Jump to content

robveen

Junior
 • Content Count

  26
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  41-45
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscal
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geen
 1. Ik doe al jaren zaken met een leverancier wiens werkzaamheden 95% van mijn kosten uitmaken. Mijn vraag is: in een aantal gevallen moet je de BTW verleggen maar ik vraag mij af of jezelf mag bepalen of je de BTW mag verleggen. Situatie: [*]Leverancier is NL BV (BTW plichtig) [*]Afnemer is NL BV (BTW plichtig) Mag je in bovenstaande situatie ervoor kiezen om de BTW te verleggen vanuit de leverancier naar de afnemer. Vanzelfsprekend wordt dit correct aangegeven op de factuur en zijn alle relevante gegevens (KVK nummer, BTW nummer, vestigingsadres van zowel leverancier als afnemer) op de factuur opgenomen. Tevens wordt de BTW verlegging correct verwerkt in de BTW aangifte.
 2. In diverse EU landen wil ik een stichting oprichten t.b.v. non-profit activiteiten. In elk land is een stichting nodig ivm subsidiemogelijkheden. Op het internet is zeer weinig te vinden over de regelgeving en aanpak rondom opzetten van stichtingen in het buitenland. Regelgeving zal (neem ik aan) veelal landspecifiek zijn. Wat is een efficiente manier om de stichtingen te realiseren en te beheren (lees: er zullen waarschijnlijk locale bestuurders nodig zijn)? Moet ik hiervoor bij een internationaal opererend notariskantoor zijn of eventueel internationaal opererende trustkantoren?
 3. Erg interessant deze nieuwe inzichten. Bedankt hiervoor @Brood, jij schrijf onderhoudskosten. Ik neem aan dat je bedoelt: alle BTW die op de autokosten wordt berekend, dus ook de BTW op brandstof. Even recapituleren: als ik geen BTW op de autokosten terugvorder dan hoef ik die 1,5% op de catalogusprijs van de auto ook niet op te geven. Het breakeven point voor mij ligt dan op 8.714 euro (ex BTW) aan autokosten: (122.000 euro x 1,5% = 1.830 euro. Dit bedrag delen door 0,21 = 8.714 euro. Ingeschatte autokosten: 1.500 euro ex BTW onderhoud, BTW = 315 euro 1.500 liter benzine * 0,25 euro BTW = 375 euro Totaal dus aan BTW die ik niet mag verrekenen is 690 euro. Dit levert dus een ingeschatte besparing op van 1.140 euro. Klopt mijn redenatie?
 4. @prinsrachid Bedankt voor je reactie. "Poeh. Vanuit administratieve lasten bekeken, was het misschien handiger geweest om de auto direct in de holding te hebben gehad. Door het forse verschil in dag- en cataloguswaarde was het misschien wel beter geweest om 'm helemaal privé te houden. Kan eventueel alsnog." Ik zie dat ik in een van mijn eerdere reacties niet helemaal helder ben geweest. Ik sta bij de werkmaatschappij op de loonlijst. Derhalve vinden er geen verrekeningen plaats met de holding.
 5. Inderdaad, de auto staat op de werkmaatschappij. Holding is 100% eigenaar werkmaatschappij en ik ben DGA en 100% eigenaar holding.
 6. Bedankt voor jullie reacties. In reactie op "Is het misschien dan niet een optie om deze auto voor inkomstenbelasting wél tot het bedrijfsvermogen te rekenen, maar voor de omzetbelasting niet?" Voor de duidelijkheid: het betreft een auto die mijn BV heeft gekocht (werkmaatschappij). Is bovenstaande optie van toepassing in mijn geval?
 7. Ik rijd een youngtimer waarvan de nieuwprijs 122.000 euro inclusief BTW was. Nu moet ik dus 1,5% BTW correctie aangeven in Q4 van dit jaar. De basis voor de 1,5% BTW berekening is dit de nieuwprijs van de auto exclusief de destijds geldende BTW (ik meen 19%) of de 122.000 euro?
 8. Op het forum heb ik Q&As gevonden over de fiscale situatie van het kopen van een auto die bijna 15 jaar oud is en de je vervolgens bij 15 jaar ouderdom als auto van de zaak gaat rijden. Het antwoord dat ik zoek kan ik echter niet vinden. Ik kan een youngtimer kopen die over twee maanden 15 jaar oud is. Nieuwprijs 120.000 euro, ik kan hem kopen voor zo'n 6.000 euro. Ik heb een BV die eigenaar wordt van de youngtimer. 1. Kan ik die auto nu prive kopen en over twee maanden aan mijn BV verkopen. Accepteert de belatingdienst dit? 2. Zo niet, ik begrijp dat de fiscale bijtelling nooit meer is dan de werkelijke kosten. Is dat zo en hoe bepaal je de "werkelijke kosten"? Dit zou een mogelijkheid zijn om die twee maanden te overbruggen. 3. Een alternatief zou ook kunnen zijn, de auto te schorsen van de wegenbelasting en hem pas Q4 van dit jaar te gaan rijden. Is dit een optie. Als bovenstaande scenarios geen optie zijn, dan zou ik de auto dit kalenderjaar alleen zakelijke kilometers kunnen rijden en vanaf 2017 ook prive.
 9. Ik run een internet platform. Momenteel wordt een nieuw platform ontwikkeld (maatwerk software) . De totale investing in software is per jaar ongeveer 150.000 euro. Dit wordt uitbesteed uit een externe software ontwikkelaar. Werkzaamheden vanuit een BV. Vraag: valt deze software ontwikkeling onder de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek? Groeten en dank, Rob
 10. Je schrijft "...Het DGA loon hoort (in zekere zin) marktconform te zijn dus als jij 60K meer omzet kunt maken dan zal daar ook arbeid tegenover staan en dus ook een hoger DGA loon...". Waar ik een mee zit, is dat ik het begrepen dat je een DGA loon wel makkelijk kan verhogen, maar niet kan verlagen. Dus als ik nu tijdelijk additionele inkomsten uit freelance werkzaamheden heb en als een gevolg hiervan mijn DGA salaris verhoog, ik mijn DGA salaris niet meer kan verlagen als onverhoopt deze werkzaamheden wegvallen.
 11. Beste lezer, Ik run een BV van waaruit ik DGA salaris van 66.000 euro uitkeer. Nu krijg ik de kans om een of meerdere freelance klussen naast mijn bedrijf te gaan uitvoeren. Wat is wijsheid? Deze activiteiten vanuit mijn bestaande BV te gaan verrichten of deze als ZZP-er te gaan uivoeren. Als leek zeg ik: BV heeft als voordeel dat ik al een DGA salaris uitkeer, waardoor additionele werkzaamheden niet in de IB-sfeer belast zijn maar via vennootschapsbelasting/dividend (zover ik weet is de effectieve belasting dan 40%), terwijl als natuurlijk persoon je (wellicht) gebruik kan maken van allerlei fiscale voordelen voor ZZP-ers. Verwachte omzet vanuit freelance werkzaamheden zal zo'n 60.000 euro zijn. Wat is wijsheid? Rob
 12. Wat voor mij de kernvraag is, mag je IP adres als locatie nemen als er geen adresgegevens beschikbaar zijn? Het uitvragen van adresgegevens werkt drempelverhogend en zal tot een lagere conversie. Als je de belastingdienst belt met dit soort vragen, krijg je een reactie dat ze het zelf ook niet weten.
 13. Helder onderscheid dat je aangeeft. Had ikzelf nog niet zo naar gekeken. Wat is jouw idee over het feit dat de rechter alleen de NL transacties onderhevig achter aan BTW en niet de EU/buiten-NL transacties?
 14. Recent heeft het Amsterdamse hof een erg interessante uitspraak gedaan rondom: - Plaatsbepaling afnemer bij internetdiensten op basis van IP-adres is toegestaan - In deze casus hoeft de dienstleverancier (in dit geval "webcam diensten") alleen BTW af te dragen over transacties waarvan het IP-adres toebehoort aan NL. Het gaat om deze case http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BW7937 of zie bijlage. Even een introductie rondom mijn bedrijf om iets meer context te geven: Mijn bedrijf runt een mondiale internet directory. Hierbij is het business model hetzelde als de gouden gids: bedrijven kunnen een gratis vermelding (advertentie) plaatsen, wil men een grotere advertentie of op een prominentere plaats dan moet men hievoor betalen d.m.v. een online credit card transactie. Mijn vraag gaat over BTW situatie over transacties met afnemers zowel binnen de Eu, echter buiten NL en afnemers buiten de EU. - Geeft deze uitspraak voldoende houvast om de locatie van een afnemer te bepalen op basis van IP-adres. Ik vraag geen adresgegevens uit, omdat die in mijn geval niet van belang zijn. Al jaren bepaal ik op basis van IP-adres afnemer wat zijn of haar locatie is, en indien IP aan EU behoort, dan reken ik BTW over de transctie die ik vervolgens volledig in NL voldoe. Ik doe dus niet aan verleggen van BTW binnen de EU, omdat ik geen fiscale gegevens heb van afnemer. - Men heeft het in de uitspraak over "Vermakelijkheidsdiensten". Wat is de impact hiervan? Ik lever advertentieruimte en dus geen vermakelijkheidsdienten. Ik heb echter wel te maken met dienstverleners die over de wereld reizen en die dus geen vaste woonplaats hebben. - Waarom is de rechter van mening dat alleen over de NL transascties (zie uitspraak rechtbank) BTW hoeft te worden afgedragen en niet over de EU/niet-NL transacties. Ik was in de veronderstelling dat indien BTW niet verlegd kan worden over een EU/niet-NL transactie in NL BTW dient te worden afgedragen. Dit zou betekenen dat ik momenteel te veel BTW afdraag, namelijk over EU/niet-NL transacties. (Wellicht) relevante gegevens: • Echt mondiaal: bezoekers uit meer dan 200 landen elke maand • Adverteerders komen uit van over de gehele wereld en zijn alle beroepsmatige adverteerders • Pure virtuele dienstverlening: men kan een betaalde adverentie plaatsen. Er vindt dus geen fysieke of virtuele levering plaats. • Van de adverteerder weet ik het volgende o Uitgifte land van credit card waarmee ze een betaling doen o IP adres van waaruit de credit card betaling plaatsvindt o Stad waarbinnen men een advertentie plaats op de site • Eventueel zou ik de adresgegevens van de betaler kunnen vragen bij de credit card betaling, maar daar ben ik huiverig voor omdat het drempel verhogend werkt en doe dit niet liever niet.
 15. Top. Iedereen bedankt voor input. Indrukwekkend hoeveel kennis er is gedeeld. Kan mijn fiscalist een puntje aan zuigen en wordt nog een pittig gesprek volgende week. Goed weekend. Rob
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept