Jump to content

Amber77

Junior
 • Content Count

  22
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie Ronaldhino. Ik heb in principe nog tot 1 september om te besluiten of ik zelfstandigenaftrek ga claimen. Hier moet ik nog eens goed over nadenken, ook omdat ik helemaal geen zin zou hebben in vragen van een inspecteur, laat staan om me eventueel voor een rechter te moeten verantwoorden ;-) Of anders gezegd: ik heb geen zin in 'gedoe'. Ik moet zeggen dat het hele belastinggebeuren me de afgelopen jaren veel stress heeft bezorgd (kom ik aan voldoende opdrachtgevers, haal ik het urencriterium, vul ik de aangifte goed in, waar heb ik die factuur ook alweer opgeslagen, hoe vind ik een betrouwbare adviseur etc.). Als ik geen zelfstandigenaftrek claim, weet ik in elk geval dat ze dáár niet moeilijk over gaan doen. Ik heb sowieso besloten dat ik voor mijn pensioen wil gaan sparen. Het was iets waar ik al langer mee rondliep aangezien ik nog nooit pensioen heb opgebouwd (direct na mijn afstuderen ZZP-er geworden). Het belastingvoordeel heeft me over de streep getrokken om het nu te doen. Of het in de toekomst daadwerkelijk voordelig uitpakt... we gaan het zien. Het blijft een beetje een gok, maar helemaal niet pensioensparen lijkt me een slecht idee. Ik heb het proces inmiddels opgestart (moet voor 1 juli dus kon er niet te lang over twijfelen). Bedankt voor het meedenken in elk geval!
 2. Dank je prinsrachid! In 2014 ga ik het uiteraard wel op de juiste manier doen. Over 2013 laat ik het dan maar zitten, aangezien het inderdaad voor het uiteindelijke resultaat geen enkel verschil maakt.
 3. Dank je, maar over 2014 gaat het goed komen: die aangifte (waarvoor ik uitstel had) ga ik wél op de juiste manier doen. Het ging mij meer om de jaren ervoor.
 4. Ik kom er net achter dat ik jarenlang een fout heb gemaakt in mijn belastingaangifte. Bij Ondernemeringsvermogen had ik het bedrag op moeten splitsen in Eigen Vermogen en Oudedagreserve. Dit heb ik nooit gedaan. Ik dacht dat ik de Oudedagreserve hier alleen moest vermelden als ik dat jaar een toevoeging had gedaan. Dit was alleen in de eerste twee jaren het geval. Daarna heb ik alles gewoon geschaard onder 'Eigen Vermogen'. Op zich heeft het volgens mij geen consequenties: het bedrag van mijn Oudedagreserve is nooit hoger geweest dan het Ondernemingsvermogen. Mijn vraag is: moet ik hier nog wat mee naar de belastingdienst? Dit jaar ga ik staken en vermeld ik mijn Oudedagreserve op de Stakingsbalans. Wellicht vragen zij zich nu af waar dit bedrag opeens vandaan komt? Hoe houdt de belastingdienst de Oudedagreserve eigenlijk bij?
 5. Eerlijk gezegd zie ik het risico niet zo, maar corrigeer me alsjeblieft als ik iets over het hoofd zie. Vast staat dat ik stakingswinst heb (7000 oudedagreserve) en dat een (beperkte) lijfrente mijn verzamelinkomen omlaag brengt. Ik heb mijn aangifte inmiddels ingevuld en kan de effecten dus doorberekenen op zowel huur/zorgtoeslag als de inkomstenbelasting die ik betaal. Zonder lijfrente betaal ik rond de 2500 euro aan aanslagen (o.a. naheffing huur/zorgtoeslag). Ik zie dit als geld dat ik 'kwijt' ben. Zonde in mijn ogen. Sluit ik een lijfrente af van 3500 euro (de helft dus van mijn stakingswinst), dan betaal ik geen aanslagen en krijg ik zelfs een paar tientjes terug. Omdat ik nog nooit gespaard heb voor mijn pensioen, lijkt het me sowieso verstandig om hiermee te beginnen. Ik zal naast de eenmalige storting van 3500 euro dus ook voor een maandelijkse inleg kiezen (passend binnen mijn jaarruimte). De kosten voor afsluiten, uitkeren e.d. heb ik allemaal op een rijtje gezet en het gaat om lage bedragen waar ik prima mee kan leven. Ik besef dat ik straks niet meer bij deze 3500 euro kan. Dit is geen probleem: ik heb spaargeld én een vast contract, dus hier word ik niet zenuwachtig van. In het ergste geval kan ik op familie terugvallen voor een lening. Zouden jullie in mijn situatie desondanks een andere keuze maken? Nogmaals heel hartelijk bedankt voor het meedenken.
 6. Post crisis logica: ik heb een vast contract ;-) Het geld hoef ik dus niet direct beschikbaar te hebben.
 7. Het gat in de hand valt wel mee hoor ;-) Ik krijg straks sowieso 3600 stakingsaftrek. En ik wil daarnaast dus nog zo'n 3500 omzetten in bancaire lijfrente (waarschijnlijk Achmea). De afsluitkosten zijn bij de lijfrente die ik op het oog heb - zonder adviesgesprek - 89 euro. Niet heel wereldschokkend hoog. Als ik nu afreken, dan ben ik sowieso 2500 'kwijt'. Dan spaar ik liever 3500 euro. Ik ga daarbij ook kiezen voor een maandelijkse inleg, zodat het hopelijk tot een mooi bedrag kan gaan groeien. Enige probleem zou nog kunnen zijn dat ik het niet voor 1 juli rond krijg.
 8. Van wat ik begrijp mag je tot uiterlijk 1 juli van 2015 de Stakingswinst (in mijn geval uitsluitend bestaande uit de FOR) van 2014 omzetten in lijfrente (verzekering of bancair). Met terugwerkende kracht. Ik moet natuurlijk nog wel goed nagaan of dit voor 1 juli gaat lukken (voor die datum moet het bedrag gestort zijn). Oh en het gaat om 7000 en niet om 10.000 (verkeerd opgeschreven). En van die 7000 wil ik nu ongeveer de helft (3500- 4000) gaan omzetten in bancaire lijfrente. Resultaat zou dan zijn: geen zorg/huurtoeslag terugbetalen, inkomstenbelasting +/- 600 terug, bijdrage zorgverzekeringswet 515 betalen. Ik citeer van mijn aangifteformulier: "Hebt u uw onderneming in 2014 (gedeeltelijk) gestaakt? En hebt u vóór 1 juli 2015 de stakingswinst omgezet in een lijfrente die aan de fiscale voorwaarden voldoet? Dan kunt u de daarvoor betaalde premie in 2014 tot een bepaald bedrag aftrekken. U kunt ook uw stakingswinst omzetten in een lijfrentespaarrekening. Ook het bedrag dat u hierop stort, mag u in aftrek brengen. U moet dan wel de premie hebben betaald of de storting hebben gedaan in 2014 of vóór 1 juli 2015. De hoogte van het maximale aftrekbedrag hangt af van de situatie op het moment van de staking."
 9. Omdat ik als ZZP-er niks heb gedaan aan pensioenopbouw. Als ik het nu gebruik om de aanslagen van te betalen, dan is het weg. Dan kies ik er liever voor om te sparen voor mijn pensioen. Of zie ik iets over het hoofd?
 10. Dank je, ik weet zelf ook niet helemaal wat ik bedoelde ;-). Ik ben nu inderdaad naar een bancaire lijfrente aan het kijken. Het gaat om een bedrag van 7000 euro aan oudedagreserve. Dit bedrag vormt ook meteen mijn stakingswinst. Moet ik nu rekening houden met de stakingsaftrek, of kan ik in principe dit hele bedrag omzetten in een lijfrente?
 11. Even een korte vraag. Ik overweeg een deel van mijn stakingswinst (7000 euro aan vrijgekomen oudedagreserve) om te zetten in een lijfrenteverzekering. Nu ben ik bezig met een 'proefberekening' en zie ik dat ik ook de jaarruimte moet berekenen. Deze komt echter uit op nul, omdat ik in 2013 een zeer lage winst had. Wat nu? Klopt het dat je bij stakingswinstlijfrente met jaarruimte niks te maken hebt en dit ook niet hoeft in te vullen?
 12. Beste Prinsrachid, Bedankt voor je reactie en inderdaad: als je er zo naar kijkt... :-) Ik overweeg nu om toch voor een beperkt bedrag (3000 euro) een lijfrenteverzekering af te gaan sluiten, al vind ik het nog erg ingewikkeld.
 13. Claim ik zelfstandigenaftrek, dan krijg ik ongeveer 1400 terug (teruggave ingehouden loonbelasting), doe ik dit niet, dan betaal ik 1200 belasting + moet ik rond de 1300 huur- en zorgtoeslag terugbetalen. :-( Wat een verschil kan het zetten van één kruisje dan maken.
 14. Heel hartelijk bedankt voor je uitgebreide reactie! Mijn winst had ik inderdaad al berekend :-) Het probleem is dat ik erg twijfel om dit jaar zelfstandigenaftrek te claimen, aangezien mijn omzet zo laag is (iets boven de 10.000) en ik slechts rond de 200 directe (en dus aantoonbare) uren heb gedraaid. Ik heb uiteraard véél meer uren in mijn onderneming gestoken dan deze 200, maar hoe kijkt de belastingdienst hier tegenaan? Ik heb een urenregistratie bijgehouden, maar geldt dit als een hard bewijs? Veel tijd is bijv. gaan zitten in vakliteratuur lezen en in het feit dat ik erg over mijn uren ben gegaan voor de opdrachtgever. Hoe dan ook verwacht ik vragen en een mogelijke controle van de belastingdienst als ik zelfstandigenaftrek claim. Daar ben ik huiverig voor, want hoe gaan ze tegen die 200 uur aankijken, of tegen het feit dat ik al twee jaar te weinig opdrachtgevers had? Vorig jaar worstelde ik met hetzelfde probleem en heb ik géén aftrek geclaimd (bij een iets hogere omzet dan nu...). Het staat natuurlijk een beetje vreemd als ik dat dit jaar wel ga doen.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept