Jump to content

planetb

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer in spe
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  31-35
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. planetb

  btw berekenen

  Thanks voor de info! Wellicht weet u ook antwoord op mijn tweede vraag: Ik organiseer ook trips naar Duitsland, koop busvervoer in in Nederland en krijg een factuur zonder Duitse BTW, dus met alleen de BTW over de in Nederland gereden kilometers. Het busbedrijf geeft wel aan hoeveel de Duitse BTW is, en dat deze naar mij verlegd is. Kortom, stel: inkoop busvervoer kaal €1000,00 btw NL €60,00 btw Dld €120,00 mijn winst €100,00 ... dan reken ik dus €1280,00 aan mijn klant, plus €19,00 btw? ... en daarna zal ik die € 120,00 toch aan de Duitse fiscus moeten betalen, iemand hier uitleg voor / ervaring mee?
 2. planetb

  btw berekenen

  Beste lezers, Ik had omtrent dit onderwerp al eerder wat vragen gesteld, maar nog niet alles is duidelijk. Dit komt doordat ik twee verschillende versies van het verhaal gehoord heb. Ik organiseer dagtrips per bus met toegang tot een attractie. Inkoop busvervoer: 1000 plus 60 euro btw. Mijn winst die ik wil maken: 100 euro Klanten zijn zowel bedrijven als particulieren, maar volgens de belastingdienst maakt dit geen verschil. Verder zegt de belastingdienst mij dat ik die 60 euro btw ivm de reisbureauregeling, niet terug kan vragen Ik breng in rekening: 1160 euro, plus 19% btw over mijn winst, dus 1179,00 - ongeacht of de afnemer een particulier is of een bedrijf. Klopt dit voorbeeld?
 3. Beste Joost, Bedankt voor je reactie. Voor alle duidelijkheid, dit zit ik dus op de factuur: Totaal door u te voldoen: €1106,00 -de klant kan dus geen btw terugvragen en zo ja, waarom niet? (ik zal deze vraag wellicht krijgen) -stel dat de klant geen bedrijf is maar bijv. een grote familie (particulier), geldt dezelfde berekening dan? Alvast bedankt!
 4. M.b.t. het organiseren van bedrijfsuitjes welke ik met mijn bedrijf wil gaan organiseren heb ik de volgende vraag. Ik heb bij een aantal organisaties offertes opgevraagd (kijkje in de keuken bij de concurrent) en nu viel het mij op dat de meeste organisaties niet over btw spreken, dus btw: 0%, of zelf helemaal niets vermelden. Wat ik van mijn boekhouder geleerd heb: Een bedrijf boekt bij mij een dagje pretpark. Stel ik koop busvervoer in voor 1000 euro (excl. 6% btw). Dit busvervoer neem ik mee in een offerte aan mijn klant, + 100 euro winst voor mij als ondernemer. Volgens de reisbureauregeling hoef ik alleen btw te rekenen over de winstmarge, dus de factuur komt er dan m.i. zo uit te zien: Busvervoer Amsterdam - Kaatsheuvel - €1100,00 (excl.) BTW 6% - 6,00 Totaal door u te voldoen: €1106,00 Is dit correct / waarom dan geen btw in de offerte van de concurrent? Wie zit er fout?
 5. Ok helemaal duidelijk. Laatste vraag: ik lever zowel aan particulieren als bedrijven. Volgens de nieuwe regelgeving mag ik geen BTW op mijn factuur vermelden. Als ik het dus goed begrijp kunnen zowel bedrijven als particulieren geen btw terugvragen over de reis die ik verkoop? Of kunnen bedrijven toch nog de 19% terugvragen die ik op de winstmarge berekend heb?
 6. Citaat 1 website belastingdienst/reisbureau regeling: "Voor reisdiensten berekent u de btw over de winstmarge." Citaat 2 website belastingdienst/reisbureau regeling: "De winstmarge per reis bepaalt u als volgt. U berekent het deel van de totale reissom (inclusief btw) dat betrekking heeft op de door u geleverde reisdienst. U trekt daarvan de kosten van goederen en diensten af (inclusief btw), die u voor deze reisdienst bij andere ondernemers hebt ingekocht en die rechtstreeks ten goede komen aan uw reiziger. De uitkomst is uw winstmarge op de reis. Citaat 2 website belastingdienst/reisbureau regeling: "U betaalt alleen btw over uw winstmarge op de reisdienst. Hierdoor kunt u de btw over het inkoopbedrag van niet als voorbelasting aftrekken of in andere EU-landen terugvragen." Ok, dit dus vertaald naar een situatie waar ik mee te maken krijg voor een reis naar Berlijn: ***kosten goederen en diensten*** -inkoop busvervoer Nederlands busbedrijf: €810,00 (factuur die ik van hem krijg: €813,00 incl €3 btw voor in NL -inkoop hotelkamers Duits hotel: €1190 incl btw Duitsland; ***winst die ik op de reis wil maken*** -winst op busvervoer: €100,00 -boekingskosten die ik er zelf nog bovenop zet: €119,00 incl. 19% btw NL ***voorbeeld factuur aan de klant (bedrijf)*** >>kosten busvervoer<< € ... >>kosten voor uw verblijf<<< € ... >>boekingskosten<< € ... Totaal door u te voldoen: € ... Op deze factuur is de reisbureauregeling van toepassing. ************************************* Nb. als ik het citaat van de belastingdienst over neem, dan mag ik op mijn factuur, aan zowel particulieren als bedrijven, geen btw meer zetten. Citaat: "Voor een reisdienst vermeldt u op uw factuur geen btw, maar wel dat de reisbureauregeling van toepassing is." Nogmaals bedankt, hoop dat iemand mij met bovenstaand voorbeeld een stap verder kan helpen want kom er niet uit. kosten accommodatie
 7. En ik zag ook op de site van de belastingdienst dat ik verplicht ben op mijn facturen te zetten dat ik de reisburoregeling toepas, zonder nog btw te vermelden. Geldt dit voor zowel facturen aan particulieren en bedrijven, en ga ik van bedrijven aan wie ik het vervoer verkoop dan niet de vraag krijgen waarom de btw niet vermeld wordt? Thanks voor de antwoorden, ik ben hier last minute een beetje ingerold dus heb veel aan jullie advies .
 8. Goedenavond, bedankt alvast. Reisburo regeling had ik me reeds iets in verdiept. Gaat inderdaad per 1 april in, echter ik kan deze na schriftelijke mededeling vanaf feb al toepassen. Zou iemand mij dan bovenstaand rekenvoorbeeld kunnen geven in de manier waarop dat in de nieuwe regeling gedaan moet worden? Thanks!
 9. voorbeeld a moet natuurlijk 829 euro totaal zijn incl btw
 10. Goedemorgen beste forum-leden, Ik heb bij het opstarten van mijn onderneming een vraagstuk waar ik nog niet helemaal uitkom. Inmiddels sta ik ingeschreven als 'reisorganisatie' en ga bustickets naar een aantal buitenlandse evenementen verkopen vanaf februari, soms met het hotel en soms alleen het busticket voor groepen. Ik koop busvervoer in bij een touringcarbedrijf voor €810. Deze rekent over het gedeelte van wat hij in Nederland rijdt, €3,00 verrekebare Nederlandse btw. De btw voor Duitsland hoef ik niet aan hem te betalen, dat is verlegd zegt hij. Kortom, factuur van 813 euro incl. valt op mijn deurmat. Op dit busvervoer wil ik €100,00 winst maken wanneer ik deze doorverkoop aan een groep. Deze groep is een bedrijf. HOE zet ik dit op de factuur die ik naar het bedrijf stuur? Ik zit met twee ideeën hierover in mijn hoofd: A) factuur aan klant buskosten €810 de winst voor mij (moet nog even kijken hoe ik dat omschrijf) €100 btw 19% over mijn winst totaal door u te betalen: €832,00 __________________ of... is dit correct: B)factuur aan klant buskosten €810 winst voor mij €100 btw 19% over de totale prijs > €172,90 totaal te betalen: 1082,90 Of, wordt het allemaal een stuk ingewikkelder en moet ik mij ook gaan bezighouden met het aantal % dat het busbdrijf zijn werk in Nederland rijdt. Maar dit is echt het laatst wat ik wil. Wie oh wie kan mij een stap verder helpen aan de hand van bovenstaand voorbeeld?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept