Jump to content

Design engineer

Junior
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  syntens.nl
  novu.nl
 1. Ik heb alles redelijk goed gedocumenteerd, ik heb CAD tekeningen en prototypes (die ik er snel bij kan maken als dat nodig is). Het is eigenlijk ook maar een eenvoudig product. Op dit moment lijkt het me het beste dat ik zelf zo goed mogelijk de octrooidatabases doorzoek en daarna met alles naar een octrooigemachtigde stap. Voor het aanvragen van een offerte bij een Chinese producent ga ik kijken of ik het ontwerp zover kan aanpassen dat ik niks van het oorspronkelijke idee prijsgeef maar waarmee ik wel een vergelijkbare prijsopgave krijg.
 2. Bedankt voor de reacties. Het product bestaat uit twee onderdelen die in elkaar geklikt kunnen worden. Hiervoor is verder geen lijm of iets dergelijks nodig. Ik kan de onderdelen zelf maken met een cnc-freesmachine maar als het als massaproduct gemaakt moet worden dan zal dat waarschijnlijk met een stansmachine moeten. Ik heb al wat rondgekeken op espacenet en kan nog niet iets vinden dat erop lijkt. Maar ik ga nog wel wat grondiger zoeken. Is het zo dat als ik tocht iets vergelijkbaar vind en geen octrooi kan krijgen, dat ik dan het model kan laten vastleggen? Het lijkt me namelijk heel sterk dat precies dit model al eens door iemand vastgelegd is. Goed idee om eerst met een vergelijkbaar product (wat betreft arbeid, materiaal en verpakking) de fabrikant te benaderen.
 3. Ik heb een soort promotieartikel ontworpen dat interessant kan zijn voor een groot bedrijf om als klantenbinder gratis weg te geven wanneer er voor een bepaald bedrag gekocht wordt. Ik wil dit idee graag voorleggen aan een groot bedrijf maar voordat ik contact opneem met een groot bedrijf wil ik graag een kant-en-klaar concept hebben. Het product zelf is inmiddels klaar en prototypes zijn beschikbaar. Ik mis alleen nog de productiekosten. Ik zou zelf de productie kunnen doen alleen heb ik niet de capaciteit voor grote aantallen. En bij kleine aantallen wordt het waarschijnlijk ook te duur. Ik ben daarom van plan om het in China te laten produceren. Om het concept compleet te maken wil ik graag contact opnemen met een Chinese fabrikant om te overleggen of zij dit product kunnen maken en tegen welke kosten. Ik heb al een mogelijke fabrikant gevonden. Om goed te kunnen overleggen denk ik dat ik tekeningen en eventueel prototypes naar China moet sturen. Op HL heb ik veel gelezen over bescherming van een vinding maar ik ben er nog niet helemaal uit. Ik zou wel een octrooi aan kunnen vragen maar ik heb gelezen dat het verstandiger is om eerst een marktonderzoek te doen. Ik wil dus graag een marktonderzoek doen door naar grote bedrijven te stappen maar daar wil ik weer een kant-en-klaar concept voor hebben. En voor een kant-en-klaar concept heb ik weer de productiekosten nodig en zal ik dus mijn idee voor moeten leggen aan een fabrikant. Een octrooi in Nederland lijkt me trouwens zinloos als je naar een fabriek in China gaat. Een octrooi in meerdere landen lijkt mij voorlopig onbetaalbaar. Ik denk dat het i-depot van het BBIE ook wel zinvol is maar uiteraard alleen voor Nederland. Dan heb je in ieder geval iets en de kosten daarvan vallen nog mee. De vraag is nu eigenlijk of het verstandig en nodig is om een productidee te beschermen als je contact zoekt met een fabrikant in China en hoe je dat dan het beste kan doen. Het zal ongetwijfeld niet zonder risico’s kunnen maar ik wil het dan toch zo goed mogelijk beschermen.
 4. Het eerst bedrukken van folie en daarna op het polystyreen plakken geeft weer extra handelingen. Het zou in de toekomst om grote aantallen kunnen gaan dus het moet zo eenvoudig en snel mogelijk geproduceerd kunnen worden. Ook wil ik voorkomen dat opgeplakt folie los raakt.
 5. Ik ben intussen aan het experimenteren met het bewerken van polystyreen platen. De volgende stap is het bedrukken van de platen. Bestaan er (consumenten)printers waarmee je op polystyreen platen van 1mm dik kan printen. Een laserprinter zal niet gaan omdat de temperatuur in de printer te hoog wordt. Misschien dat een inkjet printer het kan maar deze moet dan een rechte doorvoer hebben en de inkt moet ook goed hechten en watervast zijn.
 6. Ik denk nu inderdaad dat ik opzoek ben naar polystyreen platen. Bedankt voor alle reacties.
 7. Voor een opdracht ben ik op zoek naar een bepaald soort kunststof. Ik kan me herinneren dat de flippo's die in het verleden bij zakken chips weggegeven werden van deze kunststof gemaakt zijn. Het lijkt op een soort geperst schuim (geen geschuimd PVC) en is heel licht in gewicht maar toch redelijk sterk. Ik heb veel gegoogeld maar er zijn zoveel soorten kunststof dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Weet iemand welke kunststof ik bedoel?
 8. Ik heb vorig jaar ook te maken gehad met een niet betalende klant. Met hulp van HL is het me uiteindelijk toch gelukt om de betaling te ontvangen. Misschien heb je hier iets aan: https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=50;action=display;threadid=33625
 9. Ik had mijn rekeningnummer op de website staan bij de andere bedrijfsgegevens. Het leek me handig om al die gegevens bij elkaar te hebben. Ik heb voor de zekerheid het rekeningnummer maar weggehaald.
 10. Ik krijg zojuist een email van een bezoeker van mijn website die mij erop wijst dat het vermelden van mijn contact gegevens, en dan met name het kvk nummer en het rekeningnummer, riskant is. Internetcriminelen zouden zo goederen op mijn naam kunnen bestellen. In hoeverre heeft deze persoon gelijk? Volgens mij is het sowieso verplicht om het kvk nummer op de website te plaatsen.
 11. Even een update. Ik heb de niet betalende klant een sommatie gestuurd. Daarin heb ik hem verzocht om het bedrag alsnog binnen 5 dagen over te maken. Mocht hij hier niet op ingaan dan zou ik het overlaten aan een incassobureau. Hij liet wederom niks van zich horen en toen heb ik het dus overgelaten aan een incassobureau. Zij hebben na flink aandringen bij hem uiteindelijk het totale bedrag + de incassokosten + rente geïncasseerd. Het is voor mij allemaal goed afgelopen maar het is wel een wijze les geweest. Bedankt voor alle hulp!
 12. Beste Roel Jongman, Bedankt voor je uitgebreide bericht. Het is inderdaad duidelijk dat ik het niet goed heb aangepakt. Zoals je al zegt krijg je als ondernemer vroeg of laat te maken met late betalers en wanbetalers. Voor mij is dat dus nu en ik zie het dan ook als het moment om uit te zoeken hoe daar mee omgegaan moet worden.
 13. Dank voor de reacties tot zover. Ik heb het misschien inderdaad te ver laten komen. Dat zal denk ik met naïviteit te maken hebben. Het is in al die jaren de eerste keer dat ik met een niet-betalende klant te maken heb. Er is altijd netjes binnen de betalingstermijn betaald. Ik denk dat ik begin met het versturen van een aangetekende brief.
 14. Hallo allemaal, Ik heb voor het eerst te maken met een klant die maar niet betaaldt De afspraak was dat er direct na levering van het product betaald zou worden. Steeds werd er gezegd dat er binnen enkele dagen betaald zou worden maar ondertussen zijn we al een half jaar verder. Het gaat om een bedrag van iets meer dan 4000 euro. De klant zegt dat de reden van het niet (kunnen) betalen is, dat hij ook nog steeds wacht op betalingen van zijn klanten. Maar ik heb uiteraard het gevoel dat ik aan het lijntje wordt gehouden. Het contact verloopt voornamelijk via email en regelmatig vraag ik hoe het met de betaling zit. Ik krijg dan steeds een mailtje terug met "deze week wordt er eindelijk betaald" maar vervolgens gebeurd er dus niks. Zou ik nu bijvoorbeeld het volgende kunnen mailen? "Ik heb tot op heden de betaling nog steeds niet ontvangen. Ik wil u nu nog twee weken de tijd geven en als de betaling daarna nog niet bij ons binnen is zal ik het overdragen aan een incassobureau zodat ik er zelf niet steeds meer achteraan hoef." Ik hoop natuurlijk dat hij dan binnen twee weken gaat betalen want anders moet ik dus een incassobureau inschakelen en daar heb ik nog helemaal geen ervaring mee. Wat zouden jullie in mijn geval doen? [ Mod edit: storende stijlfout in titel (betaald ipv betaalt) gecorrigeerd]
 15. Bedankt voor de reacties. Ik heb weer veel rondgekeken op internet maar in vind voornamelijk informatie over hoe je een goed idee kunt vermarkten. Zoals herman van der helm al zegt denk ik dat het bezoeken van beurzen, tentoonstellingen, etc. inderdaad een goede manier is om aan opdrachten te komen. Met andere woorden, zelf actief opzoek gaan, maar daar ben je tenslotte ook ondernemer voor.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept