik ben van plan een laptop te kopen. Die gebruik ik ook een beetje prive, voor 20%. Betekent dit dan ook dat ik de aanschafprijs maar voor 80% als kosten op mag voeren en ook maar 80% van de BTW terug mag vragen? En nu is het zo dat na correctie het aanschafbedrag onder de 450 euro ligt, en voor correctie ligt het bedrag hoger. Betekent dit dat ik de laptop ineens af mag/moet schrijven, terwijl dat zonder privecorrectie in 5 jaar zou moeten (vanwege de investerings-vuistregel van 450 euro)? Ben benieuwd!
 9. Met die maximumhuurprijs zal er weinig marge zijn om te bieden dan, ook niet interessant dus. Toch bedankt voor het meedenken ;)
 10. Ja, er zit wat in in wat je zegt. Een standaard vraag- en aanbodsite zie ik echter niet zitten, daar zijn er al genoeg van.
 11. Ja, maar het is voor een verhuurder toch geen stimulans wanneer een huurder een hogere borg biedt, of begrijp ik je verkeerd?
 12. Zo van: wie wil de hoogste borg betalen? Wat is het voordeel voor de aanbieder als er borg wordt geboden per opbod?
 13. Bedankt voor de reacties, het idee zoals het nu is zal dus niet gaan werken, helaas. Ik ga me beraden op iets anders :P
 14. Hoi, Een paar maanden geleden kwam ik op het idee om een website te beginnen waar vraag een aanbod op de markt voor studentenkamers samenkomen. Niet nieuw, zul je denken, maar ik voeg er een dimensie aan toe. Mijn idee is als volgt: Iedereen kan kamers aanbieden op de site. Normaal gesproken zouden er meerdere reacties komen op een kamer, zeker op de wat populairdere kamers. Veelal wordt er iemand uitgepikt die de aanbieder aanspreekt en soms wordt er een hospiteerborrel gegeven, om te bepalen wie de kamer mag huren. Er wordt dus een iemand blij gemaakt en de rest die gereageerd heft valt buiten de boot. Bij mijn concept kunnen mensen die de kamer willen huren een eenmalige provisie bieden aan de aanbieder. Dit gaat per opbod. Als Pietje 50 euro wil betalen om de kamer te mogen huren, en Jantje 100, mag Jantje de kamer huren. Jantje betaalt dus eenmalig 100 euro en heeft een mooie kamer bemachtigd. Ik ben met mijn plan naar de KvK gegaan. De dame die me hielp vond het een leuk idee, maar ze vroeg zich af of het juridisch gezien wel toegestaan is. Ik heb een en ander uitgezocht, nu blijkt dat die provisie waarover ik het heb sleutelgeld genoemd wordt, en dat is niet toegestaan. Sleutelgeld vragen is dus niet toegestaan, maar als iemand sleutelgeld biedt? Mag het dan wel? Overigens is het niet bij de wet verboden, maar als je het hebt moeten betalen kun je het via een gerechtelijke procedure terugvorderen, heb ik ergens gelezen. Kan iemand me hier meer over ertellen? Bvd. Mathijs
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept