Jump to content

piertbone

Newbee
 • Content Count

  4
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • First name
  Peter

Company info

 • Location
  Amsterdam
 1. Op dit moment heb ik ook een deel van m'n spaargeld in twee beleggingsfondsen zitten, maar ik ga ervan uit dat ik daar op een gegeven moment vermogensbelasting over moet gaan betalen dus ik wil alvast verder kijken. Behalve het geld dat ik nu nog in zou willen leggen heb ik gezien m'n huidige uitgavenpatroon nog wel een goede buffer, dus in principe kan ik die beleggingen wel laten staan. De achteruitgang met alleen AOW valt op dit moment inderdaad nog redelijk mee, maar ik hoop natuurlijk dat ik op een gegeven moment wel wat meer ga verdienen.. Echter, hoe later ik het inleg hoe minder het natuurlijk rendeert. Daarnaast gaat het zoals ik al zei om spaargeld dat buiten m'n buffer valt, dus als ik het op een andere manier nuttig kan gebruiken lijkt me dat beter dan het met de huidige spaarrentes te laten staan. En ja, ik ken in m'n directe omgeving ook flink wat musici die nog een hele tijd doorgaan met spelen, maar daarentegen ook genoeg die er rond de AOW leeftijd wel een beetje klaar mee zijn. Ik durf op dit moment nog niet zeggen hoe ik er over zo'n 35 of 40 jaar over denk, maar het lijkt me in ieder geval handig iets achter de hand te hebben als ik er tegen die tijd toch niet zoveel zin meer in heb.
 2. Dank voor alle reacties! De saldoverklaring ben ik inderdaad ook tegengekomen, maar ik had in eerste instantie ook het idee dat die meer bedoeld was voor onbewuste gevallen. Als ik de teksten van de belastingdienst nu nog eens goed lees haal ik dat er echter ook niet bepaald uit, wat het voor mij wel een interessante optie maakt.
 3. Goedenavond. Ik ben uit aan het pluizen hoe ik als ZZP'er toch een klein pensioen op kan bouwen. Een lijfrenteproduct lijkt me nu de beste optie, echter ben ik er nog niet helemaal over uit hoe ik daar het beste op kan inleggen. Mijn ondernemingswinst is helaas vrij laag (je wordt geen muzikant omdat er bergen geld mee te verdienen zijn..), wat inhoudt dat ik met de oudedagsreserve meer in kan leggen op een fiscaal aantrekkelijke manier dan wanneer ik m'n jaarruimte zou gebruiken. Echter, op dit moment betaal ik na alle zelfstandigenaftrek etc. geen inkomstenbelasting, waarmee ik eigenlijk zou denken dat het voor mij niet uitmaakt dat ik meer inleg dan normaal gesproken fiscaal interessant zou zijn. Klopt dit, of redeneer ik hier nu te kort door de bocht? Tot nog toe vind ik alleen dat het niet kan (op sites van aanbieders van pensioenbeleggen) of dat het niet interessant is omdat je dan twee keer inkomstenbelasting zou betalen, maar die eerste keer betaal ik op dit moment dus juist niet.. Alvast bedankt!
 4. Zoals zovelen ben ik op het moment bezig met de aangifte IB; in 2012 ben ik gestart als zelfstandig muzikant dus nu voor de tweede keer. Op zich is alles me wel duidelijk, alleen heb ik een vraag over het willekeurig afschrijven voor starters. In 2013 heb ik een laptop (500 euro ex btw) en een tweedehands muziekinstrument (700 euro) gekocht. Omdat mijn winst na aftrek van zelfstandigenaftrek en startersaftrek sowieso al negatief is wil ik de afschrijving hiervan graag uitstellen, als ik het goed begrepen heb kan dat door middel van willekeurig afschrijven (al heeft de Belastingdienst het voornamelijk over de mogelijkheid tot sneller afschrijven..). Nu zijn mij twee dingen niet helemaal duidelijk, onder meer omdat ik op verschillende plekken op internet tegenstrijdige informatie vind, en op de site van de Belastingdienst eigenlijk niet specifiek iets hierover: - Tot wanneer mag ik de afschrijving uitstellen? Normaal is er een minimum van 5 jaar, maar geen maximum; geldt dat ook voor de willekeurige afschrijving, of moet het dan wel afgeschreven zijn in het laatste jaar dat ik nog startersaftrek krijg? - Geldt de willekeurige afschrijving voor starters ook voor tweedehands bedrijfsmiddelen? Ik heb wel gevonden dat dit niet geldt voor de tijdelijke regeling, maar die is natuurlijk niet specifiek voor starters. Alvast bedankt!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept