Jump to content

roymo

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer in spe
 • Gender
  Male
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  41-45
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Als je geld van je Stamrecht gaat uitbetalen aan prive moet je toch inkomstenbelasting betalen? De 94.000 euro heb ik geleend aan prive en wil dan nu gaan aflossen, maar dan meteen weer 1.000 euro uitkeren. Ik kan moeilijk eerst weer 94.000 euro aflossen voordat ik ga uitkeren of zie ik iets helemaal verkeerd? Ik betaalde de eerste drie jaar 5% rente aan mijn Stamrecht voor de lening, daarna 4% en het afgelopen jaar 3%. Over deze rente inkomsten heb ik vennootschapsbelasting betaald. Het is lastig om het duidelijk te omschrijven, maar hopelijk is het nu meer te begrijpen?
 2. In 2007 heb ik een afkoopsom gekregen van 94.000 euro en die in een Stamrecht BV geplaatst. Dit bedrag heb ik volledig gebruikt voor de oprichting van mijn eenmansbedrijf en ieder jaar opgerent. Hierover betaal ik ieder jaar vennootschapsbelasting. Inmiddels staat er nog 4 euro in de BV en is het tijd om de lening weer in te lossen. Ik neem aan dat ik 37% inkomstenbelasting moet gaan betalen. Ik heb hierover een aantal vragen en probeer deze zo simpel mogelijk te stellen: Kan ik 94 maanden lang iedere maand 1.000 inlossen en dan 630 euro terugstorten op mijn privé-rekening? Kan ik de betaalde inkomstenbelasting ad. 370 euro per maand (1.000 - 630) verrekenen met mijn eenmansbedrijf? Ik betaal nu geen inkomstenbelasting over mijn eenmansbedrijf omdat het ondernemersinkomen negatief is. Alvast bedankt voor jullie reactie. Roy
 3. Ik ben secretaris van een voetbalclub. Wij verhuren onze kantine aan een kinderopvang. De kinderopvang wil deze opzeggen per 1 januari 2012 en hebben een voorstel gedaan om een afkoopvergoeding van zes maanden huur te betalen. Het huurcontract loopt nog door tot 1 juni 2013. Het aantal kinderen in de opvang loopt sterk terug vandaar hun beëindiging. Hoe is onze positie in deze? Wij willen natuurlijk het liefste het volledige bedrag ontvangen, maar willen een tegenbod van 12 maanden huurvergoeding doen. Naar de rechter gaan doen wij liever niet, omdat wij als club niet het risico kunnen kopen om tegen extra kosten aan te lopen. Alvast bedankt voor jullie reactie.
 4. Is er helemaal niemand die hier antwoord op heeft? Eventueel advies waar wij wel antwoorden kunnen krijgen? Roy
 5. Samen met mijn (schoon)zuster hebben wij de bewindvoering over mijn (schoon)vader die in een verzorginstehuis zit met vergevorde Alzheimer. Hij heeft een aanzienlijk bedrag op de rekening staan dat ons ten deel komt na het overlijden. Onze (schoon)moeder is een aantal jaar geleden overleden en verder zijn er geen andere kinderen die aanspraak maken op de erfenis.. Een eenmalige schenking hebben we jaren geleden al ontvangen en nu krijgen we jaarlijks de maximale schenking per kind. Wij hebben reeds een eenmansbedrijf en willen deze gaan verplaatsen naar het buitenland. Voor deze verhuizing willen wij een bedrag van EUR 50.000,- opnemen of lenen van mijn (schoon)vader. Mijn (schoon)zuster vindt het prima, maar wil dan zelf ook graag eenzelfde bedrag opnemen voor eigen gebruik. Is deze constructie hoe dan ook mogelijk en kan er een geldbedrag worden ontrokken uit onze toekomstige erfenis? Kan dit met een renteloze lening of moet er een lening worden afgesloten tegen dezelfde rente als de bank geeft op de spaarrekening? Dient er bij een instantie een verzoek ingediend te worden? De Tante Agaath lening zal waarschijnlijk niet van toepassing zijn aangezien het voor het buitenland is en voor eigen gebruik in het geval van mijn (schoon)zuster. Alvast bedankt! Roy
 6. De dingen die je schrijft zijn wat wazig. Ik kan niet echt opmaken uit je verhaal hoe de vork nu in de steel zit. Dus: - je hebt de BV opgericht en bent in NL een eenmanszaak begonnen. - de BV heeft aan de EMZ geld geleend. - de uitkeringen uit de BV zijn nog niet ingegaan. Klopt: we hebben alleen een paar keer geld uit de BV moeten halen om een investering te doen. Je schrijft: "Aangezien er al in Nederland belasting is betaald over de uitkeringen denken wij dat er in Zweden geen belasting meer hoeft te worden betaald " Bedoel je dat de uitkeringen uit de BV al ingegaan zijn? Hiermee bedoel ik wanneer er straks wordt uitbetaald als we in Zweden zitten er al belasting is betaald in NL. Nu zijn er dus nog geen uitkeringen gedaan. En je vraag: "Wanneer wij de uitkering laten starten in Nederland en daar "gewoon" 33,6% belasting over betalen, kunnen wij dit dan weer verrekenen met ons belastbaar inkomen van de eenmanszaak?" Verrekenen is het niet, eerder optellen. In je IB aangifte geef je deze uitkeringen op en a.d.h.v. je totale belastbare inkomen (dus na aftrek van hypotheekrente, maar inclusief winst uit onderneming) wordt bepaald in welk % die uitkering valt. Het is maar hoe je het formuleerd. Inderdaad had ik beter kunnen schrijven optellen dan verrekenen, maar de bedoeling is hetzelfde... "Als investeringkosten willen wij onze leenovereenkomst met de BV opvoeren" Dit kan niet. Een lening is een balanspost en geen kosten. Hetgeen je op de EMZ opvoert als investeringen is hetgeen je daadwerkelijk hebt aangeschaft voor de EMZ als activa. Rente op de lening van de BV is voor de EMZ wel aftrekbaar. De aflossing kan je dus niet meenemen? Wij dachten dat wij de aflossingsbedragen konden opvoeren als kostenpost voor de EMZ. Wij hebben een administratiekantoor als hulp gehad, maar dit per 1 juli opgezegd aangezien de kosten erg hoog waren i.c.m. de geleverde diensten (lees weinig mutaties van onze kant.)
 7. Bedankt Joost, Zoals je ziet is het bijna een jaar geleden dat ik de eerste vraag heb gesteld. Inmiddels heb ik een eenmansbedrijf gestart en dit loopt erg goed. Tweederde deel van de afkoopsom heb ik geleend van mijn Stamrecht BV middels een aflossingsvrije overeenkomst en een percentage van 5%. Wij kunnen ons bedrijf zo verplaatsen naar Zweden, maar daar mag je veel aan de belasting geven en dat wil niemand, ook wij niet. Aangezien er al in Nederland belasting is betaald over de uitkeringen denken wij dat er in Zweden geen belasting meer hoeft te worden betaald over de maandelijkse uitkering, mits zoals jij dat reeds aangeeft, de jaarlijkse uitkering onder de 17000 euro blijft. We zullen dan 1400 per maand uitgekeerd moeten krijgen en naast onze normale inkomen is dat een redelijk bedrag waar wij dan de komende 6 jaar dan profijt van zullen hebben. Als investeringkosten willen wij onze leenovereenkomst met de BV opvoeren, omdat daar ons bedrijf door is opgebouwd en wij dit toch wel binnen 3 á 4 jaar terugbetaald willen hebben en de uitkering weer op 100% zal staan. Globaal gezien vloeit de aflossing die wij maandelijks zullen gaan betalen weer terug via de periodieke uitkeringen. Wanneer wij de uitkering laten starten in Nederland en daar "gewoon" 33,6% belasting over betalen, kunnen wij dit dan weer verrekenen met ons belastbaar inkomen van de eenmanszaak? Dit zal wel zo lekker zijn i.c.m. de hypotheekaftrek, omdat we nu vrijwel geen belasting betalen (behoudens de loonbelasting van mijn vrouw die parttime werkt) en er dus ook in verhouding weinig teruggave mogelijk is. Een heel verhaal onderhand, hopelijk komt het duidelijk over en zijn onze doelstellingen begrijpbaar. Gr. Roy
 8. Van een Nederlander in Zweden hoorde ik dat hij ook een Stamrecht BV heeft en maar 2,4% loonbelasting hoeft te betalen in NL Wel heeft hij iemand in NL aangesteld als directeur. Iemand een idee of dat inderdaad mogelijk is?
 9. Bedankt voor je antwoord Odeon! De feitelijke leiding zijn wij (mijn vrouw en ik) zelf. Ik ken wel iemand die officieel in Nederland woont en zijn vrouw in Zweden, maar zo een constructie zien wij (waarschijnlijk) niet zitten. Heb jij of iemand anders een idee wat de eerder genoemde constructie zal kosten, stel dat dit exact klopt met de werkelijke toekomst? Ik bedoel eigenlijk of de inkomstenbelasting wordt afgetrokken van de 93.000 of van 23.000 (93.000 minus 35.000 salaris en 35.000 gemaakte kosten). Verder zoek ik een instantie waar ik deze vragen kan neerleggen. De belastingdienst wil ik liever niet op voorhand wijzer maken.... Alvast bedankt, Roy
 10. Binnenkort zal ik een gouden handdruk (kunnen) ontvangen. Ik ga een eigen bedrijf opstarten (fokker van een bepaald hondenras). Waarschijnlijk zal dit eerst in Nederland zijn, maar de planning is om over 1 jaar naar Zweden te gaan emigreren en daar verder gaan met het bedrijf. Stel ik krijg een bedrag van 93.000 euro die ik in een Stamrecht BV laat storten. (Als ik het geld netto laat uitbetalen ontvang ik rond de 43.000 euro.) Van dit bedrag investeer ik 35.000 euro voor de honden (huren ruimte, kopen honden etc.) en 35.000 voor salaris. Als ik over 1 jaar besluit om te gaan emigreren heb ik angst dat ik het geld moet terugstorten. Kan iemand mij vertellen wat de gevolgen zijn van deze constructie?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept