Jump to content

RGBStyling

Junior
 • Content Count

  24
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2

Personal info

 • You are:
  ondernemer in spe
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Zibb
 1. Dank je wel, ga gelijk even lezen! :)
 2. Dat zou een logische reactie zijn als wij bij dezelfde bank wederom het plan indienen. Echter denk ik dat wij dan bij een andere bank ons plan zullen indienen. Wij zouden het onder het kopje 'eigen vermogen' kunnen zetten, en dus de lening als privépersoon kunnen afsluiten met het familielid. Wat zou een verstandige optie zijn? (Weet liever alles van te voren)
 3. Klopt BBMKB... Op de website van SenterNovum staat onder deelnemende banken wel een bestand welke je kunt downloaden, daarin staan de bedragen die de banken hebben gebruikt en wat nog beschikbaar is. Ben ook heel benieuwd wie hier positieve ervaring mee heeft. Ik had het gevoel bij de accountmanager die ik heb gesproken, dat hij er niet zo enthousiast over was. Het is een risico, ondernemen, maar wanneer je het risico niet durft te nemen of niet wilt nemen, dan is ondernemen toch niet voor je weggelegd. Je kunt je proberen zo veel mogelijk in te dekken, maar er blijft altijd een (klein) risico. Voor de bank, maar ook voor ons.
 4. Wij hebben nog geen reactie ontvangen van de bank, zou eigenlijk ook snel zijn, dus we wachten het nog even af. Maar ondertussen hebben wij toch nog even rondgekeken wat betreft het eigen vermogen of een achtergestelde lening. Onze eigen inbreng is weinig en daarnaast kunnen we ook weinig zekerheden bieden aan de bank. Wij zijn zelf zéér positief over ons plan en de toekomst, maar moeten het natuurlijk ook bekijken door de ogen van de bank.Daarom hebben we toch rondvraag gedaan bij familie om te kijken of zij ons geld willen lenen voor de start. Nu is een familielid bereidt om ons een lening te verstrekken tot max. 25.000 Euro, daarmee zouden wij komen op een eigen vermogen / inbreng van ruim 1/3 van de investeringsbehoefte en wordt de financieringsbehoefte nu bijna 2/3. (ja logisch :) ) Nu zal dan de 25.000 euro samen met een deel van de bankfinanciering worden gebruikt voor de start van het bedrijf. (verbouwing, reclamevergunning, etc.) Het familielid wil dus wel dat het een korte termijn lening is en zodra er kan worden afgelost, er moet worden afgelost en wat niet gebruikt wordt, terugbetaald wordt. M.a.w. het familielid wil ons helpen op deze manier, zodat wij dan aan de 1/3 aan eigen investering komen en meer kans op de financiering van de bank hebben. Wanneer de bank nu 'nee' zegt n.a.v. het huidige financieringsplan, hebben we dus een nieuwe mogelijkheid om de plannen aan te passen, alvorens we deze indienen bij een andere bank. Ja, ik weet het, ben altijd in het voorten aan het denken... In principe is het een kwestie van opnemen in het financieringsplan, maar hoe verder als de bank op basis daarvan ja zegt. Zal alles eerst met het familielid moeten worden geregeld (contract etc. worden opgesteld, rente vaststellen en evt. overige voorwaarden) of kan dit gelijktijdig met de financiering van de bank worden geregeld. Dus als we gaan tekenen bij de bank, daarna contract opstellen met het familielid? Heb al de zoekfunctie gebruikt op risicokapitaal en tante agaath. ;)
 5. M.a.w. de banken zijn hier niet van op de hoogte? En anders moet je maar even uitleggen wat je hiermee bedoeld? ;) (Wanneer zo de regeling is ontstaan, geloof ik niet dat ze de telefoon pakken om elke bank op de hoogte te stellen, of de deelnemende banken dan ;D)
 6. Ja toch? Gisteren nog de kamervragen en antwoorden gelezen inzake de kredietverstrekking aan ondernemers. Ik kan begrijpen dat banken terughoudener zijn in deze tijd, maar gezien deze verruiming en voor de bank toch weinig tot geen risico, wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan, zou je denken dat de verstrekking toch een stijgende lijn zou moeten zijn? Vorige week hebben wij ons plan ingediend bij de bank en afgelopen vrijdag een eerste contact met de accountmanager gehad van één van de banken waar deze ingediend is.(telefonisch) Mijn idee over het gesprek: De accountmanager gaf aan geen kennis van de betreffende branche te hebben Was blij dat ik het plan zelf heb gemaakt en van voor tot achter kan dromen, want hij was mij aan het uithoren over de inhoud van het plan :) (logisch natuurlijk) Het was een soort kennismakingsgesprek via de telefoon en het plan wordt door een team bekeken en dan pas beoordeeld. Tijdens het gesprek ben ik ook begonnen over de BMKB regeling en wat zij voor ons konden betekenen. Hierin werd dus aangegeven dat deze regeling voor de bank ook een groot risico is, vandaar ook de topic-vraag. Nu ik zelf de stukken heb gelezen (kamervragen, antwoorden en informatie op wetten.overheid) is het risico tot het minimum beperkt (zelfs tot 100% voor de starter) Dus ik hoop maar, dat wij een positief bericht krijgen van de bank ;D
 7. Moet natuurlijk 200.000 Euro zijn ;)
 8. Dank voor je reactie! Ik ben zelf ook nog even op onderzoek geweest en heb het volgende gevonden: http://wetten.overheid.nl/BWBR0024902/hoofdstuk2/artikel28/geldigheidsdatum_02-07-2009 1. Borg voor 90% van het kredietbedrag 2. Bij starters kan afgeweken worden van het eerste lid, borg 100% van het kredietbedrag http://wetten.overheid.nl/BWBR0024902/bijlage21/geldigheidsdatum_02-07-2009 Bovenstaande is een link naar een vb-overeenkomst BMKB regeling Paragraaf 4 Voor starters is het borgstellingskrediet maximaal 200.000 Euro Paragraaf 6 Hierin staat wanneer de 'claim' niet zou worden gehonoreerd, o.a.: - Wanneer er geen inzicht in gegevens is gegeven wanneer de staat daar om heeft verzocht - Wanneer er onjuiste gegevens zijn verstrekt bij de aanvraag Mijn conclusie: Wil je een eigen onderneming starten en kun je de bank geen zekerheden bieden, maar zijn de toekomstperspectieven goed (volgens de bank), zit de financieringsbehoefte tussen de 35.000 Euro en 200.0000 Euro, dan kan de bank het benodigde krediet verstrekken met borgstelling van de staat tot 100% van het kredietbedrag. (correct me when I'm wrong :) )
 9. Wij zijn nog aan het wachten op een reactie van de bank, maar nu was ik benieuwd naar het volgende: Als de bank een deel van het krediet verleend dmv de BMKB regeling en het bedrijf gaat toch failliet, hoe gaat het dan met het deel waar de staat borg voor staat? Moet de bank alsnog aan kunnen tonen dat het verantwoord was om een financiering te verstrekken om het gedeelte waar de staat borg voor staat te ontvangen? Of kunnen ze door aan te tonen dat het bedrijf failliet is dat gedeelte ''declareren''? (kan niet op het juiste woord komen) Ik zag namelijk dat er in de kamervragen van gisteren hierover gesproken is en er werd een opsomming gemaakt van wat de staat al heeft gedaan voor de bestaande en startende bedrijven, o.a. was het plafond voor starters verruimd tot 200.00 Euro.
 10. Zit daar nog verschil in? Hebben de banken onderling (dezelfde banken dan) geen contact met elkaar?
 11. Dank voor de Reus! Norbert, je hebt er van mij ook één gekregen! :) Ik vond het belangrijk om alles inzichtelijk te hebben voor onszelf, ookal hadden wij geen financiering nodig, dan kan een plan helpen om een leiddraad te zijn bij het opstarten en het ondernemen. Voor ons plan heb ik veel standaard plannen die ik kon vinden naast elkaar gelegd. Daarnaast heb ik voor de prognoses, investeringsberekening en financieringsplanning een rekenmodule aangeschaft, welke automatisch alles berekend. Daarna heb ik alles zelf met de hand nagerekend en nog een keer na laten kijken door een extern iemand. Om de markt te bepalen heb ik gebruik gemaakt van de cijfers van het CBS, cijfers van de branchevereniging en contact gehad met de buitenlandse ondernemingen die reeds de dienst uitvoeren. Ook een onderzoek laten doen onder 2500 potentiële klanten, zodat ik een aantal vragen kon verwerken in het ondernemingsplan. En zo kan ik wel even doorgaan ;D Het was in ieder geval nachtwerk en ben blij dat het nu bij de banken ligt en ik weer op tijd naar bed kan ;)
 12. Ik zou denk ik al een gat in de lucht springen als ze met een voorstel komen, want dat zou betekenen dat ze wel wat in het plan zien! Dus dan de beide beentjes weer op de grond, ha ha ha... ;D
 13. Bedankt voor je reactie! Ik ken het wereldje voor particulieren en dit werkt op dezelfde manier. (verplichten, zonder dat het verplicht is) Het zal voor ondernemers wel anders zijn, dat weet ik niet, maar weet dat overal over te onderhandelen valt. Vanzelfsprekend gaan we, wanneer er een voorstel komt, alles goed bekijken en laten het ook door een derde persoon bekijken, zodat wij niet achteraf spijt krijgen. Ik ben heel benieuwd hoe snel ze zullen reageren. Kreeg in ieder geval vanochtend een bericht dat het in behandeling is, dus nog even afwachten.... Tjonge, en dan ben je zó lang bezig geweest met het plan en is het weg, duurt dat wachten zo lang ;) Geen bericht is goed bericht, zullen we maar zeggen...
 14. Bedankt voor je reactie! Ben heel benieuwd, het plan is vandaag ingediend bij twee banken en ze waren best enthousiast... Afwachten dan maar......... Ik heb trouwens gelijk in de begeleidende brief aangegeven dat wij contact hebben gehad met SenterNovum voor advies en dat zij ons hebben gewezen op de BBMKB regeling. Daarnaast dat, wanneer zij ons een goede aanbieding doen, wij ook de bedrijfsverzekeringen bij ze onder willen brengen.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept