AntoonA

Junior
  • Aantal berichten

    10
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door AntoonA

  1. Zo kun je het ook bekijken. Ze hebben mij een eenvoudige en goedkope uitweg gegeven. Wel baal ik er van dat het zo moet. waarschijnlijk ben ik nog niet echt toe aan het afscheid nemen. Ik had er veel energie in gestoken alleen lukte het de laatste jaren niet. Ik had het zo nog niet bekeken en ik neem jullie reacties mee. Ze hebben mij een uitweg gegeven omdat er geen andere uitweg was. Ik moet zeggen dat ik er nog steeds mee bezig ben maar dat ik mijn pijlen op de nieuwe activiteiten moet richten. Ik kan het waarschijnlijk nog moeilijk verwerken dat ik zo afscheid heb moeten nemen. Ik zal de 250 betalen en dan over naar een nieuwe markt. Daar kan ik mijn energie beter aan besteden. Bedankt voor jullie reacties.
  2. Voorgeschiedenis. Jammer na 16 jaar de stekker er uit te moeten trekken maar zo gaan dingen nu eenmaal. :-[ Ik heb de afgelopen jaren slecht gedraaid. Ik werd gedwongen om zelf aangifte te doen van de BV's (Een Holding en een werkmaatschappij. Dit vanwege de kosten (normaal 4000 Euro per jaar bij registeraccountant). De twee BV's draaiende gehouden met vermogen uit Privé maar ook dat hou je niet vol. Uiteindelijk heb ik niet op tijd mijn jaaropgave vennootschapsbelasting gedaan vanwege de moeilijkheden die ik had bij het invullen. Ga er maar eens als redelijke leek achter zitten dan en probeer dan maar een een geconsolideerde aangifte in te dienen voor de twee BV's waarbij alles klopt (Balans en verlies- en winstrekening) . Belastingdienst deed mij een voorstel om de BV's op te heffen want dan zouden zij de boetes, inmiddels opgelopen tot rond de 8000 Euro, terug brengen naar een meer acceptabel bedrag. Inmiddels zijn de twee BV's opgeheven en zijn schulden en baten weggewerkt. Blijft echter een boete over van 250 euro over het niet op tijd indienen van VPB over 2011. Nu moet ik zeggen dat ik het helemaal gehad heb met de belastingdienst. Ik wil best belasting afdragen maar ik maak al jaren verlies. De belastingdienst en hun eisen voor de VPB hebben mij moeten besluiten om de BV's op te heffen. Ik ben nooit kwaadwillend geweest en heb alles rekeningen uiteindelijk betaald. Het was juist de belastingdienst die er voor gezorgd heft dat ik niet meer verder kon omdat ik niet zag hoe ik aan de boetes op korte termijn kon voldoen. Ik blijf niet stil zitten en was alweer een beetje op weg om weer iets nieuws aan te pakken maar ik vraag mezelf af of ik de boete van 250 euro, die nu open staan, nog moet betalen. De BV's bestaan niet meer. De VPB's heb ik achteraf helemaal verzorgd want inmiddels weet ik hoe ik dat moet doen. Ik ben dus overall vanaf behalve die boete. De boete moet worden voldaan door de Holding die niet meer bestaat en is uitgeschreven begin juni 2013.In mijn ogen kan dat niet of er moet sprake zijn van mismanagement door de bestuurders. Van mismanagement kan geen sprake zijn als de enige overtreding het niet tijdig indienen van de VPB is. Daarnaast gaat het maar over 250 euro. In mijn bril zitten glazen van bijna 600 euro per stuk maar die 250 euro heb ik veel meer moeite mee. Ik wil toch hun een hak zetten al was het maar om ergens genoegdoening te krijgen. Bijvoorbeeld voor de belastingrechter.
  3. Ja dat had ik inmiddels al in de gaten. Zo klopt het ook. Nogmaals bedankt. Je weet niet wat dit voor me betekent. Ik ben hier al zo lang mee bezig. Eindelijk ben ik er uit.
  4. Ook nog bedankt voor het aanpassen van de sheet. ;) ;) ;) ;) Uiteindelijk is alles gemakkelijk als je het maar weet. Het gaat mij om het systeem wat er achter zit. Jammer is dat je dit nergens kunt terugvinden. Wellicht dat ik hier een thema van maak wat gemakkelijk op het internet terug te vinden is. Bijv in PDF of zo. Maar nog beroerder is dat als je het vraagt aan de belastingdienst, niemand je daar kan helpen. Dan heb je ook nog de vertaalslag van de aangifte VPB en de daar gebruikte terminologie Zelfs bij de belastingdienst snappen ze het niet altijd. Uiteindelijk blijf je toch verantwoordelijk als bestuurder/DGA van een BV dus het is mijn taak om het te weten. Mijn docent van de HEAO zou het wel weten maar dat is al meer dan 25 jaar geleden. Op den duur vervaagt alles.
  5. Hoe langer ik er over nadenk hoe eenvoudiger het wordt. Ik wil je dan ook erg bedanken voor het meedenken. Uiteindelijk heb ik hiermee een handvat. Bij de belasting mag ik namelijk een geconsolideerde aangifte doen van de twee BV's. In principe hebben de twee BV's wel ieder een aandelen pakket van ieder 18000 (totaal 36000) maar wordt door de samenvoeging van de twee BV's en door de openstaande schuld van de ene BV aan de andere, het ondernemingsvermogen samen maar 18000. De vordering blijft staan van 18000 tussen de 2 b's, de vordering aan privé van 17000 en het werkkapitaal van 1000 terwijl het aandelenpakket in beide bv's geheel in tact blijft. Dat betekent dat ik mijn laatste aangifte moet herzien. Uiteraard zijn daarbij andere gegevens van toepassing maar nu weet ik hoe ik een en ander moet verwerken. Nogmaals bedankt.
  6. In de bijlage begin ik ook met een vordering op de holding. Immers het vermogen wat gestort wordt om de aandelen vol te storten wordt meteen weer van de bank (theoretisch) gehaald om terug te storten via de holding naar Privé. Uiteraard blijft deze vordering bestaan. Hetzelfde blijft bij de holding. Die heeft een vordering op privé van 18000. Toch blijft dat raar want hierdoor blijven de werkmaatschappij en de holding samen een vordering op Privé houden terwijl je met 18000 deze twee bv op kunt richten. Een register accountant heeft trouwens mijn stukken opgemaakt. Weliswaar met andere gegevens maar met dezelfde uitgangspunten. Daar zie ik niets meer terug van een vordering aan Privé of een vordering aan de Holding. De aandelen worden vermeld bij de Vennootschapsbelasting. Bij de werkmaatschappij zou dan bij de passiva de vordering op de Holding moeten komen te staan en bij de Holding de vordering op Privé. Waarom zie ik daarvan niets terug in de stukken van de accountant. Wel de aandelen maar niet de vordering. De situatie heeft zich in het verleden voorgedaan. Ik wil gewoon weten of de register accountant goed zijn werk heeft gedaan en of alles wel klopt. Je gaat naar de notaris en je opent twee BV´s met 18000 euro. Een half uur later zijn de twee BV´s opgericht en je heb in de werkmaatschappij nog maar 1000 euro op de bank laten staan. De rest is weer terug op de privé rekening gestort (in theorie). Vanuit Privé maak je de oprichting mogelijk maar het is niet nodig, in dit geval, om meteen een vermogen op de bank te hebben. Het ging hier om het oprichten van een serieuze firma waarachter een uitvinding zat. Om mogelijke investeerders warm te krijgen had ik het meteen goed aangepakt. Nu zijn we jaren verder maar ik wil weten hoe ik dit in de boeken en naar de VSB verder kan verantwoorden. Ook omdat ik zelf de boekhouding doe maar geen enkel software/pakket kan vinden waarin ik dit gedoe kwijt kan.
  7. Over de volgende vraag heb ik al eens eerder vragen gesteld maar geen volledig antwoord gekregen. Ook veel lectuur er over nageslagen maar ik kom er niet helemaal uit. Verschillende boekhoudprogramma's geven ook geen oplossing dus dan maar weer een keer hier geprobeerd. Gewoon door simpel nadenken heb ik geprobeerd om dit probleem op te lossen. Zit ik hiermee juist. Stel; Je opent een holding met een werkmaatschappij met privé vermogen. Je schrijft in theorie aandelen uit maar die moeten worden volgestort. Vanuit Privé worden de aandelen volgestort à 18000 euro in de holding. Op de balans van de holding staan dan aan activa 18000, op bijv. bank, en 18000 aan de passiva aan aandelen. Direct daarna worden deze 18000 meteen weer gebruikt om een werkmaatschappij op te zetten. Dus het vermogen bijv. op bank van de holding à 18000 wordt meteen gebruikt om bij de werkmaatschappij aan passiva de aandelen vol te storten en aan activa van de werkmaatschappij het vermogen te geven. Kijk maar eens naar de bijlage. Het is een beetje raar om dat privé vermogen op de 2 bv's te laten staan als dat niet nodig is. Als dan direct na de oprichting van de twee BV's, op 1000 euro na, het gestorte vermogen van Privé weer wordt teruggestort aan Privé dan wordt het wat moeilijker in de boekingen. Het werkkapitaal van de werkmaatschappij bestaat dan uit 1000 euro terwijl samen met het aandelenkapitaal het eigen vermogen bestaat voor 19000 euro. Zou je de balans meteen opmaken en opnieuw openen dan krijg je hel volgende. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat alle kosten en dergelijke, bijv voor de notaris en dergelijke nog niet zijn geboekt. Het vermogen bij de werkmaatschappij is na afsluiting 19000 euro. Aan aandelen 18000 en aan 1000 euro werkkapitaal. Bij de holding wordt het teruggestorte vermogen weer teruggeboekt naar Privé. De holding heeft op dat moment alleen de 18000 euro aan volgestorte aandelen als vermogen plus de 19000 van de werkmaatschappij die dat op dat moment waard is. De waarde van de werkmaatschappij moet op de activa staan van de holding. Ik kan geen andere reden bedenken maar zit ik zo wel goed met mijn redenatie die ik ook heb weergegeven in de excel bijlage. Als dat zo is dan opent de nieuwe balans van de holding met 18000 euro terwijl er nog niets is gebeurd. Ook heb ik daarin 1000 euro aan schuld bij de werkmaatschappij aan de holding staan `schulden aan groepsmaatschappij' . Daarnaast bij de Holding een vordering aan de werkmaatschappij. Vordering aan groepsmaatschappij. Zijn de boekingen zo in theorie juist. Als dat zo is dan kan ik daarmee verder. Ik kan dan alle boekingen van de afgelopen jaren op deze manier verder verwerken in een gewoon boekhoudprogramma. Bij het opmaken van de balans hoef ik alleen deze gegevens er bij te halen en die te verwerken in de opmaak voor de jaarrekening en voor de belasting. Geen enkel boekhoudprogramma houdt hier rekening mee. Tenminste niet wat ik ken. bij voorbaat dank voor het meedenken. beginbalans_BV.xlsx
  8. Ik vind ze niet. BTW doe ik zelf, Verkoopboek ook tot proefbalans en saldibalans. Zelfs de boeken in elkaar schuiven van de twee BV's is geen probleem. Daar kom ik ook wel uit. Het probleem zit hem in de aangifte die voortaan elektronisch moet geschieden voor de VBP. Daar loop ik op vast. Ik weet ook wel dat het veel goedkoper kan maar ik weet niet waar ik moet zijn en of het wel betrouwbaar is. Een zwager van mij is register-accountant maar toen ik de stukken aan hem voorlegde zei hij dat hij het niet echt veel goedkoper kon. Ook bij andere administratiekantoren ving ik bot. Iedereen zegt dan ook "Dat kan goedkoper" maar daar heb ik niks aan zonder dat ik iemand daarvoor vind. Ik heb hierover met de belastingdienst vaak gesproken en dat het (Elektronische aangifte VPB) zo moeilijk invullen is. Ook vind ik het raar dat vele velden in deze aangifte niet worden doorgerekend. Als ik iets vergeet in te vullen kan ik geen aangifte insturen maar wat ik