g4draan

Junior
  • Aantal berichten

    10
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door g4draan

  1. Ik wil m’n bedrijf sluiten en de zakelijke auto verkopen aan de zaak van mijn vrouw. Ik kom er niet goed uit via de artikelen dus wie kan me helpen aan het antwoord ? Mijn Auto is zakelijk aangeschaft (btw en bpm in mindering gebracht, jaarlijkse afschrijving opgenomen in de balans ....) Ik wil bij het sluiten van mijn bedrijf de auto zakelijk doorverkopen naar m’n vrouw.... Nu rijd mijn vrouw met de privé auto en doet km aftrek (19ct/km) ... dat stopt dan. Wanneer ik mijn auto overzet op haar naam, kan zij op 4% bijtelling (EV auto) de auto toch zakelijk én prive gebruiken. Maar hoe gaat het dan met de boekhouding Kan iemand mij de proces-stappen voor de boekhouding verduidelijken ??
  2. - Haalbaarheid business-case is niet afhankelijk van de aftrek, maar het helpt natuurlijk behoorlijk voor de mate waarin ik mn komend jaar nog de R&D activiteit moet financieeren. - Het is een keuze van mijzelf om in het 'opstarjaar' te concentreren op de idee-uitwerking en 'opzetten' van de onderneming - Naast agenda, admin ook logboek van uitgewerkte onderdelen (ook de 'zijwegen') - Ja, het is druk geweest afgelopen jaar. Weken van 80 uur of meer en inderdaad geen gewone, maar 1wk werk-vakantie als onderdeel van een V0-concept tryout - Komend jaar zal ik meer aandacht geven aan omzet, zou geen probleem moeten zijn voor mijn vakspecialisme - Naast het 'losweken van loondienst' is voor mij het "gevoel" van het vinden van een andere balans in werken-reizen-leven een belangrijke drijfveer. - Om niet de schepen achter me te verbranden hou ik vooralsnog ook m'n baan. Ik weet dat het dan extra druk is, maar dat heb ik er voor over en mijn soort werk leent zich goed voor 'werken op afstand' en is afgerekend op resultaat versus klok aanwezigheid. - En als m'n plannen enigszins uitkomen en het voelt ook goed, dan ga ik minder/niet meer in loondienst werken, maar meer m'n eigen agenda vullen. Ik heb de evaluatieperiode beperkt tot 3 jaar omdat de overmatige inspanning die tussentijds nodig is weer wil terugbrengen naar een 'normale' urenbesteding --- die zelfs als ontspanning kan voelen omdat ik zelf de regie voer. Kortom, ik zal nog n's extra scherp door m'n onderbouwing/argumenten en 'traceability' heen werken, en zorgen dat ik niet in erg grote problemen ga komen als de fiscus 'moeilijk gaat doen' over het aanloopjaar. Dat er het eerste jaar vooral wordt geinvesteerd zal echt wel veel vaker voorkomen. Toch is het principe mij wel duidelijk geworden: De aftrekposten zijn ook bij een verlies (zelfs bij 0 euro aan uitgaande facturen) toepasbaar mits je goed kunt aantonen dat je wel aan de overige voorwaarden voldoet. Begrijpelijk kan dat geen blijvende zaak zijn, anders kun je geen ondernemer zijn. De 'business case' moet sluitend en verdedigbaar zijn. En enige voorzichtigheid/voorbereiding op lastige vragen van de fiscus is nog steeds raadzaam....... Bedankt voor alle input, hier zal ik het even mee moeten doen. (Ohhh en ook deze uren voor het uitkristalliseren van gedachten rondom fiscale vraagstukken .... Zijn ondernemersuren ... Op een kerstdag. Voor een gemotiveerde ondernemer is er niet zoiets als een gedachten-vrije dag) Dus .... Prettige Kerst nog verder allen. Als er op dit front nog nieuwe ontwikkelingen zijn zal ik nog wel een update geven.
  3. Dank wederom voor de reactie. - Ik had inderdaad niet correcte persoon aan de eerdere reactie gekoppeld, sorry (Marcel_S versus Michel_S) - "Langere tijd" zal niet gelden. In het opstartjaar heb ik de onderneming gefinancieerd uit mijn loondienst inkomen. Komend jaar zal ik (ehhh voorzie ik) wel degelijk omzet draaien (deel inkomsten verwerven uit consulting opdrachten), alsmede via RDA/WBSO, S&O traject van idee naar produkt verder bewandelen. Via zo'n aanvraag kan ik dan ook aangeven dat een deel van mijn aktiviteiten niet direct winstgevend zijn. Jouw opmerking zet met even aan het denken... (Is 'uitgaven doen' ook 'omzet' ?) Ik zou denken van niet, en dat is ook waar ik in m'n vragen hier van uitgegaan ben ..... Ik stelde immers 'omzet' =0, maar had wellicht moeten stellen 'inkomsten uit onderneming=0'. Als (factuur)inkomsten - kosten (van verwerving inkomsten -nu en toekomstig) = 'omzet', dan geldt voor mij dat ik afgelopen jaar nog geen facturen heb uitgestuurd, maar wel degelijk behoorlijke kosten/investeringen in de onderneming heb gedaan. Mijn 'omzet' is zo bekeken dus een verlies (zoals onderwerp van dit topic reeds aangeeft) Vervelend om 'geen zwart-wit' te kunnen bepalen bij belastingdienst. Belasting wordt toch geheven nav (waterdichte??) wetgeving en in geval van geschil zijn er op dit gebied al een aantal uitspraken van rechters bekend. Ik had juist op dit forum gehoopt op meer houvast. Ondernemen op zichzelf is al risicovol, en om dan te moeten concluderen dat de ondernemer afhankelijk is van de 'interpretatie' van een inspecteur ....over een langere periode ....vindt ik vervelend. Is het dan aan te raden/noodzakelijk om mijn 'specifieke geval' schriftelijk eerst aan mijn (regio) inspecteur voor te leggen voordat ik de aftrekposten toepas? En enig idee hoeveel tijd er dan overheen gaat/ wat het proces is, voordat ik helderheid heb? Ik zoek niet echt een '100 % garantie' via dit forum, maar probeer toch risico waar mogelijk te beperken door goed geinformeerd te zijn. Als ik over 3 jaar moet concluderen dat m'n toekomstplannen toch niet haalbaar bleken, ik in loondienst 'moet' blijven, en bovendien nog een duizenden euro's terugvordering krijg vanwege een goed onderbouwd plan wat in de markt niet haalbaar bleek...dan is dat in zo'n situatie natuurlijk niet welkom.
  4. Correctie EU link: http://www.europa-nu.nl/id/viu8lu7bewxu/amendement_van_het_lid_braakhuis_over_de Betreft: Amendement van het lid Braakhuis over de afschaffing van het urencriterium in de zelfstandigenaftrek - Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2012) - Hoofdinhoud Maar volgens 'toezeggingen 2e kamer nog .... "op terugkomen"
  5. Link omtrent " ...uren tellen.." zie ook http://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/inkomstenbelasting/urencriterium .. Omtrent bedrijfsplan versus hoe het werkelijk uitpakt zei je eerder: "...Als dat het geval is, doet het er niet toe of dat geld uiteindelijk ook daadwerkelijk verdiend is, maar kwalificeer je gewoon als ondernemer en heb je recht op die aftrekposten. Als dat verhaal niet zo solide is, kan een inspecteur bij een controle bijvoorbeeld zeggen "dit is geen onderneming, want het voordeel valt niet objectief te verwachten" en dan de lagere inkomstenbelasting navorderen. " Voor IT Architectuur en IT security audit -consulting- diensten is het verhaal helder, en over het innovatie deel heb ik ook gedetaileerde plannen. De markt moet 'ook een beetje meewerken' om het plan ook succesvol te laten zijn.... En daarmee is ondernemerschap altijd risicodragend. De kans op een navordering omdat een rechter er eigenlijk 'al nooit een onderneming in zag' is dan erg klein. (terecht stel je dan zoiets als ...maar niet 0) Overigens aangaande het urencriterium kwam ik ook een "amendement Braaksma" tegen met zover ik kon nagaan een status "in behandeling" - zie http://www.europa-nu.nl/id/viyycw8evhqk/gewijzigd_amendement_van_de_leden - en http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/10/09/overzicht-toezeggingen-tweede-kamer/overzicht-toezeggingen-tweede-kamer.pdf Dat gaat er wellicht 'binnenkort' toe leiden dat het urencriterium vervangen gaat woden door een omzetcriterium van 10.000 euro. Prima in algemeenheid voor deeltijd-zzp, maar extra lastig voor ondernemers met innovatie/ benodigde aanlooptijd om te vermarkten produkten uit te werken. Lijkt me ook een killer voor RDA/WBSO die ook vooral uren-gerelateerd zijn. Maar voor de aangifte 2012 geldt toch nog wel 'gewoon' het urencriterium ? (ongeacht S&O status)
  6. Ik hou netjes de uren bij, en verwerk er zoveel mogelijk ook de link in met bedrijfsactiviteit, aanschaf-facturen, km's/bezoekdata/agenda. Link tav 'soepele beoordeling' oa http://www.jouwonderneming.nl/financiele-kant-van-je-onderneming/urencriterium-voor-zelfstandige-ondernemers (maar met google vindt je ook andere links, en ik meen in het boekje van publimix-parttime-zzper ook al zoiets tegengekomen te zijn met name rondom het eerste jaar). Bovendien had ik diverse artikelen gevonden, dat de ondernemer zelf bepaald hoeveel uren hij besteed en waar aan. Volgens meerdere rechtspraak onderdelen mag de belastingdienst 'niet in de stoel gaan zitten' van de ondernemer en moet zich beperken tot het optellen van de verantwoordde uren. M'n onderneming heeft 'reguliere' consulting activiteit, en een r&d/innovatie aktiviteit waarbinnen ik een produkt ontwikkel. Dat produkt is vervolgens zowel binnen de onderneming zelf in te zetten, als commercieel te verhandelen. (eg via octrooirecht, licentiebouw of andere constructie; als zzper zal ik niet zelf serieproduktie of produktaansprakelijkheid naar mij toe halen) Mijn conclusie uit het verhaal wordt dan: - Onderneming (ondernemingsplan) is commercieel te verdedigen - Urenregistratie is op orde ;ook in m'n startjaar (vanaf mei) kan ik aangeven het urencriterium te halen (is bij mij haalbaar, voor anderen dan toch een 'aanrader' om verassingen uit te sluiten) ---- De aftrekposten zoals genoemd worden toegepast En - Het werkelijk uitkomen van de commercieele verwachting (afdoende winst maken voor volledig 'inkomen uit onderneming') is geen eis. Dus... Mijn 'belastingvoordeel' kan ik direct inzetten binnen de onderneming, zonder het risico dat ik een terugvordering krijg wanneer mijn mooie plannen toch niet waarheid worden. Tenzij de forumleden nog correcties/ aanvullende condities aangeven, zal ik overeenkomstig handelen. Dank nogmaals voor de uitgebreidde detailering. Helaas ben ikzelf niet zo 'bronvast'. Arbeid/Ondernemers-Juridische zaken en belastingsrecht zijn minder mijn vakgebied. IT security, wet/regelgeving, audits, Architectuur en IT oplossingen genereren, Innovatieve toepassingen hebben mijn aandacht.
  7. Erg bedankt voor het uitgebreidde, gedocumenteerde antwoord. En ja 'geinvesteerd' bedoelde ik zoals je aangeeft. "Eigen geld uitgeven aan inrichting, materialen, vervoersmiddel,.." Een aantal middelen wordt niet in 1 jaar afgeschreven, en die moet ik dus vermelden/bijhouden als 'activa' ? Als zzp-er is er geen geen scheiding tussen 'prive' geld en 'geld van de zaak' En als starter kun je dus inderdaad inkomsten in (deel) loondienst, combineren met (aanloop) verlies van de onderneming via toepassing van de genoemde aftrekposten. Resultaat is dan een vermindering van verschuldigde inkomstenbelasting. ----- Ik voorzie dat ik over 3 jaar de 'balans zal opmaken', en dan ofwel minder/geen loondienst zal hebben, ofwel de onderneming zal opheffen. Kan in dat geval de fiscus nog steeds over de eerste jaren een 'terugvordering' doen ? Met andere woorden, doe ik er verstandig aan om het 'voordeel' van lagere IB ergens te 'parkeren' ?
  8. 0 omzet, wel uren. Daarbij opstartjaar. Onderdeel van geregistreerd bedrijfsdiensten is R&D activiteiten. Daarbinnen in afgelopen maanden Architectuur & Conceptstudie uitgevoerd. In komend jaar zal ik oa mbv WBSO ontwerp/ proof of concept/ conceptmodel uitvoeren. En daarnaast ook betaalde werzaamheden .... Maar dat is dus nog toekomst. Dus ja, ik kan de uren verantwoorden, maar dat was niet de vraag. VAR-WUO 0 omzet Inkomsten uit loondienst (immers eerste jaren deeltijd-zzp) Mag ik dan de aftrekposten (zie orginele vraag) toepassen op mijn totale inkomen? En is afschrijving bedrijfsmiddelen in 2012 voor startende zzp'er nog 'naar keuze'? Alvast bedankt
  9. Correct, maar overigens zou urencriterium in eerste drie 'soepel' beoordeeld worden volgens mijn informatie.
  10. Over winst / verlies en startersaftrek .... ik heb nog een aanvullende vraag op dit topic: Ik ben deeltijd-zzp met VAR-WOA en heb mijn 1e 'boekjaar' er op zitten met start-aktiviteiten en idee-ontwikkeling. Komend jaar zal ik pas externe opdrachten gaan werven. ... Maar ik heb natuurlijk/gelukkig wel inkomsten uit mijn 'normale' baan. Kan ik -dit topic volgend- de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, en investeringen in het bedrijf uit m'n vermogen eo werk-inkomen (in loondienst) toepassen ? Dus (fictief) Inkomsten uit loondienst minus (zzp gerelateerde zelfstandigenaftrek, startersaftrek) minus (zzp-uitgaven voor de zzp-onderneming) minus afschrijving (naar keuze?) van mijn prive-investering in de bedrijfsmiddelen De zzp-inkomsten zijn dit jaar nog '0' geweest, maar als ik (in ieder geval dit jaar nog) de aftrekposten kan toepassen dan heb ik als zzp'er een betere positie voor komend jaar. Klopt dit ? Klopt het dat ik over 2012 nog zelf mag bepalen wat de afschrijving van eg bedrijfswagen wordt?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.