Jump to content

fem

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Ik weet het niet, kwam het tegen en dacht ik vraag het maar. Maar als jullie zeggen dat alles voor 100% aftrekbaar is doe ik dat. Wat kleine dingetjes Ik heb de BTW aangifte over het 4e kwartaal klaar. Bij 1d heb ik als grondslag het bedrag van de cataloguswaarde inclusief BTW genomen. Dit bedrag heb ik x 1.5% genomen/ 365 * het aantal dagen dat de bus in 2012 is gebruikt. De 1.5% heb ik genomen omdat er bij aanschaf geen BTW is teruggevraagd. De bus komt uit 2002 en volgens mij zit er dan geen BPM op. Bij 1e is er 25000 verlegd. bij 2a hebben is er 7000 naar ons verlegd. Er staat op de factuur geen BTW bedrag maar ik had begrepen dat er hier wel een bedrag ingevuld moet worden welke ook direct weer bij 5b mag worden afgetrokken. Bij 5b een bedrag van 1800. Heb ik dit zo goed gedaan. De bus is aangekocht voor 7000 hiervoor staat deze ook op de balans. Mag dit worden meegenomen voor de investeringsaftrek? Mag er willekeurig worden afgeschreven over dit bedrag? We sturen facturen met BTW verlegd. De eisen voor een factuur weet ik, maar is het verplicht ook het BTW nummer van de aannemer te vermelden op de factuur. Dus bijvoorbeeld; De BTW is verlegd naar BTW nummer NL............ Nu wil ik misschien een oldtimer aanschaffen en prive gaan rijden. Ik wil geen km gaan bijhouden. Natuurlijk wel de zakelijke. De zakelijke mag voor de inkomstenbel x 0.19 worden afgetrokken. De tankbonnen bewaar ik allemaal en pin ik. Ik las dat je dan de voorbelasting mag aftrekken van deze bonnen. Dit doe ik dan via een memoriaal boeking. voorbelasting/ aan prive De kosten mag je natuurlijk niet meenemen. In het 4e kwartaal moet er een correctie ingediend worden prive gebruik. Normaal is dat 1.5% x brutocataloguswaarde. Hoe werkt dit bij een oldtimer, mag dit 1.5% x de economische waarde?
 2. Bedankt. Ik heb het inmiddels opgelost. Ik was aan het googlen op autokosten en kwam ineens deze site tegen; http://ondernemingsdatabank.indicator.be/auto___transport___autokosten/trek_niet_te_weinig_autokosten_af_/VLTABTAR_EU160302/16/search Hier staat dat je 75% van bepaalde autokosten mag aftrekken. Autokosten beperkt aftrekbaar Hoeveel? Dat kent u. Heeft u een eenmanszaak, dan zijn uw autokosten slechts voor 75% aftrekbaar. Nu staat de auto van mijn man op de balans. Moet ik nu van alle kosten ipv 100% 75% gaan inboeken?
 3. Jij bent snel! Weer goede taal. Alleen nu nog de journaalpost van de rente. Kosten ( rente) aan financiele activa Ben ik warm? Ook staat er een hoog bedrag aan baten op mijn jaarrekening ( 9000 euro) en zie ik dat hij voor het rekenen van mijn eigen vermogen gebruik heeft gemaakt van niet aftrekbare kosten. Voordat ik die man ga bellen wil ik graag weten wat dit kan zijn.
 4. Dat is goed uitgelegd Roel! De weggegeven artikelen heb ik inmiddels op de 4000 groep geboekt tegen inkoopwaarde excl BTW. Wat betreft het kasstelsel is het me ook duidelijk. Is was me er niet van bewust dat je inkoopfacturen eerst als crediteur mag boeken. Dit ga ik nu dan dus ook maar doen. Waarom ik mijn voorraad wil wegboeken naar prive is puur omdat ik van die webwinkel af wil. En dan dus ook van die kosten af ben. Kan iemand me hier ook een antwoord op geven; "Nog een vraag is hoe ik alle prive uitgaven boek die ik met mijn zakelijke rekening heb gedaan. Mijn vroige boekhouder boekte alles op een apart grootboek. Zoals bijvoorbeeld prive kosten auto op 0510 Prive kosten boodschappen 0511 Prive opnamen 0512 Overige privemutaties 0513 Aan het eind van het jaar werd alles op een rekening geboekt ( 0509) Kapitaal Kan ik dit niet allemaal op een grootboeknummer boeken? ( 0500 Eigen Vermogen)" Een collega van mijn man had tegen mijn man gezegd dat zijn boekhouder elke dag een apart bedrag inboekt voor wat hij zogenaamd luncht. Heeft iemand hier wel eens van gehoord. Ik weet wel dat je de bonnen kan inboeken en dat tegen 73.5%, maar zomaar elke dag een bedrag weet ik niks van. De rente die mijn man betaald voor zijn bus en lening bij de bank zijn toch gewoon aftrekbaar, en kunnen als kosten worden ingeboekt. Ik vraag dit omdat in ben begonnen met de eindbalans van 2011. Daar staat o.a. bij financiele active een bedrag voor de waarborgsommen wat ik wel kan plaatsen maar er stond ook een bedrag voor de rente die is betaald voor zijn bus. Iemand een idee hoe dit kan?
 5. Heb je gelijk aan Joost. Ik bedoelde ook het gehele jaar. Het ging mij om vraag 1e wat ik daar mee moet doen. Daar komt dus nog 9932 ( uitgaande van 21%) aan BTW bij waardoor er dus geen gebruik kan worden gemaakt van de KOR.
 6. Nu het wat minder met onze bedrijven gaat moeten we op de kosten besparen. En boekhouden voor eenmanszaken is in mijn ogen wel te leren. Wat betreft de aangifte I.B. heb je wel gelijk. Hier heb ik dan ook wel hulp bij nodig. Maar ook dit valt volgens mij wel mee. Een winst- en verliesrekening kan ik wel opstellen. Een balans ook wel. De beginbalans heb ik al. Dat is gewoon de eindbalans van vorig jaar. Alleen heb ik dus soms wat boekhoudvragen. Nog een vraag is hoe ik alle prive uitgaven boek die ik met mijn zakelijke rekening heb gedaan. Mijn vroige boekhouder boekte alles op een apart grootboek. Zoals bijvoorbeeld prive kosten auto op 0510 Prive kosten boodschappen 0511 Prive opnamen 0512 Overige privemutaties 0513 Aan het eind van het jaar werd alles op een rekening geboekt ( 0509) Kapitaal Kan ik dit niet allemaal op een grootboeknummer boeken? ( 0500 Eigen Vermogen)
 7. Bedankt voor jullie reactie mannen. De boekhouder is nu juist het probleem. We zijn er mee gestopt en ben zelf een cursus gaan volgen. Mijn man is zzp'er en werkt veel met BTW verlegd. Ik heb een kleine winkel met webwinkel. Als eenmanszaak lijkt het me helemaal niet zo ingewikkeld. Dat blijkt ook wel uit de cursus. Alle bonnen bewaren, zoveel mogelijk pinnen als bewijs. Eten buiten de deur mag je geen BTW terugvragen, wel 73,5% als kosten boeken. De regels van de auto van mijn man weet ik allemaal. Bedragen boven de 450 activeren op de balans mits het een investering is. De KOR heb ik onderzocht etc etc. Ik werk met een zeer eenvoudig boekhoudprogramma en hou alle verkopen en inkopen netjes bij. Mijn man heeft een aparte map waarin ik alle verkoopfacturen en inkoopfacturen doe met bankafschriften. Ik werk met een kasboek voor de winkel. De webwinkel doe ik niks meer mee, heb alleen nog wat voorraad over. De vragen die ik heb gesteld zijn toch niet zo heel raar? Terugkomend op de vragen. Zoals ik al aangaf boek ik alle voorraad eerst op 7000 ( inkopen) hier vallen dus ook de weggeef artikelen onder. Moet ik het nu van 7000 naar de 4000 groep boeken? Het blijven dan toch gewoon kosten die van de winst afgetrokken worden. Wat maakt het dan uit of het in de 7000 groep valt of de 4000 groep. Ik werk met het kasstelsel. Dit betekent in mijn ogen dat ik facturen met factuurdatum 2012 in 2013 betaal ik meeneem in de BTW aangifte 2013. De kosten moet ik dan toch meenemen in de I.B. aangifte 2012. Dan boek ik dit toch eerst op de overlopende passiva? De voorraad van de webwinkel boek ik dus zo tegen inkoopprijs ( bedrag is bijvoorbeeld 1000 met BTW verlegd EU); prive 1210 aan voorraad 1000 aan af te dragen BTW 210
 8. Ik heb wat vraagjes voor mijn boekhouding. Aangezien ik alles nu zelf probeer te doen stel ik hier maar mijn vragen. In mijn winkel geef ik wel eens wat artikelen gratis weg. Veelal om een nieuw product te promoten. Wanneer ik het inkoop maak ik de boeking inkoop goederen aan bank Eind van het jaar tel ik de waarde van de voorraad excl btw en tegen inkoopprijs en boek ik deze tegen op de inkoop voorraad aan inkoop goederen Voor de goederen die ik weggeef maak ik een factuur met het bedrag 0. Moet ik een aparte boeking maken voor de artikelen die ik gratis weggeef of kan het op die manier die ik hierboven beschreef. In mijn winkel heb ik veel goederen liggen die ingekocht zijn tegen 19% BTW moet ik die nu verkopen tegen 21% of mag ik deze tegen 19% verkopen. Ik snap dat als je goederen inkoopt tegen 21% je deze ook voor 21% moet verkopen, maar of dat ook moet met de voorraad die je tegen 19% hebt ingekocht weet ik niet. In de winkel werk ik met het kasstelsel. Dus ik boek op betalingsdatum. Dit doe ik ook met facturen die ik binnenkrijg zoals bijv KPN. Nu heb ik een factuur met factuurdatum 30-12-2012 die betrekking heeft op bellen in december pas op 14-01-2013 betaald. De BTW kan ik dus pas in het 1e kwartaal van 2013 terugvragen. Hoe werkt dat nu voor de inkomstenbelasting? Het gaat namelijk om 2012. Welke boeking moet ik maken? Ook heb ik een webwinkel waar ik mee wil stoppen. De voorraad haal ik uit Engeland tegen BTW verlegd. Betaal er dus geen BTW over. De voorraad die ik nu nog heb liggen wil ik overboeken naar prive. Ik las dat dit tegen economische waarde moet. Moet ik hier wel BTW over afrekenen? Zo ja wel percentage?
 9. Hallo specialisten; Ik zit met een vraag. De aangifte BTW over het 4e kwartaal ziet er zo uit; 1a 17785 3468 1d 17500 472 1e 47296 5a 3940 5b 2732 5g 1208 1d is de BTW correctie voor het prive gebruik van mijn auto. Dat is 17500, bruto cataloguswaarde ( wel grijskenteken) * 2,7% 1e is de BTW die ik heb verlegd naar opdrachtgevers Mag ik nog de kor toepassen? Ik hoor graag van jullie
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept