FVE

Junior
  • Aantal berichten

    9
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer
  1. Heb je wat meer gegevens voor ons? Jij brengt 1,5 jaar opbouw/ goodwill en 50.000,00 in, en 'zij' brengt niets in? Of brengt zij ook vermogen en/of een (gedeeltelijke) onderneming in? In principe is de bedrijfsvoering dan aan jullie 2, en zou de jaarlijkse winst in een overeengekomen ratio verdeeld moeten worden. Of 40-60% eerlijk is, dat bepaal je zelf (afhankelijk van de verhouding tussen wat jij en je partner elk financieel/ in natura inbrengen in de VOF). Wat betreft inkopen; op het moment dat de VOF 'draait', is er een ondernemingsvermogen (jouw 50.000,00 en het bedrag dat je partner inbrengt). Van dit vermogen doen jullie de investeringen en het inkopen van producten.
  2. Ik ben er met al jullie hulp en een telefoontje met de IB-expert van de Belastingdienst uit: 1- een eigenaar van een Eenmanszaak kan nooit geld uit zijn eigen eenmanszaak lenen, en zichzelf verplichten rente te betalen (dit is borstzak vestzak, en verschuiving van box 3 naar box 1, wat niet mag). Dit zou overigens bij bijv. een BV anders zijn, wordt gesteld, maar dat is bij mij n.v.t. 2- een privé onttrekking heeft geen limiet, je mag net zoveel geld uit je onderneming onttrekken als je wilt, in kleine porties of een grote portie ineens. Heb je (sinds de nieuwe regeling van 2011) op peildatum 1 januari een bedrag van meer dan € 20.785,00 (in 2011) op je privé staan (op de rekening courant, spaarrekening, beleggingsrekening en elders allemaal bij elkaar opgeteld) dan is dit "vermogen" en moet je over het overschot boven deze heffingsvrije drempel van € 20.785,00 wel 1,2% vermogens-belasting (30% over 4% fictieve rente) betalen. 3- een privé storting mag enkel indien het een zakelijk karakter heeft (dus voor een toekomstige investering/ kostendekking). 4- vermogen in een eenmanszaak moet sowieso een zakelijk karakter hebben, anders wordt het beschouwd als 'overtollige liquiditeit' en is het automatisch privé-vermogen (dus box 3) omdat de fiscus ervan uitgaat dat je het dan belegt, en beleggen doet een eenmanszaak-ondernemer altijd privé. Zakelijk beleggen kan alleen door bijv. 50% aandelen te kopen in een bedrijf dat je nodig hebt voor de bedrijfsvoering van je eigen onderneming (en niet gewoon een paar aandelen Philips kopen).
  3. @Ido: Helder verhaal! 1) Onder welke noemer mag ik die 35.000,00 dan wel weer terug storten? (het moet een zakelijk motief hebben, begrijp ik, wanneer is dat het geval? Heb je een vb.?) 2) En hoe had ik het beter kunnen aanpakken (nu ik m.n. een oudedagreserve wil gaan opbouwen)? 3) Is deze correctere/ meer rendabele situatie (zoals bedoeld hierboven bij 2) ) nog te behalen vanuit de situatie waar ik nu in zit? Welke 'herstellings-acties' moet ik doen om dat te bereiken? HUIDIGE SITUATIE: Ik heb nu niets opgebouwd aan FOR, maar ik heb wel 35.000,00 (die ik de afgelopen jaren heb opgebouwd in de onderneming), overgemaakt naar mijn privé.
  4. Waar behoort het dan toe? Tot privé-vermogen op een zakelijke rekening? Kan dat ook al? Wat maakt het voor verschil of geld tot zakelijk vermogen of privé vermogen behoort dan? Of is dat het box 3 verhaal; zakelijk vermogen kan fiscaal kosteloos (desnoods jarenlang) bij je verblijven, terwijl je over privé vermogen jaarlijks box 3-belasting betaalt; dat is toch de regel? Dus bedoel je dat als ik de 35.000 terug stort zonder zakelijk doel, dat het nog altijd als privé vermogen wordt beschouwd en het daarmee nog steeds privé (in box 3) belast wordt? Zou de accountant DAT bedoeld hebben? Dat hij al een denk-stap verder was, en wilde zorgen dat die onttrekking van 35.000 (begin 2011) niet als "onttrekking" maar als "tijdelijke lening" zou worden beschouwd, zodat het zonder zakelijk doel weer terug in de onderneming gestort kan worden (het is immers nooit uit de onderneming geweest). Dan zou hij wel gelijk kunnen hebben... Is dan een rente verplicht?
  5. Deze snap ik niet... Mijn onderneming verleent diensten (ik geef trainingen als ZZP-er). Ik heb geen kosten waarvoor ik een groot vermogen nodig heb. In de loop der jaren heb ik een vermogen opgebouwd van 40.000,00. Het gedeelte dat ik naar privé heb gehaald (dus via privé onttrekking) was 35.000,00 en dat had geen doel binnen de onderneming. Het was geen reserve die ik binnen de onderneming nodig had om incidenteel bedrijfsrisico te dekken (door de aard van mijn werk heb ik amper bedrijfsrisico). Begrijp ik goed dat je zegt, dat ik deze 35.000,00 later niet mag terug storten, omdat het geen functie binnen de onderneming heeft? Mag ik hieruit opmaken dat ik de 35.000,00 alleen mag terugstorten als ik er een zakelijke investering mee ga doen?
  6. @Marjan: Bedankt voor je reactie. Het probleem dat mijn accountant maakt, heeft te maken met winstderving van de onderneming. Uiteraard kan ik een liquiditeitsprobleem tzt weer opheffen, maar in die tussentijd loopt de onderneming rente-inkomsten mis doordat ik geld uit de onderneming heb onttrokken. Zijn stelling is dat dit niet zomaar mag, en dat ik daartoe een redelijk in het maatschappelijk verkeer gemiddeld rentebedrag (ik geloof dat hij het zo omschreef) aan de onderneming moet betalen.
  7. Een vraag die ik verder heb ligt in het verlengde van mijn vorige post (waarin ik mij afvroeg of privé onttrekkingen door de fiscus worden gezien als lening). Ik had namelijk bedacht dat ik een vermogen dat ik in mijn eenmanszaak had opgebouwd wilde gaan vastzetten in obligaties, zodat ik later (op mijn 65e) een appeltje voor de dorst zou hebben. Er waren 2 opties: zakelijk beleggen (op naam van de eenmanszaak) en privé beleggen, nadat ik het geld uit de zaak via een privé onttrekking had onttrokken. Ik had deze theorie: 1- Beleg ik zakelijk, dan worden koerswinst en dividend als bedrijfswinst gezien, en worden ze in box 1 belast. Het voordeel is dat ik bij verlies het verlies in mindering kan brengen op mijn bedrijfswinst (als bedrijfskosten). Het nadeel is dat ik ingeval van winst, hoge belasting daarover moet betalen. 2- Beleg ik privé (dus onttrek ik 35.000 uit mijn onderneming naar mijn privé) dan komen koerswinst/ dividend in box 3, die veel lager belast is dan box 1. En als je onder de drempel van gemiddeld 20.000 per jaar blijft, wordt het bedrag niet eens belast in box 3. Als dit klopt, wie belegt dan nog zakelijk? Dat is alleen interessant als je verlies verwacht te maken met beleggen, maar wie belegt nu als hij op voorhand verwacht dat zijn beleggingen verlies opleveren?? Tenslotte een REKENVOORBEELD m.b.t. het box-3 drempel-verhaal: Stel het privé vermogen is aan het begin van het jaar 0, en ik haal in januari 30.000 van de eenmanszaak naar privé. In december van datzelfde jaar heb ik inmiddels 10.000 verdiend met privé beleggen en ik stort de 30.000 terug naar de zaak, dan heb ik gemiddeld minder dan 20.000 privé vermogen gehad, en wordt er niets in box 3 belast. In de zaak is gewoon een jaartje 30.000 afwezig geweest (maar dit is naar privé gegaan, en dat mag, want het is een eenmanszaak, dus daar mag de eigenaar privé over geld uit de onderneming beschikken). RESULTAAT: ik heb dan 10.000 onbelast verdiend. Kloppen beide theorien en het rekenvoorbeeld?
  8. Allereerst ontzettend bedankt voor al jullie snelle reacties. Ik heb nog geen FOR opgebouwd, maar ik zie niet wat dit voor verschil maakt. Ik heb nog nooit geld apart gezet (privé) ik heb alleen op de zaak in de jaren een vermogen opgebouwd ,dat ik nu voor de overzichtelijkheid privé apart wilde gaan zetten en het vanuit daar in veilige obligaties wilde vastzetten zodat ik over 30 jaar een X-bedrag heb. Ik heb alleen een paar duizend euro risicovol belegd, waardoor ik een deel van het belegde geld ben verloren. Misschien moet ik de vragen anders stellen; 1) Is er een limiet aan prive-onttrekkingen uit je eenmanszaak? (fiscaal, wettelijk of anderszins) 2) Zijn er eisen bekend waaraan een motief moet voldoen om ongestoord geld uit je eenmanszaak te onttrekken? (bijv. enkel kleine vaste maandelijkse bedragen voor levensonderhoud). Wat gebeurt er als je buiten deze eisen geld aan je onderneming onttrekt? (bijv. ineens een exorbitant hoog bedrag) Verder is de stelling van mijn accountant deze: "Wanneer je een grote som geld uit je eenmanszaak haalt om privé te gaan beleggen (dus duidelijk niet met het motief voor maandelijks levensonderhoud), om dit een jaar of wat later weer terug te storten naar de onderneming, dan