Jump to content

Ninalou

Junior
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Hallo Norbert, Ik schrijf in onderstaand voorbeeld: Totale autokosten: € 7500. Ib bijtelling is € 5000 Er wordt dus niet teveel belasting betaald. Wat je overhoudt is € 2500 aan kosten. Hier is de bijtelling dus al mee verrekend. Heeft u wel eens een IB aangifte gedaan? Daar moet je namelijk de bijtelling ib van de autokosten afhalen. Wanneer de kosten lager zijn dan de autokosten wordt er idd rekening gehouden met geen autokosten en geen bijtelling. In de aangifte vul je dus bij autokosten 0 in. Om deze reden boek ik dus al de bijtelling als negatieve kosten in de w-v. Dat is erg overzichtelijk. Zo weet je precies hoe hoog de autokosten worden en of de bijtelling hoger is dan de totale autokosten.
 2. Beste Norbert, De bijtelling wordt wel van de totale autokosten afgehaald!! Het kan echter nooit negatief worden. Ik zit dus NIET fout! Deze info haal ik van dit forum: Totale autokosten zijn: Afschrijving Tanken Onderhoud Wegenbelasting Verzekering Parkeren Rente financiering Etc Voorbeeld: Bruto catwaarde auto: € 20000 Bijtelling: € 25% Bijtelling: € 5000 Totale autokosten: € 7500 Hoe het hier op het forum staat is dat de bijtelling van de autokosten afgetrokken moet worden. De totale autokosten worden dus: € 2500 en de winst met € 5000 verhoogd. Zoals Peter schrijft: In de w-v boek ik in de 4 groep alle autokosten. Vb: 4000 brandstof: 2000 4001 verzekering: 1250 4002 belasting: 1000 4003 afschrijving: 1250 4004 rente: 1000 4005 parkeren: 1000 4006 ib bijtelling: -5000 ( via memoriaal 31-12) Totale autokosten: 2500 Ik denk dat dit toch echt zo moet!!
 3. Wat Norbert schrijft klopt niet helemaal volgens mij. Tenminste, ik doe altijd de bijtelling zo: Bruto catwaarde x 25%. En trek dit van de totale autokosten af. Het kan niet zo zijn dat je dit maar voor 80% doet lijkt me. De vraag in de ib aangifte is of je kunt aangeven of je minder dan 500 km Prive hebt gereden en dit kunt aantonen. Ik zie nergens staan of je verhouding weet van het Prive en zakelijke gebruik. Dus: of aantoonbaar minder dan 500 km Prive, Of de volle bijtelling, en dit aftrekken van de autokosten. Vertel me als ik mis zit.......
 4. Ik heb het ook via Google opgezocht, zodoende kwam ik bij het ib47 verhaal. Ze heeft mij 2 maanden geholpen. Wat er nu is gebeurd: Geen aangifte ib47. Wel de inkomsten meegenomen in de aangifte van mijn dochter Wel de kosten meegenomen als loon in mijn eenmanszaak. Geen factuur, wel bewijs van betaling. Wat is het verschil tussen loonlijst en ib47 dan? Wanneer het bij overige werkzaamheden wordt ingevuld betaald ze toch ook de volle mep belasting? Zodoende hoeft er geen hele loonadministratie aangemaakt te worden en bespaart me dat ook weer kosten.
 5. Nog maar n x vragen: - Wat is het verschil tussen de jp van Alex en die van mij betreft de reservering omzet in het juiste jaar. Hij doet op 31-12: Nog te fact Aan omzet Dit doe ik ook Bij de facturering desbetreffende omzet doet hij Deb Aan btw Aan omzet Daarna doet hij: Omzet Aan nog te fact Ik doe bij factureren omzet Deb Aan btw Aan nog te factureren Is er een reden voor de extra journaalpost? - klopt het dat ik de omzet wat ik aan mijn dochter heb uitbetaald ( 2 maanden) op moet geven via ib47? Zo kan ik het als kosten meenemen en zij moet het in de aangifte als overige omzet optellen. Moet zij mij dan een fact sturen of is bewijs van betaling voldoende
 6. Dank u. Ik volg de journaalposten bijna allemaal. De laatste volg ik alleen niet. Kan ik het niet zo doen: 31-12: Nog te factureren excl btw Aan omzet excl btw Bij factureren: Deb incl btw Aan btw Aan nog te factureren. U doet een dubbele boeking volgens mij. Zo heb ik het ook niet geleerd. De vraag blijft wel of ik dan niet ineens afwijk van mijn goedkoopmansgebruik wanneer ik wel alles in het juiste jaar boek. Er staat zoveel info over geschreven.
 7. Wanneer ik nu afwijk, en bijv wel 12 maanden meeneem dan wijk ik af van het goedkoopmansgebruik. Dus idd wel 14 x doen, maaaaar wanneer ik volgend jaar 11 x de huur betaal lijkt het me dat ik dan ook maar 11 x de huur kan aftrekken ipv 12 x anders wijk ik af van het goedkoopmansgebruik. Ditzelfde geldt voor de facturen die ik in 2014 heb gestuurd voor omzet 2013. Deze zijn in 2013 niet meegenomen als nog te factureren omzet. Nu staan ze dus als omzet 2014. Nu mag ik toch niet zomaar een balanspost aanmaken met nog te factureren omzet 2014 wanneer ik de facturen pas in 2015 verstuur? Ook wijk ik dan af van het goedkoopmansgebruik. Zo lees ik de term goedkoopmansgebruik. Zeg me graag als er naast zit.
 8. Hallo allemaal, Ik heb me zojuist aangemeld omdat ik 2 vragen heb over mijn administratie van mijn eenmanszaak. Sinds 2011 run ik mijn eigen eenmanszaak ( broodjeszaak). De eerste 3 jaar heb ik mijn administratie laten doen door een boekhouder. Sinds 2014 doe ik dit zelf en heb hiervoor een cursus gevolgd. Nu, bij het opmaken van mijn eigen jaarrekening ben ik de grootboekrekeningen aan het controleren. Stap voor stap neem ik ze door zoals me geleerd is; - 12x telefoonrekeningen ( elke maand 1) - 12 x internet ( elke maand 1) - Omzet 21% - Omzet 6% - Etc Nu huur ik ook een pand, en tel tot mijn verbazing 14x huur. Dit komt omdat ik in januari ook de huur van november en december 2013 heb betaald. Vervolgens heb ik bij mijn vorige boekhouder het grootboek opgevraagd van alle jaren. Wat blijkt nu, deze man heeft de betaalde huren meegenomen over het betreffende jaar. Zo heb ik dus in 2013 maar 10x huur betaald, en staat er in mijn jaarrekening 2013 dan ook het bedrag van 10x huur wat betekent dat ik te weinig aftrekposten heb gehad in 2013. In 2011 heb ik er 10 gehad van de 11 maanden ( was in februari begonnen) en in 2012 heb ik 13x huur in het grootboek huisvesting staan. Hoe lost ik dit op, gewoon 14x huur meenemen in 2014? Mag dit? Ooit hoorde ik iets over goedkoopmansgebruik. Wil dit zeggen dat het niks uitmaakt en dat ik gewoon zo door moet gaan. Dus wanneer ik in 2015 maar 8x huur betaal deze 8x meenemen en niet 4x als nog te betalen huur op de balans moet zetten? Of moet ik het vanaf nu goed doen en wel elk jaar 12x huur in mijn jaarrekening opnemen, ook al is er maar 10x betaald. Mijn andere vraag gaat over het uitbetaalde bedrag aan mijn dochter. Mijn dochter heeft 2x geholpen in mijn bedrijf waarvoor ik haar € 3500 heb gegeven. Ze is van 1993. Ik heb dit als aftrekpost meegenomen, en in haar aangifte is het als inkomsten overige werkzaamheden ingediend. Ze moet nu wel extra belasting betalen. Mag dit zo? Het lijkt me omslachtig om haar op de loonlijst te laten zetten. Ze heeft nu namelijk een eigen baan en zal mij niet meer gaan helpen. Ik wacht op een reactie van een expert/ boekhouder. Groeten Nina
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept