Jump to content

Karel Kerel

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. De statuten zijn inmiddels in m'n bezit. Ik laat de accountant nog even nakijken of ik het goed begrepen heb, maar voor zover ik lees is ieder 50/50 aandeelhouder, er staat in dat er een directeur benoemd kan worden, maar ik kan er niet uithalen dat m'n vader dat is, en wat dat voor de rest voor voordelen zou hebben. Alle grote beslissingen moeten met de andere aandeelhouder besproken worden. Met heb bedrijf gaat het de laatste tijd echter (mede door de crisis) niet zo goed, en om het bedrijf de goede kant op te krijgen zal er iets moeten gebeuren. Mijn vader wil op zijn leeftijd echter geen (grote) ommezwaai meer maken, feitelijk is hij al jaren met penioen! Des te meer reden om de man toch proberen bij ons aan tafel te krijgen, en idd te praten met elkaar. Maar gezien hetgeen ik tot op heden van hem gehoord heb, acht ik de kans heel klein dat hij zal meewerken. Balen zeg!!
 2. Dit vind ik een interessante theorie, zal een proberen hier antwoord op te vinden. Volgens B moet de accountant lekker de administratie doen, en zich verder nergens mee bemoeien, hij regelt alles zelf wel zegt ie. Het eerste gesprek over uitkopen is middels de accountant al een jaar geleden gevoerd, een echt aanbod hebben we 6 maanden geleden voor 't eerst gedaan. B is in de gelukkige positie er financieel warmpjes bij te zitten, en heeft nog steeds een (2e) eigen, goed lopend bedrijf, en in het verleden met succes grote lappen grond kunnen verkopen tbv nieuwbouw-projecten. Wellicht ziet ie in de gebouwen en terreinen toch meer potentie dan de accountant aangeeft?? Appeltje voor de dorst of zo? Ik heb 'm deze vraag gesteld, maar een echt antwoord hierop heeft hij ons nog niet gegeven, hij had er nog niet over nagedacht, volgens eigen zeggen.... (Ik word hier zo MOE van!!) Deze deal is niet redelijk, het vastgoed is mede door het grote grondoppervlakte (>3000 m2) meer waard dan de rest van de B.V.
 3. Ben ik voor! A gunt B de aandelen niet, omdat A er zelf atijd werkzaam was, en vindt recht te hebben het bedrijf in z'n familie te houden. (Hoewel ik snap dat dit juridische een HEEEEEL ander verhaal is). Ik weet gewoon zeker dat m'n vader nooit zijn aandelen aan z'n compagnon zal aanbieden, voor hem ligt er veel gevoel bij het bedrijf, en z'n compagnon is er in al die jaren nooit meer geweest, en heeft voor m'n vader dus helemaal afgedaan wat dat betreft. Okay, dossieropbouw, klinkt inderdaad goed. Lijkt me heel realistisch gezien de leeftijd (en gezondheid) van aandeelhouder A. Maar zijn we hier uiteindelijk beter mee? Er staat ook een pand te verstoffen als we dat doen. Ik (C, zoals jij me noemt), kan dan ergens anders voor mezelf beginnen. Wel zuur, na zoveel jaren je bedrijf zo te moeten sluiten.
 4. Tja, de deur sluiten, en ergens anders dus opnieuw beginnen. Klinkt opzich niet verkeerd, het truckje wat ik daar deed, kan ik ergens anders ook wel doen, en als ik niet te ver wegga, kan ik misschien wel wat klanten zover krijgen met me mee te gaan. Wat wel jammer is is dat de gebouwen die er liggen een waarde vetegenwoodigen, die dan totaal niet benut wordt. Dat terwijl het wel (door m'n vader of mij) onderhouden moeten worden. En mocht de BV na een x-aantal jaren toch verkocht worden, dan profiteert aandeelhouder B weer mee van waardestijgingen van het onroerend goed. Stel dat ik ergens anders iets zou huren en opnieuw zou beginnen, in welke vorm zou ik dat dan 't beste kunnen doen, ook weer B.V.? (Maar dan niet 50/50 met iemand ;D) Heb me hier eigenlijk nog niet in verdiept, maar wordt wel tijd geloof ik.
 5. fNee, een concurrentie- of relatiebeding is er niet, gelukkig. Wat er wel is is een pand, met een flinke lap grond erbij, ook allemaal bezit van de B.V..... Personeel is er niet behalve een boekhouder en wat oproepkrachten. Heb de statuten gekregen, (gisteren opgehaald), bleken we de eerdere statuten (van toen het nog NV was) te hebben meegenomen., dus niet die van de B.V. Morgen meteen omruilen voor de goede....
 6. Ja, is gebeurd, maar heeft dus tot een grote teleurstelling geleid. Hij zou ons terugbellen om een afspraak te maken enkel dagen later. Dat deed ie niet, hij kwam enkele dagen later (gisteren, op de dag dat ik dit account aanmaakte) het bedrijf binnenlopen, inspecteerde ongevraagd alle ruimtes en activiteiten, en vroeg naar de baas. Het gesprek was waardeloos, hij deed alsof ie niet wist wat ie wilde omdat ie nog niet had nagedacht, en wilde niks afspreken voor vervolgafspraken, of wat dan ook. M'n vader was met stomheid geslagen, en ook behoorlijk verslagen, kan ik je zeggen. Ik wil dus graag zijn/onze juridische positie weten, maar begrijp dat de statuten hiervoor essentieel zijn. Die krijg ik morgen.
 7. Kennen elkaar IN FEITE niet. Natuurlijk hebben ze in 't begin contact gehad, rondom de opstart van het bedrijf. M'n vader en de andere aandeelhouder hebben toevallig dezelfde accountant, deze overlegt de jaarstukken steeds aan de andere aandeelhouder. Ja, en we weten waar hij woont, maar ik heb 'm in die 20 jaar dus nog nooit ontmoet. De statuten van de BV ben ik door drukte op de zaak op 't laatste nippertje vergeten op te halen, ga ik morgen zeker voor zorgen.
 8. De statuten heb ik niet bij de hand, maar zoals gezegd zijn beide heren 50/50 aandeelhouder, en m'n vader is de directeur. Ik zal 'm vanavond eens vragen de statuten in te zien. Zijn kant van het verhaal begrijp ik ook, maar ik zou 't prettig vinden als er in elk geval een gesprek of onderhandeling op gang kwam. Mijn/onze kant van het verhaal is dat mijn vader als z'n zakenparner beiden 65+ers zijn, dus het wordt langzaamaan wel tijd om te gaan denken hoe verder te gaan met het bedrijf. M'n vader en ik hebben besloten dat ik het bedrijf zou kunnen voorzetten/overnemen, maar dan niet in de huidige vorm met een "vreemde" aandeelhouder erin. Met de aandeelhouder is er de afgelopen 35 jaar nooit contact geweest, beide heren kennen elkaar in feite helemaal niet.
 9. Hmmm... denkfout. De verkoopprijs is niet gelijk aan de boekhoudkundige waarde van een bedrijf 50% van een bedrijf kan € 250.000,- waard zijn volgens de accountant, maar toch verkoopt de aandeelhouder het niet onder de € 500.000,-. Heb je de zakenpartner wel concreet gevraag of hij wil verkopen en zo ja, wanneer, en tegen welke prijs? Ja, dat hebben we zeker. Hij wilde daarop een voorstel van ons krijgen over het bedrag, vandaar dat we dit hebben laten uitrekenen. We hebben hem gevraagd wat hij ervan vindt, en op het bod te reageren. Zijn enige reactie is echter dat hij er nog niet over heeft nagedacht, en dat al 6 maanden lang! Hij komt ook niet met een tegenbod, of wat voor ander voorstel dan ook. Het lijkt erop dat hij er helemaal niet vanaf wil.
 10. Raad gevraagd! Allereerst een situatieschets: Bv met 2 aandeelhouders, beide 50%. De ene (m'n vader) is directeur en sinds 35 jaar actief werkzaam in 't bedrijf, de ander is indertijd als geldschieter in de BV gekomen, en dus niet werkzaam in het bedrijf. Zelf werk ik sinds 20 jaar in 't bedrijf, maar dat doet in deze niet echt terzake, denk ik. Nu wil ik in overleg met pa graag z'n bedrijf overnemen, en om te beginnen hiervoor de BV-aandelen van de zakenpartner van pa overnemen, maar van de zakenpartner hoeft 't allemaal niet zo. We hebben de accountant de waarde van 't uitkoopbedrag laten uitrekenen, en dit aan de zakenpartner aangeboden, maar hij zegt de laatste 6 maanden steeds dat ie er nog niet over heeft nagedacht, en nog niet weet wat ie wil. Wij willen graag vooruit, maar zo schiet het niet op. Wat is mijn/mijn vaders juridische positie? Komen we ooit nog op een nette manier van deze man af? Een bedrijf overnemen met deze man erbij zie ik niet zitten.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept