Jump to content

TSRA

Junior
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  31-35
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Ik gebruik de auto prive en voor woon-werkverkeer. Dit woon-werkverkeer is voor de IB zakelijk, maar voor de BTW prive.
 2. Correct me if i'm wrong, maar als de auto voor de BTW als prive gezien wordt, dan wordt de BTW die je betaalt automatisch ook prive. En dus zijn het geen zakelijk kosten en dus ook niet aftrekbaar (wat je doet als je het bedrag incl. BTW als kosten opvoert).
 3. Dat is kort maar krachtig :) Bedankt Joost! Alle facturen voor het onderhoud (waar dus BTW op genoemd staat) gaan de administratie in waarbij ik de BTW dan direct als priveopname boek, lijkt me? En sowieso bonnetjes bewaren van tankbeurten, ook al betaal ik met de zakelijke pinpas?
 4. Ik (eenmanszaak) ben van plan een youngtimer (15+ jaar oud, dus 35% bijtelling voor IB over economische waarde) te gaan rijden. Omdat ik voor de BTW vrijwel geen zakelijke kilometers rijd (aangezien woon-werkverkeer voor BTW prive is) wil ik de auto voor de BTW de auto als privevermogen beschouwen. Dit voorkomt dat ik 1,5% BTW (geen BTW betaald bij aanschaf auto) moet afdragen over de catalogus waarde, en ik wil voorkomen dat ik een kilometerregistratie bij moet houden om daarmee tot de conclusie te komen dat ik voor de BTW 100% prive rijdt. Uiteraard kan ik bij de auto als privevermogen voor de BTW ook de BTW van onderhoud en brandstof niet terug krijgen. De belastingdienst zegt: "Als u een auto helemaal of gedeeltelijk voor uw onderneming gebruikt, maakt u voor de btw zelf de keuze: of u rekent de auto tot uw privévermogen of u rekent de auto tot uw ondernemingsvermogen. De keuze die u hebt gemaakt voor de inkomstenbelasting, speelt hierbij geen rol. Ook niet als de auto voor de inkomstenbelasting verplicht als een auto van uw onderneming wordt aangemerkt." (http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/auto_en_vervoer/auto_van_de_onderneming/autokosten/keuzemogelijkheden_auto) Echter bij de voorwaarden bij de keuze voor prive/bedrijfsvermogen voor de BTW: "U kunt ervoor kiezen goederen voor de btw tot uw bedrijfsvermogen te rekenen, terwijl u het voor de inkomstenbelasting tot uw privévermogen rekent." (http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_aftrekken/privegebruik/gemengd_gebruik/investeringsgoederen/investeringsgoederen) De omgekeerde variant, dus voor IB als bedrijfsvermogen, voor BTW privevermogen wordt hier niet genoemd. Verwarrend. Kortom, is het mogelijk de auto voor de IB als bedrijfsvermogen in de administratie op te nemen en voor de BTW als privevermogen?
 5. Lekker bezig met het invullen van de aangifte IB loop ik tegen het volgende aan. Aan het einde van 2014 heb ik in mijn administratie het prive gebruik van m'n telefoon verwerkt als prive opname, waarbij de telefoonkosten dus omlaag gaan, en de winst op de winst- en verliesrekening omhoog. Vervolgens kom ik in de aangifte IB de vraag over Niet- of gedeeltelijk aftrekbare kosten tegen, maar als ik hier het prive gebruik invul, wordt dat nogmaals bij m'n winst opgeteld waar ik vervolgens belasting over betaal. Kan ik kiezen tussen het in mijn administratie verwerken of het in de aangifte IB opgeven, of is er een andere manier waarop ik dit moet verwerken?
 6. Ik maak in 2014 weer gebruik van de Kleine Ondernemers Regeling en zal dus in mijn aangifte voor de omzetbelasting in januari 2015 dit weer opgeven zodat ik geen BTW hoef af te dragen over 2014. De korting die ik krijg door de KOR moet ik uiteraard optellen bij mijn winst voor de inkomstenbelasting, maar in welk jaar? Is dit dan bij de aangifte inkomstenbelasting over 2014? Of over 2015? Ik doe de aangifte voor de omzetbelasting, met het definitieve bedrag voor de KOR, tenslotte pas in januari 2015.
 7. Vorige week heb ik zakelijk een boek besteld bij bol.com, deze voldeed echter niet aan de verwachting en dus geretourneerd. Van deze levering heb ik een factuur en acceptgiro ontvangen die ik nog niet betaald heb. So far so good, maar nu wil bol.com mij geen creditfactuur verstrekken, dus ik blijf in mijn administratie met een gat zitten. Kan bol.com dit weigeren? Zo ja, hoe kan ik dit dan oplossen in mijn administratie?
 8. Allen bedankt voor de antwoorden! Al is het nog wat tegenstrijdig wat ik lees ;) Het inbrengen van privé goederen, is dat iets wat alleen bij de start van de onderneming kan? En waar kan ik dit soort regels terugvinden? Op de website van de belastingdienst kon ik hier helaas niks over vinden, maar wellicht zoek ik op de verkeerde termen.
 9. Marjan, dank je wel voor je antwoord. Is dit ook het geval bij goederen die je inbrengt bij de start van de onderneming? Ik lees overal dat je bijv. gereedschap vanuit prive kunt inbrengen in de onderneming en vervolgens over 5 jaar afschrijven. Is dit dan niet mogelijk met goederen die voor verkoop bestemd zijn? Het genoemde gereedschap kan ook gekregen zijn, maar heeft wel degelijk waarde. Als dit niet zou kunnen, dan is mij niet duidelijk of dit nu is omdat het genoemde gereedschap gekregen is, of omdat het gaat om goederen die afgeschreven worden en niet voor de verkoop bedoeld zijn.
 10. Hallo allemaal, Ik heb al enige tijd een behoorlijke hoeveelheid gebruikte computeronderdelen liggen, die ik nu via mijn eenmanszaak wil gaan verkopen. Deze onderdelen heb ik van diverse personen en bedrijven gekregen omdat deze anders naar de vuilstort zouden gaan, terwijl deze spullen nog wel degelijk waarde hebbe, maar men zelf niet de moeite wil nemen om het te verkopen. Zoals je zult begrijpen heb ik van deze spullen geen bonnetje en weet ook niet wat de exacte waarde is. Ik kan een schatting maken voor hoeveel ik deze spullen kan verkopen, maar dit weet ik uiteraard niet zeker of dit lukt. Hoe verwerk ik deze goederen in mijn administratie? Ik koop ze tenslotte niet in en heb geen factuur. Inbreng prive goederen is wellicht een mogelijkheid? Deze spullen heb ik al liggen van voor de start van mijn onderneming eind vorig jaar. Ik zou deze nog kunnen verwerken in mijn administratie van 2012. En hoe gaat dit als ik in de toekomst weer spullen krijg die ik wil gaan verkopen? Ik hoop dat iemand me wijzer kan maken :) Alvast bedankt! Pieter
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept