Moh

Junior
  • Aantal berichten

    8
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer in spe
  1. Uit ervaringen van anderen blijkt dat het tamelijk makkelijk is om een EIN nummer te krijgen, voor de meeste rechtsvormen is het zelfs verplicht, ook zonder vestiging in de VS. Maar de eenmanszaak vormt hier een uitzondering op, voor een eenmanszaak is het niet verplicht, maar wel toegestaan om een EIN aan te vragen. Je kunt het zowel schriftelijk, per fax als telefonisch aanvragen. Voordeel van telefonisch is dat je het toegewezen nummer meteen te horen krijgt, bij beide andere methodes duurt het 6 tot 8 weken voordat je het nummer krijgt toegestuurd.
  2. Ik ben er ondertussen wat verder ingedoken, voornamelijk aan de hand van ervaringen van andere Nederlandse ondernemers. Wat mij in elk geval duidelijk geworden is, is dat je te maken krijgt met het W-8BEN formulier, als jouw verkopen plaats vinden onder de mantel van een Amerikaans bedrijf. Het gaat dus bijvoorbeeld om ontwikkelaars van apps die verkopen via AppStore of GooglePlay, mensen die goederen aanbieden op Ebay of Etsy. Je moet het W-8BEN formulier ook niet naar de IRS opsturen, maar naar het bedrijf op wiens 'marktplaats' jij je begeeft. Heb je verkooppunten bij meerdere Amerikaanse bedrijven, dan moet je bij ieder bedrijf een W-8BEN inleveren. Als voorbeeld in het Nederlands, vind je hier hoe Google Wallet de procedure behandeld: https://support.google.com/payments/answer/3092823?hl=nl Op het W-8BEN formulier wordt gevraagd naar een Amerikaans belastingnummer. Voor bedrijven is dat een EIN. Aanvankelijk had ik het idee dat het verplicht was om dat in te vullen. Online zag ik zowel voorbeelden van ondernemers die wel en die geen EIN hadden aangevraagd. Na navraag bij het Amerikaanse bedrijf waar ik mee te maken heb blijkt het invullen van een EIN nummer niet nodig te zijn. Als het niet nodig is, waarom zou je het dan toch aanvragen? Heeft het voordelen om een EIN te hebben, in de situatie van een eenmanszaak? En zo ja, welke?
  3. De Amerikaanse belastingdienst kreeg een poosje geleden veel belangstelling voor Bit Coin, omdat ze aanwijzingen hadden dat virtueel geld werd gebruikt voor belastingontduiking en witwassen. Als gevolg daarvan is er een nieuw maatregel gekomen, handelaars in virtuele munten werden verplicht zich te registreren bij de FinCen als ' money service business'. Het Amerikaanse bedrijf waar ik mee van doen heb beheert een platform waarbinnen ook met virtueel geld betaald wordt, dus ook zij hebben zich bij FinCen moeten registreren. Formeel zijn ze nu een financieel instituut en moeten aan alle voorwaarden voldoen die aan financiële instituten gesteld worden. Niet lang daarna is er een regeling in werking getreden, waarbij iedereen die een bepaalde limiet overschrijdt verplicht is om die W8-BEN in te sturen (of andere formulieren voor mensen die zelf Amerikaan zijn). Als ik er geen gehoor aangeef kan ik geen geld meer opnemen van mijn account.
  4. Ik heb een eenmanszaak, waarin ik ondermeer 3D modellen produceer en verkoop. De verkoop van die modellen vindt voornamelijk online plaats via een Amerikaans bedrijf. Tot nu toe heb ik niet met de Amerikaanse belastingdienst van doen gehad, maar deed ik aangifte van deze inkomsten bij de Nederlandse belastingdienst. Onlangs ontving ik van het Amerikaanse bedrijf dat als tussenpersoon optreedt een verzoek om een W-8BEn formulier in te vullen. En nu vraag ik mij af of ik vrij ben om te kiezen of ik inkomstenbelasting betaal in USA of in NL over dit inkomen. Het lijkt veel gunstiger om te kiezen voor het Amerikaanse belastingsysteem, daar zou ik slechts 15% inkomstenbelasting hoeven te betalen als ik afga op de rates for 2013. Of is dat niet mogelijk en ben ik verplicht om het onder de brengen in het Nederlande belastingsysteem?
  5. Beste mensen, Ik heb een kleine onderneming, en daarnaast had ik een baan in de non-profit sector. Sinds augustus ben ik wegens bezuiningen in de sector ontslagen en geniet ik een ww uitkering. Mijn bedrijfje had ik al een half jaar voordat ik ontslagen werd, dus dat heeft in principe geen invloed op de ww-regeling. De stichting waarvoor ik werkte heeft gevraagd of ik vanaf januari een paar uur per week als zzp weer enkele van mijn oude werkzaamheden op zou willen vatten. Een bestuurslid van die stichting heeft mij geadviseerd om die werkzaamheden binnen mijn bedrijfje onder te brengen. Mijzelf lijkt dat eigenlijk vrij onlogisch, om twee redenen. 1. De inhoud van de werkzaamheden ligt niet in het verlengde van wat ik doe binnen mijn onderneming. Het gaat om financieel-administratieve taken, terwijl ik in mijn onderneming bezig ben met de productie en verkoop van 3D modellen. 2. Mijn recht op ww is opgebouwd door mijn baan bij betreffende werkgever plus het voorgaande arbeidsverleden. Als ik nu als zzp-er aan de slag ga, zouden die uren dus in mindering moeten worden gebracht op mijn ww-uitkering, omdat ik dan voor die uren weer werk heb. Het lijkt mij dus logischer om de werkzaamheden niet binnen mijn bedrijf onder te brengen. Maar hoe kan ik nu het beste handelen? Moet ik om als zzp-er bij mijn ex-werkgever weer aan de slag te kunnen dan een tweede bedrijfje oprichten?
  6. Zelfs dat is feitelijk onjuist. Linden Lab koopt nooit L$ van inwoners. Maar Linden Lab beheert de Lindex, dat kan je nog het beste vergelijken met een 'veiling van virtueel geld'. Je kan daar L$ kopen of te koop aanbieden. Als ik L$ verkoop is dat altijd aan andere bewoners van SL. Ik weet echter niet wie die koper is, de enige gegevens die ik krijg van LL over de verkoop is wat er op een bepaald moment tijdstip betaald is voor een x aantal L$. Dat ziet er zo uit: 2011-06-01 06:04:54 Payment for LindeX Transaction Payment (3.86) 2011-06-01 06:05:42 Payment for LindeX Transaction Payment (7.72) 2011-06-01 06:06:04 Payment for LindeX Transaction Payment (22.35) Een hele reeks van kleine bedragen die in korte tijd op elkaar volgen, en dat gaat dan net zolang door tot mijn aanbod van L$ is leeg gekocht. Vanaf dat moment heb ik US$ op mijn account staan in plaats van L$. Pas als ik het geld van mijn account laat overschrijven naar mijn Paypal vind er daadwerkelijk een transactie plaats tussen mij en Linden Lab.
  7. Dank voor jullie reacties. -> Martin Zie jij het als een dienst? Dat verbaast me eigenlijk. Ik zou denken: als ik iets maak voor een opdrachtgever dan verleen ik een dienst. Maar in mijn situatie in SL is er geen sprake van een opdrachtgever. Ik maak de dingen puur op eigen initiatief en bied ze vervolgens te koop aan, als virtueel product. Ja, het is altijd verstandig om eerst goed te weten waar je mee in zee gaat als het op je IP rechten aankomt, in Second Life is per TOS het volgende geregeld: "7.1 You retain any and all Intellectual Property Rights in Content you submit to the Service. You retain any and all Intellectual Property Rights you already hold under applicable law in Content you upload, publish, and submit to or through the Servers, Websites, and other areas of the Service, subject to the rights, licenses, and other terms of this Agreement, including any underlying rights of other users or Linden Lab in Content that you may use or modify." -> Twabla De feitelijke verkoop van mijn producten vindt plaats in de virtuele realiteit. Zoals ik al aangaf, Second Life heeft zijn eigen munteenheid, de Linden dollar. Ik verkoop mijn creaties dus voor speelgeld. Wat ik eerder wel eens van anderen begrepen heb is dat ik niet belastingplichtig ben zolang ik mijn speelgeld in het spel laat zitten. Zolang het geld binnen de SL economie blijft is het virtueel geld dat in de gewone wereld geen waarde heeft. Pas als ik mijn Linden dollars omwissel voor Amerikaanse dollars heb ik reëele inkomsten.
  8. Een paar jaar geleden ben ik bij wijze van hobby actief geworden in de virtuele wereld Second Life. Binnen deze wereld is het mogelijk om zelf virtuele spullen te maken en te verhandelen, en dat ben ik gaan doen. Sinds pakweg een jaar begint mijn spel-onderneming steeds meer een serieuzere bron van inkomsten te worden. Momenteel ben ik aan het overwegen of ik naast mijn huidige baan, een bedrijfje voor ga starten, waar ik deze activiteiten in onder breng. Een van de vragen die ik daarbij tegen kom is: hoe zit het nu met de belastingen? Waar moet ik aangifte doen van deze inkomsten? Omdat mijn situatie niet alledaags is, zal ik een en ander nader toelichten. De spullen die ik verkoop maak ik zelf op mijn eigen computer. Ik maak 3D modellen met een 3D programma en texturen met Photoshop. Deze upload ik naar de servers van Second Life. SL is een initiatief van Linden Lab, een bedrijf dat is gevestigd in de VS, daar bevinden zich ook de servers. Binnen SL wordt er gehandeld voor speelgeld, de munteenheid die gehanteerd wordt is de Linden dollar (L$). Binnen SL kan ik mijn spullen dus uitsluitend verkopen voor deze fictieve munt. Het is echter wel mogelijk om met USD Linden dollars te kopen en te verkopen. Binnen Second Life handel ik anoniem en zijn mijn klanten ook anoniem. Dat wil zeggen mijn persoongegevens zijn bekend bij Linden Lab, maar binnen de wereld van SL opereer ik als avatar. Ook andere spelers opereren als avatar. Het is geen verplichting om je persoonsgegevens bij Linden Lab bekend te maken om aan het spel deel te kunnen nemen. Echter iedereen die over Linden dollars beschikt kan vituele goederen kopen. Ik weet van mijn klanten alleen wat hun avatarnaam is, maar niet wie zij zijn en ook niet of zij wel of niet bekend zijn bij Linden Lab. Eens in de zoveel tijd verkoop ik de L$ die ik verdiend hebt met mijn creaties, en dat levert de laatste tijd gemiddeld zo'n 700 US dollar per maand op (een kleine 500 euro), die ik beschouw als winst. De werkelijk inkomsten in L$ zijn hoger, maar ik maak ook kosten. Zo huur ik bijvoorbeeld land (serverruimte) van Linden Lab om mijn virtuele winkel te huisvesten en koop ik advertenties om mijn producten te promoten. Die 700 usd is wat er overblijft als ik mijn speelgeld omwissel in usd en wat ik dus uiteindelijk op mijn bankrekening kan zetten. Kosten die ik maak aan gebruik van computer of software reken ik niet als kosten. Het is voor mij als een hobby begonnen, ik vond het leuk om te Photoshoppen en SL was voor mij aanvankelijk niet meer dan een enorme galerie waar ik mijn creaties kon laten zien aan een miljoenenpubliek. Ik neem aan dat als ik het bedrijfmatig zou gaan aanpakken ik ook zulke dingen als investering in software en hardware als kostenposten moet gaan beschouwen. De enige belasting die ik op dit moment betaal is VAT. Die betaal ik aan Linden Lab en zij moet dat weer afdragen aan 'Europa'. Die VAT wordt alleen berekend over datgene wat LL mij levert: mijn premium lidmaatschap en mijn landhuur, Ik verkoop mijn producten voor een lage verkoopprijs (zo tussen de 30 cent en 2 euro per artikel) en dat levert honderden klanten per maand op. Een eenmaal geproduceerd artikel kan over en over verkocht worden. De maakkosten voor het artikel zijn eenmalig. Wat er feitelijk verkocht wordt is eigenlijk steeds een kopie van het 'moederproduct' waar ik de IP rechten over heb. Hoe moet ik dat nu belastingtechnisch zien waar ik in handel? Ik verkoop een virtueel object voor een virtuele munteenheid... maar de belastingdienst heeft geen virtuele box waar ik dat in kan vullen ;). Misschien zou ik het nog het meest zuiver zijn om het te benoemen als: ik heb uitkomsten uit het ten gelde maken van mijn IP rechten? Het ontstaan van die IP rechten heeft plaats gevonden in Nederland. Ik heb het gewoon thuis aan mijn eigen computertje zitten maken. En met het moment van realisatie van de creatie ontstaat automatisch het IP recht. Het verhandelen van objecten op basis van mijn IP recht vindt echter plaats op Amerikaans grondgebied. De kopers bevinden zich over de hele wereld, maar de feitelijk koop die zij doen vindt plaats op Amerikaanse servers. Ben ik nu belastingplichtig in Nederland of ben ik belastingplichtig in Amerika?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.