Jump to content

J.H.

Junior
 • Content Count

  7
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Register

 • How did you find us:
  zoekmachine
 • You are:
  ondernemer
 • What age group do you belong to?
  19-24
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscal
 1. Dank voor alle reacties! Hm, interessant. Ik begrijp hoe je het causale verband ziet. Zou ik de aandelen niet als inkomen kunnen zien via de eenmanszaak? Dan betaal ik belasting over de huidige waarde, en staat toekomstige winst (of verlies) buiten de eenmanszaak. Als ik hoop op winst, is dat natuurlijk voordeliger. Ik had gehoopt er met Google en hulp hier uit te komen, maar misschien moet ik inderdaad een fiscalist erbij zoeken. Is er een bepaalde term voor dit onderwerp/gebied? Ben nog niet helemaal thuis in het wereldje namelijk. Op zich is de afspraak nog niet definitief. Ik heb een percentage aandelen ‘cadeau’ aangeboden gekregen. Op mijn verzoek zouden we in plaats daarvan voor 4,9% aandelen en 4,9% opties gaan. Maar dat kan vast nog anders, als ik dat zou vragen. Verder komt er een aandeelhoudersovereenkomst bij kijken (met o.a. verplichte aanbieding wanneer ik geen diensten meer zou verlenen aan de BV).
 2. Gelukkig! Dat scheelt. Sorry, dat begrijp ik niet helemaal. Wat betekent “tweede tranche”? Zijn dat de aandelen die ik zou krijgen door de optie uit te oefenen? Ik vind het op zich geen probleem om direct een holding op te zetten, als dat voordelen biedt. Dan zou ik de optie daar bijvoorbeeld onder kunnen brengen. Klopt mijn idee dat ik de aandelen het beste privé (in box 3) kan houden, aangezien er dan over eventuele winst bij verkoop geen heffing volgt? Ik zou ze altijd nog kunnen verkopen aan de holding, lijkt me (voor zover toegestaan door de aandeelhoudersovereenkomst).
 3. Het is niet zo dat de opdrachtgever er zo op gebrand is. Die heeft mij dot ooit aangeboden, en ik maak er graag gebruik van! Omdat ik me flink inzet voor dit project, vind ik het leuk om op die manier ook mee te kunnen delen in eventueel toekomstig succes (naast de ‘gewone’ vergoeding voor mijn huidige werkzaamheden). Het voordeel van aandeelhouderschap lijkt me dat als het bedrijf een succes word, ik daar ook van profiteer. Dat is toch niet verkeerd gedacht? Zeker weten? Ik heb ooit deze bronnen gevonden, waardoor ik hoopte dat deze oplossing van 4,9% + 4,9% zou werken. Als dat niet zo blijkt te zijn, ben ik weer terug bij af Probleem met een aanmerkelijk belang/box 2 is dat een eigen BV met DGA-loon voor mij nog niet uit kan… Overigens dank voor je reactie weer! Net als 2 jaar geleden, stel ik het erg op prijs. Edit: Als ik artikel 4.4 en 4.6 IB lees, krijg ik het idee dat 4,9% + 4,9% geen aanmerkelijk belang is (onderstreping toegevoegd): Volgens de onderstreping is artikel 4.4 namelijk niet van toepassing op artikel 4.6… toch? Ik ben alleen geen jurist, dus hoor graag hoe de kenners erover denken
 4. Volgens mij heb ik de situatie niet helemaal goed uitgelegd Uitgangspunt was/is dat ik de aandelen krijg (dus zonder inleg van mijn kant), omdat de opdrachtgever mij graag wil binden aan het project. (Dat werkt geloof ik niet zo, dus zou ik de aandelen waarschijnlijk kopen en een vergoeding ontvangen voor die kosten.) Verder vind ik het een leuk project en ben ik er graag op die manier bij betrokken! Daarom wil ik het dus doen. Inleggen, rendement, en terugverdienen zijn voor mij dus niet aan de orde. Dit is een extraatje — wie weet wordt het bedrijf een success en deel ik daar in de toekomst in mee op deze manier. Geen idee… We moeten de waarde (van het bedrijf/de aandelen) nog laten bepalen met de huidige omzet etc.
 5. Twee jaar geleden heb ik jullie hulp al eens gevraagd. Ik werk namelijk als freelance IT’er vanuit een eenmanszaak voor verschillende opdrachtgevers. Een van deze opdrachtgevers (een start-up) wil mij aandelen geven ter betrokkenheid bij het project. Inmiddels is mij duidelijk dat >5% aandelen/opties te veel gedoe met zich meebrengt door aanmerkelijk belang, DGA-loon, et cetera. Mijn eenmanszaak vervangen door een BV is helaas nog niet rendabel met mijn huidige inkomen. Mijn idee is nu dus om voor 4,9% (gewone) aandelen plus 4,9% opties op aandelen te gaan. De vraag is nu nog waar ik deze aandelen/opties onder wil brengen (privé of in een persoonlijke holding), en hoe ik deze het beste kan krijgen. 1) Voor zover ik begrijp betaal ik over de 4,9% aandelen enkel vermogensrendementsheffing in box 3, als ik deze privé zou houden. Bij eventuele verkoop is er geen extra heffing. Klopt dit? Het lijkt mij dan dus het slimste om de aandelen persoonlijk te houden? 2) Ik lees dat bij het uitoefenen van opties door werknemers, het voordeel als inkomen in box 1 wordt belast. Ik ben geen werknemer van de BV, maar voer er wel freelance werkzaamheden voor uit. Weet iemand hoe dit gezien wordt? Zou het voordelen bieden als ik de opties in een persoonlijke holding-BV zou onderbrengen (die verder geen werkzaamheden uitvoert)? 3) Mijn opdrachtgever wilde de aandelen een aantal jaar geleden aan mij geven, toen de BV nog maar net gestart was en weinig omzet maakte. Helaas heeft het uitzoeken enige tijd geduurd, en maakt de BV nu meer omzet. De aandelen zijn dus niet meer vrijwel ‘waardeloos’. Hebben jullie ideeën hoe ik de aandelen/opties zo gunstig mogelijk kan ‘krijgen’ (met het oog op inkomstenbelasting)? Alvast bedankt voor het meedenken!
 6. Joost, bedankt voor je duidelijke reactie! Het idee is al door mijn hoofd gegaan om nu een eigen BV op te richten om daar deze aandelen in op te nemen en ook vanuit daar deze opdrachtgever te factureren. Hoe moeilijk/risicovol is het om een lager dga-loon toe te passen? Kan ik eind van het jaar aan de Belastingdienst zeggen "ik werk slechts part-time en heb Xk verdiend, dus hoger dan dat wordt mijn loon niet"? Of gaat het niet zó makkelijk? En als ik een BV opricht voor deze aandelen en de facturatie van deze opdrachtgever, zou ik mijn eenmanszaak dan kunnen aanhouden voor het factureren van mijn andere opdrachtgevers (met de voordelen die daarbij komen)?
 7. Naast mijn studie heb ik een eenmanszaak in de IT. Van hieruit werk ik voor verschillende opdrachtgevers. Ik werk vanuit mijn eenmanszaak al een aantal jaar aan een bepaald project (start-up) en ik verwacht hier de komende jaren mee door te gaan. De opdrachtgever heeft dit project inmiddels ondergebracht in een nieuwe BV. Gezien mijn betrokkenheid wil de opdrachtgever mij 12% van de aandelen van deze BV geven. Dit is geen vergoeding voor mijn (toekomstige) werkzaamheden, hiervoor factureer ik gewoon vanuit mijn eenmanszaak. Ik heb wat onderzoek gedaan en ben bang dat ik straks aangemerkt wordt als DGA in deze BV, omdat ik een aanmerkelijk belang heb (>5% van de aandelen) en werkzaamheden voor de BV verricht (vanuit mijn eenmanszaak). Hierdoor zou de gebruikelijkloonregeling om de hoek komen kijken, wat onrealistische kosten voor mij met zich mee brengt. Het probleem is dat ik slechts part-time werk in mijn eenmanszaak, en slechts een deel van die tijd gaat naar dit project. Het gebruikelijk loon dat de Belastingdienst hanteert is dus een stuk hoger dan de vergoeding die ik voor mijn werkzaamheden aan deze opdrachtgever factureer. Als ik ineens belasting moet betalen over het (voor mij fictieve) gebruikelijke loon (€ 44.000), dan kan ik beter stoppen met dit werk. Begrijp ik de regels verkeerd, of klopt mijn conclusie? Is er iets op deze situatie te bedenken? Ik vind het heel vreemd dat een student die meewerkt aan een start-up geen aandelen zou kunnen krijgen zonder bij de Belastingdienst in de problemen te komen…

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept