ICC

Junior
  • Aantal berichten

    23
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door ICC

  1. Beste allemaal, Voor mijn onderneming houd ik een voorraadlijst bij van onderdelen. Ik hanteer het LIFO principe. Ik houd o.a. bij hoeveel ik in het jaar besteld heb, prijzen per stuk en de hoeveel ik aan het einde van het jaar over houdt. Nu zit er een klein verschil van 50,- (op 3000,- aan bestelde onderdelen) van de totale waarde besteld aan onderdelen, en de totaal bestellingen van onderdelen dat ik ook voor de IB opgeef. Dit komt omdat ik soms 1 onderdeel nabestel en tijdens het jaar de prijzen verhoogt worden, of ik bestel hetzelfde onderdeel bij een andere leverancier dus andere prijs. Om dit te voorkomen moet ik dan elke bestelling apart invoeren in de onderdelen lijst met de andere prijs, en dan berekenen hoeveel ik gebruikt heb van welke batch en wat die kosten waren, vanwege het LIFO principe. Uiteindelijk is mijn voorraad dan 50,- overgewaardeerd vergeleken met wat ik daadwerkelijk heb ingekocht. Is dit een probleem? Ik denk dat het altijd een schattig is, soms gaan onderdelen stuk of kwijt.. Maar dan zou je voorraadwaarde dus lager zijn niet hoger, nu is het 50 euro hoger. Alvast bedankt,
  2. Ik heb al jaren een kvk inschrijving en doe btw aangifte. Daar was ik wat onduidelijk over, dat lukt wel. Alleen vroeg ik me af onder welke categorie je zoiets benoemt
  3. Klopt, daar kon ik makkelijk informatie over vinden over de margeregeling en de globalisatiemethode. Het gaat me puur om de voorbelasting van de onderdelen bij de btw aangifte. Los van of ik ze al heb gebruikt eigenlijk, de meeste zijn voor inrichten van mijn werkplaats, geen extreme bedragen trouwens maar toch. Rekeningen uit het buitenland kan ik sowieso niet meenemen in de aangifte blijkbaar. Mijn fout denk ik, mijn administratie is nog te simpel. Voorheen werkte ik met voorgebakken facturen en was het wat simpeler, ik hield de btw kosten bij in een excel bestand, elke invoer had een categorie bijv "tel/internet kosten", "inventaris", "directe kosten". Ik moet naar een uitgebreider systeem maar dit kwartaal hou ik nog het oude aan en vroeg me af waaronder onderdelen vallen.. Simpele vragen maar ik kwam er even niet uit, heb nog genoeg te leren ::)
  4. Dank voor het antwoord, er is nog 1 complicatie: Sommige onderdelen zijn in Duitsland besteld. Dan kan ik die dus niet aftrekken van de btw aangifte. Maar wel een verzoek 'Teruggaaf van btw uit andere EU-landen'. indienen, ik zal me daar eens in verdiepen. Moet dit ook ieder kwartaal of jaarlijks? Onder welke post vallen de onderdelen bij de voorbelasting, directe kosten?
  5. Goedendag, Even een korte vraag, ik heb een eenmanszaak sinds kort en repareer apparaten, soms voor verkoop van margegoederen en soms voor onderhoud/reparatie voor een klant. Ik heb begrepen dat ik de BTW van de onderdelen kan aftrekken bij voor de voorbelasting. Onder welke kosten valt dit, overige of directe? Ik ben net begonnen, ik heb onderdelen besteld om een werkplaats in te richten. Gewoon op mijn eigen naam zonder kvk nr, kan ik deze alsnog aftrekken? Als aanloopkosten of iets anders? Alvast bedankt.
  6. Dit was wat ik wilde weten ongeveer, ik moet er alleen een plek voor vinden. Maar het is goed zo dank. Geen sentimentalisme hoor, de toon tegen mij maakt me echt niks uit. Blijkbaar waren de vervolgvragen onduidelijk. Het geven van een kneus naar iemand die me helpt en daarbij interesse toont in je verhaal vind ik wel totaal ongepast en wat hoogdravend overkomen. Misschien is het niet zo bedoelt, dan toch een fijne dag gewenst.
  7. Ik weet niet of offertes voor mij gaan werken, in de praktijk lijken mensen iets gewoon snel geregeld willen hebben door te bellen en te horen wat het ongeveer gaat kosten (aan de telefoon). Mocht het toch duurder worden dan bijv 75 euro, of ik dan toch maar even contact wil opnemen. Dan nog een emailadres vragen voor de voorwaarden lijkt me raar overkomen, vandaar het idee eerst te laten mailen. Maar het gaat al mis als er door klanten mond tot mond naar je verwezen wordt natuurlijk. Ik waardeer de juridische onderbouwing wel trouwens, het is niet onduidelijk. Maar mijn laatste vraag ging eigenlijk ook meer over de praktische kant zoals Ron van der Kolk beschrijft. Dank voor de linkjes trouwens.
  8. Lees goede tips daar kan ik wat mee. @opmerkingen over de algemene voorwaarden: Ben bezig met de algemene voorwaarden, dat zal wel lukken. Las dat ik ze ook via de k.v.k. site kan deponeren, maar wat me nog makkelijker lijkt is om ze standaard via mijn email mee te zenden. Door mensen via de email te laten reageren en daar evt mijn tel.nr. pas te geven kunnen ze deze gelijk zien alvorens ze verder contact opnemen. Zolang ik geen site heb lijkt me dit een oplossing. Is dit direct genoeg? @Branko Collin: Ik zal ze zeker nog even bellen.
  9. @Norbert Bakker: Dank voor je reactie (en de melder). Goede aanwijzingen, hier zal ik mee verder gaan en informatie opzoeken. Nog een kleine practische vraag, ik begin erg kleinschalig. Pas als het vormen begint te krijgen wil ik na buiten treden met een handelsnaam en een website e.d. Tot die tijd: Waar kan ik die algemene voorwaarden het besten melden? Ik zal voorlopig enkel op sites als Marktplaats een advertentie van mijn dienst zetten. Neem aan dat ik niet allerlei contracten onder de neus van klanten hoef te drukken? Of al die voorwaarden in de advertentie te zetten? Hoe kan ik zoiets het beste oplossen? Bedankt allen voor het meedenken zover iig :)
  10. Beiden dank voor jullie antwoorden. @Branko Collin: Het gaat inderdaad om de inschrijving bij de k.v.k. Of eigenlijk de wijziging van mijn huidige inschrijving. Ik weet niet hoe nauw zo'n omschrijving steekt. Die informatie over de verzekering is zeker welkom van hem, en ook van anderen uiteraard. @Hans van den Bergh: Goede tip, zal dit toch eens verder onderzoeken.
  11. Beste allemaal, Sinds 5 jaar heb ik een eenmanszaak (zakelijke dienstverlening), dit loopt nog steeds goed maar ik wil hiernaast ook wat met mijn hobby doen: Het reviseren, onderhouden en handelen in oude espressomachines. De eerste jaren voornamelijk “autodidactisch” en later heb ik iemand leren kennen die technicus is en dit al 25 jaar doet, van hem heb ik veel geleerd. Omdat er niet alleen van te leven valt en mijn andere activiteiten nog genoeg opleveren wil ik het eerst als bij-activiteit toevoegen aan m’n huidige bedrijf. Mijn vragen: - Kan ik gewoon kort zeggen bij activiteit: Onderhoud, reparatie en (af en toe) verkoop(of handel?) van espressomachines? - Moet ik daarbij ook aanvinken bij “Verkoopt de onderneming producten”: “Ja, aan consumenten (detailhandel)”? Klinkt logisch natuurlijk al is het meer handel. Weet niet of zoiets gevolgen heeft.. - Moet ik een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor eventuele schade door defecten? Nog nooit voorgekomen, maar stel er gaat iets mis en er ontstaat brandschade of erger. Moet ik nog denken aan een disclaimer, ook bij evt tips en aanwijzingen? - Kan ik überhaupt een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als niet-gecertificeerde monteur? Ik heb er geen papieren voor, er is ook niet echt een espresso-monteur opleiding natuurlijk.. Alvast bedankt, ook tips zijn welkom.
  12. Ah, uiteraard zat ik ernaast. Bij het googlelen kwam ik steeds uit op giften e.d. vreemd genoeg vandaar de verwarring, want dat zijn het natuurlijk niet. Ik begreep al dat de BTW aangifte niet telt, het zijn immers vrijgestelde verdiensten. Maar bij de IB aangifte moet ik het dus handmatig corrigeren (als beginner gebruik ik een excel sjabloon ::) ) Alleen hoe zou de niet-aftrekbare voorbelasting verwerkt moeten worden? Deze snap ik nog niet helemaal. Omdat ik alsnog kosten kon hebben gehad, bij het aanleveren van diensten?
  13. Dat is formeel omzet die (verplicht) is vrijgesteld van btw. Het is en blijft echter wel omzet en daarmee winst uit onderneming en dus inkomen: je moet deze daarom meetellen in de aangifte IB. Bedankt voor het snelle antwoord. Moet dit nog in een bepaalde kolom weggeschreven te worden of gewoon bij bij de omzet die maand?
  14. Dag allen, Waarschijnlijk een beginnersvraag, maar op deze trefwoorden kon ik niet meteen antwoord vinden in de zoekfunctie. Ik heb een eenmanszaak en een opdrachtgever aan wie ik mijn diensten verleen geeft automatisch na elke maand een factuur. Op deze factuur staan onderaan 4 bedragen: Totaal excl. btw Totaal btw vrij 21% btw over "totaal excl btw bedrag x" Totaal incl. btw Dat laatste bedrag wordt dus overgemaakt, het btw bedrag gebruik voor elk kwartaal bij de BTW aangifte. Het eerste bedrag dus "totaal excl btw" gebruik ik voor de jaarlijkse IB aangifte. Moet ik bij die aangifte het BTW vrije bedrag nog wegschrijven onder een post? Of zie ik iets voor de hand liggend over het hoofd? Het gaat maandelijks om tientallen euro's wat BTW-vrij is. 2e vraag, voor de BTW aangifte houd ik de factuurdatum aan, dus bijv de 1e 3 maanden voor het 1e tijdvlak BTW aangifte. Nu lees ik her en der dat je voor de IB aangifte, de maand moet aanhouden waarin je de dienst geleverd hebt. Maar nu zie ik dat mijn boekhouder over 2013 ook de factuurdatum heeft aangehouden. Dus puur kijkend naar maand waarin het werk gedaan is: dec 2012 t/m nov 2013. (ik krijg zo'n 10 dagen na de maand betaald over die maand). Is dit wel juist? Kom ik dit jaar niet in de knoop? Alvast bedankt.
  15. Dat zou op zich ook een idee zijn, maar dat schiet bij mij het doel een beetje voorbij. Dat van de 10% zakelijke km's was me niet bekend bij een gewone personenauto trouwens..
  16. Nee dat niet, maar wel dat de auto waarschijnlijk helemaal niet zakelijk geëtiketteerd mag worden wegens nagenoeg alleen privégebruik. Ik hamer maar even door want TS heeft mijn vorige bericht blijkbaar niet gelezen. Pardon even niet gezien. 10% zal in mijn geval uitkomen op 600 km per jaar.. dat zie ik mezelf nog wel doen qua zakelijke km's
  17. Als je werkelijke autokosten lager zijn dan de bijtelling, dan is de bijtelling gelijk aan de autokosten. Stel dat de autkosten 950,- zijn en de bijtelling zou 1400,- zijn, dan wordt de bijtelling verlaagd naar 950,- en trek je dus per saldo niets af. Maar als je schrijft krijg ik de indruk dat je al een aardig tijdje aan het ondernemen bent. De keuze "zet ik de auto op de zaak of niet" moet je maken in het jaar waarin je de auto voor het eerst in je onderneming gebruikt. Als je al langer aan het ondernemen bent, valt er dus niet meer zo veel te kiezen. Aha, dus als je gebruikskosten van de auto lager zijn dan de bijtelling, dan maakt het per saldo niks uit of de auto op je naam staat op niet in mijn geval? dat moet ik even in gedachten houden. Ik heb 3 jaar gewerkt als freelancer middels VAR verklaringen, sinds 2 maand ben ik ondernemer en heb ik een BTW-nr.
  18. nee, schijf, niet box ;) En vergeet de 5,65% premie ZVW niet. Dus feitelijk 42,56% heffing. Maar voordat je de auto als zakelijk aanmerkt: wat versta je onder "Ik gebruik de auto voornamelijk prive" Noem eens een verhouding zakelijk/privé gebruik? groet Joost Aha 42.56% dus; de situatie is als volgt: Ik werk vanuit huis voor diverse opdrachtgevers, al sinds mijn freelance tijd dus ben aardig "vergroeit"met deze mensen. Een zakelijke bespreking zal eigenlijk nooit nodig zijn zoals het nu gaat, we bespreken alles op afstand als er al wat is.. Ik zou verder niet weten wat ik als zakelijk gebruik zou kunnen aangeven. Deze auto is al lang in mijn bezit en zal ook nog wel even zo blijven, de bijtelling is indd ongekend laag in dit geval dus ik zit even te kijken naar de mogelijkheden.
  19. Ja, maar daar staat tegenover dat je de autokosten (alle autokosten? JA, alle autokosten) mag aftrekken. Stel dat je auto een waarde heeft (wat je er bij verkoop voor zou krijgen) van 4.000,- De bijtelling is dan 35% hiervan ofwel 1400,- Als jouw totale autokosten (onderhoud, benzine, wegenbelasting, verzekering) op een heel jaar 2.000,- zijn, dan resteert door de bijtelling een netto aftrekpost van 600,- euro. Als je de auto privé zet, mag je per zakelijke kilometer 19 cent van je winst aftrekken. Als je 3000 zakelijke kilometers rijdt in een jaar, is dat een aftrekpost van 570,- Dat is dus best vergelijkbaar, het enige verschil is dat je bij 'privé' ook een kilometeradministratie bij zal moeten houden om de zakelijke kilometers aan te tonen, en dat is voor een hoop mensen een enorme opgave. Klopt, ik had al begrepen dat die kosten volledig aftrekbaar zijn wat het wel interessant maakt. En stel dat de autokosten lager zijn dan 1400, wordt dan de bijtelling over de autokosten berekend?
  20. Ah mijn fout.. Langzaam wordt alles duidelijk. Over de bijtelling zal dit jaar dus altijd ongeveer 37% belasting afgedragen worden? En ik merk uit het antwoord dat je in een ander geval, met bijv extreem hoge bijtelling en zonder de aftrekposten dat je door de auto wel in een hogere box kan komen?
  21. Beste allemaal, Een beetje een simpele vraag maar vind nergens echt duidelijk antwoord... Ik ben startend ondernemer en overweeg om mijn auto van 22 jaar op naam van de zaak te zetten. Mijn bruto jaarinkomen zal rond de 20.000 euro zijn dus het spant erom in welke box ik kom, aangezien de bijtelling bij de inkomsten voor de inkomstenbelasting opgeteld wordt (toch?) kan ik door de auto in een hogere box komen? Of staat een auto los van de belasting die over je inkomen wordt berekend? Ik gebruik de auto voornamelijk prive en omdat ik alles zelf onderhoudt en weinig rijdt zijn de kosten redelijk laag, is het bij een dergelijke auto wel zinvol in mijn geval? Alvast bedankt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.