Jump to content

fredje2

Junior
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

-1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Jeroen werkt voor Paragin en een aantal experts hier voor 4 Legal. Tel daarbij het volgende op... Per 1 november a.s. is er een geheel nieuwe toepassing voor het vergaren en bijhouden van juridische kennis beschikbaar: LegalAlert. Deze innovatieve online dienst van het nieuwe internetbedrijf Infovester, een joint venture van Paragin en juridisch dienstverlener 4 Legal, stelt juristen niet alleen in staat om vele malen efficiënter te werken, ook is relevante informatie uit minder voor de hand liggende bronnen voortaan snel en eenvoudig beschikbaar.
 2. Als je vindt dat mijn interpretatie niet correct is dan zou het handig zijn daar ook een motivatie bij te geven (ipv een eigen voorbeeld). Geef eens concreet aan wat ik niet goed lees of interpreteer.
 3. oh ??? Het staat er misschien niet letterlijk, maar wel mijn interpretatie.
 4. Helaas, Tantje Jo mag Hendrik wel benaderen maar Hendrik mag conform relatiebeding niet direct voor Tante Jo werken. Natuurlijk kan Tante Jo nog naar x andere Tuinmannen (dus geen monopolie). Natuurlijk moet Tante Jo via Bob meer betalen dan direct bij Hendrik. Maar dat is normaal en gebruikelijk (volgens de experts) en er is geen sprake van kartelvorming omdat het kleine bedrijfjes zijn (volgens de experts). :D
 5. Bedankt StevenK, helder en een logische redenering. Toch ff checken of ik het nu helemaal begrijp.... Hoofdaannemer Bob mag het huis van Tante Jo gaan bouwen. Na het starten van de fundering vraagt Tante Jo aan Bob of hij ook de tuin wil aanleggen. Bob weet niets van tuinen, maar is lekker commercieel dus hij neemt de opdracht aan voor 10 k extra. Snel heeft hij Hendrik gevonden die de tuin voor 8k gaat aanleggen. Op 1 april 2008 is het huis incl tuin helemaal af en Bob, tante Jo en Hendrik drinken een biertje op dit succesvol afgeronde project. Twee maanden later wil Tante Jo graag een vijver in haar tuin. Omdat ze gelukkig is net de tuin belt zij Hendrik op met de vraag een vijver voor haar te bouwen. Hendrik wil graag een mooie vijver bouwen voor de prijs van 5k. Helaas hij heeft een relatiebeding met Bob dus mag die vijver niet bouwen. Omdat Hendrik fatsoenlijk is vraagt hij Tante Jo contact op te nemen met Bob. Bob maakt een offerte voor 7k geeft de opdracht vervolgens aan zijn broer Bert (die is 2 weken geleden tuinman geworden). StevenK/Norbert, bedankt voor het inzicht.
 6. Tsja zou kunnen. Wat is volgens een jurist 'de markt' en wat is een verdeling ;D Wat zou je als klant vinden als iemand aannemer je vertelt 'sorry, ik mag geen offerte uitbrengen, mijn concurrent mag dat alleen'
 7. Edward, Hieronder de definite van een kartel (bron NMa). De termen als 'aanmerkelijke machtpositie' zie ik niet terug. Eigen interpretatie? Natuurlijk heeft de hoofdaanmener de opdracht. Mijn vraag had betrekking op vervolgopdrachten (= andere opdracht). Volgens een relatiebeding worden bedrijven dus uitgesloten van dergelijke opdrachten (dus de hoofdaannemer weet dat bepaalde concurrenten niet meedoen). Wat is een kartelafspraak? Artikel 6 van de Mededingingswet omschrijft kartel- of mededingingsafspraken als volgt: overeenkomsten tussen bedrijven, besluiten van ondernemersverenigingen onderling afgestemde feitelijke gedragingen, die ertoe strekken of ten gevolge hebben dat de mededinging op de Nederlandse markt wordt verhinderd, beperkt of vervalst. Populair vertaald: Het zijn afspraken tussen ondernemingen over hun gedrag op de markt. Bijvoorbeeld afspraken over: de prijs die men klanten in rekening brengt, aan welke klanten men zal leveren en aan welke niet, beperking van de productie, verdeling van klanten of afzetgebied. Door kartelafspraken wordt de commerciële handelingsvrijheid beperkt. Het kan gaan om afspraken tussen concurrenten (horizontaal) maar ook om afspraken tussen een leverancier en een afnemer (verticaal), bijvoorbeeld over de te hanteren verkoopprijs aan de consument. Er zijn verschillende vormen: echte overeenkomsten en contracten die zijn opgeschreven en ondertekend, of besluiten van brancheorganisaties, maar ook mondelinge, niet-bindende of stilzwijgende afspraken.
 8. Natuurlijk gaat iedereen voor zijn eigen belang. De vraag was niet 'is dit redelijk of fair?'' en dat dergelijke afspraken vaak worden gemaakt is mij ook duidelijk. Volgens mij is dit kartelvorming en dat is verboden. Trouwens, als een hoofdaannemer een onderaannemer nodig heeft (omdat hij geen capaciteit of kennis heeft) en deze onderaanmener is goedkoper en beter, dan lijkt het mij redelijk dat de klant de keuze heeft.
 9. Bedankt voor de reakties. Ik blijf het vreemd vinden dat bedrijven onderling contractueel vastleggen welke klanten wel of niet mogen worden benaderd. Bij een volgende opdracht waarbij ik hoofdaannemer ben geeft ik werk aan een onderaannemer (en dat is 'toevallig' de aannemer van de eerste opdracht). Hierbij spreken we af dat dit 'mijn' klant is. maw de bedrijven maken afspraken met elkaar waardoor ze de onderlinge concurrentie inperken (zonder dat de klanten hiervan weten)
 10. ik dacht dat er alleen sprake is van relatiebeding bij een werkgever/werknemer relatie (dus arbeidscontract). Hier gaat het om 2 BV's waarbij de ene BV claimt rechten te hebben bij bepaalde klanten.
 11. Een Bv wil mijn BV inhuren voor een opdracht. In het contract wil men een concurrentiebeding opnemen. Gedurende 12 maanden na afloop van het contract mag mijn BV geen opdrachten aannemen van de eindklant. Mijn vraag: Is wettelijk toegestaan? Is hier sprake van prijsafspraken, kartelvorming etc...
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept