Jump to content

Vanerlane

Junior
 • Content Count

  24
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3

Personal info

 • You are:
  ondernemer in spe
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  < 18
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 1. Bedankt voor je linkje, las hier ook het volgende: Bij doorlopende prestaties zoals licenties, verhuur en abonnementen op leveringen (tijdschriften, gas, elektriciteit, water, enzovoort) kan op de factuur in plaats van de dag waarop de levering wordt verricht of de dienst wordt verleend, de periode worden vermeld waarop de factuur betrekking heeft (het tijdvak van presteren). Deze periode mag niet langer zijn dan een jaar. De factuur moet u dan uitreiken vóór de 15e dag na afloop van die periode en niet later dan op de 14e dag na betaling. Hetgeen wat ik lever is eigenlijk een prestatie van onbepaalde duur, en kan ik dus tot een jaar na data factureren. Ik denk dat je dan als ondernemer zelf de keuze mag maken of je het in het ene jaar IB laat meerekenen of het volgende jaar, aangezien de periode in 2 verschillende jaren voor de IB loopt. Volgens bovenstaand stukje tekst lijkt het me dus in mijn geval wel legaal om volgend jaar (jaar na data) een factuur te versturen. Neemt niet weg dat ik het ga regelen volgens bovenstaande oplossing, zoals omschreven in de post voor deze. ;)
 2. Oke, bedankt voor jullie hulp allemaal. Ik ga me de komende dagen bezig houden om het boekhouden onder de knie te krijgen. Volgens mij heb ik alles tot nu toe wel goed in de boeken staan, maar is het besef er nog niet echt waarom het goed staat, en het waarom. Ik laat nu in het laatste kwartaal van dit jaar de kinderbijslag schieten om zo alles te kunnen innen wat ik dit jaar verdiend heb. Zo komt dit nog bij mijn IB opgave over 2009. Na het 2e kwartaal van 2010 krijg ik geen kinderbijslag meer (ik ben dan 18). Ik ga dat jaar flink verdienen (nieuw project samen met een ander BV) en vraag dus ook geen stufi aan voor 2010. Omdat ik een studie van 6 jaar ga doen en maar 4 jaar (12x4=48 maanden) v/d 72 maanden studietijd een prestatiebeurs krijg verschuif ik het eerste moment gewoon waarop ik mijn prestatiebeurs en OV kaart ontvang. Deze heb ik t/m eind volgend jaar namelijk nog niet nodig omdat ik die al particulier in mijn bezit heb. Ook heb ik op deze manier voldoende geld ter beschikking eind 2010 als ik een huis ga kopen. De vraag is alleen nog of het het beste is deze zakelijk te kopen of prive. Met de hypotheek die ik ga afsluiten zit ik op ong 9k aan rente per jaar, los van de aflossing. Daarnaast heb ik een verwachte inkomst van 7200 netto per jaar aan de 2 kamers die ik ga verhuren. Hoe kan ik dit het beste regelen, zakelijk of prive? Merk hierbij ook op dat ik zelf 1 kamer bewoon van het huis, en dat ik hier geen zakelijke activiteiten ga plannen, behalve het verhuren van de kamers. (mocht ik het zakelijk kopen) Ik weet dat dit een totaal andere vraag is en niets te maken heeft met de vragen waar ik ten tijde van het starten van het topic mee zat. Moet ik hier een apart topic voor openen of kan dat gewoon hier?
 3. Even heel plat uitgedrukt wil jij al jouw hersenspinsels aan HL voorleggen en op de goedheid van de mensen hier een volwaardige onderbouwing op terug ontvangen? In dat geval verzoek ik jou vriendelijk om de stof te bestuderen en zelf met een kundig advies voor jouw situatie te komen. Ik heb niet de tijd en energie om jou via "trial and error" de fiscale wetgeving uit te leggen. Mensen wil ik graag in de goede richting sturen maar die vorm van begeleiding gaat mij iets te ver. Als jij het verschil tussen de W&V en de balans niet weet adviseer ik je sterk om het niet zelf op te pakken. Ik waardeer je reacties, maar ik verplicht je nergens toe. Het is je goede wil om mij te helpen en als je dat niet meer wil dan heb ik daar ook vrede mee. Dan weet ik voor nu wel genoeg, en ga mij deze vakantie eerst maar is toeleggen op het boekhouden. Aangezien ik hier te onkundig voor gevonden wordt om dat zelf te doen. Volgens mij is het gewoon het makkelijkst om na het 1e kwartaal 2010 mijn eenmanszaak om te zetten in een BV. Deze BV die factuur van 35k te laten versturen en hier gewoon vennootschapsbelasting over te betalen. Ik kom niet boven de 40k uit aan winst, dus de belastingdienst kan me moeilijk verplichten 40k aan mezelf uit te laten betalen als BGA. Ik kan een hypothecaire lening krijgen als bedrijf van 150.000, en alle inkomsten die ik verwerf met de 2 kamers die ik verhuur zullen inkomsten van het bedrijf zijn. Ik vind het alleen wel gek dat je prive de rente wel van je inkomen af kan trekken, maar als bedrijf niet van je winst. (dat is wat jij beweert) Het zijn toch onkosten die je moet maken om tot een omzet en winst te komen? Bij wat voor een adviseur kan ik terecht met dit probleem? bij een fiscalist? Het gaat me er niet om wat verkeerd is aan mijn oplossing, maar juist wat de beste oplossing is die jullie zelf kunnen bedenken. Nu lijkt het heel erg op trial&error, maar dat komt omdat mijn oplossing(en) voor mijn situatie als het ware afgekraakt worden. EDIT: Ik laat ook mijn studiefinanciering pas starten in 2011, zodat ik in het jaar 2010 maximaal kan bijverdienen nadat ik geen kinderbijslag meer ontvang, maar wel student ben. Ik betaal dan wel 30% belasting, maar volgens mij is er geen enkele ander manier om anders eind 2010 aan 50k na belasting uit te komen. Dat ik de studiefinanciering pas later aanvraag, kan omdat ik het mr. drs. programma ga volgen in Rotterdam (Economie & NL recht in 6 jaar) en ik hier maar 4 jaar prestatiebeurs voor kan krijgen maximaal. Dit is dus niet het probleem. Zoals eerder opgemerkt in dit topic maak ik er een 'factuurjaar' van. jhs stelt de betalingen ook uit tot in haar/zijn 'factuurjaar'. Volgens mij is dit volgens het boekje niet juist, maar kan dit in praktijk best.
 4. Wil niet iedereen maximaal profiteren en minimaal belasting betalen? Lijkt me niet dat ik de eerste ben hier in Nederland die problemen heeft met de hoge belastingtarieven.
 5. Als jij recht heb om 35K te factureren neem je dat bedrag mee onder de post debiteuren neem ik aan. Indien je dat niet doet, riekt het naar fraude. Dat zie je verkeerd. Daarvoor zou je eens moeten zoeken op eigenschappen van de W&V rekening en de eigenschappen van een balans. Indien je daar wat stof voor opdoet, zal het duidelijk worden. Het echte ondernemerschap zit hem ook in de juiste oordelen maken van kosten en baten. Is het opzetten van deze gehele structuur jou de moeite waard van 3K? Je maakt het een boekhouder niet eenvoudig, laat staan diegene die jouw aangifte op zal stellen. Het is niet mijn bedoeling om fraude te plegen, anders was ik hier wel niet zo druk mee bezig. 3K per jaar is voor mij wel de moeite waard van een aantal dagen dingen uitzoeken. Snel verdiend lijkt me, zeker als student. Ik ga zeker de eigenschappen van de W&V rekening en de eigenschappen van een balans nogmaals bekijken. Zoals ik al zei ben ik nog onervaren met dit stuk van het ondernemen. Vandaar ook mijn vragen hierover. Maar als mijn huidige plan niet mogelijk is (ik kan immers niet mijn kosten opvoeren door meer af te lossen) dan moet ik dus een andere oplossing verzinnen om zo min mogelijk belasting te betalen. Ik zie het meer als een uitdaging om alle mogelijke oplossingen door jullie te laten toetsen. Dan weet ik tenminste straks wel zeker dat er niet een betere manier is om inkomsten uit eigen bedrijf (na belasting) te ontvangen. Jullie raden mij aan om aan het eind van het boekjaar alles op te laten stellen door een boekhouder? Ik hou nu zelf wel m'n W&V rekening bij, zodat ik weet wat ik maandelijks moet afdragen voor de omzetbelasting, maar ik denk dat ik er goed aan doe deze vakantie hier nog eens wat literatuur over open te slaan.
 6. Het feit dat jij een overeenkomst hebt gesloten waarin dat is vastgelegd houdt nog niet in dat het conform de wet is. Ik ben van mening dat je inkomsten moet toerekenen aan de periode dat je deze inkomsten hebt gegenereerd. Het is toch abnormaal dat jij het merendeel van jouw overeenkomst pas laat uitbetalen ver nadat jouw werkzaamheden erop zitten? Het is misschien abnormaal, maar volgens mij is het niet strafbaar. Je kunt nog tientallen jaren na data een factuur innen. En als je nog niet weet of men deze wel betaald (stel een andere situatie) dan reken je deze toch nog niet bij je inkomen?
 7. Begint een interessante discussie te worden, maar kom hier tenmiste wel mee verder! Hoe komt de belastingdienst hier achter? die weten toch niet dat dit aan te rekenen is aan de periode dat ik een IB ondernemer ben? Als ik ze die factuur stuur in de periode dat ik een BV zou hebben, en zij betalen hem, dan komt niemand hier toch achter? Dit snap ik niet. Je kunt een investering die je doet toch aftrekken van de winst die je maakt, of zie ik dat verkeerd? Zoals ik al zei, ik hou niet van de belasting, en wil graag het maximale uit de wet halen. Het komt misschien een beetje raar over, maar ik heb grote plannen en heb daar flink wat vermogen voor nodig. Iedere euro is bij wijze van spreken meegenomen. Waarom zou je 3k per jaar, waar je niets voor hoeft te doen, laten liggen? Is het juist niet het echte ondernemersschap om overal waar je recht op hebt gebruik van te maken?
 8. Om misbruik van fiscale regelingen te beperken kan men niet zomaar kiezen op bepaalde facturen dusdanig lang uit te stellen zodat enkele fiscale voordelen worden behouden. Dit is onzakelijk handelen. Is het strafbaar? Het komt zo vaak voor dat bedrijven later hun facturen betalen en/of ontvangen. Zeker in de tijden van crisis willen bedrijven ivm de cashflow zo veel mogelijk facturen zelf innen, voordat ze zelf hun kosten gaan betalen. Als dit gewoon een onderdeel is van de overeenkomst die ik gesloten heb met die bedrijven, dan lijkt me er niets onwettigs aan?
 9. Hoe kan je nou 50K in je bezit hebben terwijl je het nog te goed hebt staan bij een andere BV? Je gaat dus wel 50K opgeven in box 3 omdat je dat vermogen "hebt" maar dit niet in de IB laat belasten omdat je het nog niet ter beschikking hebt? Hoe kan die 50K zonder box 1 in box 3 terecht komen? 15k van die 50k wordt wel belast in box 1. 35k zou ik dan factureren, maar omdat ik dit direct weer investeer in een huis zijn dit geen inkomsten. Dit is wel aftrekbaar van de winst, en betaal ik hier dus ook geen IB over. Of zit ik helemaal op een verkeerd spoor? ???
 10. Dus ik kan het aflossen van de hypothecaire lening niet gebruiken om mijn winst te drukken? Dit wist ik niet. :'( Het klopt dat ik het recht heb om te factureren, maar dat ik dit vanwege fiscale voordelen veel later doe.
 11. Bedankt, nu snap ik eindelijk hoe de IB-groep het allemaal bekijkt! Hoezo? Zo kunnen mijn ouders gewoon kinderbijslag blijven ontvangen omdat ik niet teveel verdien. (die ik zelf gestort krijg), kan ik gebruik maken van de kleine ondernemersregeling, en hoef ik geen IB te betalen omdat mijn bruto inkomen lager is dan de heffingskortingen die ik nu zou krijgen als ik IB belasting zou moeten betalen. Dit levert me dus eerst 20% omzetbelasting op, en ten 2e nog zo'n 30% IB wat ik niet hoef af te dragen. Nadeel is wel dat ik in september 2010 nog 35.000 euro tegoed heb bij die BV. Daar zoek ik nu een oplossing voor, hoe ik het dan moet gaan regelen, en of ik het dan wel moet gaan regelen, of dat ik het nu al anders moet doen. Ik heb nu zomervakantie, dus eigenlijk tijd zat. ;) Als je je eigen inbreng als investering aanmerkt, kun je dat voor een deel aftrekken van je winst. Hierdoor zou je kunnen proberen onder de bijverdiengrens te blijven. Overigens moet je ook met een BV voldoende kapitaal zelf inbrengen. Een lege BV kan geen 220.000 gefinancierd krijgen, zeker in deze tijd niet voor een huis. Als ik de oplossing gebruik die ik zelf bedacht heb, zorg ik ervoor dat ik 50.000 euro in mijn BV heb zitten. Deze is dus niet leeg. (die 18.000 startkapitaal die vereist is, is toch vrij te gebruiken neem ik aan?) Je hebt gelijk dat ik dan geen geld heb om mee te ondernemen. Dit is echter geen probleem, omdat de BV's waar ik mee samenwerken eigenlijk het meeste inkopen en het geld ontvangen van onze opdrachtgevers en na winstverdeling kan ik dit aan hun factureren.
 12. Beste allemaal, Ik zit met een vraagstuk, en zou graag van jullie expertise gebruik willen maken. Om te beginnen mijn situatie: Ik ben 17 jaar oud, mijn ouders ontvangen kinderbijslag voor mij en ik heb met ingang van 1 juni 2009 een eenmanszaak. Ik heb een samenwerkingscontract met 2 BV's waarmee ik een project uitvoer, hiervan ontvang ik 33,33% van de winst. Dit is contractueel vastgelegd en ik verstuur elke maand een factuur. No problem. Tevens ben ik er op gebrand zo min mogelijk geld te verliezen aan belastingen etc. ;) Hoe het nu geregeld is: Ik ontvang niet meer of gelijk aan 1240 incl btw per kwartaal uit het project (muv kwartaal 3, omdat je daar meer mag bijverdienen zonder kinderbijslag kwijt te raken;vakantieperiode). Ik maak zo gebruik van de kleine ondernemingsregeling en hoef ik door startersaftrek, geen IB en omzetbelasting te betalen (heffingskortingen zijn hoger dan mijn bruto winst) De winst van het gezamelijke project wat ik zou moeten ontvangen per kwartaal is wel hoger dan 1240 incl btw. Wat ik nu niet factureer (alles boven 1240 incl BTW per kwartaal) blijft staan in de BV aan wie ik moet factureren. Dit kan gewoon totdat ik mijn gedeelte van de winst ontvangen heb. Ik bouw zo dus een flink tegoed op. Nu veranderen er echter in 2010 wat dingen: 1. ik wordt 18 (kwartaal 1) 2. ik ga studeren en ontvang vanaf dan dus stufi (basisbeurs) en mag (waarschijnlijk) niet meer bijverdienen dan iets van € 13.500 netto per jaar anders raak ik mijn OV kaart kwijt en het recht op een prestatiebeurs dat jaar. Dit wil ik niet, omdat ik overal zo goed mogelijk gebruik van wil maken. VRAAG 1: in september wordt de kinderbijslag omgezet in studiefinanciering. om kinderbijslag te behouden mag ik de eerste 3 kwartalen niet meer verdienen dan 1240 euro netto per kwartaal. Echter, ik krijg vanaf september studiefinanciering. Geldt vanaf dan het bedrag van € 13.500 netto per jaar, of wordt dit ook weer gecorrigeerd naar het aantal maanden dat je student bent in 2010? Ik kan dan bijvoorbeeld de eerste 3 kwartalen onder de 1240 euro netto blijven en kwartaal 4 9780 euro netto verdienen? (samen kom je dan uit op 13500 euro dat jaar) Op het moment dat ik ga studeren heb ik waarschijnlijk op papier een vermogen van 50.000 euro. Hiervan staat op dat moment (september 2010) nog 35.000 euro van mij in de BV waar ik nu maandelijks aan factureer. Dit heb ik dus nog niet. hier is voor gekozen, omdat het fiscaal aantrekkelijker is dit langzaam uit te laten betalen. (volgens mij) Ik ben tevens van plan om een studentenhuis te kopen in september-december 2010, waarvan ik na aankoop 2 kamers zal verhuren en er zelf 1 zal bewonen tijdens mijn studententijd. Dit huis zal ik kopen voor ong 200.000 a 220.000 euro. Echter zit ik dan wel met een probleem: ik heb 'maar' 15.000 aan kapitaal wat ik daadwerkelijk in het huis kan steken. De bank gaat geen 150.000 financieren als je eigen inbreng 15.000 is en je een student bent. De situatie moet dus volgend jaar anders zijn. VRAAG 2: Hoe kan ik dit het beste oplossen? MIJN eigen OPLOSSING Ik dacht erover om mijn eenmanszaak om te zetten in een BV. (15.000 startkapitaal aanvullen tot 18.000 is niet lastig, lenen bij mn ouders) en met deze BV zakelijk een studentenhuis te kopen zodat ik de hypotheekrente + aflossing als kosten kan opgeven. Hierdoor maak ik weinig winst, maar blijf ik toch vermogen opbouwen. Ik blijf dan ook onder de 13.500 netto per jaar, zodat ik m'n OV kaart en stufi kan behouden. Nadeel van een BV is dat je de BGA een fictief loon van 40.000 euro per jaar moet uitbetalen, de IB hierover ben je dus kwijt. Ik denk hier echter wel compensatie voor te kunnen aanvragen bij de belastingdienst door bijna geen winst te maken met mijn BV: De winst die gemaakt wordt, wordt in de aflossing van het huis gestoken. Investeren dus. Maak ik meer winst, dan los ik meer af. In dat geval kan ook het tegoed van 35.000 euro wat ik nog moet factureren ontvangen en in 1 klap weer investeren in het huis: ik betaal alleen omzetbelasting, en dat is normaal. Het is volgens mij aardig uitgedacht, maar volgens mij zie ik een paar cruciale dingen over het hoofd. Wie kan me hierbij helpen? Mocht het echt te lastig zijn, graag dan ook advies bij wat voor een adviseur ik (misschien wel gratis) terecht kan. Ik heb nog niet met de belastingdienst gebeld of naar de kvk geweest of bij de bank gevraagd omdat ik niet denk dat die me met deze situatie kunenn helpen. Alvast bedankt
 13. Beste, ik ben niet op mijn tenen getrapt. Integendeel zelfs. Reeds heb ik het antwoord op mijn vragen gevonden en heb daarna niet meer aan dit topic gedacht. Mijn Exuses. Om toch nog terug te komen op jouw vraag: Het bedrag dat ik bespaar met het uitzoeken van eventueel behoud van KB, ligt vele malen hoger dan wat ik zou verdienen met mijn bedrijfsactiviteiten op dit moment. Niet omdat dit niet winstgevend is, maar omdat het werk wat ik voor mijn onderneming moet doen een soort cyclische handelingen zijn; niet elk moment kunnen deze uitgevoerd worden.
 14. Oke, bedankt voor je antwoord. De kosten die ik voor de start van mijn onderneming gemaakt heb kan ik gewoon meteen in het 2e kwartaal opgeven als kosten? Stel: kosten voor start onderneming: 1000 E kosten gemaakt in kwartaal 2 600 E Totale kosten Kwartaal 2: 1600 E Inkomsten uit opdrachten: 2800 Totale winst kwartaal 2:1200 E Gevolg; geen verlies van kinderbijslag Dit mag ik zo doen allemaal? Alvast bedankt!
 15. jawel, je mag niet meer dan 1240 per kwartaal bijverdienen. in de zomermaanden komt hier nog eens 1200 euro bij.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept