Ga naar inhoud

Orfeo

Junior
 • Aantal berichten

  7
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Orfeo

 1. Helder en duidelijk! Bedankt voor jullie reactie.
 2. Ik ben een starter (eenmanszaak) in de dienstverlening, vergeef me als ik erg simpele vragen stel. Met het oog op BTW-terugvragen, kan ik een aantal inkopen doen voor een non-profit orgaisatie die geen btw kan aftrekken. Mijn voordeel is dat ik de btw kan terugvorderen bij de belastingdienst. Ben ik verplicht om btw te heffen naar die non-profit organisatie in mijn doordeklareer-factuur? In principe wil ik dat zij niet meer hoeven betalen dan de aankoopprijs. Wordt dit gezien als schenking of bevoordeling ofzo? Verder fungeer ik in dat geval als tussenpersoon voor de aankoop en verkoop van spullen die niet direct te maken hebben met de omschrijving van mijn dienstverlening bij de KvK. Is dat een probleem? En als het incidenteel is?
 3. Ik twijfelde ook of ik deze hier kon posten, maar ik heb het gedaan omdat de belastingdienst bepaalde handelingen kan beoordelen als ondernemingsctiviteiten. Het is bijvoorbeeld zo dat behalve dat gebruiksrecht, ook het huis gestegen is qua waarde en de lening als een investering gezien kan worden, want in de overeenkomst met de buitenlander staat dat hij de volledige opbrengst ontvangt ingeval van verkoop aan een derde.
 4. Ik wil graag wat feedback over de volgende situatie: Iemand heeft aan een buitenlandse vriend geld geleend voor de aankoop van een huis in het buitenland. In plaats van rente te ontvangen over de lening, heeft hij een overeenkomst gemaakt dat hij onbeperkt gebruiksrecht heeft van het pand over de periode voorafgaand aan de toekomstige datum dat hij het zelf op zijn naam kan hebben (ca. 3 jaar later). Is dit slim? Wordt gebruiksrecht niet gezien als een soort inkomsten? Volgens mij kleven hier wat haken en ogen aan.
 5. Hoi Mark, Bedankt voor je uitgebreide reactie op mijn vraag. Ik had al zo'n vermoeden dat het niet de KvK datum was, ik had daar in het verleden een vaag antwoord op gekregen van een re-integratiecoach, maar jouw antwoord is een stuk helderder. Bedankt! Wat betreft de tweede voorwaarde "Ben je nog niet gestart met het werkven van opdrachten" heb ik een twijfelgeval: ik heb een gesprek gehad vlak na inschrijving kvk met iemand die mij schriftelijk een 'intentie van overeenkomst onder voorwaarden' heeft gestuurd. Het is een brief waarin gezegd wordt dat hij me een opdracht geeft als ik bepaalde scholing gedaan heb (wat ik nu nog niet heb) en als hij akkoord is met een toekomstig te ontvangen offerte van mij. Deze brief heb ik als zgn bewijs van (bijna) baangarantie toegevoegd aan mijn Individuele Re-integratie aanvraag bij de UWV. Het is waarschijnlijk een doorslaggevende brief m.b.t. mijn goedkeuring scholing, die door de UWV dan gefinancierd zou worden. Ik kan niet zeggen dat ik toen actief ben gaan 'werven', het vloeide voort uit een gesprek :-) dat ik toen had met die persoon, het is een vriend. Wat vind je van dit twijfelgeval?
 6. Ik ga vanuit een WAO/WW uitkering een onderneming starten, en ga gebruik maken van de startperiode (6 mnd behoud van uitkering). Een voorwaarde van toekenning van de startperiode is dat ik nog niet 'gestart mag zijn' als ondernemer. Nu heb ik een half jaar geleden al een KvK nr. aangevraagd en ondertussen allerlei spullen gekocht en kosten gemaakt. Ik heb nog geen officiele goedkeuring van de UWV binnen, dat ik kan starten als onderneming met een startperiode, ik verwacht hun reactie binnenkort. Mijn vraag is: klopt het dat een ondernemer pas 'gestart' is als hij zijn eerste factuur de deur uit doet? Of is het de datum dat hij zijn eerste ondernemngsactivieteiten doet, zoals naar de KvK stappen of een telefooncentrale voor de zaak kopen, nog voordat er een opdracht binnengehaald is? Of worden dat soort voorbereidingsactiviteiten niet gezien als ondernemersactivieten,? Ik hoop dat ik mezelf niet de startperiode door de neus geboord heb..... Groet Orfeo
×
×
 • Nieuwe aanmaken...