jandejan

Junior
  • Aantal berichten

    19
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door jandejan

  1. John, ga je mij nu dingen vragen? Haha. Je hebt 3 situaties: 1) Je krijgt BTW geld terug, omdat je meer voorbelasting hebt betaald dan dat je zelf moet betalen. Dit heeft geen invloed op je winst. 2) Je moet BTW betalen omdat je minder voorbelasting hebt betaald dan dat je zelf moet afdragen. Dit heeft geen invloed op je winst. 3) Je hoeft geen BTW te betalen omdat je onder het KOR bedrag blijft. Je bedrag wat je zonder KOR zou moeten betalen, moet je bij je winst optellen. Volgens mij zijn dit alle smaken. Wat je in jou vraag aan elkaar knoopt snap ik niet, maar in de basis zou het 1 van bovenstaand geschetste situaties moeten zijn....
  2. Dennis en anderen, zeer bedankt voor de antwoorden en het geduld. Bij mijn laatste vraag dacht ik, nou ik zou wel geen (of wat naardere) reacties krijgen -niet dat ik me daar iets van aantrek :)- maar gelukkig snap ik het nu! Ik heb mijn excel sheet helemaal in orde nu! (misschien wat ouderwets een eigen opgezette sheet, ik weet dat er zeker wel standaard dingen zullen zijn, maar hier heb ik bewust niet voor gekozen) Vanmiddag eerste bestelling gehad en gehoord dat er nog drie komen(hopen dat het zo goorgaat..), dus fijn dat ik het belastingtechnisch nu ook helemaal goed begrijp! (ik heb overigens gewoon een vaste dienstbetrekking dus er hangt niets van af, maar zou wel leuk zijn natuurlijk!) Nogmaals dank en groet!
  3. @Starterscoach. Aj dit had ik toch over het hoofd gezien :-[ Maar het staat er wel zeer duidelijk. Waar het in de wet staat vind ik momenteel minder belangrijk. @John Kode. Als ik de definitie lees van "Resultaat uit een werkzaamheid" dan gaat het om gezamenlijk voordeel dat ik heb behaalt. Ik bepaal dit door: -Winst=omzet-kosten. Stel dat uit dit sommetje een winst komt van 500 euro. Dit is dus een voordeel zoals in de definitie staat. -Maar stel dat ik BTW terugkrijg van 100 euro (niet door KOR maar door "teveel" betaalde voorbelasting BTW). Dan is dit toch ook een voordeel? Dan wordt het gezamenlijk voordeel toch 600 euro? Nogmaals ik heb al reacties gekregen dat het echt niet zo is, maar als je mijn logica (of niet? ;)) en de definitie van "Resultaat uit een werkzaamheid" erbij pakt dan denk ik nog steeds van wel. Kan iemand me uitleggen waarom die 100 euro er nu niet bij moet?
  4. Sorry Roel :-[ Deze pagina's had ik al wel gevonden, maar ik vind nergens het punt van Dennis... (het lijkt me wel waar hoor, maar ik vraag me toch af waar het officieel staat?)
  5. @2thepoint Mijn omzet en kosten neem ik zeker ex BTW. Dit is me inderdaad bekend. (ik ben een starter dus zeker bedankt voor de tip! Dit is iets waar je inderdaad snel de fout in gaat.) @Dennis van Dijk. Dat was het inderdaad! Ik heb dus net een startersgesprek gehad bij de Belastingdienst. Kon alles volgen, maar is toch best veel als alles nieuw voor je is (omzetbelasting, voorbelasting, KOR, ROW enz. enz.) Ik had het goed door mijns inziens. Maar toen kwam de opmerking van de belastingdienstmedewerker dat ik geld van mijn BTW (als ik geld zou ontvangen) bij mijn winst moest optellen, tenminste zo had ik dit onthouden :-\ En toen begon ik te zwabberen en toen heb ik hier mijn vraag gesteld... Maar nu je het zo zegt, was het inderdaad dat ik niet te betalen BTW, welke ontstaat omdat deze binnen de KOR valt, bij mijn winst moet optellen! Ik wist dus niet dat dit de enige situatie was wanneer je dit moet doen. Ik had de lijn zelf doorgetrokken dat je dit ook moet doen als je BTW ontvangt, vanuit de situtie dat je meer voorbelasting hebt betaald dan dat je moet afdragen, je dit bij je winst moet optellen. En als je BTW moet betalen je het er af mag trekken. Maar dit had ik dus onjuist. Als ik allemaal goed begrijp zo... Zo heb ik de situatie toch goed neem ik aan? Dennis weet je ergens waar ik de uitzonderingsregel die je beschrijft ergens officieel kan vinden? (behalve hierboven in jou bericht :))
  6. @Iknaton, bedankt. Was ik reeds van op de hoogte! @Dungen, Voor de duidelijkheid snap ik goed hoe je BTW moet berekenen en ook snap ik hoe je Winst moet berekenen. Ik vraag me alleen af, of je met het resultaat van de BTW berekening (terugkrijgen of betalen), iets moet doen bij je winst berekening? Een belastindmedewerker zei dus dat als ik BTW geld terugkrijg ik dit bij de omzet moet tellen...
  7. Peter, Bedankt voor je antwoord. Punt 2 is duidelijk. Punt 1: Een belastingman vertelde me, dat als ik BTW terug krijg (dus meer voorbelasting heb betaald dan BTW die ik moet afdragen), ik dit wel bij mijn omzet moet optellen. Klopt dit wel dan zo? (toen had ik de lijn doorgetrokken dat als je BTW moet betalen dit kosten zijn, maar dit is dus niet het geval volgens jou) Hierbij dus mijn vraag: Als ik BTW terugkrijg moet ik dit bij mijn omzet optellen? (het is me dus nog niet helemaal duidelijk)
  8. Beste, Ik ben door de Belastingdienst alleen aangemerkt als ondernemer voor de Omzetbelasting. Stel dat ik 95 euro BTW moet betalen. Ik moet bij mijn inkomstenbelasting (als particulier dus) mijn inkomsten melden, als Resultaat uit Overige Werkzaamheden. Ik bepaal hiervoor mijn Winst =Omzet-Kosten Stel Omzet (Ex BTW) =500 Kosten=100 Dan winst= 400 Maar mag ik de 95 euro welke ik BTW moet betalen, ook nog van de winst aftrekken? Andere vraag. Ik betaal over de verzendkosten geen BTW. Dan mag ik neem ik aan deze BTW ook niet als voorbelaste BTW meerekenen en terugvragen. Klopt dit zo?
  9. Dag Nico, Ik was niet verder van plan mijn vraag op een ander forum te stellen. "Je weet zelf dat je je mogelijk op of over de grens beweegt van wetgeving op het gebied van intellectueel eigendom." Dat klopt: als de situatie voor mij duidelijk zou zijn, dan had ik eea "wel" of "niet" gedaan. Ik wil namelijk geen grens die niet zou mogen overgaan. Mijn vraag is juist waar ligt de grens? Mijn doel van mijn zorgvuldig geformuleerde reacties is niet het product zo min mogelijk bezwarend te beschrijven. Deze draaierij (ik zie dit zelf wat anders) heb ik bewust gedaan. Niet om een voor mij gunstig antwoord te krijgen, wat ik zou willen horen. Maar om mijn eigen uitgebreide verhaal "uit te kleden" met de hoop een antwoord te krijgen op mijn kernvraag: -Wanneer is een product beschermd en hoe kan ik dit zien? En niet (overigens allerlei goedbedoelde) allerlei andere adviezen te krijgen. Mijn voorbeeld erbij zorgde hier nl. wel voor. Zoals je kunt lezen draait mijn verhaal ook nergens, alleen focust het steeds meer op de kernvraag, dat is wat anders. Ik hoopte op een antwoord als: als je een product koopt waar "C" (copyright) op staat dan mag je deze niet doorverkopen met je eigen naam erop. Producten zonder deze "C" zijn niet officieel geregistreerd, deze zijn dus vrij te gebruiken, of niet natuurlijk.....zoiets. (bijkomend, wat zou ik aan draaierij hebben, voor een meest gunstig antwoord? Ik wil geen "goedkeuring" van de forumlezers hebben, maar graag een inhoudelijk antwoord op mijn vraag)
  10. Allen bedankt voor de antwoorden. Ik ga ergens anders op zoek naar een antwoord op mijn vragen. Groet!
  11. Beste allemaal, Bedankt voor de antwoorden. Ik wil absoluut niet stelen en de mazen in de wet opzoeken. Waarom wordt dat toch gedacht? Ik wil juist antwoord op mijn vraag, dat als ik een bepaald iets doe, ik dan zou stelen. Want dat wil ik dus duidelijk niet. Ik had gehoopt op een inhoudelijk antwoord. Wat er zeker moet zijn! Als voorbeeld: -Wanneer je soldaatjes in een zakje koopt, waar geen eigen geregistreerd merk op staat (aangegeven middels de "C" van copyright teken) en dit ook niet op de soldaatjes individueel staat zijn deze volledig vrij te gebruiken. -Wanneer je allemaal dezelfde soldaatjes in een zakje koopt, waar een eigen geregistreerd merk op staat (aangegeven middels de "C" van copyright teken) maar dit niet op de producten individueel staat, valt het zakje met inhoud als geheel onder bescherming en mag je deze niet als geheel binnen je eigen product gebruiken. Omdat het het C-teken/merk individueel niet op de soldaatjes staat mag je deze los wel binnen een eigen product te integreren. -Wanneer je allemaal dezelfde soldaatjes in een zakje koopt, waar een eigen geregistreerd merk op staat (aangegeven middels de "C" van copyright teken) en dit ook op de producten individueel staat, valt het zakje met inhoud als geheel onder bescherming en mag je deze niet als geheel binnen je eigen product gebruiken. Omdat het het C-teken/merk individueel ook op de soldaatjes staat, mag je deze ook niet los binnen een eigen product te integreren. Zoiets moet het toch werken? Anders zou iedereen die zelf producten uit andere producten maakt telkens contact op moet nemen met alle importeurs/leveranciers? Waarom moet ik met exact mijn verhaal komen, er moeten toch algemene regels zijn? (ik dacht dat mijn voorbeeld het zou verduidelijk, maar dat doet het niet, dus laten we dit vergeten) Scaut schijft ook al over de sukkel die zijn product niet goed heeft beschermd. Daar wil ik op inzoomen. Hoe werkt dat beschermen dan? Is dat het "C-teken" wat erop staat? Wat als dit C-teken er niet op staat, mag ik het dan zo gebruiken?
  12. Voor een ieder zeker bedankt voor de reacties! Er worden veel situaties geschetst die niet voor mij van toepassing zijn, dus een reactie. Dat een speelgoedsoldaatje meerdere importeurs heeft, is in mijn situatie niet het geval. Zelf importeren is een mogelijkheid maar dit kost mij minimaal 10.000 euro. Koop ik een zakje, dan is het 3 euro! Ik ga dus niet zelf importeren. Alle voorbeelden van GI-Joe (en de nepper), wuppies en Lego en playmobil zijn niet te vergelijken met mij situatie. Op het zakje van de soldaatjes staat geen merk (alleen de naam van de importeur) op het poppetje zelf "made in China". Verder lijkt het poppetje ook op niks bekends. Ik vind het niet erg om naar de importeur te gaan omdat deze mijn product zou kunnen overnemen. Mijn product valt helemaal niet in dezelfde categorie als zijn producten (terwijl ik wel 1 onderdeeltje van hem wil gebruiken). Ik wil niet naar de importeur omdat: -Er voor hem geen voordeel in zit. Zo vergoot het zijn afzetmarkt bijna niks. Hij verkoopt het zakje met 100 soldaatjes voor 3 euro terwijl ik er voor mijn product maar 1 nodig heb. Dat schiet voor hem niet op. -Er er voor mij ook geen direct voordeel in zit: De goedkopere prijs die ik voor zijn product zou kunnen bedingen, maakt voor mij niet zoveel uit. Als mijn totale product 3 euro kost om te maken en het soldaatje 3 eurocent, dan levert het weinig op als deze me nu 2 eurocent gaat kosten. (Mijn voordeel is natuurlijk wel dat als ik vraag of ik zijn product mag gebuiken ik het weet.) Maar, mijn risico is dat hij nee zegt...en ik probeer hier een reden te achterhalen of hij het recht zou hebben nee te zeggen. En welk recht dit dan is? Mag ik een "made in China" poppetje gebruiken welke in een zakje zit met alleen hierop de importeursnaam? Dit voor mijn eigen product. Dat is de vraag. (ik wil dus niet naar de importeur, niks weten over productaansprakelijkheid, niet zelf importeren, ik wil het niet goedkoper krijgen, ik wil niet bij de rechter komen waar we het over iemands intellectueel eigendom hebben, me niet afvragen welke schade het iemand toebrengt, ik wil er niet over nadenken of de auteursrechthebbende een redelijk belang heeft dat zijn werk niet wordt gebruikt, en wat ik al helemaal niet wil is een wuppie van een primaire geslachtskenmerken voorzien :)) Ik probeer het gebruik niet te bagatelliseren (zoals iemand schreef). Ik stel een vraag. Maar ik krijg geen antwoord op mijn vraag, maar wel veel situaties en aanbevelingen hieromheen.
  13. Frans: Ik bedoelde in deze wel "een Nike shirt op een plankje, met hierop mij eigen naam" en dat ik het zo als 1 product verkoop alsware het mijn eigen product. (dit was misschien niet helemaal duidelijk) Dat zal Nike niet leuk vinden, dat je daar hun merk voor gebruikt. (zij maken immers reclame, hebben bepaalde verkoopsprijzen enz.) Daar mag ik zo geen gebruik van gaan maken.
  14. Rick, bedankt voor je advies. Ik ben alleen een beetje bang dat de importeur van het product zegt, nee dat mag je niet zo doen. Terwijl ik hier misschien een duidelijk antwoord krijg waaruit blijkt dat het wel gewoon mag. Dan doe ik het gewoon. Ik ben namelijk nogal lang op zoek geweest naar een bepaald product en het is maar bij 1 importeur te vinden. ik kan dus niet even switchen, zeg maar. TwaBla, dat Quoten van jou ziet er beter uit :) Ik wil voorkomen dat ik bij de rechter sta om uit te zoeken "hoeveel schade ik iemand toebreng" door zijn product te gebruiken. En volgens mij moet er een ander punt/regel zijn waaruit blijkt wanneer ik iemand anders product mag gebruiken voor mijn product of niet. Is dit niet of het product wat ik wil gebruiken voor mijn product officieel geregistreerd is? Een niet geregistreerd product (op het waxinelichtje staat geen merk, op de schroef ook niet en op het soldaat uit mijn voorbeeld staat alleen "made in China") mag ik wel gebruiken? Een officieel merk product niet? Of klopt dit niet zo?
  15. TwaBla: Ik kom inderdaad (uiteraard) met een gefantaseerd voorbeeld, ik heb echter geen bezwaar geuit tegen de gefantaseerde antwoorden. Maar tegen antwoorden die niet ingingen op mijn gefantaseerde voorbeeld, dat is echt wat anders. Realiteit. Wanneer schaadt ik iemands intellectuele eigendom? De fantasie variant welke onacceptabel is, is een Nike shirt op een plankje :) en de acceptabele is, een waxinelichtje op een plankje. Bij het Nike shirt breng ik de betrokkene schade toe, bij het waxinelichtje niet. Maar waar ligt de grens nu? Als een fabrikant het gebruik van zijn product X uitlegt als dat het hem schade toebrengt (want hij is toch die enige die er iets mee mag?) kan hij het ook als winst uitleggen (hoe meer plankjes jij maakt, hoe meer producten X ik verkoop....) De factor "hoeveel schade brengt het iemand toe" is dus afhankelijk van, met welke bril iemand er na wil kijken. Maar vlgs mij geen duidelijk criterium. Is het niet zo simpel dat ik officieel geregistreerde merken niet mag gebruiken om zelf iets samen te stellen en mijn naam erop te zetten en te verkopen? En dat dit bij ongeregistreerde merken wel altijd mag? In deze hoek moet het antwoord toch zitten?
  16. Bedankt voor de antwoorden. XiaoDi: Wbt "de schroeven die je in een winkel koopt...", je mag deze zeker gebuiken om je product in elkaar te zetten. Daar zijn ze primair voor bedoeld. Wbt "mijn" soldaatjes is dit niet zo en dat is toch een hele andere situatie. Dus niet te vergelijken. Wbt je opmerking: "het is in het economisch verkeer gebracht...", dat zijn ook veel merkproducten. Maar als ik op een Nike shirt ook mijn label plak en ik deze onder mijn naam ga verkopen, mag dit niet. Waar ligt de grens dat is mijn vraag. Wbt "je vraagstelling lijkt op de vraag...", de situatie die je hier beschrijft is niet die van mij. Ik plak er namelijk geen ander label op. Ik stel met een soldaatje (=voorbeeld) en andere delen een product samen en plak er dan mijn eigen naam op... Nu schreef je inderdaad al "lijkt op", maar door dit "lijkt op" is de situatie niet te vergelijken. En dus ook niet de conclusies die je er uit zou kunnen trekken. John: De optie om de importeur te bellen had ik uiteraard ook bedacht en als ik hiervoor had gekozen, had ik mijn vraag hier niet gesteld. (wbt de tips over de "importeur en de betere prijs" en de "productaansprakelijkheid", bedankt voor de tip, maar het heeft niets met een antwoord op mijn vragen te maken.) Al met al (en echt met alle respect voor de beantwoorders!) ik ben nog niks verder...
  17. Beste, Kan iemand me op weg helpen, met mijn vraag? -Of is het een domme vraag (domme vragen worden eigenlijk niet gesteld) en is het heel vanzelfsprekend? Wil iemand me dit dan toch aangeven hoe het zit? -Of is het een vraag die al tig keer gesteld is? Wil iemand me dan toch naar de reeds gegeven antwoorden verwijzen? -Of is het een hele moeilijke vraag? -Of? Ik hoop op een reactie, vriendelijke groet.
  18. Beste, Ik vraag me het volgende af. Dit is dus vergelijkbaar voor mijn situatie... Ik koop een product bij een speelgoedgroothandel. Stel, dit product zijn 10 plastic soldatenfiguurtjes in een zakje. Deze poppetjes zijn verder niet "bekend". Dus geen Nijntjes :) Verder zijn de figuurtjes los ook niet als een merk herkenbaar. Er staat alleen "China" op. De figuurtjes zijn zo'n 10 cm hoog. Het zijn wel allemaal verschillende -wat bijzondere- figuurtjes. Op het zakjes zit een kartonnen label van het bedrijf welke deze figuurtjes heeft geimporteerd, maar er staat verder geen duidelijke naam/merk van de poppetjes op. Maar iets van "10 soldatenfiguurtjes". Er staat een leuk plaatje op het karton. Op het kartonnetje staat: "speciaal gemaakt voor "de importeursnaam"". Stel, ik haal een soldaatje uit het zakje. Plak deze op een plankje. Kleed het wat aan en zet er mijn bedrijfsnaam op. Even voor de duidelijkheid, ik maak er wel echt mijn eigen product van. Maar het poppetje verander ik niet en dit vormt wel een belangrijk deel van mijn product. Ik ga het verkopen via internet of probeer dit via andere kanalen. Kan ik nu problemen krijgen met de soldatenfiguurtjesimporteur? Mag dit zo? Is er een grens (regels, wet) aan te geven, wanneer zoiets wel en niet mag? Hoe of waar kan ik zien of een product is beschermd? (beetje veel vragen geworden...) Maar, als iemand me kan helpen, graag! Vr Gr Jan.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.