dafir

Junior
  • Aantal berichten

    9
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door dafir

  1. Bedankt voor je antwoord. Vanzelfsprekend wil ik het allemaal netjes contractueel regelen, zoals nu al gedaan m.b.t. tot de verhuur van de kantoorverdieping. Inderdaad is het de bedoeling de B&B activiteiten via de BV te laten lopen en de gehele bovenwoning dan te verhuren aan de BV. En inderdaad wil ik dit doen omdat het volgens mij zakelijk en fiscaal aantrekkelijker kan zijn. Maar volgens mij mag je zakelijk fiscale constructies maken, mits ze binnen de wet vallen en goed uitlegbaar zijn. En in dit geval kan ik: - Ook deze nieuwe activiteit scheiden van prive. - De opbrengsten uit de B&B binnen de BV laten vallen zodat die niet meteen via IB lopen. - De volledige energierekening van de bovenwoning op de BV zetten en bovendien daarmee volledig zakelijk en met alle investeringsvoordelen een systeem met zonnepanelen op het dak aanbrengen voor die bovenwoning (welke zijn eigen aansluiting heeft). - Alle kosten m.b.t. het geschikt maken van de bovenwoning (opknappen en inrichten) voor de exploitaties, nl. kantoorverhuur, kamerverhuur, B&B zakelijk betalen en BTW aftrekbaar maken. Met betrekking tot de huurbescherming van mijn dochter heb je een punt hoewel dat eventueel pas in de toekomst geldt. Ze is namelijk pas 12.Ik huur en betaal dus ook zelf de kamer en niet mijn dochter. En juist daar zit mijn twijfel:Ik kan volledig uitleggen dat de bovenwoning op de kamer van mijn dochter na, volledig zakelijk gebruikt en daadwerkelijk geexploiteerd wordt door de BV. Alleen voor die kamer ontstaat dan een situatie dat er tussen prive en de BV over en weer verhuurd wordt. Ik bedenk nog wel een ander punt dat lastig kan zijn in deze constructie. In de huidige situatie is de hypotheekrente van de bovenwoning voor mij aftrekbaar. Maar wellicht dat dit niet meer kan als ik hem in zijn geheel verhuur aan de BV (hoewel er ook dan nog steeds sprake is van privegebruik/bewoning)
  2. Ik zit met de volgende situatie: - Ik ben prive in bezit van een beneden en bovenwoning vanwege hypotheekrenteaftrek. Beide woningen hebben nog hun eigen aparte ingang en zijn onderling verbonden met een tussendeur. - Ik heb de eerste verdieping van de bovenwoning verhuurt aan mijn bv als kantoorruimte. - Op de tweede verdieping van de bovenwoning bevinden zich drie slaapkamers. Eén slaapkamer, met eigen badkamer is in gebruik van mijn dochter. - Nu denk ik erover om de overige twee slaapkamers en de tweede badkamer op de aanliggende gang te gaan verhuren als B&B. Nu vroeg ik me af of het mogelijk is om in dit geval de hele bovenwoning te verhuren aan mijn BV en alleen de slaapkamer en badkamer, die dan enkel nog in privegebruik zijn, vanuit de BV terug te verhuren aan prive.
  3. Uit ervaring heb ik geleerd dat het verstandig is om op verschillende manieren info te verzamelen. De uiteindelijke keuze is toch altijd mijn eigen verantwoordelijkheid en dat wil ik zo goed mogelijk doen. Ik kom stapje voor stapje dichterbij... Ik ben zelf maar eens aan het rekenen geslagen vanuit twee scenario's. Scenario 1) Aankoop benedenwoning (verdieping 0 + 1) door prive. Hypotheek hiervoor wordt verstrekt door mijn BV. Huidige bovenwoning wordt verkocht aan mijn BV. Ik los de hypotheek hiervoor (door mijn BV) af. Eén verdieping (verdieping 2) van de bovenwoning wordt gebruikt als kantoor. De andere verdieping (verdieping 3) wordt slaapverdieping voor de kinderen. Ik krijg dan te maken met: - Geen samenvoeging nodig (en dus geen kosten hiervoor). De woningen blijven ook in de toekomst apart verkoop/verhuurbaar. - hypotheekrenteaftrek is beperkt tot de benedenwoning (prive-woning). De waardestijging in de toekomst is onbelast voor het privepand maar belast voor het BV-pand) - Alle kosten met betrekking tot de bovenwoning kan ik in mindering brengen op de winst van de BV. Dit zijn: - energie/waterkosten/telefoon & internetaansluiting - Rioolrecht & Gemeentebelastingen (WOZ) - Onderhouds/verbouwingskosten - Afschrijving tot 50% van de WOZ over 20 jaar - Voor gebruik van de slaapverdieping zal ik een redelijke (prive) huur moeten betalen aan de BV. Over dit resultaat betaal ik weer VpB. Scenario 2: Ik koop de bendenwoning in prive en verhoog de hypotheek aan mezelf vanuit mijn BV voor het aankoopbedrag. De tweede verdieping (slkantoorverdieping) verhuur ik aan mijn BV. Ik krijg dan te maken met: - Noodzaak tot samenvoeging van panden (+ kosten daarvoor) om het gehele pand als prive-pand/hoofdverblijf aan te kunnen merken. Om (in de toekomst als b.v. de kinderen het huis uit zijn) apart te verkopen/verhuren zullen de woningen weer gesplitst moeten worden. - hypotheekrente is volledig aftrekbaar. Eventuele waardestijging is geheel onbelast. - alle kosten moeten in prive genomen worden. Er kan geen afschrijving plaatsvinden. - Voor gebruik van de kantoorverdieping kan/moet huur gevraagd worden. Hoe deze bv-kosten en prive-inkomsten geduid moeten worden is onduidelijk gezien de verschillende adviezen hierover. M.i. heb ik zo alle variabelen in beeld om tot een berekening en afweging te kunnen komen. Correct?
  4. Het wordt er al met al niet duidelijker op .Ik heb mijn vraagstuk aan mijn fiscalist voorgelegd en krijg daarbij de volgende antwoorden die afwijken van bovenstaand adviezen van Dennis. 1) 'Het is fiscaal aantrekkelijk op de nieuw aan te kopen eigen woning zoveel mogelijk hypotheekrenteaftrek te genieten. getracht moet worden de eventuele waardestijgingen van het onroerend goed onbelast te laten. Deze combinatie leidt ertoe dat we je adviseren de bestaande bovenwoning als eigen woning te blijven gebruiken en de aan te kopen benedenwoning ook aan te merken als eigen woning' Vraag: Om deze twee voordelen te genieten moet de woning, die nu kadastraal gesplitst is in twee appartementsrechten, toch weer samengevoegd worden om dat er anders sprake is van twee panden in prive-eigendom? 2) 'Wij stellen voor het kantoor te vestigen in een deel van de bovenwoning. Dit deel wordt niet overgedragen aan de BV, waardoor het voor de inkomstenbelasting aangemerkt blijft als eigen woning. Voor het gebruik van de kantoorruimte door de BV wordt een zakelijke vergoeding in de vorm van huur vastgesteld. De huur die jij in prive van de BV ontvangt is geheel onbelast. Bij de BV is de huur door symmetrie ook niet aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting. Dit weegt echter niet op tegen het voordeel van de onbelast ontvangen huur in prive.' Vraag: hierboven werd in een antwoord geschreven dat de huur wel belast is. hoe zit dat nu? En wat wordt hier bedoeld met 'symmetrie'? Overigens nog wat aanvullingen op de laatste reactie van Dennis (met dank voor de antwoorden zover): a- Ik heb de woning(en) onafhankelijk laten taxeren. Daaruit blijkt dat de samengevoegde woning meer waard is dan de individuele delen (raar misschien maar waar). b- Over waardeontwikkeling maak ik me niet teveel zorgen. Het plan is om dan nog zeker 20-25 jaar in het pand te blijven. Hoewel op korte termijn (komende vijf jaar) niet teveel verwacht moet worden van de waardeontwikkeling, maak ik me over die langere periode niet veel zorgen (zelfs als ik me alleen baseer op inflatiecorrectie) c- Rooskleurige berekeningen zijn voor mij niet aan de orde (sterker nog: ik heb nog niks berekend). Er zit bovendien voldoende liquiditeit in mijn BV om de aankoop te financieren. Ook gaat het me niet primair om een belegging, maar om het woon/werkgenot. Maar wel ben ik zo rationeel dat ik de gunstigste constructie wil bewerkstelligen. Eenieder die me meer helderheid kan geven dank ik alvast hartelijk!
  5. Dank voor dit eerste antwoord. Hierbij nog wat toelichting en mijn overwegingen op dit moment. Dit is de huidige situatie: verdieping 0 + 1: aan te kopen woning om volledig te gebruiken als woonverblijf. verdieping 2 + 3: huidige woning waarbij verdieping 2 te gebruiken als kantoor en verdieping 3 voor prive. mijn gedachtes zijn tot nu toe als volgt: Samenvoegen heeft voorkeur vanuit de volgende overweging: Verkoop van huidige pand aan BV en nieuwe pand in prive leidt tot dubbele aankoopkosten (overdrachtsbelasting, etc.) en dubbele lasten (m.n. lokale belastingen). Bovendien is toekomstige winst bij verkoop van een pand in BV belast en prive niet. Ik ben namelijk van plan hier nog heel lang te blijven wonen. Daarbij geldt ook nog dat er een hefboom van 12% is op privehypotheek vanuit de bv onder het huidige hypotheekaftrekregime en geldende belastingpercentages (zie draadjes hierover). Maar om dat te kunnen doen, moet ik er één pand van maken als hoofdverblijf omdat je geen hypotheekrenteaftrek krijgt over twee panden. Maar mag ik dan bijvoorbeeld huur vragen aan de BV voor het gebruik van die verdieping? Maak ik hier denkfouten of zie ik iets over het hoofd? Wat moet je (fiscaal) allemaal regelen om het kloppend te maken?
  6. Ik ben in het bezit van een bovenwoning van twee verdiepingen waarbij ik de hypotheek vanuit mijn BV heb gefinancierd. Nu kan ik de benedenwoning kopen. Beide woningen hebben twee verdiepingen en ieder een eigen opgang met naast elkaar gelegen gang/trapopgang. De woningen zijn daarom makkelijk te verbinden door hier tussen een doorgang te creeren. Als dit doorgaat zou ik mijn huidige woonverdieping willen gebruiken als kantoor. Daarmee zou 1/4 van de woning bedrijfsmatig gebruikt worden. De aankoop van de bendenwoning wil ik ook financieren vanuit mijn BV. Nu leidt dit idee tot een aantal vragen die ik graag zou willen voorleggen. Wellicht dat een aantal vragen hier niet gesteld moeten/mogen worden, maar dat merk ik wel. Alle informatie is in ieder geval welkom, omdat ik op het internet maar heel beperkt info kan vinden en zeker voor een casus zoals de mijne. 1) Is het verstandig om de woningen (i.v.m. hypotheekrenteaftrek, dubbele woonlasten) samen te voegen en zoja hoe doe je dat? heeft iemand hier ervaring mee? 2) Wat zijn de bedrijfsmatige en/of fiscale mogelijkheden bij het bestemmen van mijn huidige woonverdieping tot kantoor? En hoe richt je dat dan in? 3) Weet iemand wellicht waar ik moet zijn om alle stappen die hiervoor nodig zijn helder te krijgen? Alvast dank!
  7. Blijft lastige materie. Het probleem is dat een BTW-vrijstelling enorm op de marge gaat drukken omdat veel inkoop BTW-belast is die ik dan niet kan terugvragen. Hef ik wel BTW, dan krijgen mijn klanten te maken met aanvankelijk hogere inkoopprijzen en behoorlijke administratieve rompslomp om die BTW weer terug te vorderen. Vanuit Afrika zal dat niet makkelijk zijn en op voorhand sales bemoeilijken (zien klanten niet zitten). Nu bedacht ik de volgende constructie. Mijn partner heeft een bedrijf in het betreffende land. Stel nu dat hij nu als verkoopkantoor optreedt en betalingen met eindklanten in het land zelf regelt. Vervolgens koopt hij de totale cursus in één keer in bij mij in Nederland, waarbij ik wel BTW hef. Het bedrijf van mijn Partner kan dan die BTW weer terugvorderen en ik kan BTW over ingekochte goederen en diensten in Nederland ook terugvorderen. Voordeel: Volledige BTW-aftrek van alle partijen en verminderde administratieve rompslomp voor onze klanten. Nadeel: Wij moeten zelf de BTW-terugvording i.v.m. levering aan buitenland regelen en voorfinancieren. Is dit een valide constructie en/of zijn er nog andere oplossingen?
  8. dank voor bovenstaand antwoord.... hoewel het me nog niet geheel helder is Ik kan gebruik maken van de onderwijsvrijstelling i.v.m. beroepsopleidingen. Maar het hoeft niet. Als ik gebruik maak van de vrijstelling hoeven de docenten geen BTW in rekening te brengen, zo begrijp ik. Maar als het gaat om, boeken, zaalhuur, catering, beamer, papier, etc. moet ik wel de BTW betalen. Als dat zo is, mag ik die dan terugvorderen?
  9. Ik zit met de volgende vraag: Ik ben samen met een afrikaan een business-school aan het opzetten. De bedoeling is dat mensen van buiten de EU (Afrikaanse landen) naar Nederland kunnen komen om een Managementprogramma te volgen. Het gaat in de eerste instantie uitsluitend over scholingsactiviteiten, uit te voeren in Nederland. Nu vraag ik me af hoe het met de BTW moet? Moet ik BTW heffen over de cursusprijzen? Zoja, kunnen de deelnemers (veelal vanuit hun bedrijf) die BTW terugvorderen? Zonee, hoeven mijn leveranciers dan ook geen BTW meer te heffen voor de aan mij geleverde goederen en diensten (zoals freelance-docenten, materiaalleveranciers, etc.) bedankt voorantwoorden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.