kitco

Junior
  • Aantal berichten

    17
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    anders

kitco's trofeeën

  1. Ok bedankt. Duidelijk. En als het enkel betreft de gelden te gebruiken voor verduurzamen, groot onderhoud van de resterende 2 bedrijfsruimten in het bedrijfspand?
  2. Dag, van het bedrijfspand van de BV (verhuurde bedrijfsruimten) wordt 1 gedeelte verkocht. Het pand is kadestraal gesplitst in 3 delen. Ik las dat er geen boekwinst hoeft te worden afgerekend wanneer er een nieuw beleggingspand met dezelfde functie wordt gekocht binnen 3 jaar (en het voornemen hiertoe bestaat op moment van het vormen van de HIR). Nu zijn wij niet voornemens een nieuw beleggingspand te kopen maar de opbrengst te investeren in de resterende bedrijfsruimten. De plannen lopen hiervoor uiteen van renovatie/verduurzaming tot herontwikkeling in meerdere units (voor de verhuur, eventueel deels verkopen). Kan hiervoor ook een herinvesteringsreserve worden gevormd zodat de boekwinst niet hoeft te worden afgerekend? Ik hoor het graag
  3. Goedemorgen, In het verleden heb ik mijn zoon financieel ondersteund bij het moeten stoppen van zijn eenmanszaak. Dit doormiddel van betalen van diverse rekeningen en overmaken van bedragen voor levensonderhoud vanuit mijn BV (verhuurde bedrijfsruimten). Privé had ik het destijds ook niet. Nu staat er op mijn balans dus een lening aan mijn zoon van ruim 30k welke elk jaar toeneemt. Nu heeft mijn zoon wel gewoon werk maar naast de kosten van het wonen en gezin is er geen financiele ruimte om de lening af te lossen/rente te betalen. De lening blijft dus jaarlijks toenemen. Is er een mogelijkheid dat de BV deze lening kwijtschelt en hoe zit dat dan fiscaal. Ik ben bang dat mijn zoon anders met een schuld aan de BV zit van 90k op het moment dat hij zelf met pensioen gaat. Ik heb zelf ook een RC bij de BV. Kan ik de schuld niet daar naartoe brengen/overnemen? Ik hoor graag of er tips zijn
  4. Dank voor de info. Dus een lening hoeft dus niet afgesloten te worden als bedrijfslening maar kan ook bijvoorbeeld een vrij besteedbare lening (flexibel krediet/PL) zijn/ extra overwaarde hypotheek? Als het maar duidelijk bedoeld is en besteed is aan de eenmanszaak. Indien het bedrag van de privé rekening naar de rekening van de eenmanszaak wordt geboekt dient dit dan een duidelijk predikaat mee te krijgen zodat dit later aantoonbaar is? Indien het bedrag eenmaal is aangewend voor de eenmanszaak zal hierna maandelijks een bedrag worden overgemaakt naar mijn privé rekening vanaf de rekening van de eenmanszaak voor de aflossingen en rente. Voorkomen dient te worden dat de belastingdienst dit bedrag aan het eind van het jaar bestempeld a!s onttrekking tbv privé en dan inkomstenbelasting opeist. Om het op de juiste wijze te doen, dienen deze maandelijkse overschrijvingen dan ook van een bepaald predikaat te worden voorzien?
  5. Beste mensen Mijn vrouw wil een eenmanszaak starten. Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Er is geen spaargeld. Ik wil privé-geld in mijn vrouw's eenmanszaak steken door privé een extra hypotheek te nemen of een flexibel krediet af te sluiten. Privé moet IK dan bijvoorbeeld aan rente en aflossing maandelijks 1000 betalen. Dit bedrag zou (na een opstart periode van enkele maanden) betaald moeten worden uit de omzet van de eenmanszaak Kan dit bedrag als kosten worden opgevoerd in de eenmanszaak (omdat we in gemeenschap van goederen zijn) of ziet de belastingdienst de maandelijkse betaling niet als kosten van de eenmanszaak omdat ik geen eigenaar ben. Kan ik anders het bedrag uitlenen aan de eenmanszaak van mijn vrouw? Of is dit niet mogelijk (omdat wij in gemeenschap zijn getrouwd.) Ik ben dus op zoek naar een manier dat de door mij afgesloten lening incl rente uit de omzet van de eenmanszaak kan worden terugbetaald. Ik hoor graag van jullie
  6. Ok en als ik aan prive dividend uitkeer wat hoger is dan het bedrag dan waarmee ik het RC omlaag breng...zodat ik het geld gewoon kan aanwenden voor prive besteding. Is dat ook toegestaan of moet ik altijd eerst mijn RC naar 0 brengen? Wordt het in dat geval gezien als loon?
  7. Dag allen, Ik wil graag uit mijn BV (verhuur bedrijfspanden) dividend gaan uitkeren. Er zal jaarlijks genoeg winst zijn. Ik heb alleen als DGA een rekeningcourant(schuld) staan van ongeveer 120.000 bij de BV. Ik heb hierover enkele vragen 1)Is het toegstaan bijvoorbeeld aan het einde van ieder kwartaal dividend uit te keren van bijvoorbeeld 10.000 ondanks dat ik prive een schuld heb aan de BV? Ik kan bijvoorbeeld de RC ieder kwartaal wat omlaag brengen en tegelijk aan prive dividend uitkeren. 2)Ik las dat officeel je pas na het opmaken van de cijfers kan bepalen wat de winst is en dan pas kan uitkeren als dividend. Is het niet gewoon mogelijk om gewoon ieder kwartaal uit te keren en dan aan het einde van het jaar een herberekening te maken? Alvast bedankt voor jullie reaktie!
  8. Ik heb gelezen dat naast de IB 25% de erfgenamen ook nog eens erfbelasting moeten betalen en dat het totaal dan op 40% kan uitkomen. Een zo hoge belastingdruk waardoor zij verplicht zullen zijn alsnog de panden te verkopen. Zij zitten dan in het zelfde schuitje als ik nu zit (met panden in een BV) alleen hebben zij dan al gezamelijk door het erven een paar ton schuld. Indien zij alles te gelde moeten maken voor deze schuld zijn ze opnieuw aan de beurt bij de fiscus doordat ze de panden moeten verkopen (boekwinst) en dan nog eens het geld naar prive moeten uitkeren (dividend/stakingswinst). Op deze manier blijft er bijna niks over en gaat alles naar de fiscus! Dit wil ik voor zijn vandaar dat ik aan het bekijken ben bij welke optie meer overblijft in prive; zie het hele verhaal bovenaan...tips zijn daarom van harte welkom!
  9. Er zit inderdaad geen holding tussen. Periodiek of in 1 keer maakt niet zoveel uit. Liefst wel in een keer. Het gaat mij er namelijk om dat de doorschuifregeling sinds 2010 niet meer schijnt te gelden voor BV's met enkel verhuurd vastgoed tbv huurpenningen. Ik zou het niet graag zien dat mijn erfgenamen in de toekomst een aanslag krijgen van 40%. Dan hebben ze een BV met een vastgoed maar wel prive een schuld aan de fiscus van enkele tonnen! Momenteel kan ik wel dividend uitkeren maar loop wel risico. Alles is verhuurd aan 1 huurder.
  10. Dag, Ik ben 100% DGA van een BV met verhuurd vastgoed. Het betreft 2 bedrijfspanden met een gezamelijke waarde van 900.000. Ik speel met de gedachte het pand te gaan verkopen na mijn pensionering en de BV op te heffen/alles als dividend uit te keren. Op het pand rust een hypotheek van 200.000. De boekwaarde bedraagt 350.000. Verder zijn er geen posten (kleine RC maar deze kan buiten beschouwing worden gelaten). Indien ik uitreken wat ik dan prive overhoud kom ik op het volgende; De BV moet venootschapsbelasting betalen over de boekwinst van 550.000 (boekwinst=900.000-350.000). De eerste 200.000 moet de BV 40.000 (20%) over betalen en over het restant 87.500 (25%). Dan gaat de hypotheek ingelost worden en blijft er in de BV 572.500 over. Indien ik dan de BV ophef of alles als dividend (totaal 25%) uitkeer heb ik 429.375 in prive over. Nu las ik op dit forum dat er ook de mogelijkheid is de BV te verkopen met de bedrijfspanden erin. Betaal ik dan 25% over de boekwinst (550.000) = 137.500 en 6% over de waarde panden (900.000) = 54.000 dus in totaal 191.500 prive aan belasting? Als ik ervan uit ga dat de eventuele koper dan 200.000 (hypotheek) minder bereid zal zijn te betalen (dus 700.000), kom ik toch nog uiteindelijk op 508.500 in prive. Dit is 79.125 meer. Klopt mijn berekening/redenering en zal de fiscus hiermee akkoord gaan. Ik neem aan dat zij liever dat bedrag via een verkoop van het pand en uitkering dividend/staking BV naar hun toe zien gaan. Alvast bedankt
  11. Ok, bedankt Ronaldinho, Wellicht zijn er forumleden die het hebben meegemaakt in de praktijk en antwoord weten op het volgende: Als ik als DGA uit dienst treedt is het dan toegestaan dat de BV nog 3 jaar pensioenpremies betaalt voor mijn flex pensioen. Dit betreft een beschikbare premie pensioen dat ongeveer 7000 Bruto per jaar gaat uitkeren vanaf mijn 65e en een tijdelijk pensioen (van 7000 Bruto per jaar) vervangt dat uitkeert van mijn 62e tot 65e. Mijn basispensioen ("versoberde" eindloonregeling) gaat al vanaf mijn 62e in en staat hier buiten. (in mijn originele posting staat alles omschreven.Pensioen zit allemaal bij een pensioenverzekeraar). Kortom. Is het toegestaan dat de BV 3 jaar lang pensioenpremies (voor het flex pensioen) doorbetaalt voor een DGA die niet meer in dienst is? Alvast bedankt.
  12. Helemaal duidelijk..dan kan ik nu rustig slapen :)
  13. Dag Joost, Bedankt voor je antwoorden. Er wordt mij veel duidelijk maar heb net zoveel nieuwe vragen: In de AvA wordt besloten de dienstbetrekking met jou te beëindigen-->ik neem aan vanaf de dag van mijn pensioneren Uitgangspunt is dat je tot 65 het beste af bent met een belastbaar inkomen in box 1 IB (dus na aftrek eigen woning) van zo'n 18.500 (daar zit je vanaf 62 al boven wellicht, niets aan te doen).-->belastbaar inkomen is dan dus mijn pensioen? Na 65 zul je het een grens hoger moeten zoeken, dus rond de € 33.000 (dan is het tarief tussen 18.500 en 33.000 nog steeds maar 24% en onder de 18.500 slechts 15%). -->belastbaar inkomen is dan dus mijn pensioen? Dividend is namelijk belast met (cumulatief) 40%.-->Ik ben in de veronderstelling dat ik na pensionering prive natuurlijk pensioen ontvang (van de pensioenverzekeraar) en de winst uit de BV (huurpenningen) gewoon kan uitkeren naar prive als dividend. Over het uit te keren bedrag (dividend) dacht ik dan 25% belasting te betalen. Dus 41K jaarlijks uitkeren en 10,25K aan belasting afdragen! zie ik iets fout? Over dividend betaal je toch altijd gewoon 25%?
  14. Odeon, Bedankt voor al je info. Het is voor mij duidelijk dat als je geen arbeid meer verricht voor de BV, hoeft de BV geen DGA-salaris meer uit te betalen. Probleem is hoe ik dit ook naar de fiscus kan verantwoorden. Ik verricht momenteel namelijk ook geen arbeid (hooguit 2 uur per maand) maar ben wel verplicht 41K salaris te betalen uit de BV. Ik ga op 62 overigens wel met volledig pensioen (geen deeltijdpensioen). Indien ik vanaf 62 pensioen ontvang volstaat dan voor de fiscus dat ik daar al inkomstenbelasting over betaal? Moet ik mijn dienstverband officieel beeindigen/of gaat dat vanzelf als het pensioen start. Mijn streven was altijd om na pensionering dividend te kunnen uitkeren (ipv salaris) Alvast dank
  15. Vanaf 65 jaar lijkt het een duidelijk verhaal maar vanaf 62 jaar betaalt de BV nog Pensioenpremies 850 per maand voor het flex pensioen dat het tijdelijke pensioen vervangt. Het basis pensioen gaat wel gewoon in op mijn pensioen gerechtigde leeftijd van 62 jaar. Zie onderstaande verhaal. Mijn vraag is dan ook of er tussen 62 en 65 jaar nog salaris moet worden uitgekeerd (omdat er door de BV nog pensioen premies worden betaald) Ook is mijn pensioen tussen 62 en 65 jaar lager dan de door de belastingdienst gestelde dga salaris van 41000. Moet er dan niet voor het verschil salaris worden uitgekeerd? Alvast bedankt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.