Jump to content

Hilda

Junior
 • Content Count

  26
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Female
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  < 18
 • You are primarily interested in:
  Financiën / administ
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  kvk.nl lancelots.nl
 1. Heb de belastingdienst gebeld, en deze gaven mij wel gelijk dat het verwarrend is als je nog nooit IB aangifte hebt gedaan (vanwege leeftijd) en je dan ook nog eens niks ontvangt dat je dat wel moet gaan doen. De enigste brief die ik had stond dus in dat ik zakelijk geen aangifte hoefde te doen, maar over prive stond er niks in natuurlijk. Dus ga nu prive aangifte over 2007 doen, en het boekjaar ga ik dus niet als verlengd boekjaar doen maar als 2 aparte boekjaren. Ik laat 2 jaarrekeningen opstellen 1 van 2007 en 1 van 2008.
 2. Toen heb ik geen aangifte gedaan, wist niet eens dat ik aangifte moest doen, omdat er stond dat ik er niet voor in aanmerking kwam. En ik kreeg niks binnen van de belastingdienst dat ik iets moest invullen, of dat ik aangifte moest doen. Ik heb tot nu toe alleen 4× OB gedaan, verder niets.
 3. Ik heb me uiteraard meteen toen ik startte aangemeld bij de kvk en daar sta ik geregistreerd, ook heb ik een BTW nummer ontvangen, tot nu toe heb ik dus al 4 keer aangifte gedaan van de omzetbelasting. Heb net even de brieven erbij gepakt en daar staat: Uit de antwoorden op de vragen in het formulier "Gegevens startende onderneming" heb ik geconcludeerd dat de omvang van de activiteiten dusdanig gering is dat ik u vooralsnog niet kan aanmerken als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Maar ik hoor toch sowieso de IB aan te geven? Ik zal wel eens aan de belastingdienst gaan vragen waarom ik er niks van krijg. Ik heb volgens de belastingdienst geen winst uit onderneming, maar uit overige werkzaamheden. Ik wist niet dat ik niet verplicht was om een jaarrekening op te stellen, waarom is dit zo? het is wel handig toch?
 4. Inmiddels ben ik wel benieuwd naar jullie mening. Gestart op 1 oktober 2007, dus heb precies 1 kwartaal van 2007 meegedraaid. Nu heb ik verschillende administratie kantoren benaderd (voor jaarrekening) en de één zegt dat een verlengd boekjaar niet mogelijk is, en dat ik 1 oktober tot 31 december 2007 als 1 boekjaar moet zien. en 1 januari tot 31 december 2008 als boekjaar 2. Andere administratie kantoren zeggen dat ik er een verlengd boekjaar van kan maken, van 1 oktober 2007 tot 31 december 2008. Hoe denken jullie hierover? En moeten hier speciale dingen voor worden aangevraagd? En hoe zit het met de inkomstenbelasting? Ik dacht altijd dat je daar over iets moet ontvangen van de belastingdienst, iets in een formulier oid, wat je dan op de computer, via een gedownload programma moet invullen. Dit is met alle mensen uit mijn omgeving wel zo. Ook mijn vriend heeft zijn IBopgaaf alweer binnen gekregen over het jaar 2008. Maar waarom heb ik dan niks ontvangen over 2007, en nu weer niets? Als ik geen inlognaam oid ontvang voor de IB dan kan ik immers ook niets aangeven. Moet ik zelf naar de belastingdienst toe om te vragen om die gegevens? Het gaat om een eenmanszaak, voorlopig nog winst uit overige werkzaamheden.
 5. Bedankt voor de reactie's, ik heb inmiddels al vele aanbiedingen gehad van mensen die me willen helpen met boekhouden/jaarafrekening opstellen, en laat het even op me inwerken, en ga dan een keuze maken.
 6. Qua boekhoudige kennis weet ik alleen niet het hoe en wat met de jaarrekening en het afschrijven, de rest wel. En als ik jou verhaal lees van je ex, lijkt mij dat die meer dingen niet weet en niet serieus neemt dan ik. Maar bedankt voor je bezorgheid, maar ik kom er wel, als ik denk dat ik het niet zou kunnen, had ik wel een oplossing gezocht.
 7. En waarom doet het jou denken aan de manier van je ex? alleen omdat ik geen verstand heb van de jaarafrekening, en van het afschrijven? Ik weet zeker dat ik tot nu toe alles goed op orde heb. Elke binnenkomende of uitgaande factuur, word meteen in de map gestopt die daarbij hoort, op volgorde uiteraard. kassabonnetjes, of iets dergelijks worden bij elkaar gehouden door een paperclip en ook in een map gestopt. Evenals met de bankpapieren, ik heb vanaf nummer 0001 elk papier in de map, de 2 zakelijke rekeningen gescheiden, evenals de 'pensioen' rekening. Elk kwartaal word alles netjes doorgegeven aan de belastingdienst, en word alles per kwartaal overzicht in excel getypt en geprint, tevens word alles dubbel bewaard, digitaal, en uitgeprint in de kast. Net zoals andere belangrijke papieren van de belastingdienst, of van de verzekeringen. Of alle correspondentie met de klanten. Ik weet hoe ik een BTW administratie moet onderhouden, je zult van mij nooit een factuur her en der vinden. Dus ik vind het erg jammer dat je mij vergelijkt met je ex, mijn wil is er zeker wel, ik ben 19 jaar en vind dat ik het tot nu toe goed op orde heb, alleen ja straks tijdens de jaarrekening, met de winst/verlies rekening zal ik iemand nodig hebben die me daarbij kan helpen, en me helpt met de afschrijvingen. Maar voor de rest regel ik het zelf, de wil en de regelmaat is er. Ook de wil om bij te leren is er, jij kunt niet zien hoeveel uren ik de afgelopen 2 dagen nu heb lopen zoeken op internet naar goede informatie die mij vertelt over afschrijven en de KOR etc. Als ik een boekhouder zou aannemen, kan die alles zo uit de map halen, zonder te hoeven zoeken.
 8. Bedankt, maar ik heb geen brochure gezien, dacht dat de informatie die ze alleen zetten, alleen onder het knopje zakelijk stond. Zal even zoeken naar brochures.
 9. Bedankt Karel, ik begin er steeds meer van te snappen. Als ik mijn beste kwartaal (nu 2 kwartalen terug) × 4 doe, kom ik niet in aanmerking, zelfs niet voor de vermindering. Echter weet ik vanmezelf dat ik niet continue goede kwartalen draai, dit heeft ook met prive situatie's te maken. Een voorbeeld van cijfers, het eerste kwartaal van 2008 droeg ik circa 700,00 BTW (exacte bedrag weet ik zo niet uit mijn hoofd) af aan de BD, maar het derde kwartaal van 2008 droeg ik 69,00 BTW af, dit zijn dus heel andere cijfers. Maar ik kan niet aan de belastingdienst kenbaar maken, dat ik niet 4 van zulke goede kwartalen draai. Maar voor dit jaar (2008) weet ik wel dat ik gemiddeld zo'n 1600 euro BTW af zal dragen (totaal dus alle 4 kwartalen). Dus kom ik wel in aanmerking voor die vermindering, maar kan dat nu nog? gezien ik dus al 3 kwartalen aangifte heb gedaan, en niks in vermindering heb gebracht.
 10. Zal me er eens in verdiepen, en kijken of ik in aanmerking kom daarvoor :) EDIT: Kan het ook zo zijn, dat stel dat ik meer dan 1.345 moet betalen, maar minder dan 1.883, en ik dus in aanmerking kom voor de vermindering, dit allemaal pas aan het einde van het jaar, dus laatste kwartaal bereken? En de eerste kwartalen, dus gewoon het bedrag betaal, zonder vermindering. Ik lees overal dat de definitieve berekening aan het einde van het boekjaar komt, maar dat je, als je per kwartaal aangifte doet (wat ik dus doe) ook al per kwartaal voorlopige mindering berekent toegepast mag worden. Zou het dan het liefste pas aan het einde van het jaar berekenen, ipv elk kwartaal. Maken er hier mensen gebruik van de KOR?
 11. Ik weet niet meer waar ik het gelezen heb, maar ik heb ergens gelezen, dat een bepaalde regeling er voor zorgde dat je geen BTW meer berekent over je diensten. Maar met dat als nadeel dat mensen of bedrijven je niet meer als 'bedrijf' of serieus oid zien., weet niet of dit nou de KOR was, of dat dit weer wat anders was. En ik vind de BTW en al die administratie bijhouden leuk werk, dat hoeft van mij eerlijk gezegd niet te vervallen, dus ik wil juist wel 'dat BTW doen'. Zowel de diensten die ik lever als de boekhouding doe ik beide met veel plezier, het is niet zo dat ik de boekhouding liever niet heb oid.
 12. Ik wist dat ik geen gebruik kon maken van aftrekposten, en hoefde ook geen urencriterium bij te houden, die 1225 uur als ondernemer per jaar haal ik niet. Ik heb alle pagina's van de belastingdienst al doorgelezen, evenals de pagina's op lancelot etc. Ik wist bijvoorbeeld ook niet, dat ik zelf iets aan moest geven bij de belastingdienst, dus iets voor particulieren invullen. EDIT: bedankt voor de link naar het boekhoudkantoor in thailand!
 13. Bedankt voor jullie hulp! Ik zal binnenkort iemand zoeken die mij meer kan vertellen over dat afschrijven, een boekhouder kan ik niet nemen, heb wat offertes opgevraagd, maar dan werk ik meer voor de boekhouder dan dat ik zelf wat van overhoud. Ik heb nog geen jaarafrekening (vorig jaar begonnen, dus nu 1 jaar en 1 maand bezig), dus ik zal ook iemand zoeken die samen met mij een jaarrekening wil opmaken. Op dit moment is mijn administratie qua omzet belasting helemaal op orde, inkomende en uitgaande facturen op orde, alle bankpapieren op orde. Tot op dit moment heb ik nog niks binnen gekregen van de belastingdienst (prive of werk) voor de IB. Ook op de papieren die ik heb binnen gekregen schrijft de belastingdienst dat momenteel mijn bezigheden dusdanig gering zijn dat het word gezien als resultaat uit overige werkzaamheden, ik moet dus facturen met BTW, en die BTW draag ik elk kwartaal af, maar van IB nog niks over gehoord of ontvangen, heb net opnieuw alle papieren nagelezen die ik ooit heb ontvangen. Qua omzetbelasting loopt alles lekker. Maar dat afschrijven en die jaarrekening, daar snap ik nog niks van, maar als ik het goed begrijp, valt dat dus samen? die afschrijven en die jaarrekening? gezien je per jaar moet afschrijven, en de jaarrekening ook 1 keer per jaar gemaakt moet worden.
 14. Trouwens, een jaarafrekening, is dat alleen bij inkomstenbelasting? of ook bij omzetbelasting? Ik heb namelijk alleen omzetbelasting, hoef geen inkomstenbelasting aan te geven/ te betalen.
 15. @Steven: ik heb een maandje terug iemand van de belastingdienst op bezoek gehad, die ging bij me langs omdat ik starter was, en heeft mijn administratie bekeken en gevraagd waaruit mijn administratie bestond, 1 dingetje zou ik bijna fout doen, maar was nog niet voorgekomen dus heeft hij voorkomen, verder was het goed. -inkomende facturen -uitgaande facturen -bankafschriften overzicht -klantenbestand -kassabonnen -contracten/offertes -belastingen En de hele belastingdienst site heb ik al nagekeken, maar ik vind daar niet direct een antwoord in simpele woorden, en hoe ik het precies moet doen.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept