Jump to content

deondernemer123

Junior
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscal
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Hoi Dennis, je hebt wel een punt. Dan heeft het geen zin om te waarderen. Het getal zal niet veel zeggen. En ik krijg de indruk dat de bank toch het meeste waarde hecht aan het eigen vermogen en naar de winstgevendheid van de afgelopen jaren. Dan is het verder ook niet spannend. Dank allen!
 2. Dank Marcel en Brood voor jullie antwoorden. De rede dat ik dit jaarlijks, of regelmatig wil doen is om beter inzicht te krijgen in de waarde. Dit geeft mij een eerste start hoe je na deze materie kijkt en daarbij een trend in verloop van jaren. Daarnaast een bank doet dit ook, wat leidt tot het maximum bedrag wat een bedrijf zou kunnen lenen. Daarom lijkt het mij wel handig om daar wat in te verdiepen. Ik kan me voorstellen dat een winst niet een winst is. M.a.w. als je een salaris geniet van 100k terwijl je iemand uit de markt zou kunnen halen dit het voor 80k kan doen betekend dat de nominale winst eigenlijk 20k hoger kon zijn. Tevens als er sprake is van een duur pand en het bedrijf zou verhuizen en de huisvestingkosten nemen af betekend dat ook meer winst. Dit geld trouwens ook andersom, als je bijv. in een gratis pand zit. Daarom is het zinvol om de kosten te normaliseren? En het eigen vermogen. Stel het bedrijf heeft 3 jaar geen winst/verlies gemaakt en het eigen vermogen 18k. Echter is er wel het een en ander opgebouwd aan klanten en er in geïnvesteerd in producten. Dat zou ook een waarde moeten hebben. Als ik op internet kijk zie ik verschillende methodes om bedrijfswaarde te bepalen zoals: intrensieke waarde, vervangingswaarde, rentabiliteitswaarde, goodwill methode, Discounted cash flow, etc. Welke methode is zinvol? Is er een pratische methode? Of is het een combinatie van meerdere methodes?
 3. Allen, Als ik dit alles zo leest maakt de rechter van onderstaande gehakt denk ik, omdat het beginsel is dat ik hem kan ontslaan. Toch wil ik het nog wel even vragen aan jullie: Stel... dat dit in een management fee overeenkomst vermeld staat dat de holding de werkmaatschappij vrij stelt van de social premies. Heeft dat waarde? Als laatste, stel dat mijn compagnon arbeidsongeschikt raakt betekend dat hij dan ook automatisch zijn management fee blijft continueren? Ondanks wat in de management contract is afgesproken over vervanging van arbeid en de kosten daarvan?
 4. Dank jullie allen. Ik ga dit zeker oppakken. Het moet wel goed zijn geregeld. Nogmaals dank!
 5. @Norbert: als ik het goed begrijp. ls ik de management overeenkomst beindigd dan kan de fiscus de werkmaatschappij sociale lasten zoals WW in rekening brengen omdat mijn compagnon een minderheidsbelang heeft. Even voor de case: stel voor dat mijn compagnon nog andere activiteiten uitvoerd in zijn holding geld deze stelregel dan nog steeds?
 6. In ons geval is er alleen een gezagsverhouding aangaande de aandelen verhouding. Voor de dagelijkse gang van zaken zijn we gelijkwaardig. Ik heb ook nog de social premies nagekeken maar die worden niet betaald.
 7. De situatie: Er zijn 2 holdingen. - Holding_1 is van mij. - Holding_2 van mijn compagnon. - Holding_1 heeft 75% aandelen in de werkmaatschappij (vanaf nu BV) - Holding_2 heeft 25% aandelen in de BV De afhandeling van salarissen, ed gebeurd in beide holdingen en niet in de BV. De BV heeft daardoor ook geen loonadmin. alleen in- en verkoop facturen. Beide holdingen hebben een management overeenkomst met de BV. Daarin worden personen ter beschikking gesteld waarbij als deze afwezig is de holding moet zorgen voor vervangend personeel op kosten van de holding waarbij de management fee gelijk blijft. Praat je dat in de BV over een arbeidscontract of een consultcontract?
 8. Ter aanvulling De sociale lasten worden nu afgedragen in de holdingen. Tevens wordt er volgens de managementfee overeenkomst een persoon ter beschikking gesteld, waarbij als deze afwezig is de holding moet zorgen voor vervangend personeel op kosten van de holding waarbij de management fee gelijk blijft. Daarom lijk het meer een consultant overeenkomst dan een arbeidsovereenkomst.
 9. Beste, ik wil graag voor mezelf jaarlijks mijn bedrijf waarderen. Eigenlijk de vraag stellen: wat is mijn bedrijf nu waard? Ik snap dat het bedrijfsmerk, onderhanden nieuw producten en de toekomst van het bedrijf enorme impact hebben op de bedrijfsbepaling maar dat wil ik voor nu buiten beschouwing laten. Tevens is de echte bedrijfswaarde wat een gek ervoor wil geven. Omdat bovenstaande ontzettend arbitraire is wil ik het voor nu basseren op aanwijsbare feiten en dat is wat ik nu kan zien de boekhoudcijfers van afgelopen jaren. Welke rekenregel kan ik het beste gebruiken om dit (ongeveer) te bepalen? Kan iemand mij hier mee helpen?
 10. Beste Norbert (of Saskia), na wat meer uitzoekwerk kom ik eigenlijk tot de conclusie dat op het moment dat ik mijn compagnon in gebreke stel aangaande zijn functioneren de managementfee overeenkomst wordt ontbonden. Hierdoor stoppen tevens de vergoedingen en zijn er geen afkoopsommen nodig omdat dit niet in de managementfee overeenkomst wordt beschreven. Dan is er volgens mij helemaal geen sprake van ontslag. Dit omdat beide compagnon in loondienst zijn van hun eigen holding en niet in de werkmaatschappij. Hoe zie jij dat?
 11. Beste Norbert, dank voor het antwoord. Nog een paar vragen: Zou je Artikel 134 onderdeel 2 willen toelichten in niet juridische taal? Ik begrijp die paragraaf niet helemaal. Hoe kan in hem ontslaan als zijn naam in de statuten als bestuurder blijft staan? Kan je een bestuurder ontslaan zonder dossieropbouw? Wat kan dat betekenen met de afronding van de management fee? Zal ik daar een boete over moeten betalen of kan ik het zomaar opzeggen zonder enige gevolg?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept