Jump to content

Nieuwling

Senior
 • Content Count

  33
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

-1
 1. Dank voor jullie reacties. De eerste boete is op papier reeds kwijtgescholden, gezien ik bezwaar heb gemaakt (het alsnog doen van aangifte). De tweede boete bleef in dat opzicht staan. Pas daarna heb ik gebruik gemaakt van de KOR en komt de vraag, of ook de tweede boete zou komen te vervallen, daarna pas aan de orde. In feite heb ik nu (naar mijn idee) 'te veel' betaald, en niet zozeer een boete (deze kwam te vervallen) die ik terug probeer te claimen. Ik heb nu namelijk de omzetbelasting + een hoger bedrag (vooruit) betaald om de boete alvast af te lossen (terwijl deze zou komen te vervallen, dit liep langs elkaar heen). Zodoende kan het dus net zo goed als te veel betaalde omzetbelasting gezien worden. Dit alles zal ik in ieder geval nog even voorleggen aan de inspecteur. De aangifte over het vierde kwartaal hoeft inderdaad pas op 31 januari 2014 binnen te zijn. Het vierde kwartaal loopt van 1 oktober t/m 31 december 2013. Alle zaken die binnen dit tijdvak vielen zijn reeds afgerond, zodoende ik 100% zeker wist dat ik alvast aangifte kon doen. Meer in de hoop dat zaken sneller verwerkt zullen worden (zoals de KOR), mits dit hoe dan ook pas vanaf 31 januari 2014 wordt opgepikt.
 2. Hallo Roel, en dank voor je reactie. Het gaat inderdaad niet om een boete die wordt verwerkt in de aangifte, maar om een teveel gestort bedrag dat aanvankelijk bedoeld was om een boete mee af te lossen. Ik had (om zo snel mogelijk van een naheffingsaanslag af te zijn) het bedrag van de boete + de btw al overgemaakt, toen ik bericht kreeg dat (door het doen van bezwaar; het alsnog doen van aangifte) één van de twee boetes kwam te vervallen. Dus bijvoorbeeld (niet letterlijk zo verlopen): 1 november: ik krijg een naheffingsaanslag met een te hoog geschatte btw + twee boetes voor niet betalen en niet op tijd indienen van de aanslag. 1 november: ik doe alsnog aangifte en betaal direct de btw + de twee boetes, zonder dat ik in de gaten had dat ik eerst een aanslag + uitslag van bezwaar moest afwachten, zodat er een nieuw te betalen bedrag uit zou komen 2 november: ik krijg nieuwe bedragen door; een lager te betalen btw-bedrag + nog maar één resterende boete Uiteindelijk zou blijken: 1) ik had alsnog teveel btw berekend en betaald (welke ik terug zou kunnen vragen in de aangifte over het vierde kwartaal) 2) ik had nu een tweede boete betaald, die eigenlijk is kwijtgescholden door het alsnog doen van aangifte (de €61,00) 3) ik val over 2013 onder de KOR, waardoor de btw, waarover eerder nog een schatting werd gemaakt en welke mij in eerste instantie twee, maar nu één boete opleverde, nu volledig kwam te vervallen. Mijn vraag: Kan ik de betaalde boete (die geen boete meer bleek te zijn) nu zien als 'teveel betaalde btw' en aftrekken van de omzetbelasting die ik op moet geven in het vierde kwartaal? Als zijnde correctie/verrekening? Zou het zo kunnen zijn, gezien de KOR is toegepast, en er over 2013 helemaal geen btw betaald hoefde te worden, dat ik de andere boete ook mag wegdenken? Of is deze boete permanent / moet ik dit navragen bij de belastinginspecteur?
 3. Hallo, Ik ben zojuist begonnen aan het invullen van de aangifte omzetbelasting over het vierde kwartaal van 2013, maar ik loop vast op het corrigeren van de bedragen, en dan met name op een teveel betaalde boete. Situatie: Op zowel het tweede als het derde kwartaal van 2013 heb ik een aantal correcties moeten toepassen. Deze bedragen moest ik verrekenen met de bedragen over het vierde kwartaal van 2013. Dit is inmiddels, tezamen met de toepassing van de KOR, gelukt, alleen is het terug te ontvangen bedrag nu €61,00 te laag. €61,00 die ik in het derde kwartaal teveel heb overgemaakt voor een boete (bestaande uit twee bedragen, waarvan uiteindelijk één werd kwijtgescholden). Mijn vraag: hoe krijg ik deze €61,00 nu terug? Mag ik dit zomaar verwerken op één van de bedragen in de aangifte omzetbelasting, of moet ik hier een apart suppletie-formulier voor opsturen? Dank!
 4. Hallo Ron, Dank voor je reactie! Maakt het ontbreken van het btw-nummer van de klant op beide facturen dan nog iets uit voor bijvoorbeeld de toepassing van de zelfstandigen- en startersaftrek? (onder het mom dat het ontbreken van het btw-nummer een factuur doorgaans, naar wat ik begrepen heb, ongeldig maakt)
 5. Hallo, Ik kon niet zo snel iets vinden over onderstaande situatie, zodoende ik hoop dat iemand hier een antwoord op kan geven. Situatie: - Een factuur opgesteld met alleen reiskosten - Klant deed moeilijk en liet niets meer van zich horen (zodoende ik zonder btw-nummer zat) - Factuur opgestuurd, zonder btw-nummer met de vraag mij deze alsnog toe te sturen, zodat ik het factuur kon aanpassen (zonder reactie) Omdat het om een dusdanig klein bedrag ging (maar ik wel gewoon netjes m'n administratie op de juiste manier wilde bijhouden), heb ik daarna besloten om het factuur te laten vervallen. In mijn administratie heb ik vervolgens een creditfactuur verwerkt, zodat het op het eerste factuur vermelde bedrag d.m.v. het creditfactuur in mindering kon worden gebracht. Er is dus nooit betaald, en op dit moment ligt de administratie erbij alsof er nooit iets is gebeurd. Heb ik bovenstaand op de juiste manier doorgevoerd? Of mag ik, gezien de informatie niet compleet en incorrect was, het betreffende factuur + de creditfactuur uit mijn administratie verwijderen? In dat geval ontbreken er dus twee factuurnummers. Het lijkt me niet dat dat zomaar mag? Dank!
 6. Hallo, Ik kon, behalve in beperkte mate op de site van de Belastingdienst zelf, niets concreets vinden over mijn volgende vraag, zodoende ik 'm hier even opgooi. De Belastingdienst stelt de volgende eis mbt het versturen van een factuur: "Stuur uw factuur uiterlijk op de 15e dag na de maand waarin u de goederen of diensten hebt geleverd." Hoewel ik een tijdje geleden gewoon een uitbetaling heb gekregen voor meerdere diensten die ik heb gebundeld op 1 factuur, kwam ik pas vandaag achter bovenstaande eis. Voorbeeld: Ik heb een factuur uitgestuurd. De factuurdatum is 1 november 2013. Op dit factuur (de klant en ik hebben één totaalprijs afgesproken) staan 5 afzonderlijke diensten, verspreid over de periode van 1 september t/m 1 november 2013. In theorie had ik uiterlijk op 15 oktober 2013 mijn factuur moeten versturen. Omdat ik op dat moment geen weet had van bovenstaande eis, en er nog een aansluitende dienst in aantocht was op 1 november, heb ik het factuur zodoende uitgesteld. Bovenstaand zijn voorbeeld-data. In werkelijkheid liggen de data van de diensten op dit factuur ook nog eens verspreid over 2 kwartalen. Het ene deel in het ene tijdvak en het andere deel in het andere tijdvak. De Belastingdienst zegt hierover: "Als u een factuur later hebt verstuurd, moet u de btw aangeven in het tijdvak waarin u de factuur uiterlijk had moeten versturen." Mijn vraag: Is het letterlijk zo simpel als de Belastingdienst in het hierboven gegeven antwoord aangeeft? Ik moet de diensten nu loskoppelen en kijken in welk tijdvak welke BTW had moeten worden opgegeven en dit vervolgens doorvoeren via een suppletieformulier? Ik hoef in dit geval ook verder niets meer te doen met het factuur zelf? Dank!
 7. RiVe, Dank voor je reactie. Dit voorbeeld was ook niet bedoeld om letterlijk 'de gang van zaken' te simuleren. Meer ter informatie-inwinning voor mijn administratie :) - Nee, ik heb niet letterlijk €0,00 op mijn rekening, maar het scheelt niet veel. Het is momenteel behappen met iedere klus die ik binnensleep. - Nee, ik geef op zich niet veel uit aan voedselwaren 'on the go' (het was ter illustratie). Ik hou dit soort kosten liever of helemaal wel of helemaal niet bij. Gezien de toekomstige kosten daarin kunnen schommelen, hou ik deze liever wel bij (ik administreer graag zo uitgebreid mogelijk, maar wel dat het nog overzichtelijk blijft voor iemand die mijn administratie er voor de eerste keer op naslaat). Zou je, tot slot, misschien nog even willen toelichten wat je bedoelt met de minimale facturatie van €200,00? Top! :)
 8. @ Eric: zijn post komt nu, naar wat ik kan zien, iets minder schreeuwerig over dan voorheen. Zodoende mijn reactie. @Ron en @Robbert: Top en dank voor jullie input! Ik haalde de omzet- en inkomstenbelasting inderdaad door elkaar. Wees gerust, het Excel-spreadsheet is voor nu weliswaar vrij uitgebreid, maar slechts ingevuld met de basisgegevens die nodig zijn voor het juist invullen van de aangifte omzetbelasting. Het zat 'm voor mij (voor nu) meer in de zaken er omheen (voorbelasting, zakelijke kosten ergens vanaf kunnen trekken, etc.). Volgende maand een bijeenkomst bij de KvK over deze twee zaken op de planning staan, dus dan hoop ik iets meer aanvullend inzicht te krijgen. De informatie die op internet valt terug te vinden (tezamen met de voorbeelden hier op dit forum) zijn niet altijd even ophelderend. Tenminste, als je onderaan de ladder begint en liever voorbeelden ziet, dan dat er heel concreet over fiscale zus en fiscale zo wordt gesproken. Jullie verhaal (vooral ook na de antwoorden van Robbert) maken het meteen een stuk duidelijker (hoe simpel/basis dit ook mag klinken). Dus dank daarvoor! De reden dat ik eten en drinken aanhaal bij iets als een AH to Go op het treinstation, is omdat ik hier maandelijks (als ik dit zou willen) toch wel het nodige weg kan slepen. Een flesje water (hoewel ook navulbaar) komt neer op €2,00, neem daar iets te eten bij, en je komt per keer al neer op iets van €4,00 á €5,00. 10-20 klussen per maand is dan minstens €40,00 á €50,00. En Ron, je geeft aan dat je juist wel je restaurantbonnen bewaart. Dat spreekt een hoop berichten op internet (andere fora/sites) tegen die juist stellen dat je wel bonnen van supermarkten mag verrekenen, maar niet de bonnen uit restaurants. Dat is meteen ook de reden waarom ik het hier nog even navroeg ;) En die boekhouder komt eraan, alleen moet ik de boel (met een lege bankrekening) wel eerst stabiel zien te krijgen ;) Thanks!
 9. Poeh, poeh... Tijdens het typen maakte ik een snelle hoofdreken-fout. Moest 9,43/0,57 zijn. Maar goed, daar ging het hier niet om. Dat ik eerlijk aangeef dat ik een starter ben wil niet zeggen dat ik dom ben. Verantwoording lijkt me onnodig. Ik stel simpelweg vragen, waar dit forum voor is. Dank voor je betweterigheid, denk ik?
 10. In principe is de boekhouding over mijn eerste kwartaal nu wel 'compleet', alleen ben ik bewust het punt voorbelasting uit de weg gegaan en wou ik me daar in het volgende kwartaal pas op focussen. Indien ik nu iets verkeerd heb berekend, komt dit neer op het gegeven dat ik slechts 21% btw als voorbelasting over een zakelijke uitgave heb berekend ipv het hele bedrag. Meer ten nadele van mijzelf dus. Ik maak/doe nog geen bergen omzet/uitgaven, zodoende dit niet erg nadelig uitvalt. Om diezelfde reden kan ik nu nog geen boekhouder bekostigen.
 11. Hallo, Onderstaande vraag is weliswaar de meest basic vraag die er bestaat, maar ik ben als starter, met al die vakjargon op een heleboel sites (en ook hier op dit forum), best het spoor even bijster doordat er teveel informatie op me afkomt. Ik heb de afgelopen weken een eigen boekhouding 'gebouwd' in Excel. Best vrij uitgebreid, en alles staat ook netjes met elkaar verbonden. Waar ik het spoor voor nu even kwijt ben geraakt (don't shoot me) is de werkwijze van aftrek bij zakelijke kosten. Ter info: ik heb nooit boekhouden gehad tijdens mijn opleidingen en daarnaast heb ik me er tot een aantal maanden geleden ook nog nooit eerder in verdiept. Tot dusver snap ik alles en loopt het geheel aardig. Vragen: Reiskosten 1) Een treinkaartje kost €10,00. Hier geldt 6% (€0,60) btw over. Ik hou in mijn administratie bij dat ik €10,00 heb betaald, en trek 6% af als zijnde voorbelasting. Moet ik de resterende €9,40 nu met rust laten, of mag ik deze idem dito opgeven als voorbelasting? Tot dusver niet gedaan, maar het woordje 'aftrekbaar' verward me. 2) Het klinkt als vanzelfsprekend, maar wanneer de klant mij een treinkaart vooraf beschikbaar stelt (op hun kosten), mag ik hier dan niets mee doen in mijn eigen administratie? Zowel het vermelden als de btw? Tot dusver met rust gelaten. Producten ter promotie onderneming 3) Ik heb o.a. een webhosting en visitekaartjes betaald (op naam onderneming. dus met btw-nummer). Ik neem als voorbeeld de visitekaartjes: €31,30 excl. btw á €6,57. Tot nu toe zou ik alleen het btw bedrag á €6,57 hebben opgegeven als voorbelasting, maar dit mag ik, voor zover ik (half) begrijp, ook met die overige €31,30 doen? Oftewel; het gehele bedrag trek ik af van de BTW die ik moet betalen? 4) Ik heb een WiFi-repeater aangeschaft, zodat er binnenshuis overal en op iedere verdieping een sterk internet-signaal beschikbaar is. Dit valt, voor zover ik begrijp, onder 'gemengd' gebruik?: €43,79 excl. btw á €9,20. Wat mag ik in dit geval aftrekken als voorbelasting? Het volledige BTW-bedrag en de helft (50/50-gebruik) van €43,79 á €21,90? Of alleen het bedrag van €21,90? Tabel Kosten voor de onderneming + Eten & Drinken site:belastingdienst 5) Er wordt gesteld dat je 73,5% mag aftrekken van o.a. eten, drinken en bijvoorbeeld een gevolgde cursus. Er wordt niet verder ingegaan op de vorm van eten & drinken, waar dit op diverse fora en sites wel gebeurd. Daar spreekt het meeste zich echter tegen. Zodoende voorbeelden: a) Heen- en/of terugreis naar/van een klant: ik haal iets te eten op het station bij de AH. Ik bewaar de bon. b) Ik spreek af met een klant op een terras of bij een horeca- en/of restaurantgelegenheid. Ik bestel eten en/of drinken. Mag hier 73,5% vanaf getrokken worden als zijnde voorbelasting? (van €10,00 op de bon, trek ik €7,35 af als zijnde voorbelasting. Maakt het hier nog uit of je bonnen met en zonder BTW hebt? Ik was van plan me aan deze gegevens te houden: http://www.lancelots.nl/forum/showpost.php?p=41561&postcount=9 Dank!t Modedit: link ingekort
 12. Hallo RiVe, Dank voor je antwoord. Voornamelijk vindt alle communicatie naar de klant toe plaats via mail e.d. Zodoende weinig tot geen telefoontjes. Ik heb er aan zitten denken een zakelijk telefoonabonnement af te sluiten, maar dit bleek duurder uit te vallen (als starter probeer je alle kosten zo laag mogelijk te houden). De maandelijkse kosten liggen (bij normaal gebruik) op €40,- Momenteel het eerste half jaar €19, maar deze kosten schommelen dus. Geen bijster hoge bedragen. Mobiel internet in het buitenland is voornamelijk gebruikt voor real time navigatie via Maps Google. Om van locatie A (denk aan een hotel) naar B (de locatie van een interview) te komen. Verder wat gesurf om informatie over het verblijf/de stad op te zoeken, te mailen, maar ook hier en daar wat nieuws-sites, wat in dat geval weer aangerekend kan worden als 'niet-zakelijk'. In Nederland komt het voornamelijk neer op mailen, klant-support (websites beheren etc.), reis-informatie en af en toe een WhatsApp, nieuws-site, etc. Waar je via je account op de site van je telefonie-provider meestal wel inhoudelijke gegevens kunt inzien mbt de telefoonnummers die gebeld hebben en gebeld zijn, kan dit niet met het inhoudelijke verbruik van mobiele internet. Zodoende mijn vraag. Hoe moet je aantoonbaar maken dat 95% van al het gebruik uit 'zakelijk' mobiel internet bestaat. Dat kan ik nooit bij elkaar sprokkelen via mails die heen en weer zijn gestuurd, de geschiedenis van mijn web-browser (dat soort zaken worden meteen gewist) en dus ook niet via de telefoonrekening-gegevens op de website van de telefoon-provider. Wat zeg je in zo'n geval tegen de belastinginspecteur? De site van de belastingdienst noemt telefoonkosten "gemengde kosten waarvan alleen het zakelijke deel aftrekbaar is van de winst": http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/zakelijke_kosten/zakelijk_of_prive Ook hier wordt gesproken over het splitsen van de rekening voor privé- en zakelijk gebruik: http://www.zzplein.nl/zzplein-voorpagina/alles-de-telefoonkosten/, maar ik vind niets terug over specifiek mobiel internet-gebruik. Ter voorbeeld: de gepleegde telefoontjes van de afgelopen maand beslaan alleen maar belletjes naar voice-mail, de Belastingtelefoon en de Belastingdienst. Mijn vraag voor nu: Kan ik een rekening á €25,00 gewoon in z'n geheel (als zijnde 'zakelijk deel') als voorbelasting aftrekken van de BTW? En kan dit ook (nog) over een vorig aangiftetijdvak (suppletie)? Dank! :)
 13. Hallo, Ik heb een vraag rondom het wel of niet mogen mee laten rekenen van telefoonrekeningen en hoe ik dit in zowel mijn administratie als op mijn aangifte omzetbelasting moet doorvoeren. Situatie: ik heb onlangs een nieuw mobiele telefonie abonnement (privé) afgesloten, waarbij de kosten nogal schommelen door een korting die ik het eerste half jaar krijg. De schommelende kosten zijn ontstaan doordat ik regelmatig over het bundel heen zat (door bijvoorbeeld gebruik in het buitenland). De kosten zouden bij 'normaal' gebruik feitelijk gelijk blijven, doordat ik bijna alleen maar gebruik maak van mobiel internet. Rekeningopbouw: Mobiele internetverbinding: 95% SMS: 4% Bellen: 1% (voicemail, belastingdienst/telefoon) Ik heb weliswaar een aantal reacties teruggevonden van mensen die dezelfde vraag hebben, maar meestal wordt hierbij aangehaald dat je aantoonbaar moet kunnen maken (over de delen die je wil aftrekken) dat het om zakelijk gebruik gaat. In het geval van een mobiele internetverbinding (surfen, mail, WhatsApp), kun je dat niet erg makkelijk 'aantonen'. Vragen: 1) Wat mag ik, en wat mag ik niet? 2) Hoe voer ik dit door in mijn administratie? Als voorbelasting? En daarnaast simpelweg de telefoonrekeningen bijvoegen? 3) En hoef ik dit tijdens mijn aangifte omzetbelasting alleen op te tellen bij de rest van mijn voorbelasting? Dank!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept