piotrtje

Junior
  • Aantal berichten

    19
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door piotrtje

  1. Vooral jammer dat Qredits het wel wilde proberen maar mijn gemeente wil niet helpen na een BBZ gesprek met een zogenaamde onafhankelijke MKB man, terwijl er bij een intake gesprek door de gemeente mevrouw werd vermeld dat ze liever een ondernemer helpen dan ze failliet willen laten gaan. Heb daarom ook DAS jurist ingeschakeld. Zal wel niet helpen maar ik doe het wel. Blijkbaar draaien ze mondelinge afspraken graag om. Onbegrijpelijk ook
  2. Collin Crowdfunding keek ook alleen maar naar de jaarcijfers van 2016 -2018 Zoals gezegd is dat echter totaal kansloos als men niet kijkt naar het verhaal achter de lage omzet en winst. Dat doen zij echter ook niet blijkbaar. Je moet het zien als een start vanaf heden en een beginfinanciering van 20.000 (voorraad), maaer dat kan via hin computers en protocollen niet blijkt telkens. Ik wacht nog steeds op degene die het begrijpt en/of het begrijpen wil hoe of wat. Het is toch raar dat ik veel winst zou moeten halen en daardoor juist veel inkomstenbelasting terwijl ik dat helemaal niet behoefde te doen ivm de gelden verkregen uit prive. Zo moeilijk is dat toch niet om te begrijpen dat je dan kiest voor een lage winst?
  3. De banken blijven maar kijken naar de cijfertjes zoasl winst en omzet, maar er is meer dan dat haha. Ze snappen niet helmaal dat er ook nog van prive gelden kunnen zijn die voor voldoende draagvlak zorgen/zorgden. Infeite ben ik nu een starter, omdat ik vanaf nu pas echt hoge omzetten moet gaan draaien. Ook het aantonen vand e opbouw van voorraad is echter nog niet voildoende voor de banken. Je zou zeggen dat die voorraad van 20.000 wel voor garantstelling oid zou kunnen zorgen en dan is er ook nog de BMKB regel. Ik leer steeds meer maar kom nog steeds geen stap verder bij de verstrekkers.
  4. Hallo, Kunt u aangeven waar en hoe ik als ZZP-er aan een krediet kan komen zonder me te hoeven koppelen aan dubieuze verstrekkers. Aangezien ik in 2015 ben gestart en geen starterslening kon krijgen heb ik bewust gekozen voor geen winst en een lage omzet om zo de kosten voor de belasting zo laag mogelijk te houden en te wachten totdat ik wel een lening kon verkrijgen. Ik kon voor levensonderhoud worden voorzien van gelden uit vorige werkzaamheden als Fysiotherapeut (16.000 via prive tot heden) en gebruik maken van aftrekposten als startersaftrek zelfstandige-aftrek om de aanslag heel laag te houden. Nu is er echter een moment aangebroken dat ik wel een krediet nodig heb. Je kan niet ondernemen zonder een krediet te verkrijgen, zeker niet in mijn branche. Ik heb immers een voorraad nodig om platen te verkopen (muziekalbums). Ik heb doordat ik weinig kosten had aan belastingen een voorraad opgebouwd van 0 tot 21.000 al heb ik wel van prive 10.000 euro in de zaak gestopt bij aanvang van het ondernemen. Nu kan ik echter nog steeds niets krijgen via banken Qredits gemeente etc omdat ze alleen maar kijken naar winst en hoge omzet? In mijn geval was dat echter totaal niet nodig en dus ook niet aan de orde. Wat ik kan aantonen is dat mijn voorraad behoorlijk gegroeid is en dat ik eigenlijk nu pas wil/kan beginnen met het verkrijgen van een hoge omzet, maar dan is er wel meer voorraad nodig. De voorraad die ik nu heb is alleen maar voor de basisvoorziening en voor de lange termijn. Geen vlottende voorraad. Er liggen allerlei mogelijkheden via winkels, markten en internet waar mijn werkterrein zich bevindt. Ik sta met platen in 3 winkels van Franchisers op markten en platenbeurzen en via internet verkoop ik overal over de wereld. https://www.discogs.com/seller/petrusaloisius/profile Maar het is nu een aflopende zaak als ik het niet voor elkaar krijg als ik niet een krediet waar dan ook vandaan verkrijg van rond de 10.000 om een start te maken ofwel 20.000 om via mijn ondernemingsplan van te kunnen groeien. Alle tips/links zijn welkom. Qredits wilde meewerken tot 15.000 maar die wilden er een BBZ regeling bij als risicoverlaging, maar de gemeente waarin ik woon werkt weer eens niet mee met ondernemers blijkbaar. Het kunnen aantonen van een omzet in bepaalde periodes kijken ze niet eens naar. Puur en alleen maar naar het verleden en de lage winst. Groeten PETERVINYL (LP verkooppunten via winkels, markten en internet KvK 62366777
  5. Ok bedankt. Heel belangrijk voor mij om het precies te weten, ivm het kunnen berekenen van het totale inkomen ivm de aanvraag voor de huurtoeslag. Verder is het dan alleen nog wel van belang om te weten of mijn voorraad wordt meegerekend als inkomen? Lijkt me dat dit alleen als vermogen wordt gezien, maar ik weet het niet zeker. Kan het ook niet vinden. De voorraad is behoorlijk. Ondertussen wacht ik een nieuw wachtwoord af van de belastingdienst, voor de aangifte van de OB.Dit duurt 10 werkdagen, waardoor ik de deadline niet ga halen van 1-2-2016 (kwartaalaangifte). Gelukkig heb ik een voorbelasting in mijn voordeel en krijg ik geen boete. Wel jammer dat het zo lang moet duren zo'n wachtwoord, terwijl ik het antwoord behorende bij de extra hulpvraag zeker goed heb ingevuld. Blijkbaar een bug oid.
  6. Bedankt alvast voor de antwoorden en tips. Ter verduidelijking. Ik gebruik een niet-commercieel Excel programma voor het bijhouden van de administratie. Mijn collega's die in het hetzelfde gebied werken hebben dit nog niet eens. Er zijn een stuk of wat die louter met pen en papier werken en dat al 30 jaren doen. Blijkbaar mag dat met marge-artikelen. Uiteraard worden alle bonnen en facturen bewaard bij hen. Een boekhouder gaat mij binnenkort helpen om de aangifte IB te verzorgen, zodat ik daar geen fouten ga maken en weer meer kan leren. Zelf heb ik volledig de OB gedaan middels dat Excel programma. Daarin staan alle inkopen/uitgaven en ook alle kosten die zijn gemaakt voorde zaak (van adm. kosten tot huur etc). Ik neem aan dat dit voldoende is voor de IB aangifte straks. Mijn vraag wat nu precies je inkomen is bij een eenmanszaak, werd bijna beantwoord door 1 van de bovenstaande personen. Winst minus kosten. Ik wil alleen even weten of het klopt dat het winst (excl BTW) minus kosten (excl BTW) is, zoals me werd verteld door een belastingconsulent. Ik denk zelf dat het Winst (incl BTW) minus kosten (incl BTW) is, omdat je bij een loon altijd van een brutoloon/inkomen uitgaat? Het UWV weet dat ik voor 24 uren aan het ondernemen ben. Ik verkoop marge-artikelen. Dat is zo'n ruim begrip. Ik kan dat op allerlei manieren doen, en hoef totaal niet boven die 24 uren uit te komen. Dit gebeurt via een webwinkel en andere winkels. Als alles daar ingericht is, kost dat nauwelijks tijd, dus ik kom nooit boven die 24 uren uit. Verder houd ik de uren bij in een map. Misschien dat dit beter ook in Excel kan, maar dat hoor ik dan wel van jullie.
  7. Vragen lijken me duidelijk. Ben een jaar verder en het gaat prima. Ik red me prima wat betreft de OB. Daar gingen de vragen destijds voornamelijk over. Nu is het tijd voor de IB. Alles op z'n tijd. Heb geen haast zoals zovele ondernemers.
  8. O jawel. Aangifte BTW ging/gaat voorspoedig. Nu probeer ik me te richten op de IB. Dat is voor het eerst nu en allemaal nog nieuw voor mij. Vandaar die vragen. Plus dat er dus een probleem bij komt ivm verhuizing van een koopwoning naar huurwoning icm een huurtoeslag aanvraag. Ook nieuw voor mij. Ik zal dat handboek eens gaan doornemen. Bedankt. Ben ondertussen zeg maar volledig ondernemer, naast een WW, maar die laat ik even buiten beschouwing. Voor die jaaraangifte kan ik waarschijnlijk wel een boekhouder krijgen, en mocht die niet willen, dan heb ik nog een 2e optie, dus dat moet goed komen. Zal me ook nog wel weer wat gaan kunnen uitleggen hoop ik. De balans/voorraadopmaak is nog lastig voor mij. Moet ik de aankoopprijs gebruiken of de werkelijke waarde of de verkoopwaarde. Ik dacht te menen het eerste. Dat valt wel in te schatten. Precieze waarde is niet te doen, met artikelen die in de 10.000 en lopen op 6 verschillende plaatsten, zonder aankoopbonnen (marge-artikelen voornamelijk)
  9. Sinds een jaar heb ik een eenmanszaak. Alles wat ik verdiende stop ik in de voorraad. Ik moet blijkbaar ergens een balans opgeven volgens mij, maar heb geen idee wanneer en hoe dat te doen. Bij de start had ik al een eigen voorraad van 30.000 artikelen in mijn eigen huis opgebouwd uit mijn eigen prive inkomsten, plus nog een voorraad in 2 winkels van ongeveer 1200 artikelen. Ik geloof dat je de inkoopprijs moet nemen dacht ik te hebben gelezen. Ik zou het beste een inschatting moeten maken van de waarde van die artikelen. Ik kan dat wel redelijk terugkoppelen denk ik. Weet alleen niet hoe je dat ooit kunt aantonen als er geen bewijs voor is? Moet ik die beginbalans noteren bij de start op 21-01-2015. Verder zag ik dat je aan het einde van het jaar wederom een balans moet opmaken. Tot nu toe was ik in de veronderstelling dat als ik geen winst ging maken ik mijn voorraaad lekker kon uitbreiden zonder extra belasting te hoeven betalen. BTW is vrijwl op 0 gebleven het afgelopen jaar. De voorraad is uiteraard behoorlijk uitgebreidt. 2e vraag gaat over het bepalen van je inkomsten vanuit de eenmanszaak. Ik moet mijn inkomsten opgeven voor de aanvraag voor de huurtoeslag. Ik weet echter niet wat mijn inkomsten zijn. Volgens de belastingmedewerker is dat de winst (excl BTW) minus de zakelijke kosten (excl BTW). Dit lijkt dan echter meer op een netto inkomen, terwijl er voor een aanvraag altijd om een brutoslariswordt gevraagd. Weet iemand hoe ik mijn inkomen kan berekenen op de juiste manier, zodat ik dat die zelf kan gaan uitrekenen. Het gaat voorla om marge-artikelen en de kosten die ik maak zijn voornamelijk die van huur, admin. kosten overige kosten, zakelijke reiskosten, en BTW op nieuwe asrtikelen bij aanschaf.
  10. OK, bedankt alvast. De maandag en de donderdag waren mijn werkdagen. Het blijft echter lastig inschatten als het allemaal uitgezocht moet worden, want ook in mijn vorige werk had ik zeer variabele werktijden, evenals nu met mijn eenmanszaak. De uren dat ik daadwerkelijk waren hooguit 6 per dag (valt terug te vinden in elektronische agenda's aldaar). Voor het gemak zal ik maar aannemen dat ik voor 2 dagen a 8 uren beschikbaar moet blijven en dat de overige drie dagen als 24 uren kan worden aangemerkt. Waar ik me zorgen om maak, is waarom ik geen reactie krijg op de officiele WW aanvraag via internet via de UWV site. Er is geen ontvangstbevestiging gekomen, en geen reactie, terwijl ik in april, en in mei wederom, dezelfde aanvraag heb ingediend. In april was ik te vroeg las ik later op de site (aanvraag binnen een maand voor ontslag), maar in mei ben ik op tijd toch? Alvast bedankty
  11. Hallo, Bedankt alvast. In de 26 weken voordat ik werkloos werd, heb ik op de dagen dat ik niet werkte (3 dagen in de week), vrijwel dagelijks gewerkt wat betreft de verkoop van artikelen. Ik stond echter niet ingeschreven bij de KvK, maar had wel artikelen te koop in winkels en via internet. Op zich is alleen niet aan te tonen hoeveel uren ik precies werkte. Het leveren van goederen en voorbereiden schoonmaken en aanvoeren, kost naast reclame maken soweiso meerdere uren per dag. Dit is echter niet te bewijzen, dus hoe wordt dat uitgevoerd door het UWV. Ook nu is het niet aan te tonen hioeveel tijd je besteeds aan je bedrijf. Ik kan zelf bepalen hoeveel uren ik kan besteden aan mijn eenmanszaak. Ik kan het zo druk maken als ik wil. Destijds had ik 3 dagen over, omdat ik 2 dagen in de week als fysiotherapeut werkte (aan t etone via de agenda). Dan blijven er sowieso 3 dagen over volgens mijn jurist die je soweiso kunt aantonen qua beschikbaarheid. Is alleen de vraag hoe het UWV daar tegenaan kijkt. Ook vanaf 1 juni kan ik allerlei aanpassingen doen om te schipperen tussen 2 banen indien nodig, maar kan ik ook uitbreiden. Dit kan elke dag bezig gaan met mijn bedrijf, maar kan het ook wel over drie dagen verdelen en de andere 2 dagen leeghouden, indien de verkoop doorgaat. Voor mijn nieuwe werk is het echter handiger als ik er wel dagelijks mee bezig zou zijn. Het lijkt me niet handig als het UWV dit soort initiatieven zou dwarsbomen door allerlei regels. Ik ga er dan ook maar vanuit dat een en ander prima te combineren is, zonder dat ik belemmerd word om te groeien. Ik hoor graag van u of u met soortgelijke gevallen bekend bent?
  12. Hallo, Vanaf 1 juni ben ik officieel ontslagen bij mijn huidige werkgever. Ik heb daar altijd zo'n 24 uren gewerkt, part-time 2 dagen in de week (14 jaren lang). Ik zag het ontslag aankomen en ben al vanaf vorig jaar juni bezig om zelf iets op te starten, op een ander vlak. Vanaf 1 december heb ik een opzegtermijn gekregen to t1 juni, waarbij ik nog betaald werd/wordt door mijn huidige werkgever. Wayt kan ik verwachten bij het UWV vanaf 1 juni. Mijn jurist vertelde mij, dat als je kunt aantonen dat je naast die 2 werkdagen genoeg tojd had om er werk bij te doen in de afgelopen 14 jaren, dat ze dan dat werk buiten beschouwing moeten laten bij het verkrijgen van een WW uitkering, danwel het inhouden van evt. verdiensten die naast het hoofdinkomen werden vergaard. Vanaf 12 januari heb ik nu officieel een eenmanszaak naast het loon dat ik nog ontvang van mijn ex-werkgever. Ik ben van plan om mijn eenmanszaak uit te breiden, maar wil wel graag 75 procent van het loon van de ex-werkgever doorbetaald krijgen. Nu gaat het om 2 totaal verschillende banen. Hoe is dit te combineren, zonder dat het UWV moeilijk gaat doen wat betreft inhoudingen etc. Ik kan naast mij eenmanszaak makkelijk nog weer 2 dagen gaan werken, dus ook solliciteren naar de vorige functie, zodat je de 2 banen helemaal los van elkaar kjan zien. Mijn jurist denkt dat ik aannnemelijk kan maken dat die nieuwe eenmanszaak niets te maken heeft met de vorige baan en los van elkaar zou moeten worden gezien. Hoe gaat het UWV om met zulke situaties zoals hier door mij geschtest. Alvast bedankt.
  13. Er staat ook op de site van e belastingdienst dat er geen specifieke adm. verplichtingen zijn, behalve dat iets dudielijk aangereikt kan worden. Dat is wel erg vaag zeg. Dan zou je toch ook geen boekhoudprogramma nodig hebben zoals Accumuls (is mij weer ergens aangeraden). IS er voor beginners ergens een handig/simpel, maar duidelijk programma te vinden waar je alles kunt invullen (vooral voor marge producten)?
  14. Ik hoor net van een kennis, dat als je nog in loondienst bent, dat je dan niet perse BTW aangifte hoeft te doen voor e belastingdienst? Kan het ook als freelance eerst nog ingevuld worden. Volgens de brief die ik kreeg gold ik als ondernemer voorde belastingdienst en moet ik aangifte doen per kwartaal. Ik neem aan dat die brief wel aangeeft dat ik er niet onderuit kom toch? Heb ondertussen heel wat reactie viad e mail gekregen op de ads op marktplaats etc, maar dan reageren ze ok vanuit Den Haag etc. Op afstand werken lijkt me niet handig en ga ik niet doen, zeker niet als ik de materie nog niet begrijp. De prijzen zijn wel erg onduidelijk. De een vraagt slechts 25 euro de ander weer 99 per uur. Bij die 99 is er een maandelijkse betaling all-in. Bij de 25 euro hangt het weer af van hoe lang iemand bezig is. Op dit moment heb ik alleen gegevns op papier van inkoop/verkoop en de contracten van de winkels met daarop de betalingen en via internet kan ik alle verkochte artikelen aanreiken evt. bij een boekhouder, ook de verkoop van de internet site. Zou dat al niet genoeg zijn voor een boekhouder? Mischien heb je een idee, voordat ik weer een heel rondje ga maken om de juiste info te gaan vergaren.
  15. Ik heb me al tijden verdiept in de materie en suf gezocht. Evenals mijn collega's is het allemaal 1 grote duistre materie met vele vragen. Het is dan ook niet gek dat ik daarom vee;l vragen stel. Ik wil namelijk graag veel antwoorden. Ondernemersplein en dergelijke heb ik allemaal al gehad. Niemand geeft echter antwoorden maar geeft verwijzingen. Dat is niet waarom ik op een forum ben. Ik zou graag antwoorden verkrijgen. Alvast bedankt.
  16. ----------------------- Ikdoe al 20 jaren mijn particuliere aangifte en dat is niet zo moeilijk, maar dit lijkt me niet handig om alleen te gaan doen inderdaad. Dat gaat problemen geven. Misschien heb ik wel geen keus in het begin om inderdaad alles uit te besteden. Iemand komt nu met een voorstel van 25 euro excl. BTW per uur (gaat van 2-3 uren per maand uit) en dat is inclusief de aangifte BTW. Hoe het zit met de Inkomstenbelasting weet ik dus niet? Voor boekhouden en een aangifte is dat wel redelijk denk ik toch wat deze persoon voorstelt. Ik wil proberen om voor 50 euro incl per maand dit te regelen met de betreffende persoon. Ik heb geen idee of dat redelijk is, dus ik hoor het hier graag.
  17. Heeft iemand een tip over waar je een goedkope belastingadviseur kunt krijgen en/of boekhouder, die voor een startende ondernemer (eenmanszaak) de aangifte kan verzorgen. Ook het geven van tips tav boekhouden (aanleveren van stukken op de juiste manier) door die persoon is van belang, aangezien dat nog niet geheel bekend is bij mij. Wat zijn de prijzen voor zo'n aangifte per kwartaal en voor het het geven van advies van een administratie in deze,normaal gesproken. Er zijn voorstellen binnengekomen van bedragen rond de 50 eurovoor de aangifte. Dat is een goede prijs op zich, alleen zitten daar niet bij: tips, adviezen en aansturen van het admistrateive gedeelte. Dat zou ik het liefst in 1 pakket zien.
  18. Ik heb de indruk dat je btw en inkomstenbelasting wat door elkaar haalt en dat je nog niet zo'n heel goed besef hebt van hoe btw nu eigenlijk werkt. Het is heel belangrijk om IB en btw goed uit elkaar te houden, want ze hebben werkelijk niets met elkaar te maken. -------------------------------------------------- Klopt, ik haal het steeds door elkaar, kom er niet uit nog. -------------------------------------------------- Btw: als jij iets van een ondernemer koopt, krijg je een factuur waarop staat wat het kost (excl. btw) en hoeveel btw daarover in rekening is gebracht. Dat in rekening gebrachte bedrag mag je via de aangifte omzetbelasting terugvragen. Alles wat jij verkoopt, breng je btw over in rekening. Ook die btw zet je eens per kwartaal op de aangifte btw. Het verschil tussen de aan je klanten in rekening gebrachte btw en de aan je leveranciers betaalde btw betaal je aan de belastingdienst (of krijg je terug of wellicht kun je de KOR toepassen, net hoe het uitkomt). Het wordt wat ingewikkelder als je in het buitenland in- of verkoopt. Als er geen btw op de factuur staat, zit er geen btw in het bedrag, behalve in enkele bijzondere situaties. -------------------------------------------------- Ik verkoop margegoederen en schaf margeproducten aan (2e hands). Daarnaast koop ik soms nieuwe artikelen waar wel BTW over betaald mioet worden, maar dat is minimaal. Het grootste gedeelte gaat in marge-aankopen zitten. Dan geldt er weer wat anders neem ik aan voor de omzetbealsting en BTW. Er werd mij verteld dat ik dan de aankoopprijs (200 lp's) moet delen op het aankoopbedrag. BV 400 euro delen door 200 is 2 euro per plaat. Die verkoop ik in winkels en internet voor meer. Dat verschil is dan de winst. Ik heb alleen uiteraard nooit in 1 keer 200 platen verkocht. Van zon partij gaan er misschien 30 weg in een kwartaal. Moet ik dan 30 maal 2 euroals inkoopprijs nemen en de winst van die 30 weer terugkoppelen, of moet ik toch die hele partij opgeven en van een gem. verkoopbedrag uitgaan, wat volgens mij veel handiger is. ----------------------------------------------------- Als je van particulieren inkoopt, zit in die prijs geen btw. Als je die platen weer aan particulieren doorverkoopt, dan kun je de margeregeling toepassen. Dat houdt in dat je alleen over het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs btw in rekening hoeft te brengen. ------------------------------------------------------- Inkoop is soms vele maanden eerder dan de verkoop. Ook is het moeilijk te achterhalen uit welk partij een bepaalde lp komt. Onbegonnen werk. Kan ik niet een standaard aankoopbedrag nemen en een gem. verkoopprijs? --------------------------------------------------------------- Dat je per kwartaal aangifte omzetbelasting moet doen, komt omdat dat de standaardtermijn is. Als je weinig hoeft af te dragen, kun je de belastingdienst vragen om het om te zetten naar een jaaraangifte. ------------------------------------------------------------- Helas mocht ik als starter die aanvraag pas doen na een jaar.............waarom dat nou weer is weet ik niet, maar het is verrekte vervelend als je net start en het druk hebt met de handel en de concurrentie dat je dan ook alles direct al klaar moet hebben.In een jaar kun je veel meer doen en leren lijkt me. Tis helaas niet anders, maar veranderen mag dus pas na een jaar --------------------------------------------------------------- Wat voor contracten van winkelpanden heb je? Als het om verhuur van vastgoed gaat: hoofdregel dat daar geen btw over berekend wordt, maar bij verhuur aan ondernemers die dat pand gebruiken voor bijna alleen maar met btw belaste prestaties, kunnen kiezen voor btw-belaste verhuur. Dat moet dan in de overeenkomst staan. Maar je hebt het over thuis of op pad, dus dat rijmt niet helemaal met elkaar. ------------------------------------------------------------ Ik verkoop p deplaten in 6 winkels waar ik dan weeer huur aan betaal. Die betalen zelf BTW over alles.VOlgens mij hoef ik daar verder niets mee te doen (hoop ik). Daarnaast verkoop ik echter ook via internet (geen eigen website, maar een wereldwijde website). Daar gaan ook nog eens vaak platen naar JApan, USA en vele ander landen die ook weer buiten de EU liggen. Maakt het nog lastiger denk ik. In die winkels verkoop in voornamelijk margeproducten maar ook nog eens nieuwe. --------------------------------------------------------- IB: Alleen de prijzen excl. btw zijn interessant. Je telt je omzet bij elkaar op en trekt daar de inkoopprijs van de verkochte goederen af. Daar haal je vervolgens de aftrekbare kosten vanaf. Let op, niet alle kosten zijn aftrekbaar (kosten van een privéauto bijvoorbeeld maar tot maximaal 19 cent per km) en sommige uitgaven mag je niet ineens aftrekken, maar moet je uitspreiden over meerdere jaren. Die zet je dan op de balans en schrijf je af. ----------------------------------------------------------------- Ik las dat omzet de winst was PLUS de kosten die je maakt (gelezen op de belastingsite). Dat maakt het nog vreemder in mijn ogen. In neem aan dat omzet toch gewoon de winjst is min die kosten. O ik dacht 16 cent per km. Valt al weer mee. Hoe bewijs je dat overigens? Kan ik middels Excel al wel een dudielijke administratie maken die goedgekeurd zou kunnen worden. Op dit moment gaat alles via/middels aantekeningen nlog. Aankopen zijn immers al nooit facturen, omdat het 2e hands artikelen zijn van particulieren. ------------------------------------------------------------------ De platen die aan het einde van het jaar nog niet verkocht zijn, zet je ook op de balans: wat je daaraan hebt uitgegeven, zijn pas kosten zodra je de platen verkoopt. Op die manier kun je de winst berekenen en daarover moet je belasting betalen (althans, als je inkomen hoog genoeg is). ---------------------------------------------------------------- Ik denk niet dat mijn inkomen hoog genoeg zal zijn om die kosten te kunnen betalen.Ik heb meer geinvesteerd dan verdiend, omdat ik nog in een beeindigingsfase zit van mijn vorige werk in loondienst.De ex-werkgever betaald me nog door tot 1 juni. Daarvan koop ik voornamelijk nu al zo veel mogelijk muziek. ------------------------------------------------------------------------ Het is heel goed mogelijk dat je er niet uitkomt. Daar hebben meer ondernemers last van. In dat geval is het verstandig om hulp in te schakelen (boekhouder, administrateur, belastingadviseur, net wat het beste bij je past). Als je een onjuiste aangifte indient, kan het zomaar zijn dat je daarvoor een boete opgelegd krijgt. Dat zou erg vervelend zijn. --------------------------------------------------------------------- Is er bij de belastingdienst niet een mogelijkheid om met iemand een gesprek aan te vrgane hoe en/of wat te doen.Niet via de telefoon want dat is zon kostenpost. Of via het UWV, waar ik vanaf 1 juni mee te naken ga krijgen (WW van 75 procent naast de onderneming) ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------ Bedankt alvast
  19. Hallo, Ik ben vanaf 12 januari een eenmanszaak begonnen met de verkoop van muziek. Dit deed ik eerst hobbymatig, maar sinds ik ben ontslagen in december vorig jaar (zit nu nog in een overbruggingsperiode) ben ik van plan om me er helemaal op te storten. Belastingtechnisch is het echter een wirwar van allerlei zaken die erg onduidelijk zijn. Mijn artikelen zijn EN 2e hands EN nieuw. Dan gelden er volgens mij al andere BTW maatstaven. Ook kreeg ik het bericht dat ik per 3 maanden aangifte moet gaan doen, terwijl een collega die precies hetzelfde doet, dit slechts 1 maal per jaar doet. Hij kan er van leven en staat dus ook ingeschreven bij de KvK, maar hij vult zijn inkomsten in bij de freelance optie. Hij doet dit al jaren en het mag blijkbaar. Ik moet echter naast mijn prive aangifte, dus nu ook aangifte doen via de zakelijke onderneming. Het invullen van de freelance optie was voor mij wel te doen (daar ging ik ook vanuit), maar de hele aangifte invullen met al zijn regeltjes via de zakelijke aangifte is zoooo lastig. Stel ik koop 100 platen in voor 200 euro, dan mag ik 2 euro per plaat als betaling gaan rekenen toch. Over die 200 moet ik dan 21 procent BTW verrekenen als aangifte. Hoe wordt de inkomstenbelasting berekend als je dan weer verkoopt. Is dat dan het geld dat je verdiend minus 21 procent? Zo ja waar kan ik de extra kosten dan bij berekenen. Kilometers, papier, computer, huur van een gedeelte van een pand, lp hoezen, telefonie. Zijn er extra kosten die je direct kunt gaan aftrekken van de inkomsten, of moet je het helemaal los houden van elkaar. Heb al veel gelezen, maar het duizelt me voor mijn ogen.Dan is nog zoiets als de startersregeling. Wie bepaald dat en hoe werkt dat. Gaat dat achteraf na je eerste aangifte verrekend worden en/of bepaald worden. Er staat ergens dat als je niet meer dan een bepaald bedrag aan inkomstenbelasting gaat betalen dat je dan in aanmerking kan komen. Naast de oude platen, verkoop ik ook nieuwe platen. Daar zit wel BTW al bij de aankoop in. Waar moet ik die invullen en hoe kan ik oud en nieuw met elkaar combineren in 1 hokje (als dat kan). Dit zijn nog maar simpele vragen. Ik zit vooral ook met waar ik die kosten allemaal kan invullen en wat gaat er gelden als bewijsstukken. Kilometers kun je gewoon niet bewijzen als je elke dag bijna ergens heen gaat en tankt (prive en werk door elkaar). Ik noteer alle km al wel. (routenet.nk). Bonnetjes bewaar ik ook, maar daar kun je echt helemaal niets mee volgens mij. Daarnaast zit ik met allerlei contracten die ik heb van de winkelpanden. Zit daar BTW bij in of moet je dan daar ook weer een berekening op los laten etc. Onderhoud auto mag ik geloof ik niet gebruiken, maar wil dat echter wel in de toekomst, want de onkosten zijn niet best en de auto is aan vervanging toe. Als ondernemer moet je een goede auto hebben, maar als starter is dat niet te betalen helaas. Dat geld is nodig voord e aanschaf van muziek items. Het aantal uren dat je werkt is ook willekeur, want in principe werk ik de hele dag, maar ben gewoon thuis of op pad plus dat ik er naast gewoon een gezin bij, met kinderen die ik verzorg. Ik zit ook nog in een beeindigingsperiode van een vaste baan. (2 dagen in de week 24 uren) Hoe gaat dHet UWV in juni daar tegenaan kijken. Mijn jurist zei dat ik waarschijnlijk gewoon de volle 75 procent kan krijgen van de vorige baan, omdat je als je 2 dagen werkt altijd tijd over hebt gehad om die platenhandel erbij te doen. Dat moeten ze dan los van elkaar zien. Ook nu wil ik eigenlijk gewoon 3 dagen platen verkopen en 2 dagen overhouden om die ander baan weer te verkrijgen. Wat is dan weer gunstig, Meer uren op zoek naar de nieuwe baan, of juist mee uren aangeven te besteden aan je platenhandel en eigen onderneming. De combinatie plus de grillen het UWV en de belastingdienst zijn me niet duidelijk,omdat ik geen ervaring met die instanties heb op dit vlak, plus dat volgens de jurist elke gemeente weer anders beoordeeld... Alvast bedankt. Veel vragen, hopelijk kan iemand al iets van tips geven. Spelfouten maar even niet beoordelen aub :) [edit: titel verduidelijkt]
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.