Jump to content

gertza

Junior
 • Content Count

  22
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

-1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Inhoudelijk klopt je antwoord niet. Ben gebeld door de bel. dienst en ze vertelden een fout te hebben gemaakt. Dus het is helemaal niet blind achter de bel. dienst aanlopen en gehoorzamen (zoals je aangaf) als zij iets zeggen. Ook zij maken fouten, en schromen niet dat toe te geven.
 2. Dank voor het antwoord ronaldinho. Ik ben in 2014 geen dag in NL geweest, had geen kantoor in NL en heb alleen betalingen op mijn NLse rekening ontvangen van (NLse) klanten (net als betalingen uit duitsland frankrijk england italie etc etc). Betalingen van NLse klanten op deze NLse rekening is nog geen 5% van de binnengekomen betalingen. Mijn bedrijf was gevestigd in zuid amerika. Van een vaste inrichting is geen sprake. Ik had in 2014 geen huis of schuld in NL. Ik heb uiteraard ook nooit toeslagen oid aangevraagd. Begin dit jaar ben ik teruggekeerd in NL en heb me keurig ingeschreven bij het GBA. Zo staat het ook bekend bij de bel. dienst. Kortom het is me een raadsel.
 3. Peter -op basis van wat ik geschreven heb in het bericht- hoe zou ik in 2014 belastingplichtig kunnen zijn in NL? De medewerker van de belastingdienst wist het ook niet. Ik word teruggebeld.
 4. Ik heb jarenlang in Zuid Amerika gewoond en daar een eigen bedrijf gehad. Gedurende deze periode was ik uitgeschreven in NL en zo staat het ook bekend bij de belastingdienst. In Zuid Amerika runde ik een reisorganisatie. In het betreffende land in zuid amerika was ik belastingplichtig. Om betalingen van met name Europese klanten te faciliteren hield ik een NLse bankrekening (op persoonlijke titel) aan. Hier kwamen betalingen op binnen. Verder had ik geen bezittingen of schulden in NL. Begin dit jaar ben ik teruggekeerd naar NL en sta ik hier weer ingeschreven. Ik had begrepen dat ik volgend jaar over het jaar van immigratie (2015) een M biljet moet invullen. Tot zover prima. Alleen heb ik nu tot 2 x toe van de belastingdienst een brief ontvangen tot uitnodiging van het doen van aangifte inkomstenbelasting 2014. Dit klopt niet volgens mij want ik woonde en werkte in Zuid Amerika. Heb gebeld met de belastingdienst en de medewerker wist het ook niet. 'Vul maar vast in' zei de medewerker want 'als u een brief ontvangt moet u altijd aangifte doen'. Onzin toch? Ik woonde en werkte in 2014 in Zuid Amerika en was daar belastingplichtig. Iemand?
 5. Ik wil keurig belasting betalen in NL als ik weer terug ben. Ik begrijp dat ik niet per se een factuur hoef te ontvangen om aan te tonen dat ik betalingen heb gedaan (vaak 90% van het ontvangen bedrag)? Marges in de reisbranche zijn laag. En BTW hoef ik niet te rekenen omdat de werkzaamheden in Zuid Amerika worden uitgevoerd toch (reisbureauregeling)? Misschien dat er een BTW specialist meeleest en het antwoord heeft?
 6. Hi, dank. Ik bedoel geen steekpenningen. Als agentschap heb ik een gemiddelde bruto marge van 10% op een tour. Dus stel ik verkoop een tour voor 1000 EUR dan zal ik 900 EUR aan kosten hebben (betaling aan degene die de tour uitvoert). Alleen is de bonnetjescultuur wat minder in Zuid Amerika en bestaat de kans dat ik niet van alle werkelijk gemaakte kosten een bonnetje ontvang, terwijl het wel echte kosten zijn. Ik zal die 900 EUR moeten betalen aan een operator in Zuid Amerika anders wordt de tour niet uitgevoerd.
 7. Dank je Barbara voor je reactie. Ik heb hier in Zuid Amerika een eenmanszaak en wil ook in NL een eenmanszaak opzetten. Mijn idee is dat alle betalingen binnenkomen op onze EURO rekening in NL en dat ik vanuit NL de betalingen doe naar Zuid Amerika. Omdat de tours in Zuid Amerika worden uitgevoerd en wij onder de reisbureauregeling zouden vallen heb ik begrepen dat we geen BTW hoeven te berekenen. Weet je of dit klopt? Ander issue waar ik mee zit is dat mijn 'operators' in Zuid Amerika vrijwel geen facturen uitschrijven. Stel ik krijg een betaling van 1000 EUR binnen dan is 90% hiervan kosten, alleen is het lastig om een factuur te ontvangen. Kan ik deze zelf maken om aan te tonen dat van de 1000 EUR die binnenkomst 90% er weer uitgaat aan betalingen?
 8. Ok, dus stel ik kom in januari of in mei of in November 2015 terug naar NL, dan vanaf dat moment over mijn inkomsten belasting betalen in NL? Kan er niet voor kiezen om in het jaar van terugkomst in het buitenland belasting te betalen en pas het vlg jaar in NL belastingplichtig te zijn?
 9. Anyone, kan ik in het jaar van terugkomst nog buitenlands belastingplichtig zijn?
 10. Maar geldt de regel dan helemaal niet dat je in het jaar van terugkeer kan kiezen of je binnenlands of buitenlands belastingplichtig bent? Mijn idee was om pas in 2016 in NL een bedrijf op te zetten waarmee ik mijn mijn huidige activiteiten voortzet (en in NL belasting betaal) en in het jaar van terugkomst (2015) in Zuid Amerika.
 11. Ik zal in 2015 gewoon een kantoor aanhouden in Zuid Amerika. Ook al gaat alle business tegenwoordig online en heb ik idd genoeg aan een telefoon en laptop en kan ik bij wijze van spreken vanaf de maan werken als daar internet is. Ik wil het reisbureau vanaf 1 januari 2016 voortzetten vanuit NL en per die datum NL's belastingplichtig zijn indien mogelijk en in 2015 nog gewoon buitenlands belastingplichtig.
 12. Maar is het niet zo dat je in het jaar van terugkomst mag kiezen of je binnenlands of buitenlands belastingplichtig bent? Let wel, het werk wordt in zuid amerika uitgevoerd, niet in NL! Het idee is om in het jaar van terugkomst (net als nu) mijn Nederlandse rekening te gebruiken voor binnenkomende betalingen. In Zuid Amerika zal ik betalingen moeten uitvoeren en belasting betalen.
 13. Ik twijfel of dit voor mij geldt daar ik niet (tijdelijk) uitgezonden ben naar het buitenland (ben geen personeel) maar al bijna 10 jaar in het buitenland woon. Ook staat mijn huidige woonland in Zuid Amerika niet bij de 183-dagenregeling. Straks bij terugkomst moet ik zgn M-formulier invullen.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept