simron

Senior
  • Aantal berichten

    71
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer

simron's trofeeën

  1. @Jamie bedankt voor de tip. Ik heb meteen gekeken. Ik zie dat zij het geld krijgen van de opdrachtgever en dat zij later de ontwerper betalen. Het verschil bij hen is dat de opdrachtgevers en ontwerpers het zakelijk doen en dus is het minder een probleem, ook qua BTW. Het 'probleem' wat wij hebben is dat de opdrachtgevers en dienstverleners in 99% van de gevallen particulieren zullen zijn, dus geen ondernemers. Zij zijn dus niet BTW plichtig en hebben geen VAR. Daar zit een moeilijkheid. Als wij dat vervolgens die particulieren gaan betalen i.p.v. dat elkaar onderling betalen, kan er een rechtsvermoeden ontstaan tussen ons en de dienstverleners. Ik zat ook al te denken aan een aparte stichting derdengelden. Of wellicht zelfs simpelweg een aparte BV die niets anders doet dat wat we eigenlijk zoeken: optreden als partij die betalingen 'bewaart' totdat ze vrijgegeven moeten worden.
  2. @StevenK Bedankt voor je antwoord. Het doel is niet om de gelden uit een boedel te houden. De meeste bedragen zullen binnen 2 dagen worden overgeboekt nadat het op de derdenrekening gestort is, dat risico is dus zeer beperkt en zien we niet als probleem. Ik had begrepen dat zogenaamde "hold back" onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk is. Dus dat je een betaling aan iemand eerst in beheer geeft van een service provider en dat maximaal 30 dagen. Als er dan 30 dagen geen actie is ondernomen, wordt het geld automatisch doorgestort. Wij hebben twee doelen met het systeem: 1. wij willen de opdrachtnemer zekerheid geven dat hij/zij na uitvoering van de opdracht zijn geld krijgt. Doordat de opdrachtgever alvast geld in een pot stopt, is zeker dat de opdrachtgever serieus en eerlijk is. 2. wij willen geen betalingen doen aan degene die de dienst levert, dan zou een vermoeden tot inhuur/dienstverband kunnen ontstaan en dat willen wij vermijden. Qua feitelijke betrokkenheid willen wij alleen onze fee incasseren en dit krijgen wij van de opdrachtgever. Dus stel iets kost 50, dan maakt de opdrachtgever 55 over naar de derdenrekening. Bij uitvoeren opdracht krijgen de uitvoerder 50 en wij 5. Wij zijn dus ook een begunstigde.
  3. Wij lanceren binnenkort een website waarbij opdrachtgever en opdrachtgever bij elkaar worden gebracht. Wij willen degene die de dienst gaat uitvoeren zekerheid over betaling geven. Dit kan doordat de aanvrager bij de opdrachtbevestiging het opdrachtbedrag stort op een derdenrekening, zodat degene die de dienst gaat leveren zeker weet dat er geld beschikbaar is. Wat wij willen is dat de aanvrager op het moment van aanvragen van een opdracht, dat bedrag alvast stort op een derden-escrow rekening waarbij meteen duidelijk is dat het bedrag bedoeld is voor de dienstverlener. Zodra de opdracht is uitgevoerd en de aanvrager akkoord is, worden de fondsen vrijgegeven voor degene die de dienst heeft geleverd. Ik heb inmiddels contact gehad met de grote banken en met verschillende aanbieders van online betaalsystemen, maar niemand kan me helpen. Er zijn wel zulke oplossingen, maar dan alleen voor hele grote bedragen. Dit terwijl in bijvoorbeeld Amerika veel van zulke diensten voorhanden zijn voor de wat kleinere bedragen, is het in Nederland vrijwel niet te vinden. Vraag 1: is er iemand die een betaalserviceprovider in Nederland/Europa weet die wel zo'n dienst kan leveren? Vraag 2: is het mogelijk een aparte stichting op te richten die de derdenrekening en de gelden daarop beheert? Die dus los staat van het bedrijf die de dienst levert. Dan zouden we het zelf kunnen regelen. De reden dat we het niet zelf willen/kunnen faciliteren, is dat wij alleen de dienst leveren en geen partij willen zijn bij de feitelijke betaling, dat moet een proces blijven tussen aanvrager en degene die de dienst levert. Wij leveren alleen de service waarbij wij beide partijen met elkaar in contact brengen. Alvast bedankt.
  4. Wat een snelle reactie nog op dit tijdstip! :-) Het gaat inderdaad om mijn eigen BV waar ik de omzet in wil inbrengen. Dus niet in de BV waar ik 50% eigenaar van ben, sorry voor de onduidelijkheid. De goodwill is er denk ik niet echt, er is grote mate van onzekerheid en klanten zijn meestal eenmalig. Er wordt dus niet echt een klantenbestand ingebracht. Ik had begrepen dat je bij het opstarten van een bv 1 of 2 jaar respijt kan krijgen voor het niet uitkeren van dga loon. Ik neem aan dat als er geen geld overblijft, de BV geen schulden moet maken om het loon uit te betalen. Het urencriterium haal ik met gemak. In 2012 tot dusver al ca 1100 uur declarabel geweest als zzp'er om nog maar te zwijgen over reistijd en tijd voor administratie. Wat bedoel je met aansprakelijkheid vs opgebouwd vermogen in de bv? Doel je dan op het bedrag waarbij het uit kan om een bv te hebben? En dat een bv duurder is en met name handiger is bij een wat lagere omzet (lager dan €150.000,- of zo toch?).voor de aansprakelijkheid? Voordeel dat ik zie om het nu te splitsen is dat ik over alle winst die ik vanaf nu maak als zzp'er nu 52% belasting moet betalen. De investeringen die ik wil doen, komen pas begin volgend jaar en als zzp'er moet je meteen afrekenen, door het 1 jaar in de bv te laten zetten (wel vennootschapsbelasting betalen uiteraard), kan ik daar begin volgend jaar flink mee investeren.
  5. Ik werk als zzp'er en genereer daarmee mijn hoofdinkomsten. Met ingang van dit jaar ben ik tevens eigenaar van een BV, deze BV bezit 50% van de aandelen van een andere BV. Ik onderneem verschillende activiteiten namens mijn zzp-schap en onderneem samen met een zakenpartner in een bv waar we allebei 50% eigenaar van zijn. in 2012 halen we nog geen DGA loon uit de BV, dit omdat alle omzet/winst wordt geinvesteerd (personeel e.d.). Daarnaast is mijn vrouw sinds dit jaar ook aan de slag als zzp'er. Zij had dit jaar ook nog inkomsten uit loondienstbetrekking. Vraag; is het mogelijk om vanaf heden mijn opdrachtgevers vanuit de BV i.p.v. als zzp'er te factureren? Moet ik in dit geval alle inkomsten tot dusver als zzp'er in 2012 inbrengen in de BV of moet ik twee aparte aangiftes doen; zzp schap en voor de BV? Alvast bedankt,
  6. Dan even aansluitend op de hoofdvraag: ik zie geen enkelel belemmering om in dit specifieke geval een VOF op te richten. Lijkt, maar is het niet. In het kader van haar eenmanszaak verricht jouw vrouw werkzaamheden. Deze werkzaamheden dienen dus bij haar belast te worden. Door ze bij jou te laten (dus door ze niet op jouw eenmanszaak te factureren) wordt jouw inkomen hoger gehouden en dat van haar kunstmatig lager. Dit is niet alleen correct vanuit fiscaal oogpunt maar kan ook nog eens nadelige gevolgen hebben (teveel belasting betalen omdat je door het te hoge inkomen in een hogere schijf komt). Gezien het feti dat ze pas in 2012 begonnen is met de eenmanszaak lijkt het mij geen enkel probleem om de werkzaamheden alsnog in beeld te brengen. Ja, zie mijn commentaar boven. Er zijn nog veel meer constructies waarbij een groot verschil in inkomens fiscaal niet voordelig hoeft te zijn. Maar andersom geldt natuurlijk ook. Laat je hierin goed adviseren. Helemaal helder. Waarschijnlijk zijn we de afgelopen jaren gewoon onhandig bezig geweest door het niet beter onderling te regelen. Sowieso moeten we dan voor 2012 in kaart brengen hoeveel uren ze maakt voor mijn eenmanszaak. Voor 2011 geldt dat ze ook veel hielp, daar kan ik weinig meer aan doen. Misschien dat ik kan kijken naar de meewerkaftrek, dat is tenminste nog iets.
  7. Ah, je hebt het antwoord al gegeven. Bij ondersteunende werkzaamheden denk ik toch aan administratie bijhouden, secretariële werkzaamheden etc. Het mede uitwerken van ideeën, teksten schrijven en redigeren behoort m.i. tot de hoofdactiviteiten van de onderneming en kwalificeren derhalve voor zelfstandigenaftrek. Overigens is er over het onderscheid tussen hoofdactiviteiten en ondersteunende werkzaamheden inmiddels al heel wat jurisprudentie verschenen. Vraag je accountant dus om de jurisprudentie op dit punt na te kijken. Dan zal hij vast het antwoord op je vraag vinden. Odeon @Odeon Tsja, mijn accountant verwees mijn naar rechtspraak.nl, maar dat heb ik nog niet goede dingen kunnen vinden. Ik moet misschien wat beter zoeken. Dit vind ik toch een minpunt van je accountant. Je accountant zou zelf toegang moeten hebben tot fiscale vakliteratuur en databanken en je zelf daar advies in moeten geven. Daar heb je toch een accountant voor! eens, ben ik ook niet echt blij mee. Ben wel blij met deze hulp. Zet me goed aan het denken. Wat nog een probleem kan zijn is dat mijn advieswerk bijna al mijn omzet genereerd. Al die overige zaken kosten alleen maar tijd en geld en leveren nog weinig op (tot mijn furstratie)
  8. Ah, je hebt het antwoord al gegeven. Bij ondersteunende werkzaamheden denk ik toch aan administratie bijhouden, secretariële werkzaamheden etc. Het mede uitwerken van ideeën, teksten schrijven en redigeren behoort m.i. tot de hoofdactiviteiten van de onderneming en kwalificeren derhalve voor zelfstandigenaftrek. Overigens is er over het onderscheid tussen hoofdactiviteiten en ondersteunende werkzaamheden inmiddels al heel wat jurisprudentie verschenen. Vraag je accountant dus om de jurisprudentie op dit punt na te kijken. Dan zal hij vast het antwoord op je vraag vinden. Odeon @Odeon Tsja, mijn accountant verwees mijn naar rechtspraak.nl, maar dat heb ik nog niet goede dingen kunnen vinden. Ik moet misschien wat beter zoeken.
  9. @Odeon: ze doet niets ondersteunend in dit zin van administratie of koffie zetten :-) Ze helpt alleen inhoudelijk, dus als eerste spiegelpunt voor mijn ideeen en vervolgens de verdere uitwerking. De vraag is of dit ondersteunend is, het is meewerkend. Het voelt voor mij als een woordenspel. Ik kan wel zeggen dat ze niets ondersteunends doet in de zin van dat ze administratief ondersteund.
  10. @Dennis Wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Oftewel, we zijn al volledig aansprakelijk voor elkaars activiteiten. Het lijkt mij handiger om alles te bundelen om meerdere redenen. De eerste is dat we eigenlijk alles behalve de opdrachten die ik bij anderen uitvoer, samen doen. Tevens is het zo dat ze eigenlijk facturen zou moeten sturen voor haar werk, maar dit nooit heeft gedaan omdat het toch uit dezelfde pot komt. Dat leek onzinnig. Aanvullend heeft mijn vrouw een lager inkomen/omzet dan ik, dus ook hier valt wel wat voordeel te behalen.
  11. @Marcel terecht punt, heb ik toegevoegd in topic. Ze ondersteund in haar werk als directiesecretaresse en is daar ook kwaliteitsmedewerker. Mij ondersteunt ze door alle ideeen die ik heb mede uit te werken, teksten te schrijven en te redigeren. Ze doet geen administratie voor mij, ik doe mijn eigen administratie, facturatie, belastingaangifte e.d.
  12. Een eis voor een VOF is dat het samenwerkingsverband gebruikelijk is en dat een vennoot niet voor meer dan 30% ondersteunende werkzaamheden verricht. Omdat ik mijn accountant twijfelt of ik aan de voorwaarden voldoe, hierbij de vraag aan jullie of jullie onderstaande situatie vinden voldoen aan de VOF eisen of dat het volgens jullie meer lijkt op een man-vrouw firma en dus niet door de beugel kan. Man (ik): Sinds 2006 werkzaam als zelfstandige (zzp'er). Opleiding HBO personeel en arbeid. ca. 50% van de tijd werkzaam in P&O (personeelszaken) opdrachten, 30% tijd bezig met een website voor verkoop audiocursussen en een vacaturesite en voor de overige 20% bezig met ontwikkelen nieuwe ideeen/producten (sommige opstart en geflopt, sommige nu nog in ontwikkeling, onderwerpen o.a. referentiecontroles en P&O helpdesk). Tevens eigenaar van een BV dat voor 50% aandeelhouder is van een BV (met 2 medewerkers fulltime in dienst) met daarin de volgende activiteiten: W&S/Recruitment bureau Arbeidsmarktmobiliteit Vacaturesite Vrouw: Sinds 2012 werkzaam als zelfstandige (zzp'er). Opleiding HBO international Business School (marketing, communicatie, onderzoek). Ca. 40% van de tijd werkzaam in ondersteuning (directiesecretaresse) en kwaliteitsmanagement (ISO certificering, ze is kwaliteitsmedewerker). ca. 60% bezig met het ontwikkelen van nieuwe ideeen/producten. Momenteel is ze bezig met het ontwikkelen van een CV (curriculum vitae) tool en een virtual assistent tool. Zij is medebeslisser en meewerker geweest bij opzetten en uitvoeren ideeen van haar man, heeft hiervoor echter nooit iets in rekening gebracht. Haar rol is dat wanneer haar man met een idee komt, ze het samen bediscussieren en opzetten. Ze schrijft en redigeert teksten voor de website. Tevens verricht zij werkzaamheden voor de vacaturesite van de BV (facturabel) VraagHet lijkt ons veel handiger om samen een VOF te hebben en daar alle activiteiten onder te brengen. Wanneer bovenstaande man en vrouw samen een VOF beginnen, zou dit volgens jullie dan voldoen aan de voorwaarden van een gebruikelijke samenwerking en percentage ondersteunende werkzaamheden? Alvast bedankt voor jullie hulp.
  13. @Marcel bedankt voor je meedenken. Ik denk dat je gelijk hebt dat ik iets wilde wat simpelweg niet kan. Er is immers het vermoeden dat het juist wel kan worden overschreden. Ook denk ik dat het teveel gedoe is om aan te tonen dat reguliere kortingen voor klanten gelijk zijn aan die aan het personeel worden gegeven. We gaan simpelweg het bedrag aan teveel ontvangen korting alsnog te beschouwen als loon. Oftewel, daar we gaan uitrekenen hoeveel werknemer- en werkgeverslasten er nog over betaald moet worden.
  14. @Marcel: Ik wil eigenlijk graag weten of we de periode 2008/2010 ook als groep kunnen bekijken. Jij zegt dus eigenlijk dat je alleen kunt kiezen voor het bijhouden per groep voor de groep die de korting in het verleden niet heeft overschreden. oftewel, voor 1139 kunnen we het evt. als groep bijhouden en de 11 overschrijders dan individueel. V.w.b. de korting geldt dat eigenlijk best veel mw's producten van het eigen bedrijf kopen, maar niet via personeelscondities. Dit simpelweg omdat de reguliere korting die aan klanten wordt gegeven zo'n beetje vergelijkbaar en soms zelfs gunstiger is dan de personeelskorting (vast bedrag). Dit maakt het extra gecompliceerd, zodadelijk komt er een naheffing voor gekochte producten waarvan de ontvangen korting niet eens een extra personeelsvoordeel is.
  15. Bij een bedrjf waar ik een opdracht doe (P&O) is geconstateerd dat een aantal mw's over de periode 2008 t/m 2010 het maximale bedrag van € 1500,- per drie jaar aan korting op producten uit eigen bedrijf heeft overschreden. Om precies te zijn, zijn er 11 mw's (ca. 35 mw's totaal hebben gebruik gemaakt van de kortingsregelingen) van de ca. 1150 mw's die over een periode van 3 jaar meer dan de toegestane € 1500,- aan korting ontvangen. De fiscus zegt bij deze regeling: "In principe moet u per werknemer bijhouden of het jaarmaximum wordt overschreden. Maar als op basis van onderzoek of ervaringen voor al het personeel of een te onderscheiden groep aannemelijk is dat dit jaarmaximum niet zal worden overschreden, hoeft u dit niet per individuele werknemer bij te houden." vraagAls slechts 1% van het personeel de regeling overschrijdt, is het dan aannemelijk de regeling voor al het personeel tezamen bij te houden? Indien het individueel moet, zullen we in dit geval ongetwijfeld een naheffing moeten betalen. Alvast bedankt. ps: uiteraard heb ik navraag gedaan bij onze salarisadministratie en financiele breinen, maar niemand weet 'n antwoord.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.