is er voor de onderneming winstderving op misgelopen rente voor de periode dat het onttrokken geld niet in de onderneming was." Deze stelling zou kunnen impliceren dat hij veronderstelt dat ik de intentie heb om het privé onttrokken geld na het beleggen terug naar de onderneming te storten. Deze intentie heb ik niet, maar; - stel dat ik die intentie wel heb, dan stelt hij "Door het geld aan je onderneming te onttrekken heeft je onderneming winstderving; je onderneming had dit geld immers zelf op een spaarrekening kunnen zetten en winst kunnen trekken. Daarom ben jij dus verplicht om je onderneming een X-percentage rente (de in het maatschappelijk verkeer gemiddelde rente; ca. 4%) te betalen, om deze winstderving te dekken." => KLOPT DIT? - stel dat ik die intentie niet heb (zoals de casus is), kan ik dan mijn eigen onderneming 'leeg' trekken zonder dat ik hiervoor verantwoording hoef af te leggen aan de fiscus? Mijn nieuwe accountant is overigens eigenaar van een regiokantoor van een nationaal accountancy bureau en hij is fiscaal specialist. Daarom hoop ik op een second opinion van iemand die 'op dat niveau' kan meedenken, want ik veronderstelde namelijk precies wat jullie later in jullie reactie aangaven, en ik baseerde mijn conclusie op logisch redeneren en logische assumpties (niet op wet en regelgeving, die mijn accountant wel kent). Het gaat hier echter niet om logisch denken, maar om de Belastingdienst (leuker kunnen ze het niet maken, maar doorzichtiger en logischer al helemaal niet!!). Zijn er fiscaal specialisten onder jullie, of mensen die zich evenzo ingewijd achten dat ze de regels kennen? Ik ben benieuwd naar hun reactie op bovenstaand verhaal.
  9. Er staat op deze fora veel over privé onttrekkingen, maar mijn vraag zie ik nergens beantwoord. Ik heb een eenmanszaak sinds 2005, en heb nog nooit geld apart gezet voor oudedagsreserve. Ik had in een aantal jaar een vermogen opgebouwd van 40.000,00 en wilde daarvan 36.000 beleggen (als soort van oudedagsrexerve). Ik heb dat bedrag van mijn zakelijke rekening naar mijn privé rekening overgemaakt, o.v.v. "Naar privé", dus een privé onttrekking. Ik wilde dit niet langer zakelijk hebben, zodat ik zakelijk en privé goed kon scheiden, dit geld heb ik later privé nodig om van rond te komen. VRAAG 1: Wat zijn hier normaliter de fiscale consequenties van? Ja, het gaat t.l.v. het EV, maar dat is geen punt, de liquiditeiten blijven door goede cashflow beschermd, dus ik kan alle rekeningen voldoen, en ik heb in de afgelopen jaren al IB en OB over dit bedrag betaald, dus dit ondernemers-spaargeld (dat nu op een ondernemers rekening met 1,9% rente stond) mag ik dan toch gewoon naar mijn privé halen? Het is immers mijn geld. Of mis ik iets? Nu meldt mijn nieuwe accountant dat dit fiscaal wordt beschouwd als lening aan mijn privé, en ik moet nu van hem privé rente betalen aan de zaak. Dit vind ik nergens terug op internet. Er staat overal dat je altijd privé onttrekkingen mag doen, omdat het je eigen geld is (eenmanszaak is dezelfde persoon als de ondernemer). VRAAG 2: Klopt dat? Wordt een groot bedrag ineens (aan privé onttrekking) door de fiscus als een lening beschouwd? Zo ja, welke rente moet ik dan AAN MIJN EIGEN BEDRIJF betalen? De 1,8% die ik bij ING op mijn zakelijke spaarrekening kreeg (en die ik nu dus zakelijk 'mis loop') of meer? Doel was dat ik het zou beleggen, en winst zou maken die in box 3 zou komen, omdat het privé vermogen is. Maar door tegenvallende beleggingsresultaten is de situatie dat dit bedrag van 36.000 nog maar 29.000 waard is. Had ik het zakelijk belegd, dan had ik 7.000 als bedrijfskosten in mindering kunnen brengen op de winst (maar bij koerswinst had ik het als winst bij de IB moeten optellen). Nu heb ik het privé belegd, hoe zit het dan? VRAAG 3: Heb ik nu een schuld van 36.000 aan mijn eigen onderneming, die ik nooit meer zal kunnen terugbetalen omdat 7.000 ervan weg is (verloren op de beurs)? Wat nu als ik een reis had gemaakt van 36.000, dan was het toch ook op geweest? KORTOM: wat nu? Moet ik dit herstellen, en waarom??? Het is toch MIJN geld waar ik in het verleden netjes IB en OB over heb betaald, en dat mag ik toch opnemen om mee te doen wat ik wil? Door de wc spoelen, een reis maken, dom beleggen, of lucratief beleggen... Mag de ficus daar wat over zeggen? Zeker nu de liquiditeit in mijn onderneming door gezonde cashflow gewaarborgd blijft, is er toch niets aan de hand?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.