Jump to content

brenty52

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  51 >
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscal
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Iwan, Als eerste: Ik heb hier een vraag gesteld op het forum waar ik heel netjes antwoorden op heb gekregen. Iedereen heb ik hier met respect op geantwoord en bedankt! Jij zegt dat het de weg is om in Indonesia te ondernemen een pty(LTD) in Singapore op te richten. Hoewel deze sugestie helemaal geen betrekking heeft op mijn vraag daar ik al vele jaren samen met mijn vrouw (we bezitten immers beide alle aandelen) een PT (NV) in Indonesia heb.... geef ik aan dat ik er 123 het nut niet van inzie voor ons. Voor de mede lezers; je krijgt o.a. te maken met een dubbele wetgeving. Het land waar de hoofdvestiging is en het land waar je onderneemt. Genoeg info is hier op het internet te vinden. Ook over de meerdere haken en ogen zoals het afsluiten van telefoonabonnementen, verzekeringen en bankzaken. En natuurlijk zullen er best bedrijven zijn bij wie dit wel allemaal gelukt is... maar het zal maar eens niet lukken! Indonesia heeft beslist geen slecht ondernemers klimaat en doet het in de laatste jaren met een economische groei van 5-7% beslist niet slecht. Voor buitenlanders die daar willen starten wordt vooral een PMA (foreign investment company) geadviseerd. Ook hier is genoeg informatie op het internet of dit forum te vinden. De link die je me geeft Iwan verwijst naar een nietszeggende website.. ondernemen in Indonesia staat niks over vermeld! Je hoeft je geen zorgen te maken over mijn houding hier op het forum of in Indonesia. Als Nederlander sta ik in een grote regio bekend als zeer betrouwbaar en loyaal naar de mede mens.
 2. Over goed lezen gesproken.... er staat toch ook duidelijk Singapore of Indonesia! Maar dat terzijde... ik dacht dat jouw discussie ging over beter oprichten in Singapore omdat anderen dat geadviseerd hadden..zonder dat je eigenlijk precies kon vertellen wat de voordelen waren! Jouw link geeft hier ook weinig direct toegankelijke informatie over. Wel als je even doorzoekt op internet vind je vele buro's die de constructie van LTD aanbieden met alle mooie voordelen. Echter over de nadelen wordt bij nauwelijks iemand gerept. Je ontkomt er zowiezo niet aan om de onderneming (LTD) ook bij de KvK in het land waar je een bedrijf start aan te melden. Er zijn landen waaronder Nederland die helemaal niet gek zijn met de LTD en banken en verzekeringsmaatschappijen niet voorop staan om je te helpen. Uiteraard weet ik niet hoe Indonesia daar over denkt. De Engelse LTD wordt door de EU volledig erkent, over de Singapore PTe (pty??) LTD kan ik (nog) niks van enig verdrag vinden. Wat ik vreemd vind is dat bv een Unilever in Singapore een PTe LTD heeft en in Indonesia, net als ik, een PT. Daarbij moet je een besloten vennootschap niet verwarren met een naamloze vennootschap. Ik heb een naamloze vennootschap PT (NV). Gewoonlijk wordt elke buitenlander geadviseerd om een PMA op te zetten wanneer hij zelf in Indonesia aan het werk gaat. Hier is genoeg informatie over te vinden. Mijn mening is.. doe precies als buitenlander zoals de Indonesieers het graag willen en dan kan er veel in dat land. Het tonen van respect tegen een ambtenaar legt beslist geen windeieren.
 3. Een LTD was hier (nederland) in trek om vooral onder de kosten ten opzichtige van een BV uit te komen.. het nodige kapitaal wat je moet storten en duurdere oprichtingskosten. Hier zitten echter ook wat haken en ogen aan! Volgens mij heb ik ooit hierover op dit forum gelezen. In mijn geval heb ik geen onderneming met alleen maar een gehuurd kantoortje!! We bezitten grond en gebouwen en hebben personeel. Misschien kan iemand eens reageren wat het voordeel is om in Nederland geen bv op te richten maar een LTD in Engeland buiten de kosten? Of waarom een bv in Singapore en geen NV in Indonesia?
 4. Ok. Ik heb even gegoogeld voor wat informatie hierover. http://www.guidemesingapore.com/research-reports/indonesia/company-setup-singapore-vs-indonesia Je hebt (volgens mij) in zoverre gelijk dat het oprichten van een onderneming in Singapore een fluitje van een cent is en de regelgeving een stuk eenvoudiger. Maar door een onderneming in Singapore te vestigen heb je nog steeds geen onderneming in Indonesia. Ik heb dan ook meer het idee dat men heeft bedoeld wanneer je een keuze moet maken Singapore makkelijker is ... maar dan moet je ook daar ondernemen! Toen ik in 2009 starte wilde ik als buitenlander niets illegaals doen waardoor ik met de overheid in moeilijkheden zou kunnen komen. Ik heb een o.a. PT opgericht (had ook een PMA kunnen zijn) op mijn echtgenote haar naam. Het oprichten kost inderdaad wat tijd, maar als je een notaris in de hand neemt heb je er nauwelijks omkijken naar. Ook de kosten van rond de 1000 euro vallen best wel mee. Fiscaal brengt het heel wat rompslomp met zich mee! Zo moeten we ons elke maand melden bij de belasting met omzet formulieren wat wonderlijk voor Indonesia altijd maar een half uurtje duurt. Daarnaast bezitten we een vestigings vergunning van het dorp waar we gevestigd zijn zodat we legaal ons werk mogen uitvoeren.
 5. Ingeschreven in Indonesia Iwan. Ik zou 123 het nut er niet van inzien om in een ander land dan de vestigingsplaats ingeschreven te staan!
 6. RoVeNED Ik heb ooit al eens naar subsidieregelingen gekeken daar we veel geld en tijd investeren in plant research, nieuwe proces technieken, ondersteuning aan kleine kwekers, marktonderzoeken en het geven van seminairs. Ik werk nauw samen met het instituut Biotrop ( plant research voor south east asia) en heb ooit bij Wageningen Universiteit Plant Research aangeklopt voor een project maar daar helaas geen geld voor had. Uiteraard was ik van jullie website IndoNed al langere tijd op de hoogte. Bedankt voor bovenstaande link. m.vr.gr. Brenty
 7. We hebben een kwekerij die steeds beter gaat lopen. Aan afzet hebben we geen probleem.. de mensen staan daarvoor in de rij. Extra investeren om sneller te groeien is wel een probleem. Het is lastig om tegen een normale rente aan krediet te komen wat hiervoor nodig is. Nu doen we alles nog steeds uit eigen middelen. Als je vrouw een Indonesisch paspoort heeft is een onderneming opzetten niet zo moeilijk. Een goede notaris regelt alles. Als je meer info wilt... laat maar weten. groetjes brenty.
 8. Wederom mijn dank. Uiteraard ga ik dat doen als het zover is. Op het moment blijven we echter voorlopig nog even herinversteren in onze onderneming voor de toekomst. groeten Brenty
 9. Dank je wel voor het snelle reageren Joost. Wel iedereen is altijd bezig om slimme constructies te verzinnen om belasting in eigen land te ontlopen. Voor ons was het geen slimme constructie maar gewoon de loop van omstandigheden. Iets opzetten in een land wat voor ons betaalbaar was en in dit geval Indonesie, het geboorte land van mijn echtgenote. Dus fijn om te horen dat het prima kan. Veranderd er wat als wij wel geld uit de onderneming gaan halen, als dividend of salaris voor de Nederlandse wetgeving?
 10. Ik heb een bedrijf in Asia. Nu ja, eigenlijk ben ik de financier er van. Het bedrijf een PT (gelijk aan een NV) staat geheel op naam van mijn echtgenote inclusief grond en gebouwen. Het bedrijf betaald in het desbetreffende land gewoon netjes alle belastingen. Zelf willen we graag in Nederland ingeschreven blijven en voldoen aan de eis om minimaal 4 maanden per jaar in Nederland te verblijven. In Asia hebben wij (nog) geen inkomsten (salaris) uit het bedrijf, mijn echtgenote geniet wel van de onkosten die ze maakt zoals reis en verblijfskosten. In Nederland genieten wij niet van een uitkering, betalen netjes de ziektekostenpremies e.d.. Vraag. Ik kan me voorstellen dat de fiscus vandaag of morgen eens gaat vragen hoe het met ons zit. Wat is er krom aan onze situatie en wat kunnen we eventueel verwachten? Zelf denk ik van weinig daar we niets iligaals doen. Heb aardig wat gegoogeld maar kon niet echt iets van onze situatie vinden. Vast bedankt voor enig zinnig antwoord hierop!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept