robveen

Junior
  • Aantal berichten

    26
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door robveen

  1. Ik doe al jaren zaken met een leverancier wiens werkzaamheden 95% van mijn kosten uitmaken. Mijn vraag is: in een aantal gevallen moet je de BTW verleggen maar ik vraag mij af of jezelf mag bepalen of je de BTW mag verleggen. Situatie: [*]Leverancier is NL BV (BTW plichtig) [*]Afnemer is NL BV (BTW plichtig) Mag je in bovenstaande situatie ervoor kiezen om de BTW te verleggen vanuit de leverancier naar de afnemer. Vanzelfsprekend wordt dit correct aangegeven op de factuur en zijn alle relevante gegevens (KVK nummer, BTW nummer, vestigingsadres van zowel leverancier als afnemer) op de factuur opgenomen. Tevens wordt de BTW verlegging correct verwerkt in de BTW aangifte.
  2. In diverse EU landen wil ik een stichting oprichten t.b.v. non-profit activiteiten. In elk land is een stichting nodig ivm subsidiemogelijkheden. Op het internet is zeer weinig te vinden over de regelgeving en aanpak rondom opzetten van stichtingen in het buitenland. Regelgeving zal (neem ik aan) veelal landspecifiek zijn. Wat is een efficiente manier om de stichtingen te realiseren en te beheren (lees: er zullen waarschijnlijk locale bestuurders nodig zijn)? Moet ik hiervoor bij een internationaal opererend notariskantoor zijn of eventueel internationaal opererende trustkantoren?
  3. Erg interessant deze nieuwe inzichten. Bedankt hiervoor @Brood, jij schrijf onderhoudskosten. Ik neem aan dat je bedoelt: alle BTW die op de autokosten wordt berekend, dus ook de BTW op brandstof. Even recapituleren: als ik geen BTW op de autokosten terugvorder dan hoef ik die 1,5% op de catalogusprijs van de auto ook niet op te geven. Het breakeven point voor mij ligt dan op 8.714 euro (ex BTW) aan autokosten: (122.000 euro x 1,5% = 1.830 euro. Dit bedrag delen door 0,21 = 8.714 euro. Ingeschatte autokosten: 1.500 euro ex BTW onderhoud, BTW = 315 euro 1.500 liter benzine * 0,25 euro BTW = 375 euro Totaal dus aan BTW die ik niet mag verrekenen is 690 euro. Dit levert dus een ingeschatte besparing op van 1.140 euro. Klopt mijn redenatie?
  4. @prinsrachid Bedankt voor je reactie. "Poeh. Vanuit administratieve lasten bekeken, was het misschien handiger geweest om de auto direct in de holding te hebben gehad. Door het forse verschil in dag- en cataloguswaarde was het misschien wel beter geweest om 'm helemaal privé te houden. Kan eventueel alsnog." Ik zie dat ik in een van mijn eerdere reacties niet helemaal helder ben geweest. Ik sta bij de werkmaatschappij op de loonlijst. Derhalve vinden er geen verrekeningen plaats met de holding.
  5. Inderdaad, de auto staat op de werkmaatschappij. Holding is 100% eigenaar werkmaatschappij en ik ben DGA en 100% eigenaar holding.
  6. Bedankt voor jullie reacties. In reactie op "Is het misschien dan niet een optie om deze auto voor inkomstenbelasting wél tot het bedrijfsvermogen te rekenen, maar voor de omzetbelasting niet?" Voor de duidelijkheid: het betreft een auto die mijn BV heeft gekocht (werkmaatschappij). Is bovenstaande optie van toepassing in mijn geval?
  7. Ik rijd een youngtimer waarvan de nieuwprijs 122.000 euro inclusief BTW was. Nu moet ik dus 1,5% BTW correctie aangeven in Q4 van dit jaar. De basis voor de 1,5% BTW berekening is dit de nieuwprijs van de auto exclusief de destijds geldende BTW (ik meen 19%) of de 122.000 euro?
  8. Op het forum heb ik Q&As gevonden over de fiscale situatie van het kopen van een auto die bijna 15 jaar oud is en de je vervolgens bij 15 jaar ouderdom als auto van de zaak gaat rijden. Het antwoord dat ik zoek kan ik echter niet vinden. Ik kan een youngtimer kopen die over twee maanden 15 jaar oud is. Nieuwprijs 120.000 euro, ik kan hem kopen voor zo'n 6.000 euro. Ik heb een BV die eigenaar wordt van de youngtimer. 1. Kan ik die auto nu prive kopen en over twee maanden aan mijn BV verkopen. Accepteert de belatingdienst dit? 2. Zo niet, ik begrijp dat de fiscale bijtelling nooit meer is dan de werkelijke kosten. Is dat zo en hoe bepaal je de "werkelijke kosten"? Dit zou een mogelijkheid zijn om die twee maanden te overbruggen. 3. Een alternatief zou ook kunnen zijn, de auto te schorsen van de wegenbelasting en hem pas Q4 van dit jaar te gaan rijden. Is dit een optie. Als bovenstaande scenarios geen optie zijn, dan zou ik de auto dit kalenderjaar alleen zakelijke kilometers kunnen rijden en vanaf 2017 ook prive.
  9. Ik run een internet platform. Momenteel wordt een nieuw platform ontwikkeld (maatwerk software) . De totale investing in software is per jaar ongeveer 150.000 euro. Dit wordt uitbesteed uit een externe software ontwikkelaar. Werkzaamheden vanuit een BV. Vraag: valt deze software ontwikkeling onder de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek? Groeten en dank, Rob
  10. Je schrijft "...Het DGA loon hoort (in zekere zin) marktconform te zijn dus als jij 60K meer omzet kunt maken dan zal daar ook arbeid tegenover staan en dus ook een hoger DGA loon...". Waar ik een mee zit, is dat ik het begrepen dat je een DGA loon wel makkelijk kan verhogen, maar niet kan verlagen. Dus als ik nu tijdelijk additionele inkomsten uit freelance werkzaamheden heb en als een gevolg hiervan mijn DGA salaris verhoog, ik mijn DGA salaris niet meer kan verlagen als onverhoopt deze werkzaamheden wegvallen.
  11. Beste lezer, Ik run een BV van waaruit ik DGA salaris van 66.000 euro uitkeer. Nu krijg ik de kans om een of meerdere freelance klussen naast mijn bedrijf te gaan uitvoeren. Wat is wijsheid? Deze activiteiten vanuit mijn bestaande BV te gaan verrichten of deze als ZZP-er te gaan uivoeren. Als leek zeg ik: BV heeft als voordeel dat ik al een DGA salaris uitkeer, waardoor additionele werkzaamheden niet in de IB-sfeer belast zijn maar via vennootschapsbelasting/dividend (zover ik weet is de effectieve belasting dan 40%), terwijl als natuurlijk persoon je (wellicht) gebruik kan maken van allerlei fiscale voordelen voor ZZP-ers. Verwachte omzet vanuit freelance werkzaamheden zal zo'n 60.000 euro zijn. Wat is wijsheid? Rob
  12. Wat voor mij de kernvraag is, mag je IP adres als locatie nemen als er geen adresgegevens beschikbaar zijn? Het uitvragen van adresgegevens werkt drempelverhogend en zal tot een lagere conversie. Als je de belastingdienst belt met dit soort vragen, krijg je een reactie dat ze het zelf ook niet weten.
  13. Helder onderscheid dat je aangeeft. Had ikzelf nog niet zo naar gekeken. Wat is jouw idee over het feit dat de rechter alleen de NL transacties onderhevig achter aan BTW en niet de EU/buiten-NL transacties?
  14. Recent heeft het Amsterdamse hof een erg interessante uitspraak gedaan rondom: - Plaatsbepaling afnemer bij internetdiensten op basis van IP-adres is toegestaan - In deze casus hoeft de dienstleverancier (in dit geval "webcam diensten") alleen BTW af te dragen over transacties waarvan het IP-adres toebehoort aan NL. Het gaat om deze case http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BW7937 of zie bijlage. Even een introductie rondom mijn bedrijf om iets meer context te geven: Mijn bedrijf runt een mondiale internet directory. Hierbij is het business model hetzelde als de gouden gids: bedrijven kunnen een gratis vermelding (advertentie) plaatsen, wil men een grotere advertentie of op een prominentere plaats dan moet men hievoor betalen d.m.v. een online credit card transactie. Mijn vraag gaat over BTW situatie over transacties met afnemers zowel binnen de Eu, echter buiten NL en afnemers buiten de EU. - Geeft deze uitspraak voldoende houvast om de locatie van een afnemer te bepalen op basis van IP-adres. Ik vraag geen adresgegevens uit, omdat die in mijn geval niet van belang zijn. Al jaren bepaal ik op basis van IP-adres afnemer wat zijn of haar locatie is, en indien IP aan EU behoort, dan reken ik BTW over de transctie die ik vervolgens volledig in NL voldoe. Ik doe dus niet aan verleggen van BTW binnen de EU, omdat ik geen fiscale gegevens heb van afnemer. - Men heeft het in de uitspraak over "Vermakelijkheidsdiensten". Wat is de impact hiervan? Ik lever advertentieruimte en dus geen vermakelijkheidsdienten. Ik heb echter wel te maken met dienstverleners die over de wereld reizen en die dus geen vaste woonplaats hebben. - Waarom is de rechter van mening dat alleen over de NL transascties (zie uitspraak rechtbank) BTW hoeft te worden afgedragen en niet over de EU/niet-NL transacties. Ik was in de veronderstelling dat indien BTW niet verlegd kan worden over een EU/niet-NL transactie in NL BTW dient te worden afgedragen. Dit zou betekenen dat ik momenteel te veel BTW afdraag, namelijk over EU/niet-NL transacties. (Wellicht) relevante gegevens: • Echt mondiaal: bezoekers uit meer dan 200 landen elke maand • Adverteerders komen uit van over de gehele wereld en zijn alle beroepsmatige adverteerders • Pure virtuele dienstverlening: men kan een betaalde adverentie plaatsen. Er vindt dus geen fysieke of virtuele levering plaats. • Van de adverteerder weet ik het volgende o Uitgifte land van credit card waarmee ze een betaling doen o IP adres van waaruit de credit card betaling plaatsvindt o Stad waarbinnen men een advertentie plaats op de site • Eventueel zou ik de adresgegevens van de betaler kunnen vragen bij de credit card betaling, maar daar ben ik huiverig voor omdat het drempel verhogend werkt en doe dit niet liever niet.
  15. Top. Iedereen bedankt voor input. Indrukwekkend hoeveel kennis er is gedeeld. Kan mijn fiscalist een puntje aan zuigen en wordt nog een pittig gesprek volgende week. Goed weekend. Rob
  16. Als dat zo is, dan zou ik de stad waar men adverteert binnen de directory als uitgangspunt moeten nemen. In principe kan een transactie vier verschillende locaties kennen: - IP adres vanuit waar de transactie plaatsvindt - Uitgifte locatie credit card - Stad waar men adverteert binnen de directory - Adres dat men opgeeft (vraag ik nu nog niet uit)
  17. Beste loost. Je schrijft: Mijn one millon dollar vraag blijft "is ip-adres vanuit waar afnemer transactie doet en/of uitgifte land gebruikte credit card" hierbij afdoende voor de fiscus of wil men daadwerkelijk het opgegeven adres van afnemer? Joost, sorry dat ik zo doorzeur maar is voor mij een hele belangrijke afweging of ik de adresgegevens tijdens transactie moet uitvragen wat drempelverhogend werkt of het risico nemen dat IPadres/uitgifte locatie credit card afdoende is. Ik mag toch aannemen dat de fiscus bereid is hierover een standpunt in te nemen. Hoe moet je anders weten hoe je locatie afnemer kan aantonen?
  18. 90% transacties onder de € 100. Soms package deals, die kunnen oplopen tot € 2.000 maar is een zeldzaamheid. Totaal zo'n € 160.000, waarvan € 100.000 buiten EU. De € 60.000 geef ik op als transacties binnen Nederland (lees: hiervan heb ik geen fiscaal nummer afnemer en transactie is binnen EU). Ik neem aan dat je bepaalt of een transactie buiten EU plaatsvind op basis van IP adres. Heb je ergens juridisch houvast hiervoor gevonden?
  19. 90% transacties onder de € 100. Soms package deals, die kunnen oplopen tot € 2.000 maar is een zeldzaamheid. Ik neem aan dat je bepaalt of een transactie buiten EU plaatsvind op basis van IP adres. Heb je ergens juridisch houvast hiervoor gevonden?
  20. Dus vraag je aan de klant: "Wat is uw naam en adresgegevens?" en vervolgens maak je een factuur voor deze klant op dat adres in dat land. Je hoeft niet bij de KvK in China proberen te achterhalen of inderdaad daar een firma X ingeschreven staat. Als ik je goed begrijp moet ik dus een factuur versturen waarop in ieder geval de adresgegevens van de klant moeten staan. Dat betekent (als ik je goed begrijp) dat je niet zonder de adresgegevens van de klant kan, wil ik kunnen aantonen tegenover de belastingdienst dat een afnemer daadwerkelijk buiten de EU is gevestigd en hierbij dus geen BTW hoef af te dragen. Hierbij kunnen IP-adres of uitgifte land van credit card optioneel als aanvullend bewijs dienen, maar zonder adresgegevens van de klant is het bewijs niet rond. Klopt mijn redenatie? Als dat zo is, rest mij niets anders dan de adresgegevens van de klant uit te vragen bij een betaling via credit card.
  21. Beste Joost, denk je dat het laten invoeren van adresgegevens door de klant de bewijstlast waterdicht zou maken. Iemand kan beweren dat hij op de RTL Boulevard nr 3 woont in K3 stad gelegen in Rusland. IP-adres / uitgifte locatie credit card is in mijn ogen een veel harder bewijs dan een ingevoerd adres.
  22. Beste Odeon, Je schrijft: Moet je hiervan kopieen kunnen overleggen. Ik verstuur die facturen wel, maar bewaar geen kopieen.
  23. Moet je hiervan kopieen kunnen overleggen. Ik verstuur die facturen wel, maar bewaar geen kopieen.
  24. Beste Joost, Bedankt voor je reactie. Nog een paar vragen / opmerkingen omdat ik met deze zaak nogal in mijn maag zit en probeer zoveel mogelijk helderheid te krijgen. Momenteel vraag ik bij betaling van de transactie om eventueel BTW nummer van afnemer en betaal ik over alle transacties "Binnen EU / buiten NL" BTW in NL. Dit bepaal ik op basis van IP adres: "Buiten EU" meldt ik niet in BTW aangifte, omdat bij 3a alleen om levering van goederen buiten EU wordt gevraagd. Fiscaal gezien voer ik dus alle transacties binnen EU op als NL transacties (en draag BTW af) en er buiten vermeld ik niet. Specifiek gaat het mij om de vraag: wat moet ik kunnen overleggen aan de belastingdienst om aan te kunnen tonen dat een afnemer buiten de EU is gevestigd? Als ik de wizzard uitvoer rondom dit thema op de site van de belastingdienst (http://www.belastingdienst.nl/reken/diensten_in_en_uit_het_buitenland/) dan vraagt men alleen maar "Levert u de dienst aan een afnemer binnen de EU?”. Men specificeert niet hoe je dit kan of mag bepalen. Vraag: is dit ergens gespecificeert, zo niet: ik zou kunnen toevoegen dat men bij betaling adresgegevens moet invoeren. Zou dit dan voldoen? Zou het een idee zijn om een ruling aan te vragen bij OB specialist belastingdienst?
  25. Mijn bedrijf runt een mondiale internet directory. Hierbij is het business model hetzelde als de gouden gids: bedrijven kunnen een gratis vermelding (advertentie) plaatsen, wil men een grotere advertentie of op een prominentere plaats dan moet men hievoor betalen d.m.v. een online credit card transactie. Mijn vraag gaat over BTW situatie over transacties met afnemers buiten de EU. Ik heb een fiscalist dit vraagstuk voorgelegd, maar trek zijn standpuntbepaling in twijfel. Daar gaat mijn 2e vraag over. - Vraag 1: BTW situatie levering diensten buiten EU: op de site van de belastingdienst stelt men “Levert u de dienst aan een afnemer binnen de EU?”. Hierover heb ik de volgende vraag: hoe mag je bepalen je of een afnemer buiten de EU is gevestigd? NB: ik vraag momenteel geen adresgegevens bij betaling advertentie omdat dit een extra drempel is en ik deze gegevens niet nodig heb voor het runnen van de site. Wel heb ik andere gegevens (zie onderaan deze posting) van de afnemer die wellicht bruikbaar zijn. - Vraag 2: Fiscalist stelt: "diensten buiten EU BTW belast indien BTW niet verlegd kan worden". Fiscalist stelt dat BTW in NL dient te worden afgedragen over het leveren van deze advertentiediensten indien het fiscale nummer van de afnemer niet bekend is. Hij stelt hierbij BTW situatie “binnen EU, buiten NL” gelijk aan “buiten EU”. Hij zegt specifiek het volgende: “Indien je een afnemer hebt buiten Nederland, mag je de omzetbelasting in beginsel verleggen. In dat geval ben je dus geen omzetbelasting verschuldigd. Om de verleggingsregeling toe te passen heb je het omzetbelastingnummer nodig van jouw afnemer. Deze heb je nodig om aan je grensoverschrijdende listing te kunnen voldoen (zie artikel 37a, eerste lid onderdeel c van de Wet) en deze moet je op de (digitale) factuur vermelden (zie artikel 35a, eerste lid onderdeel d van de Wet). Sinds 1 januari 2010 geldt verplichting tot listing voor grensoverschrijdende diensten. Ik heb begrepen dat je de locatie van de afnemer bepaalt aan de hand van het IP-adres. Dit is echter niet genoeg om aan de listing vereisten te voldoen.” Als ik deze wetteksten erbij pak heeft men het echter over verrekening binnen de lidstaden, wat mij doet vermoeden dat dit specifiek over BTW situatie binnen EU gaat. Mijn vraag: klopt zijn standpuntbepaling? (Wellicht) relevante gegevens: • Echt mondiaal: bezoekers uit meer dan 200 landen elke maand • Adverteerders komen uit van over de gehele wereld • Pure virtuele dienstverlening: men kan een betaalde adverentie plaatsen. Er vindt • Van de adverteerder weet ik het volgende o Uitgifte land van credit card waarmee ze een betaling doen o IP adres van waaruit de credit card betaling plaatsvindt o Stad waarbinnen men een advertentie plaats op de site • Eventueel zou ik de adresgegevens van de betaler kunnen vragen bij de credit card betaling, maar daar ben ik huiverig voor omdat het drempel verhogend werkt [titel verduidelijkt - mod]
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.