Jump to content

PatrickV88

Junior
 • Content Count

  17
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  19-24
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  www.mkbservicedesk.n
 1. Dag allemaal, Binnenkort vestigen wij samen met een andere ondernemer in hetzelfde bedrijfspand. Om vervelende discussies achteraf te voorkomen willen we een aantal afspraken met elkaar maken, onder andere over de inventaris die we samen hebben aangeschaft. Denk hierbij aan tafels, bureaustoelen, TV's, koelkasten etc... Nu is mijn vraag: Wat is handig om met elkaar af te spreken over de inventaris, mocht een van de ondernemers besluiten om te vertrekken uit het pand? Een bepaald percentage afschrijving per jaar afspreken, en restwaarde / 2 ondernemers aanhouden als het bedrag dat de partij die blijft zitten moet betalen aan de vertrekkende partij? Is dat de meest voor de hand liggen optie? Ik hoor graag jullie ideeën hierover.
 2. Hallo allemaal, In 2015 gaan wij een bedrijfsruimte betrekken samen met een andere ondernemer. Ik heb daar een paar vragen over: [*]Wij zullen enkele gemeenschappelijke kosten hebben, waaronder simpele dingen als koffiecups en printpapier. Nu willen wij natuurlijk beide ons eigen deel van deze kosten kunnen opnemen in onze eigen boekhouding. Hoe kunnen wij dit dan het beste regelen? Het zou fijn als we dit van een gemeenschappelijke rekening zouden kunnen betalen. [*]De huurtermijn is twee jaar. Stel dat een van twee ondernemers die huurtermijn niet kan volmaken en bijvoorbeeld failliet raakt. Deze ondernemer heeft natuurlijk wel mee geïnvesteerd in de inrichting (banken, bureaus etc.). Hoe regel je dit? Zijn daar standaardformules voor? Hebben jullie een voorstel hoe wij dit het beste met elkaar kunnen afspreken? Ik hoop dat jullie goede tips hebben. Alvast bedankt.
 3. Beste Roel, Dit maak ik op aan de hand van de opgestelde voorwaarden door de Belastingdienst: •Maakt u winst? Zo ja, hoeveel? Ja, > 8.000 (fictief) •Hoe zelfstandig is uw onderneming? Geheel zelfstandig Geen investeerders, geen schulden •Beschikt u over kapitaal (in de vorm van geld en goederen)? Zowel de beschikking over geld als goederen •Hoeveel tijd steekt u in de onderneming? Over 2011; ik schat zo'n 2 volle dagen per week. Ik voldoe niet aan het urencriterium. •Wat is de omvang (in tijd en geld) van uw onderneming? Vind ik moeilijk aan te geven •Hoeveel klanten heeft uw onderneming? 6 klanten •Is er geen sprake van een hobby? Nee •Hoe maakt uw onderneming zich bekend naar buiten? Als geheel zelfstandig, maakt reclame en sponsort goede doelen •Loopt u ‘ondernemersrisico?´ Ja •Bent u aansprakelijk voor de schulden van de onderneming? Ja
 4. Ja, echter zijn de feiten wel enigzins gewijzigd in de loop van het jaar waardoor ik wellicht in aanmerking kom voor het W-biljet. Daarnaast lijkt het dat, wanneer dit inderdaad het geval is, ik dit zelf aan mag geven als winst uit onderneming. Kan ik niet gewoon een dergelijk W-biljet invullen voor mijn belastingaangifte, en waar kan ik deze vinden?
 5. Beste forumleden, Ik moet voor de eerste keer mijn aangifte IB doen sinds dat ik een eenmanszaak heb opgestart. Kort na de start van mijn onderneming is er een belastinginspecteur langs geweest en die stelde het volgende vast: ‘Tijdens het bezoek ben ik tot de conclusie gekomen dat er voor de inkomstenbelasting sprake is van resultaat uit overige werkzaamheden. Er is met u afgesproken dat de administratie van de Belastingdienst zal aantekenen dat aan u een P-biljet wordt uitgereikt. Deze conclusie is gebaseerd op huidige feiten en omstandigheden. Als de ontvang van de werkzaamheden, de omzet, de netto winst en de ondernemersrisico’s zodanig wijzigen dat er sprake is van een ondernemer dan kunt u de inkomsten in de aangifte IB alsnog aangeven als winst uit onderneming.’ Als ik het zo lees, lijkt het alsof ik een keuze heb tussen het aangeven bij resultaat uit overige werkzaamheden óf als winst uit onderneming. Wat is nu de beste manier om mijn aangifte te doen? Ik heb namelijk geen aangiftebrief van de fiscus ontvangen om mijn aangifte IB te doen. Ik weet dus niet zeker welk biljet ik in moet vullen (P of W?) (het afgelopen jaar heb ik wel ieder kwartaal netjes mijn BTW afgedragen) Graag een advies wat ik nu moet doen. Alvast bedankt!
 6. Bedankt allemaal voor de reacties. Inmiddels heb ik contact gehad met mijn opdrachtgever. De crediteurenafdeling heeft mijn factuur nooit ontvangen! Zij geven aan dat ik een nieuwe factuur mag sturen met als datum 2012. Dus ik heb geluk. Nu heb ik nog 1 vraag: De factuur heeft als factuurnummer 70005B (70005A was de aanbetaling). In het nieuwe jaar wil ik mijn facturen gaan nummeren vanaf 80001. Moet ik nu toch 70005B hanteren of er 80001 van maken? En is het in dat geval handig om in de factuur zelf aan te geven dat het de restantbetaling betreft van factuur 70005A uit 2011?
 7. Goedemorgen, Je bedoeld in 2012 een creditnota verzenden? Accepteert mijn opdrachtgever dit wel? Zij zullen het vooruit factureren in 2011 om budgettechnische redenen gewenst hebben. edit: Je bedoeld natuurlijk de creditfactuur versturen met als datum 2011? Ik heb ze nu een e-mail gestuurd met dit verzoek (dus dat ik een creditnota verstuur en vervolgens de juiste factuur met als datum 2012). Moeten ze dit accepteren?
 8. Bedoel je dan dat ik dezelfde factuur overhandig met een factuurdatum in 2012 of bedoel je dat ik het bedrag van de factuur splits naar een gedeelte in 2011 en een gedeelte in 2012?
 9. Bedankt, helder. Wat bedoel je alleen met dat laatste? Wat is daar voordelig aan?
 10. Het wordt me steeds duidelijker. Ik zal nog iets concreter zijn: Het betreft een contract voor een 7-tal promotiefilmpjes. In juni 2011 heb ik hiervoor een factuur gestuurd met een aanbetaling. Deze heb ik destijds ook keurig ontvangen. In 2011 heb ik 1 van de 7 promotiefilmpjes geproduceerd. De overige 6 gaan in 2012 geproduceerd worden. De factuur van de restantbetaling heb ik reeds in december naar mijn opdrachtgever verstuurd. Moet ik dan 1/7 van het totaalbedrag toerekenen aan 2011 en 6/7 aan 2012 voor de resultaatbepaling? Als dit laatste correct is, dan is het toch juist logisch dat 1/7 van het BTW-bedrag aan 2011 toegekend moet worden en 6/7 pas in 2012?
 11. Maar welk stelsel ik ook hanteer, de Belastingdienst krijgt haar geld alleen op een later tijdstip? Zou ik daarom uberhaupt problemen krijgen met de fiscus? En als dit niet voor de resultaatbepaling geldt, mag ik het dan wel in 2012 pas als resultaat aanmerken?
 12. Ik snap nog steeds jouw reactie niet. Bovenstaande poster 'Alex' geeft toch duidelijk aan dat er voor de resultaatbepaling het kasstelsel gehanteerd mag worden?
 13. Wat betekent dit nu voor de onderstaande situatie volgens jou? Een opdrachtgever heeft mij gevraagd om in december 2011 een factuur te sturen van werk wat geleverd is deels in 2011 en deels geleverd gaat worden in 2012. Ik ben hiermee akkoord gegaan en heb in december 2011 gefactureerd. Betekent dit nu dat ik in mijn resultaatberekening over 2011 deze omzet mee moet nemen, en dus meer belasting moet betalen? Wat betekent dit voor de BTW behorende bij dit bedrag? Moet ik dit ook in mijn laatste kwartaalaangifte opgeven en dus afdragen? In dat geval mis ik ook in 1 klap mijn KOR, namelijk.
 14. Peter, bedankt voor je reactie. Ik heb echter dit forum nog verder door zitten spitten en ik zal hieronder een aantal bevindingen plaatsen: Nee, combineren mag niet! Kasstelsel mag je gebruiken als je: - resultaat uit overige werkzaamheden geniet (dus geen IB ondernemer) - een onderneming (veelal winkel) draait waar vrijwel alle transacties letterlijk per kas gaan. Groet Joost Wat is nu juist?!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept