injectie

Senior
  • Aantal berichten

    30
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door injectie

  1. Volgens mij is voor de BTW aangifte, de regel van eigen sanitair niet nodig dacht ik. Misschien weet jij daar meer van. Voor de IB is dat wel een vereiste, dus daarvoor is dit alles dan ook niet aftrekbaar.
  2. Bedankt Cosara, Dan denk ik op basis hiervan dat ik geen nieuwe factuur nodig heb van de aannemer. Erg fijn. Het gaat hier overigens echt om een verbouwing van een garage naar een kantoorpand waar ik zal werken en klanten zal ontvangen. Denk aan electra vernieuwen, stucwerk, verlichting aanbrengen, nieuwe vloer, etc. Dat lijken me sowieso wel zakelijke kosten voor de btw aangifte :) Nogmaals dank.
  3. Ik heb onlangs een verbouwing laten uitvoeren bij ons in huis. Een gedeelte daarvan was het maken van een kantoorruimte voor mijn eenmanszaak, het overige deel was voor het woonhuis (badkamer, kozijnen, etc). Nou heeft de aannemer me wel een gespecificeerde factuur gestuurd met daarop alle werkzaamheden en wat het kost, maar deze factuur is gewoon gericht aan mij als persoon en alles wat zakelijk en privé is staat door elkaar. Nou heb ik hem al gevraagd om de factuur te verdelen in 2 aparte facturen, een zakelijk en een privé maar dit schiet niet op. Hij vertelde mij dat ik ook gewoon zelf bij de aangifte kan aangeven wat er zakelijk is en wat niet. Klopt dit? En hoe werkt dit dan? Kan ik gewoon zelf alle zakelijke kosten van de factuur bij elkaar optellen en dat dan aangeven bij voorbelasting bij de btw-aangifte én IB? En moet ik dan nog dit bedrag overmaken van mijn zakelijke rekening naar de privérekening zodat het overzichtelijker wordt? En laatste vraag, moet een factuur voor de zaak altijd gericht zijn aan mijn bedrijf of mag dit ook gewoon op mijn privé NAW gegevens staan? (Ik ben eigenaar van de eenmanszaak) Als iemand hier wat over weet dan hoor ik het graag. Alvast dank!
  4. Pfew, ik heb iets verkeerd herinnerd. Ik heb gelukkig in 2013 & 2014 wel het programma voor ondernemers gebruikt al zie ik net. Heb de oude overzichten nog. Dat moet dan 2012 geweest zijn dat ik zelf heb zitten rekenen. Dus op zich niks illegaals gedaan de laatste 3 jaar :) Ook heb ik in 2013 de brief geschreven aan de belastingdienst om gezien te worden als ondernemer. Die brief die ik had liggen van de BD waar ik als ondernemer wordt gezien uit 2015 is omdat ik toen van een VoF alleen verder ben gegaan als eenmanszaak. Dus ik haal even van alles door elkaar. Mijn excuses. Dan blijft de hoofdvraag nog staan. Ik word dus vanaf 2013 gezien als ondernemer voor de IB en doe ook sindsdien aangifte met het ondernemersprogramma en maak gebruik van aftrekposten. Heb alleen de Zelfstandigenaftrek + startersaftrek in 2013 niet gebruikt vanwege lage inkomsten. Dus ik heb nog recht op 1 keertje, (in 2014 en 2015 wel gebruikt) maar dat hangt dus af van het moment dat mijn 5 jaar in zijn gegaan. Vanaf 2013 dan dus? Daarvoor heb ik dus zitten kloten / zelf tellen / etc. Omdat het toen om zo'n lage bedragen ging. Is het dan nog een idee om die aangiften opnieuw te doen als ondernemer?
