Jump to content

JasperV

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscal
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Beste leden, Aan het overwegen een bedrijf te starten en hiervoor een bedrijfspand te kopen. Het zou gaan om een nieuwbouw project waarbij ik de BTW dan zou willen opgeven als voorbelasting. Zoals ik het begrijp zijn dan de BTW-herzieningsregels van kracht voor een periode van 10 jaar. Omdat het pand net iets groter is dan wat ik van plan ben te gebruiken zou ik een deel willen verhuren. Om aan de BTW-herzieningsregels te blijven voldoen moet ik dan volgens mij het deel inclusief BTW verhuren. Nu kwam ik echter een post tegen waarin stond dat om inclusief BTW te kunnen verhuren er een voorwaarde is dat verhuur de hoofdactiviteit van verhuurder moet zijn. Is dit correct? Zou dit betekenen dat je over het verhuurde deel dan ook geen BTW als voorbelasting kan opgeven? Alvast bedankt voor het meedenken!
 2. Ik neem aan dat het geen zin heeft mezelf als eenmanszaak In te schrijven bij de kvk als ik toch geen inkomsten de komende 2 jaar verwacht? Zijn er mogelijk andere slimme constructies te bedenken?
 3. Het gaat in dit geval om een bedrijfspand. Neem aan dat dat anders ligt?
 4. Begrijp ik het goed dat er dan zowel btw als overdrachtsbelasting moet worden betaald? Dit lijkt me nogal dubbelop? Het klopt dat de hypotheekrente dan niet aftrekbaar is maar dit is niet echt een probleem. Maar als ik het goed begrijp is particulier een klein loodsje kopen om in te klussen dus niet echt mogelijk?
 5. Hallo, Ik heb een vraag aangaande de aanschaf van een bedrijfsunit voor privé doeleinden. Komende week komen er een aantal nieuwbouw bedrijfsunit te koop. Voor mijn hobby (houtbewerking) ben ik op zoek naar iets meer ruimte en heb dus ook mijn oog laten vallen op dit project. Nu ben ik benieuwd wat de beste manier is om dit aan te pakken gezien het feit dat ik het (in ieder geval in eerste instantie) niet zakelijk ga gebruiken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de afdracht BTW en de overdrachtsbelasting. En zijn er andere zaken waar ik rekening mee moet houden? Het pand zou volledig gefinancierd worden door mijn (vrijwel afgeloste) hypotheek op mijn woonhuis te verhogen. Hierdoor zou het pand dus in een keer afgelost zijn. Alvast bedankt voor het meedenken. Groeten, Jasper
 6. Peter, Sorry dat ik onduidelijk ben. Ik zal proberen het beter te verwoorden. Het klopt inderdaad dat ik het op die manier met de voorbelasting heb opgegeven voor de omzetbelasting en dit is verder denk ik ook goed gegaan met de aangiftes in de afgelopen jaren. Mijn vraag is als volgt. Ik heb de volgende winsten/verliezen gemaakt in de afgelopen jaren: 2007: verlies van Euro 6209 2008: verlies van Euro 2713 2009: verlies van Euro 809 2010: winst van Euro 212 De apparatuur die ik in deze jaren heb aangeschaft heb ik voor de berekening van deze winsten/verliezen willekeurig afgeschreven in zijn geheel op de datum van aanschaf. Deze winsten/verliezen heb ik echter nooit opgegeven voor de inkomstenbelasting. Nu is het zo dat ik het bedrijf kan verkopen voor een Euro of 5500 en dus moet afrekenen voor de stakingswinst. De vraag is dus of ik het negatieve inkomen van de afgelopen jaren alsnog kan opgeven om de stakingwinst te compenseren. Bedankt voor je reactie!
 7. Peter, Dus als ik het goed begrijp van je had ik de belasting die ik voor deze hardware heb betaald niet bij de voorbelasting mogen opgeven voor de omzetbelasting? (ik heb dus de belasting opgegeven bij voorbelasting. Geen afschrijvingen of iets dergelijks) want dat is de enige plek waar ik deze hardware heb meegerekend. Verder heb ik niets met deze kosten gedaan. Ik heb dus niets meegerekend voor mijn inkomstenbelasting van winst of verlies. Groeten, Jasper
 8. Peter, waarom is dit niet toegestaan? Als starter mag je toch gedurende de starters periode willekeurig afschrijven waarbij het apparaat in een keer kan worden afgeschreven?
 9. Hallo, Bedankt voor jullie reacties. Ik stel het erg op prijs. Wat betreft de belastingdienst heb ik te horen gekregen dat ik destijds alleen een ondernemer was voor de omzet belasting en niet voor de inkomstenbelasting. Ik heb elk kwartaal de omzetbelasting ingediend waarbij ik eigenlijk alleen de belasting over hardware als voorbelasting heb opgegeven waardoor de belasting dus lager werd. Dit heb ik in 1 keer gedaan voor alle hardware dus een computer van 2000 euro heb ik in het kwartaal van aanschaf opgegeven als voorbelasting ( Ik meen dat dit verstaan word onder willekeurig afschrijven toch ? ). Verder heb ik nooit gebruik gemaakt van andere faciliteiten zoals investeringsaftrek of iets dergelijks. Verder heb ik voor de inkomsten belasting nooit wat ingevuld met betrekking tot het bedrijfje aangezien ik eigenlijk alleen maar verlies draaide. Ik heb wel aangifte gedaan voor mijn vaste dienstverband bij mijn werkgever. Zou het mogelijk zijn om het verlies van de afgelopen jaren alsnog te verrekenen? Het zou wel vervelend zijn als ik uiteindelijk 8500 euro in een bedrijfje heb gestopt. Hier 3 jaar volle bak aan heb gewerkt en uiteindelijk als ik er dan 7500 euro uithaal (met dus 1000 euro verlies) dit gezien zou worden als winst waar belasting over zou moeten worden betaald. Alvast bedankt voor jullie reacties!
 10. Hallo. Ik heb een vraag met betrekking tot de verkoop van mijn bedrijf. Het gaat hier om een eenmanszaak waarvoor vandaag een deal is gesloten met een overnemende partij. Bij deze deal wordt het hele klantenbestand inclusief alle bijbehorende apparatuur overgenomen. Nu sta ik binnenkort voor het punt dat er voor de belasting moet worden afgerekend voor de stakingswinst. Het bedrijf wat ik gedraaid heb is niet erg winstgevend geweest en heeft zelfs verlies gedraaid over de afgelopen 3 jaar dat het bestond. In deze periode van 3 jaar is er door mij 8500 euro geïnvesteerd in het bedrijf en er is tussentijds nooit geld uit de onderneming gehaald. Op dit moment krijg ik er ongeveer 5500 euro voor waarbij er nog +/- 2300 op de rekening staat. Dit komt neer op een totaal van +/- 7800 euro. Wat betreft de hardware die verkocht wordt gaat dit voornamelijk over computers. Deze zijn ongeveer 2 tot 3 jaar oud en willekeurig afgeschreven waarbij de afschrijving in een keer heeft plaatsgevonden per computer in het jaar van aanschaf. Nu vraag ik me af of er in deze situatie sprake is van stakingswinst. Hoe kan ik de boekwaarde van het bedrijf bepalen wanneer er willekeurig is afgeschreven en hoe kan ik de eigen investering hierin terug laten komen? En de hoofdvraag: Is er in dit geval wel sprake van stakingswinst als er minder geld uit het bedrijf komt dan dat erin is gestopt? Hierbij wil ik aantekenen dat er voor de inkomsten belasting nog nooit wat is opgegeven met betrekking tot het bedrijf. Uiteraard begrijp ik dat dit wellicht tot de simpelere boekhouding behoord en dat ik er beter mee naar een accountant kan stappen. Dit is meer een vraag uit interesse en of ik ergens kan terug vinden hoe dit werkt. Alvast bedankt voor uw reactie. Met vriendelijke groet, Jasper
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept