maartendd

Junior
  • Aantal berichten

    9
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer in spe

maartendd's trofeeën

  1. Sinds vorig jaar begonnen als zelfstandige op dit moment Eenmanszaak. Mijn werkzaamheden zijn consultancy dus ik haal zelf alle omzet binnen. Nu ben ik bezig om te kijken voor overgang naar BV per 1 jan 2015. Hierbij heb ik nog gesprekken gepland staan met mijn accountant maar hou er wel van om voorbereid op de materie het gesprek in te gaan. Reden dat ik naar BV wil is dat mijn omzet klimt en ik meer scheiding wil aanbrengen met mijn prive vermogen. Nu kom ik tot bepaalde zaken waarbij ik graag jullie ervaringen hoor. Ik kom nu tot de materie van DGA salaris en afroommethode. Vanuit mijn optiek was een minimum salaris mij wel bekend maar was niet echt op de hoogte over de afroommethode. Ik heb hier dan ook de volgende berekening gemaakt en schrik dan eigenlijk hoe veel verschil dit uiteindelijk wel niets is. Berekening: Gegeven: DGA salaris reken ik 50.000 bruto. Waarom meer dan minimum, dit heeft te maken met mijn AOV verzekering waarbij ik max 80% van mijn bruto salaris kan verzekeren. Verzekering is voor 40.000 euro. Dus moet mijn salaris 50k zijn. (ik weet zo snel niet of dividend uitkering ook telt, maar ga even voor het gemak van rekenen hier niet van uit.) Omzet: 170.000 - 15.000 (kosten) - 25% (maximale winstopslag) =116.250,- verschil tussen bedrag en loon mag max 30% verschillen dus moet dan minimaal 81.375,- als Bruto loon hanteren (31.375,- te weinig als ik zelf 50.000 hanteer). Hierdoor: 170.000 – 15.000 – 81.375 = 73625,- over hiervan 20% belasting en hou ik 58.900,- over in het bedrijf. Terwijl als ik de afroommethode niet gebruik: 170.000 – 15.000 – 50.000 = 105.000 - 20% belasting, en ik hou 84.000,- over in het bedrijf. Toch dik 25.100,- euro verschil, als ik dat bedrag dan zou gebruiken als dividend uitkering dan kom ik netto op een krappe 8000,- euro verschil (meer over) als privé persoon als ik de afroom methode niet zou gebruiken. (buiten dat je als je in de topschaal zit nog andere nadelen kan hebben). Wat zijn jullie ervaringen met de afroommethode en controle hiervan. In de regel qua 70% van gelijkwaardige loon in dienst verband zit wel goed. Verdiende in Loondienst(zelfde werk) 52k (lease niet meegerekend) dus als ik de 50k hanteer als DGA loon zal erop dat onderdeel geen problemen moeten zijn. Ik zit dus vooral te kijken hoe ik zo voordelig mogelijk men geld in eigen zak kan houden zonder onnodige hogere belastingschaal te komen. Zijn er nog bepaalde clausules die ik nu vergeet of nieuwe regels waar ik eventueel gebruik van zou kunnen maken.?? Alvast bedankt voor de input.
  2. Beste joost, Heb maandag gesprek met mijn jurist op dit gebied, mogelijk dat ik daarna ook contact zoek met de curator. Vanuit eigen onderzoek is er een activatransactie geweest met de overname (selecte onderdelen (kennis) wat neerkomt op selectieve overname van bepaalde personeel (hierbij ben ik zelf niet voor benadert)). Dit heeft plaatsgevonden NAdat ik mijn ontslag brief kreeg. Dit zou betekenen dat (volgens wat ik heb gevonden van jurisprudentie) dat mijn relatiebeding niet geldig is, omdat ik geen contractuele relatie heb met het bedrijf dat bepaalde onderdelen heeft overgenomen. Ik ben benieuwd wat er uit komt.
  3. Ben een ondernemer, en dacht dat dan vragen die daarover gaan hier gesteld kunnen worden. De vraag stel ik vanuit mijn onderneming, zoals je hebt gelezen doe ik Consultancy en heb ik hierbij meerdere klanten die zowel voor kort als lange termijn lopen. Nu neemt een oude relatie/klant van mijn vorige werkgever contact met mij op voor mijn expertise. De vraag is dan simpel, kan ik dat doen als ondernemer zonder een dagvaarding aan mijn broek te hebben die ik ga verliezen kijkende naar de situatie die ik in mijn TS heb weergegeven. Verkapt dienstverband is niet van toepassing kijkende dat ik al meerdere klanten heb voor zowel korte als langlopende opdrachten. De expertise die deze klant nodig heeft is zo minimaal qua uren dat dit in het niets valt met mijn normale werkzaamheden.
  4. Situatie: Mijn vorige werkgever is failliet gegaan, ik werkte daar als consultant. 2 dagen daarna werd ik door de Curator per brief op de hoogte gesteld dat ik Ontslagen zou worden met de wettelijke 6 weken tussentijd. Na deze 6 weken is mijn ontslag officieel in gegaan, ik heb toen 2 maanden in de WW gezeten en ben nu een eigen onderneming gestart. (eenmanszaak voor nu, en doorgroei naar bv volgend jaar). Mijn ex-werkgever is uiteindelijk door een andere partij (gedeeltelijk) overgenomen waarbij een X aantal mensen zijn overgenomen. (Ik heb hierover niks ontvangen) Nu de kwestie: Een oude relatie (klant) van mijn ex-werkgever heeft mij benadert of ik bepaalde werkzaamheden voor hun kan uitvoeren. Deze werkzaamheden zijn minimaal, maar kennis hierover op de markt is minimaal. De vraag: Kan ik gewoon zaken met deze klant doen, ??, kijkende dat ik een relatie beding had van 1 jaar bij mijn ex-werkgever. (na eigen speurwerk en lezen van jurisprudentie over deze kwesties kom ik tot een conclusie van wel) Maar ben hier nog niet helemaal zeker over. Wie heeft zo'n kwestie wel eens meegemaakt of heeft hier ervaring mee.
  5. Maar de originele vraag was, - hoe ziet de belastingdienst mijn inkomsten vanuit het UWV in combinatie met mijn verdiensten uit bedrijf. (De eventuele Fiscale aftrek buitenwegen laten). Bij het indienen van van mijn Inkomstenbelasting.
  6. Zoals aangegeven voor de de 1225 uren van de belasting dienst is kiele kiel, Maar: - Per week 40 uur declarabel - gemiddeld 1,5 tot 3 uur woon werk verkeer - 7 uur in de week netwerken (linkedin, mailtjes, relatie onderhoud, Acquisitie) - 1 a 2 uur administratie werk. kom ik al uit op 64 uur. + je mag meerekenen - File tijd - De tijd van opstart (ondernemingsplan, enz enz) - Bouwen van je website - Vakliteratuur, dan wel cursussen / scholing. Het is dus wel mogelijk alleen blijft het kiele kiele qua uren. Belangrijkste is een goede uren administratie wat je per dag hebt gedaan, waarbij je kan aantonen.
  7. Beste ron van der kolk Bedankt voor je reactie. Om extra toelichting te geven. Ik ben uitbreid met het UWV hierover in gesprek geweest kijkende dat het een risico is. Ik heb hiervoor ook mijn ondernemingsplan geschreven en heb komende week nog een extra gesprek bij een accountant om deze vraag ook bij hem voor te leggen. Zoals ik zij kan ik nu veilig in de WW blijven en wachten totdat ik kan tekenen bij de eventuele werkgever die ik op het oog heb. Dit kan alleen nog wel een tijd duren en tot die tijd kan er nog altijd wat gebeuren waardoor het eventueel niet doorgaat. Omdat ik toch vraag kreeg uit verschillende richtingen zoor ZZP werk ben ik dit dan ook goed gaan bekijken. Qua ondernemingsplan is alles goedgekeurd (anders krijg je ook geen startersregeling via het UWV). Hierdoor krijg ik komende 6mnd 41% van mijn normale uitkering. Met die bedrag kan ik rondkomen en wat overhouden. Dus mocht het toch niet lekker gaan met de eenmanszaak zit ik niet in financiële problemen. Na de 6mnd periode kan je kiezen: Doorgaan als zelfstandige of stoppen en terug vallen in de WW (wat je nog resterend heb) dit zal in mijn geval tot eind april zijn. Mocht je toch doorgaan met de onderneming, dan hoef je de uitkering die je hebt gekregen niet terug te betalen. (dit is nieuw per 01-01-2013) hiervoor was dat anders. mijn doel: Als ZZP te gaan werken (in ieder geval de komende 6mnd) en eventueel rond eindtijd van deze periode, door te gaan of terug te gaan in loondienst. Mochten beide niet lukken behoud ik mijn resterende WW uitkering en kan ik hier op terugvallen. Alle zaken rondom de onderneming is al opgezet/ingepland. (verzekeringen, VAG, rekening, domein, promotie enz) Alleen staat de vraag nog open qua IB in combinatie met de 41% uitkering. (In de begroting hou ik hiervoor een 40% reserve voor aan van de maandelijkse binnenkomsten.) Liever te veel reserveren dan jezelf rijk rekenen.
  8. Hallo allemaal, Zal even een kleine toelichting geven voordat ik mijn vraag stel. Planning is om vanaf 12 Aug (ja morgen) in te gaan schrijven bij de KVK voor opstart van een eenmanszaak. Doel van de onderneming is om mezelf te verkopen/inhuren als (zzp) Consultant op het gebied van Business intelligence. De reden dat ik ga beginnen als ondernemer is dat mijn vorige werkgever failiet is gegaan. (Ja denk je dan is het dan wel zo slim om voor jezelf te beginnen. ) De gedachte is er altijd al geweest alleen sta ik nu voor de keuze, ik kan in loondienst gaan bij een oude opdracht gever maar dit gaat gewoon nog even duren. (reden hierachter laat ik even achterwegen). Ik kan dan heel lui doen en de periode gaan uitzitten en genieten van 70% ww uitkering maar kan hier gewoon niet tegen. Vanuit mijn oude relaties kwam de vraag of ik ook zzp werk kon doen, en middels de starters regeling van het UWV kan ik nu vrij risicoloos (behoud van 41% van uitkering voor 6 mnd) een eigen onderneming opzetten. Na al het opzet werk zit ik alleen met de volgende: - 1 jan t/m 20 juni in loondienst - 20 junie t/m 12 aug in de WW - Per 12 aug t/m max 12 Feb startsregeling 41% uitkering(ww) Zoals het er nu uitziet is er een mogelijkheid dat ik t/m dec aan het werk kan bij 1 a 2 klanten. Vraag: Hoe ziet de belasting mij als ik eind van het jaar mijn opgave moet doen voor inkomstenbelasting. Als ik puur mijn verwachte omzet gebruik weet ik redelijk goed waar ik aan toe ben qua verwachte betaling aan IB en zorgwet. Het zal kiele kiele worden maar met beetje geluk zou ik de 1225 uren kunnen halen. (mede door de versoepeling met reistijd, en alle rand zaken die komen kijken bij het opzetten en onderhouden van de onderneming.) Van de 41% uitkering die ik de komende periode blijf houden worden premies op ingehouden.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.