Beste mede-forumleden,
In Gelderland wil ik ergens een soort van lunchroom openen. Niet een traditionele, maar eentje die veel meer richting "duurzaam en verantwoord" gaat én ook een concept biedt voor (kleine) kinderen waar gewone horecagelegenheden weinig tot geen ruimte voor bieden.
In 2003 heb ik een grotere speciaalzaak gehad in voeding (345 vvo) en de jaren daarvoor was ik betrokken als adviseur van diverse winkels. Ik bedoel te zeggen dat ik wel wat begrijp van economische exploitatieplannen, investeringsbegrotingen, balansen en zekerheden & liquiditeitsberekeningen etc. Graag zet ik mijn kennis in op dit forum, maar nu heb ik een vraag waar ik geen antwoord op heb ;-)
Ik loop eerlijk gezegd een beetje stroef door de exploitatiebegroting van de voorgenomen horecavestiging. Dat komt omdat ik het lastig vind marges in te schatten en natuurlijk de bezetting van het aantal stoelen (ik bedoel dus gewoon de betalende bezoeker). Het gaat om BVO van 2x 175 m2. Netto pakweg 2x 150 m2 VVO. Prima locatie, relatief hoge huur (bijna 4K/mnd). Als foodspeciaalzaken-man ben ik gewend aan bruto marges van ongeveer 28 a 29%. Ik hoop dat die in de lunchroomsector wel wat hoger liggen, want anders wordt het wat rentabiliteit betreft een erg krap verhaal. Vandaar de volgende vragen:
- Wie durft een beetje betrouwbaar margecijfer te geven voor drank (geen alcohol !) en luxe belegde broodjes ?
- Is er een vuistregel voor de investering per m2 (netto of bruto meters ?) in dit soort horeca ?
- Klopt het dat de huur ongeveer 10% van de omzet "mag" bedragen (op deze site gevonden) ?
- Is er bij benadering een bezettingsgetal "per stoel" te noemen ?
- Is er bij benadering iets te roepen over het aantal betalende bezoekers per moment (dus doorlopend aantal bezoekers, uitgaande van optimale omstandigheden, ligging winkel en normale openingstijden etc) ?
- Zijn er mensen met ervaring in het opzetten van een horeca/lunchroom gelegenheid die zich richt op een nice / specifieke doelgroep in de markt ?
- Zijn er mensen met ervaring met bovenstaande vraag gecombineerd met kleine detailhandel / take it easy producten voor forensen en passanten ?
- Volgens Rabobank is de gemiddelde besteding euro 6,50 in een lunchroom, reëel ?
- Überhaupt kengetallen ? Verzuim, derving, loon (10,50 p/u bediening ?), bezettingsgraad personeel versus stoelen, etc etc
Uiteraard heb ik al aardig wat in dit forum gezocht. Mogelijk heb ik zagen gemist, op voorhand excuus. De Rabobank Kennisapp geeft veel inzichten en diverse site's, bijvoorbeeld Start Horeca, ook.
Niettemin hoop ik op jullie antwoorden recht uit het hart van de branche ;-)
Dank je wel !
Gijs