dwarrel

Junior
  • Aantal berichten

    14
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer

dwarrel's trofeeën

  1. Ik werk freelance voor een bedrijf in de US, en die betalen mij een bedrag in USD via PayPal. Nu weet ik dat er een aantal dingen zijn met het verplaatsen van geld over de oceaan via PayPal: * PayPal heeft fees (percentages) * PayPal hanteert een ongunstige wisselkoers naar Euro's (Dacht ik tenminste). Hoe doe ik dit in mijn boekhouding? Ik schrijf neem ik aan een factuur uit voor $ 2000, omdat dat is wat de klant betaalt. Maar ik neem aan dat alleen het bedrag dat letterlijk op mijn bankrekening terecht komt telt als fiscaal inkomen. Wat gebeurt er met de rest? Moet dat worden afgeboekt als inkoop-post? En geeft PayPal daar een document voor dat als geldige inkoopfactuur dient? Of moet ik de kosten bij de klant laten, en alleen het eindbedrag terug omrekenen naar USD en dát factureren? (Dat kan in principe ook, het geld is al onderweg.)
  2. Hallo! Ik ben betrokken bij twee ondernemingen: één daarvan is een VOF, de ander is een niet-KvK-geregistreerde EZ. Beide ondernemingen leverden mij in 2009 niet meer op dan 3000 euro, alles op basis van resultaat overige werkzaamheden. Voor beide ondernemingen wordt ik door de belastingdienst gezien als 'ondernemer voor omzetbelasting'. Ik heb begrepen dat dit kan worden geïnterpreteerd als 'niet voor inkomstenbelasting.' Mijn collega van de VOF regelt altijd een boekhouder, deze boekhouder heeft ons verteld dat het enige dat we voor de VOF hoefden in te vullen een 'opbrengsten' en een 'aftrekposten' getalletje hoefden in te vullen. Nu krijg ik in het zakelijke inloggedeelte van de belastingdienst (toch) een zakelijke aangifte IB voorgeschoteld. De vraag: hoe moet ik nu aangeven? 1. Een privé-aangifte invullen, en de zakelijke aangifte negeren 2. De zakelijke aangifte invullen, maar geen ondernemingen invullen; de winst invullen bij Resultaat overige werkzaamheden 3. Alleen mijn EZ invullen, activa/passiva en winst/verliesrekening opmaken en invullen etc. 4. Beide ondernemingen invullen, activa/passiva en winst/verliesrekening opmaken en invullen etc. Of begrijp ik nog iets anders niet goed?
  3. Ik heb een bedrijf waarmee ik live CD-opnames maak op locatie. Daarvoor neem ik min. Eur. 5000,- aan kwetsbare apparatuur mee per auto naar de locatie. Vroeger huurde ik dergelijke apparatuur, en werd dat door de verhuurder verzekerd tegen allerlei ellende die ermee zou kunnen gebeuren, zoals diefstal of schade. Nu heb ik geinvesteerd in deze spullen, en mijn eerste project zit eraan te komen. Ik ben nu op zoek naar een goede verzekering. Omdat ik de spullen niet vaker gebruik dan enkele keren per jaar, zou het ideaal zijn als ik ze voor 2 dagen all-risk kan verzekeren, i.e. ook tegen diefstal tijdens het uitladen of schade (bijvoorbeeld door eigen toedoen, of toedoen van anderen.) Er gaat bij een live-registratie nou eenmaal wel eens iets mis. Nu tast ik totaal in het duister aangezien ik vrijwel niets van verzekeringen weet. Ik ben benieuwd of iemand mij kan vertellen hoe je zo'n verzekering noemt, wat je er normaliter aan premie voor moet betalen, en - eventueel - waar ik zo'n verzekering zonder al te veel rompslomp kan aanvragen. Als iemand een beter idee heeft, dan is dat ook welkom.
  4. Dit is misschien wel de meest simpele vraag op het forum, maar ik weet nog steeds niet wat de beste manier is om dit te doen. Ik ben freelancer en sta als EZ geregistreerd bij de belastingdienst. Nu heb ik laatst met een goede vriend van mij een klus geklaard, en heb ik hem beloofd voor zijn werkzaamheden 250 euro netto uit te betalen. Hij is geen ondernemer, en heeft geen BTW-nummer en/of zakelijke rekening. De vraag: hoe doe je dat eigenlijk zo voordelig mogelijk? Moet ik een payrolling bedrijfje bellen, of kan ik het gewoon zonder omkijken van mijn zakelijke rekening aan hem overmaken? (En hoe zit het dan met de belasting?) En als deze opties allebei kunnen: wat is dan het meest voordelig? (Het zijn per slot van rekening kosten, en geen privé uitgaven...)
  5. Well, ik had de situatie in dit topic wat versimpeld om het probleem sneller op te lossen. Mijn eigen gedoe doe ik onder mijn eigen fiscaal nummer (sta niet ingeschreven bij de kvk), en die VOF (wel-KvK) run ik samen met iemand anders, daar staat die laptop onder. Ik dacht dat het probleem van dit topic in principe niet aan deze 'missende hoofdstukken' gerelateerd was. Maar inderdaad: je hebt gelijk. FYI: Die kosten <450 (EUR 262) vallen onder mijn eigen business, en die laptop hoort bij de VOF. //EDIT Ik zie dat ik zojuist een lichte kneuzing heb opgelopen. ::) Excuses voor mijn trage begrip...
  6. Ah, OK. Dan heb ik nu mijn IB ingevuld, en ben benieuwd of iemand even wil kijken of het klopt i.c.m. de bovenstaande situatie. Dit zijn overigens de echte bedragen, de laptop was 924) VOF: Opbrengsten: 3741 Afschrijving: 185 Saldo: 3556 Activa: 739 machines einde boekjaar Passiva: 739 OV einde boekjaar Pelle ten Cate (zzp) Opbrengsten: 5530 Overige bedrijfskosten: 262 Saldo: 5268 Balans: niet ingevuld (Totaal saldo: 8824) (Totaal ondernemingsvermogen: 739) Privé-onttrekkingen: 8824 - 739 = 8085 De berekening lijkt te kloppen volgens het programma. Is dit hoe het volgens jullie moet zijn ingevuld?
  7. Dat klinkt duidelijk! Dank je wel. Is het niet mogelijk om de kosten van zowel de kleine dingen <450 als de laptop niet als een privéstorting te beschouwen, maar als een verrekening met de winst? En zou dat niet fiscaal voordeliger zijn, omdat je dan die privé-storting niet hoeft te boeken? (In de praktijk is de laptop betaald van mijn privé-rekening, dus wat dat betreft heb je gelijk.) Overigens: wat ik uiteindelijk probeer uit te vissen (om structuur in dit topic te houden): hoe vul ik dit geheel in in mijn IB?
  8. Offtopic: Ik heb uit mijn tekortkomingen aan boekhoudkunde geconcludeerd dat het echt niet haalbaar is om mijn werkzaamheden enkel met mijn privérekening op te lossen en heb direct een zakelijke rekening aangevraagd bij de ING. Dat schept al een hoop orde. Correct me if i'm wrong, maar ik begrijp uit jullie reacties dat deze 'verhoging' van mijn ondernemingsvermogen in de IB dus eenmalig is en op dit moment bestaat uit 800 euro. Dit moet ik dus invullen bij mijn volgende aangifte helemaal aan het begin, zodat ie bij de volgende afschrijving 200 euro naar beneden gaat, en dus afgetrokken word van de fiscale winst. Tijd voor een serieuze boekhouding! (Nu maar even hopen dat de BD me uit de gevarenzone wil houden voor mijn niet nette boekhouding van 2008)
  9. Hoi! Dank voor je attentie! Ik heb inmiddels de belastingtelefoon gebeld, die hebben me doorverbonden met een adviseur die zei dat ik alles bij Winst uit onderneming moest boeken. Toen ik daar eenmaal aan begon bleek dat ik de kunst van het boekhouden nog niet echt onder de knie heb, (zie mijn andere topic hier.). Dit issue is in ieder geval opgelost. Thanks anyroad!
  10. Kijk, dat is duidelijk. In het onderdeel kosten van je winst- en verliesrekening. En daar heb je er meer van: Inkoopkosten, Afschrijvingen, Overige bedrijfskosten en buitengewone kosten. Geen van de omschrijvingen lijkt te passen, dus ik doe voorlopig 'Overige kosten - Andere kosten'. Ik denk dat ik het wederom niet helemaal begrijp, maar als ik dat toch wel doe, dan geldt bovenstaande dus voor elk jaar zolang mijn laptop nog onderdeel uitmaakt van de activa, toch? In mijn voorbeeld: volgend jaar staat er 600 in de activa, dan 400, en dan 200. Zolang de boekwaarde die ik met eigen vermogen moet compenseren hoger is dan het bedrag dat ik afschrijf, betekent het dus dat ik er extra voor moet betalen! Nog mooier: ik betaal uiteindelijk dus MEER belasting dan anders: Jaar 1: belasting over +800 activa Jaar 2: belasting over +600 activa (2x 200 afgeschreven) Jaar 3: belasting over +400 activa (3x etc.) Jaar 4: belasting over +200 activa Er wordt dan over 2000 euro belasting aangeslagen, terwijl die laptop maar 1000 heeft gekost! Dat volg ik dus niet. Ik dacht dat zakelijk aankopen fiscaal voordeel hoorden op te leveren...
  11. Beste mensen, Ik ben nog steeds aan het stoeien met mijn inkomstenbelasting, en maak waarschijnlijk een grove denkfout. Ik heb in dit boekjaar twee kleine materiele investeringen gedaan. (Vallen onder Machines en installaties). Beiden kostten minder dan 450 euro, en hoeven dus niet over meerdere jaren te worden afgeschreven. 1. Waar geef ik deze kosten op? Bij afschrijvingen, en dan 100% van het bedrag? Of moet dat ergens anders? 2. Beide aanschaffen zijn in 2008 betaald. Wat moet hierover in mijn activa/passiva-balans komen te staan? Is de waarde 0 omdat ik hem heb 'afgeschreven'? Of hebben de dingen nog wel waarde? 3. Ik ben ook bezig met het afschrijven van mijn laptop. Laat deze 1000 euro hebben gekost, en stel dat ik hem in 5 jaar wil afschrijven, dan daalt hij dus elk jaar 200 euro in boekwaarde. Aan het eind van boekjaar 2008 heeft hij dus een boekwaarde van 800 euro. Als ik nu deze 800 euro compenseer met eigen vermogen in passiva, waarom wordt daar dan belasting over geheven? Ik vermoed dat ik een denkfout maak, maar op dit moment is mijn fiscale winst hoger dan de opbrengsten van mijn onderneming, dat lijkt me absoluut niet juist, Dat ziet er zo uit (bedragen enigszins versimpeld.) Opbrengst: 10 000 Afschrijving laptop: 200 Activa: Laptop 800 // einde boekjaar 2008 Passiva: Eigen vermogen 800 // einde boekjaar 2008 Nu is volgens de aangifte mijn fiscale boekwinst 10000 - 200 + 800 = 10600 euro. Het lijkt me volstrekt onjuist dat die 800 euro erbij wordt gerekend, en dus mijn fiscale winst door een aanschaf van bedrijfsmiddelen hoger wordt dan de opbrengst. Wat doe ik hier verkeerd?
  12. Ik kan me vergissen, maar volgens mij is het makkelijk te concluderen, als volgt: Als je 'Nee' invult vraagt het programma volgens mij naar het OV aan het einde van het boekjaar. Als je 'Ja' invult vraagt ie daar niet naar. Dat suggereert ernaar, dat het programma dan weet dat het nog gelijk is. Conclusie: De vraagstelling deugt, de toelichting niet. (Ik zou hier geen honderden euro's op riskeren, want zo betrouwbaar is mijn bron dus niet. Nogmaals: ik kan me vergissen. Hoop dat iemand het op een beter gegronde manier kan bevestigen.)
  13. Doen ze dat niet standaard bij iedereen die een fiscaal nummer heeft aangevraagd? Ik zie achterop de brief toch echt dat ik enkel omzetbelasting moet aangeven.
  14. Beste mensen, Ik probeer mijn aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Hierbij geld dat ik inkmosten verkregen heb in 2008 op 2 manieren: 1. Uit een KvK-geregistreerde VOF die geen ondernemer is voor de inkomstenbelasting 2. Uit mijn eigen freelance-werkzaamheden, via mijn eigen niet-KvK-geregistreerde fiscaal nummer. Ook op die manier ben ik geen ondernemer voor inkomstenbelasting. Omdat ik voor al mijn inkomsten geen ondernemer ben voor IB, kan ik volgens mij dit noteren bij 'Inkomsten uit overige werkzaamheden' in Box 1. Wel heb ik echter mijn beide ondernemingen met bijbehorend inkomen genoteerd in het 'Ondernemingen'-gedeelte, aan het begin van de aangifte. Het totale inkomsten-bedrag is EUR 9271, en de aftrekbare kosten bedragen EUR 306. Nu gaat mijn aangifteprogramma zeuren met de volgende melding: "Het saldo fiscalewinstberekening (EUR 0) is niet gelijk aan het saldo winst-en-verliesrekening of aan het winstaandeel ondernemingen (EUR 9271). Dit komt omdat ik geen van de bedragen die in 'Ondernemingen' staan bij 'Winst uit onderneming' heb geboekt. Mijn vraag: wat moet ik doen? 1. De aangifte toch insturen 2. Alle inkomsten toch vermelden bij 'Winst uit onderneming' 3. Beide ondernemingen weghalen bij 'Ondernemingen' 4. Een privé-aangifte invullen -Pelle
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.