vergeten ben of wat er niet juist is wordt niet weergegeven. De hele aangifte VPB is opgezet vanuit de organisatie zoals de Belastingdienst er uit ziet. Je hebt er kennelijk jaren studie voor nodig om het te begrijpen. Het is echt niet voor leken geschreven. Zo houdt de overheid een hele administratie-economie op gang. Ik weet ook niet waar ik de informatie vandaan moet halen en loop dan ook op de meest eenvoudige vragen vast. Wel wordt er van mij verwacht dat ik dat weet en dat ik de juiste gegevens invul. Ik mag ook vanwege de geringe omzet de aangifte zelf doen en heb geen accountantsverklaring nodig. En als ik het de belastingdienst ga vragen kom ik met nog meer vragen thuis en vaak met halve of onjuiste antwoorden. Kortom het is een ramp. Toch kies ik er voor om deze constructie van twee BV's aan te houden. Ik heb er inmiddels veel in geïnvesteerd en geef niet alles zomaar op omdat de belastingdienst het mij moeilijk maakt. Wellicht dat ik tot het uiterste moet gaan en de papieren aangifte maar moet doen die weer niet wordt geaccepteerd en uiteindelijk wordt uitgevochten voor de rechter omdat ik geen erkenning heb om een papieren aangifte te doen. En daar moet ik weer van af zien omdat ik geen financiële middelen genoeg heb om dit aan te gaan. Kortom. Eigenlijk vind ik dat de overheid hierin tekort schiet. Zij vraagt aan mij om de VPB in te vullen en elektronisch aan te leveren. Dan moet het voor de kleinere BV's mogelijk zijn om die ook met niet te veel inspanning in te vullen en niet alsnog afhankelijk te zijn van een accountant die ze eigenlijk niet hoeven te hebben voor het invullen. Je mag het zelf maar je kunt het niet. Als je het kunt vragen ze bijna het onmogelijke. Ik ben ondernemer, geen administrateur. Hierbij zit trouwens weer het plaatje. Was bij de vorige reactie kennelijk niet goed gegaan. Ging over het volgende;
  9. Bedankt Joost en HeRaFin voor de snelle reactie, Ik ben bezig met de VPB aangifte over 2010 en 2011. Gezien de geringe omzet van de laatste jaren vind ik het jammer om 4.500 euro uit te geven aan een accountant voor de twee BV's. Sterker nog, als ik geen aangifte doen dan wordt deze door de fiscus geschat op rond 2300 euro wat altijd nog goedkoper is dan de 4.500 euro aan een accountant. :-\ Vandaar dat ik zelf probeer om mijn VPB aangifte in te vullen. Verdien ik 2300 mee per jaar. Ik mag de zogenaamde "verkorte aangifte" gebruiken als ik de twee BV's (holding+werkmaatschap) in elkaar schuif, de zogenaamde geconsolideerde aangifte. In het verleden zijn voor 40.000 gulden voor iedere BV ingebracht (Samen 36.340 euro). Dus stond er in de begin balans samen (ik spreek hier nog steeds over de geconsolideerde BV's) 80.000 gulden ofwel 36.340 euro aan vermogen. Nu komt mijn werkelijke vraag. Op een gegeven moment krijg je de vraag in het VPB programma zoals in het plaatje wat hier is bijgevoegd. Ik begrijp hier weinig van de vraag. Gestort en opgevraagd kapitaal en informeel kapitaal. Hier kan ik toch niet die 36.340 euro weergeven. Dat slaat nergens op. Het moet uiteindelijk het verschil zijn tussen de bezittingen en de schulden. Een ander vermogen kan toch niet?
  10. Als je een BV start dan breng je aandelen in en die staan dan als vermogen op de balans. Stel dat je jaren bezig bent? Hoe moeten die aandelen dan worden gewaardeerd? Volgens een medewerker van de belastingdienst bij het loket in Tilburg blijft de ingebrachte waarde op de balans staan in de volgende jaren. Volgens mij heb ik hem verkeerd begrepen want dat kan niet volgens de boekhoudregels. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat als je meer verlies hebt dan dat je aan aandelen hebt ingebracht, de balans niet klopt. Je hebt nog steeds de waarde van de aandelen op de balans staan maar geen vermogen meer. Het eigen vermogen is toch de gemaakte winst + het ingebrachte kapitaal (in dit geval het vermogen via aandelen). Bij verlies is dat toch omgekeerd evenredig? :-\
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.