  5. Klopt. Kvk-ondernemer, btw-ondernemer en IB-ondernemer lopen verwarrend genoeg langs elkaar en vallen dus niet altijd samen. Met terugwerkende kracht tot wanneer? Ik had mijn brief gezet met terug werkende kracht tot aan het begin van de onderneming. Dus op 01-01-2010. Sindsdien doen we namelijk ook BTW-aangifte. Al was dat dus het hele jaar 0 op een klein factuurtje na. Ehm...en wat betekent dat? 'Handmatig'? Met handmatig bedoel ik dat ik zelf alles heb zitten berekenen in de aangifte IB. Ik vulde toen nog het IB programma in voor particulieren en heb toen zelf de winst van de onderneming, die vrij klein was, verminderd met de aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek. Dus ik heb toen de zelfstandigenaftrek wel al toegepast. Nog voordat ik de BD vroeg om mij als ondernemer te zien, met terugwerkende kracht :) Beetje vaag verhaal zo, ik weet het. Daarom ben ik zelf ook even de draad kwijt of ik nou nog wel of niet de startersaftrek mag toepassen over dit jaar.
  6. Oke bedankt voor de uitleg. De inschrijving bij de KvK heeft er dus niets mee te maken begrijp ik? Ik heb in 2015 een brief gestuurd naar de BD met het verzoek om als ondernemer te worden gezien (met terug werkende kracht) zodat ik bij de aangifte IB gebruik kan maken van de aftrekposten. Ik kreeg toen bericht terug dat ze hebben beoordeeld dat ik inderdaad ondernemer ben en BTW moet aangeven per kwartaal. Sindsdien gebruik ik ook het IB programma voor ondernemers maak ik gebruik van de zelfstandigenaftrek en dergelijke. In 2014 heb ik de zelfstandigenaftrek (+ startersaftrek) 'handmatig' toegepast op de IB. Dus wanneer is de teller dan gaan lopen? Vanaf de eerste keer toepassen zelfstandigenaftrek? (en dus aan de criteria voldeed?)
  7. Op 01-01-2010 ben ik naar de KvK gegaan voor het inschrijven van mijn onderneming. Het stelde toen nog helemaal niets voor en er is één factuur gestuurd voor een klein klusje in 2010. Voor de rest ging ik nog gewoon naar school en haalde ik dus geen inkomsten uit de onderneming en stak ik er ook geen 1225 uur in. De factuur werd toen zelfs nog betaald naar mijn persoonlijke bankrekening, want een zakelijke rekening had ik toen nog niet. Uiteraard ook geen gebruik gemaakt van enige aftrekposten dus. Ik weet dat startersaftrek (3 keer in) de eerste 5 jaar mag worden toegepast Mijn vraag is nu, kan ik over IB 2016 nog startersaftrek toepassen? Of zijn mijn 5 jaren al 'op' omdat ik op 01-01-2010 bij de KvK zat? Of telt dit eerste jaar wellicht nog niet mee? Scheelt me toch weer een paar honderd euro als ik dit nog kan laten meetellen :) Iemand die dit weet, alvast dank voor je hulp!
  8. Ik maak al een aantal jaar professionele trouwfilms. Ik reken hiervoor altijd het hoge tarief, de laatste jaren dus 21%. Maar nu twijfel ik eraan of ik niet het lage tarief, 6%, mag rekenen. Fotografen mogen dat dus wel als zij naast hun digitale oplevering, ook een fysiek fotoalbum verzorgen. Het trouwalbum en alle tijd die daar wordt ingestoken, inclusief het fotograferen, mogen immers worden gerekend onder het lage BTW tarief. Dit geldt ook voor kunstenaars. Valt een trouwfilmmaker niet onder een van deze categorieën? Of wat als ik, naast de digitale oplevering van de film, ook een soort mini-album maak met screenshots van de filmclipjes bijvoorbeeld? Met andere woorden, kan ik het niet aannemelijk maken dat ik ook onder het 6% tarief mag vallen? Dank voor je antwoord!
  9. Bedankt Roel voor je complete antwoord! Oke dus in principe volstaat het wel door bij de KvK schriftelijk aan te geven dat de onderneming verder moet als Eenmanszaak en dat één van de vennoten er mee stopt. Toch? Alleen dan komt er dus nog de financiële kant van het verhaal die ik niet helemaal begrijp. Met een VoF doe je zelf als vennoot de aangifte IB en betaal je toch simpelweg aan belasting over het bedrag wat je zelf uit de onderneming onttrekt? Mijn partner is eigenlijk al een jaar niet meer actief in de onderneming en heeft dus eigenlijk ook afgelopen jaar niets 'verdiend' hiermee. Ik heb namelijk gewoon al het verdiende geld naar mijn eigen rekening over gemaakt. Een jaar geleden hebben wij in principe al 'afgerekend' onderling. Nogmaals, onderling is dit allemaal perfect geregeld en weten we precies waar we staan. Als ik de VoF 'ontbindt' op 1 januari 2015 dan verandert er in principe voor mij toch ook niks voor de IB 2014? Ik heb immers toch al geopereerd als een eenmanszaak... Hoe dit nou aan te geven?
  10. Ik heb samen met een maat een paar jaar geleden een VoF opgericht. Nu is hij onlangs toch gaan studeren en heeft hij besloten een andere richting op te gaan in zijn leven. In de praktijk doet hij eigenlijk al een tijdje 'niet meer mee' en verandert er dus niets. Maar juridisch / belastingtechnisch uiteraard wel. Nou stelt de onderneming niet zo veel voor. Ik werk vanuit huis, kan er nu wel sinds kort van leven maar echt veel bezittingen + liquide middelen zijn er niet. Daarbij is de andere vennoot een hele goede vriend van me, dus een lastige 'scheiding' zal het niet worden. Daarbij is hij al een tijd niet meer actief in het bedrijf dus hij zal ook niets 'claimen' en hoeft niets te worden uitbetaald of wat dan ook. We hebben destijds geen (extra) contract opgesteld dus ik neem aan dat de 'gewone' standaard overeenkomst van een VoF met 2 personen op ons van toepassing is. - Wat zijn nu de stappen die we moeten ondernemen? - Ik neem aan dat de VoF moet worden 'omgezet' in een Eenmanszaak? (Omdat ik alleen verder ga) - Kunnen we dit niet op een andere manier doen omdat mijn maat wel wil aangeven dat hij verder niets hoeft / claimt zodat het proces vereenvoudigd wordt? Een soort vrijwaringsbrief laten opstellen ofzo? Nog andere tips en tricks? Alvast dank. Ik had verwacht dat het met een simpele brief aan de Kvk + Belastingdienst wel te regelen zou vallen, maar ik vrees dat ik me daar in heb vergist :) Alvast dank voor de hulp!
  11. Ja - met het grootste risico voor jou en niet voor hem. Nee. Behalve dan dat hij niet geconfronteerd wordt met een grote IB-aanslag omdat er bij payrolling al een stuk afgedragen is met de loonheffing. We aim to please ;D Helder. Toch zouden we het liefste dat hele payrolling vermijden zodat mijn freelancer alsnog gebruik kan maken van de kleine ondernemersregeling bv en dergelijke. Op zich is film maken natuurlijk een breed begrip. Is hiet niet plausibel als mijn freelancer de audio / montage regelt en ik het cameragedeelte? Dan is er dus geen sprake van een gezagsverhouding omdat ik niets over zijn werk te dicteren heeft. Hetzelfde als ik een timmerman zou inhuren. Toch? In principe hebben we ook allebei onze eigen werkzaamheden namelijk. Met andere woorden, kunnen we het verhaal niet zo inpakken dat er toch een VAR verklaring mogelijk is en we dus gewoon kunnen blijven factureren volgens plan?
  12. Yup Dat hij voor jou kan blijven werken :) : Oke. Want wat we nu willen gaan doen is dus in principe niet 'legaal'? En is er nog belastingvoordeel voor hem om uitbetaald te krijgen via zo'n payrol intstantie ipv de 'inkomsten uit overige werkzaamheden' die hij nu heeft? Thanks man. Grote hulp.
  13. Bedankt voor de reactie. Hmm wellicht is dat payrolling geen slecht idee. Alleen je laatste zin begrijp ik niet helemaal. Alles wat hij bij mij verdient, en ik dus aan hem uitbetaal, zijn voor mij kosten dus worden ook niet belast, toch? Of bedoel je het voor hem? Wat zou voor hem dan het voordeel zijn uitbetaling via een payrol instantie?
  14. Ik film, onder andere, bruiloften en doe dat onder mijn bedrijfsnaam. Ik heb een 'vaste videograaf' die in vrijwel alle gevallen meegaat als 2e cameraman. Mijn bedrijf neemt de opdracht dus aan, en hij stuurt mij na afloop een factuur onder zijn bedrijfsnaam. Zo willen we het eigenlijk ook houden. Nou gaat het dit jaar wel vaker gebeuren, zo'n 10-15 keer, en leek het mij verstandig als hij een VAR - WUO aanvraagt zodat het duidelijk is dat hij niet in verkapte loondienst bij mij is. Hij heeft hiernaast immers ook nog een vaste baan van 36 uur per week. Maar nu lees ik op verschillende websites dat een VAR verklaring met 1 vaste opdrachtgever per jaar, alleen maar mag als er geen sprake is van een gezagsverhouding. En of die er nou is of niet is niet van belang, maar als het vermoeden kan bestaan is dat een no-go. Het vermoeden ontstaat wanneer de opdrachtgever en freelancer hetzelfde werk doen... En dat is dus bij ons het geval. Hoe nu verder? Helpt het wellicht nog dat mijn freelancer een vaste baan ernaast heeft? Of is een VAR nu niet mogelijk?
  15. Ik heb een klein bedrijfje wat dit jaar een steuntje in de rug heeft gekregen en er komen nu wat opdrachtjes aan. Al met al heb ik nu voor zo'n 10.000 euro aan bedrijfsomzet gepland staan. Wellicht komt er nog wat bij. Dat zorgt ervoor dat ik dit jaar, net wel of net niet, gebruik kan maken van de kleine ondernemers regeling. (KOR) Nu vraag ik me af of als ik nu gewoon 3 kwartalen lang de btw netjes betaal, in het 4e kwartaal blijkt dat ik toch net onder de grens zit, dan alsnog de KOR kan toepassen en alle betaalde BTW in een keer terug krijg? Of werkt dat zo niet? Ik kan ook andersom redeneren en nu gewoon de KOR toepassen, geen btw betalen deze kwartalen en op het eind van het jaar kijken of ik een suppletie moet toepassen of niet en dan alsnog alle btw betaal. Wat is het beste? En kan ik dus op het eind van het jaar alsnog alles terug krijgen indien ik niet teveel moet afdragen?
  16. Bedankt Norbert. AVB wordt het dus. Daarbij nog een vraag. Ik werk meestal samen met een andere cameraman, die ik als het ware 'inhuur'. Na afloop van de opdracht stuurt hij mij een factuur vanuit zijn eigen bedrijfsnaam. Zijn wij op het moment van filmen nou onder mijn bedrijfsnaam bezig? Met andere woorden, volstaat het afsluiten van 1 AVB onder mijn bedrijf? Of zijn we op dat moment 2 'bedrijven' die met elkaar samenwerken en hebben we dus ieder apart een AVB nodig?
  17. Ik heb een vraag. Ik wil graag een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, maar ik weet niet precies of ik nou particulier ben of een zakelijke AVB moet afsluiten. Ik film bruiloften op locaties. Ik doe dit onder een bepaalde bedrijfsnaam, maar werk soms ook voor een ander bedrijf als 'freelancer'. Ik stuur dan een factuur onder mijn bedrijfsnaam. Ik kom vaak in kastelen en dure locaties en dergelijke, dus ik wil graag verzekerd zijn tegen schade aan het interieur daar bijvoorbeeld die ik maak met statief in mijn hand ofzo. Welke van de 2 is op mij van toepassing? AVP of AVB? Thanks.
  18. dat is hetzelfde ;) ehmm, dat staat toch gewoon op je afschriften? groet Joost Oh ja, net afschriftje opgevraagd en staat daar inderdaad. Maar ik kom er niet meer uit. Het probleem zit hem denk ik in het feit dat er dit jaar geen winst is gemaakt, maar ik toch 3497 naar mezelf heb uitgekeerd. Dat klopt dus niet. Dat komt omdat er aan het begin van het jaar ook nog geld op de rekening kwam van een factuur uit december 2012, en omdat er btw teruggaven hebben plaatsgevonden. Ik heb vrijwel alles uitgekeerd naar mijn privérekening. Maar hoe moet ik dit nu verwerken? De factuurdatum is toch waar het om draait? Daarom hoort dat geld wat ik in januari kreeg ook eigenlijk bij 2012. Maar ik heb het wel in 2013 naar mezelf uitgekeerd... Is er nog een simpelere manier om deze aangifte te doen? Ik hoef sowieso toch niets te betalen...
  19. Hartstikke bedankt voor de heldere uitleg. Mijn laatste vraag is wat het verschil is tussen prive-ontrekkingen en prive-opname? Ik heb inderdaad de balans niet ingevuld. Op zich zou ik nog wel 'terug kunnen rekenen' hoeveel er op de rekening stond op 1 januari 2013 en op 31 december 2013 maar dat is inderdaad geen eenvoudige optie. Ik houd zo'n balans eigenlijk ook niet bij en mijn administratie-programma doet dit ook niet op die manier. Super bedankt in ieder geval Joost.
  20. Nog helemaal niets :) Heb dat gedeelte vorig jaar ook niet ingevuld volgens mij. Het gaat hier sowieso om 'bijna niks'. Maar goed, het moet nu wel kloppen natuurlijk. Kun je iets specifieker zijn? Moet ik het begin en eindsaldo van de bankrekening invullen bij ondernemingsvermogen (passiva)? Of moet dat bij 'liquide middelen' (activa)? Of bedoel je sowieso iets anders? Je bent trouwens sowieso ook nu al de held van de dag:) Bedankt voor je hulp.
  21. Alvast bedankt want ik zit met een probleempje. Ik heb een klein bedrijfje en zit nu de IB aan te geven over 2013, maar het programma geeft de volgende foutmelding: Het saldo fiscale-winstberekening (€3497) is niet gelijk aan het saldo winst-en verliesrekening of aan het winstdeel van uw ondernemingen (€397). Hoe ik het heb ingevuld, en wat uiteraard ook echt waar is: - Bedrijfje had € 4891 omzet - Bedrijfje had € 4494 kosten Winst is dus die € 397. Omdat er nog geld aan het begin van het jaar op de zakelijke rekening stond, heb ik vorig jaar in totaal €3497 over gemaakt naar mijn persoonlijke rekening. Dat 'klopt' dus niet volgens het programmaatje, omdat er maar 397 winst is gemaakt. Althans, zo begrijp ik het. Hoe kan ik dit nu kloppend maken?
  22. Hmm. En wat als ik de onderneming (in het begin) niet als enige bron van levensonderhoud zie? Ik doe bijvoorbeeld nu ook nog wat andere werkzaamheden naast het bedrijf, tot dat het 'begint te lopen'. Zal ik dat dan ook opnemen in het financiele gedeelte? Of dat gewoon weglaten en vermelden dat het levensonderhoud wordt voorzien door andere werkzaamheden?
  23. Oke zeer bedankt! Ja het wordt tijd dat we eens met een accountant gaan praten zoals je ziet...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.