Jump to content

hoei

Junior
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Beste Alex, Zoals ik deze topic startte realiseerde ik mij pas bij het invullen van de aangifte 2014 dat ik destijds ten onrechte de aanschafprijs inclusief BTW als uitgangspunt voor zowel afschrijving als balanswaarde had genomen. De afschrijvingen ga ik nu vanaf aangifte 2014 rechttrekken en de balanswaarde hiermee corresponderen. Meer kan ik nu niet doen. Toch?
 2. Beste Alex, Mijn antwoorden op jouw vragen cq opmerkingen 1. Ja 2. Ja 3. Ik denk dat ik in 2014 en 2015 afschrijf tot een realistische restwaarde na 5 jaar (5000 euro bij een aanschafwaarde van 24.000 euro). Heb nog net genoeg boekwaarde over om dit te realiseren. Corrigeren over voorgaande jaren levert zowel voor BD als mij teveel gedoe op.
 3. Beste Niek, Dank voor reactie. Duidelijk. En een realistische restwaarde na 5 jaar is 10-20% van de aanschafprijs (exl. BTW) zoals ik elders op het forum gelezen heb?
 4. Dank voor alle reacties. Mijn conclusie is dat het in de praktijk mogelijk/wenselijk is om bij de aangifte van 2014 de afschrijvingen recht te trekken. Nu wil het geval dat ik in 2010-2013 door per ongeluk de verkeerde grondslag te gebruiken (vergeten BTW af te trekken) zoveel heb afgeschreven dat er niets meer is om te af te schrijven om een realistische restwaarde na 5 jaar te realiseren. Verder heb ik in 2011 en 2012 verlies gedraaid en in die jaren wel veel afgeschreven, terwijl ik in 2014 winstgevend was en dus niets meer kan afschrijven. Dit lijkt mij niet slim. Mijn vraag is dus of een correctie van de afschrijvingen over afgelopen jaren zinvol is en kans van slagen heeft.
 5. Beste Astrid en Brood, Dank voor jullie reactie. Krijg ik door deze praktische oplossing geen problemen met de BD? Voordeel van herziening van de aangiften van voorgaande jaren (ondanks alle rompslomp) is dat ik in 2014 waarin ik aanzienlijk meer winst heb genoten meer kan afschrijven. Heeft dat zin of moet ik dan met terugwerkende kracht allemaal boeterente betalen naast de correcties?
 6. In 2010 heb ik als startende zzp-er een auto gekocht en direct op de zaak gezet. Door onwetendheid heb ik de afgelopen jaren lopen stoeien met de afschrijvingen. Nu kom ik erachter dat ik twee fouten heb gemaakt: 1) Ik heb tot nu toe het aanschafbedrag incl. BTW als uitgangspunt genomen, terwijl ik begrijp dat ik de waarde excl. BTW op de balans moet zetten en als uitgangspunt moet nemen 2) In 2010-2012 heb ik nu dientengevolge meer dan 20% afgetrokken wat niet mag. Ook ben ik na twee jaar overgestapt naar een afschrijving (in 10 jaar) volgens het forfaitair model dat de Belastingdienst op hun site beschrijft, omdat ik dacht dat dit moest. Maar nu ik lees op dit forum dat je de auto wel in 5 jaar mag afschrijven. Door dit alles is er ook geen sprake meer van een consequente afschrijving. Hoe kan ik dit het best corrigeren? Moet ik nu de voorgaande jaren corrigeren door een brief naar de Belastingdienst te sturen of kan ik dit nog bij de belastingaangifte van dit jaar rechttrekken? Alvast dank voor reactie.
 7. Beste Highio, Als reactie op jouw vragen/opmerkingen: 1) Ik ga een VOF contract opstellen waarin opgenomen wordt dat wij tot een bepaald bedrag afzonderlijk handelingsbevoegd zijn en bij hogere bedragen beiden moeten tekenen 2) Ik ben alsnog voornemens 1 rekening te hanteren waarvoor mijn partner en ik handelingsbevoegd zijn. en op de facturen van handelsnaam Y te vermelden: Y is een handelsnaam van (overkoepelend) bedrijf X. 3) Omzetbelastingen gaat via 1 nieuw BTW nummer. Winst via onze inkomstenbelasting.
 8. Beste Joost, Dank voor jouw nachtelijke reactie. Ik denk dat ik het nu snap. Nogmaals dank!
 9. Dank weer Joost voor je reactie. Wat ik begrijp is dat onze afzonderlijke activiteit redelijkerwijs verdeeld wordt naar omzet en dat we vrij zijn in de verdeling van onze gemeenschappelijke activiteit. Vastlegging van afspraken in vof-akte kan natuurlijk geen kwaad. Is dit perse noodzakelijk via de notaris of kunnen wij dit ook zelf gewoon op papier zetten. Heb ik het mij nou juist moeilijker in plaats van makkelijker gemaakt met de keuze vsn een vof in plasts van twee eenmanszaken of is het om het even. Met andere woorden: moet ik de keuze nog terugdraaien?
 10. Beste Joost, Wat bedoel je met gemeenschappelijk belang in de context van een man vrouw firma? Wij hebben zowel voor onze klanten als voor onszelf het doel meer resultaat te behalen met minder moeite en meer plezier :-) Mijn hoofdactiviteit is coaching en van mijn vrouw management support. Ik realiseer mij dat winstdeling zakelijk redelijk moet zijn. Is winst, omzet of bestede uren hierin leidend? Door de aard van onze activiteiten verwacht ik weinig risico op verlies. Wat ik van mijn eigen eenmanszaak binnenbreng is: mijn klanten, mijn auto die ik zakelijk rijd, computer, ipad en telefoon en mijn kennis en ervaring. Is het hiervoor nodig een VOF-akte te maken, gezien de context dat mijn vennoot mijn vrouw is?
 11. Beste Highio, Dank voor snelle reactie. Startersaftrek geldt voor mijn vrouw. Wat ik begrijp (gecheckt bij fiscalist bij KvK) is dat wij in de VOF dezelfde rechten hebben als wij afzonderlijk in een eenmanszaak zouden hebben gehad. Wat betreft KOR of meewerkaftrek weet ik niet wat de implicatie is. Wanneer ik ons gemeenschappelijk concept in mijn eenmanszaak had ondergebracht en mijn vrouw had daaraan meegewerkt, zou ik recht op meewerkaftrek hebben gehad. Mijn gedachte is dus waarom nu niet...
 12. Beste Roel en Ward, Dank voor jullie antwoorden. Voor alle duidelijkheid: mijn vrouw en ik hebben elk onze activiteiten waarvoor wij elk afzonderlijk als ondernemer/eenmanszaak zouden worden aangemerkt. Daarnaast hebben wij een concept die wij samen gaan uitvoeren, waarin de een niet ondergeschikt is aan de ander. Ook wat betreft urencriterium komt mijn vrouw hoogstwaarschijnlijk aan het urencriterium zonder ondergeschikte taken voor mij uit te voeren. De keuze voor een VOF is op praktische gronden (gemak en kosten) genomen en niet op dubieuze gronden zoals oneigenlijke taken. We hebben ons niet laten adviseren, maar hadden de conclusie genomen op basis van op internet voorhanden informatie. Uit het antwoord van Roel begrijp ik dat het dan geen probleem hoeft te zijn. Klopt dit? Ik vroeg mij nog wel af of er inderdaad fiscaal voordeel valt te behalen door bijv. de toerekening van de winst. Bijvoorbeeld zodanig dat er zo optimaal gebruik kan worden gemaakt van bijv. startersaftrek, KOR of meewerkaftrek. Graag jullie advies.
 13. Ik heb onlangs mijn eenmanszaak omgezet in een VOF (man vrouw firma) Binnen de VOF gaan wij onder verschillende handelsnamen eigen activiteiten uitvoeren en voor 1 handelsnaam gemeenschappelijke activiteiten. Deze activiteiten hebben geen directe samenhang. Mijn vrouw is starter en ik ben sinds 2010 ondernemer. Onze vooronderstelling was/is dat deze constructie gunstiger is dan dat mijn vrouw en ik twee eenmanszaken hebben. Dit om de volgende redenen: - KVK inschrijving en 1 BTWnummer, dus ook 1x omzetbelasting etc. - 1 administratie (winstverliesrekening etc) - mijn vrouw behoudt startersfaciliteiten - we kunnen onze winst zodanig verdelen dat dit fiscaal zo gunstig mogelijk uitpakt - wanneer onverhoopt de eigen activiteiten van mijn vrouw geen succes blijken kan zij stoppen en ik toch de gemeenschappelijke activiteiten blijven voortzetten (als eenmanszaak) - wij zijn er ons van bewust dat wij nu beiden hoofdelijk aansprakelijk zijn, maar financieel komt nu toch alles op 1 hoop en we geloven dat we nog lang en gelukkig samen leven :-) Doordat ik op het forum berichten lees dat VOF's door de belastingdienst ontvlochten kunnen worden wanneer deze zakelijk niet te verantwoorden zijn begin ik te twijfelen of we niet te voorbarig zijn geweest. Mijn vraag is dus: Is onze keuze nog steeds rechtmatig en verstandig?
 14. Het betreft geen grijs kenteken. Het was een limited edition auto die ik direct van de dealer heb betrokken en op mijn eenmanszaak heb gezet. Mijn vraag is: wat is leidend voor de bijtelling? Het bedrag volgens de berekeningsformule of de Registratie bij RDW? Met andere woorden: heeft het voor mij zin om de aangiften met terugwerkende kracht vanaf 2010 te herzien?
 15. Beste Richard, Ik heb geen flauw idee waar het verschil vandaan komt. Het enige dat ik weet is dat ik destijds een Limited Edition van de auto heb gekocht met een aanzienlijk lagere prijs dan de gangbare catalogusprijs. Om die reden had ik conform de formule van de Belastingdienst de grondslag berekend op basis van de netto aanschafprijs+btw+bpm+accesoires. De prijs in de RDW-registratie komt redelijk overeen met de netto aanschafprijs. Een verschil van zo'n 10.000 euro met de door mij berekende grondslag. Groet, Han
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept