Jump to content

team_laurens

Newbee
  • Content Count

    2
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0
  1. Roel, bedankt voor je snelle reactie. Begrijp ik nu dat een ondernemer met een eenmanszaak 'gediscrimineerd' wordt? Bij een werknemer zijn verblijfskosten in de nieuwe regeling 100% onbelast. Dit geldt ook voor DGA's. Bij een ondernemer als natuurlijk persoon/VOF kan dit niet omdat daar de kosten in de aangifte inkomstenbelasting tlv de winst worden gebracht. Daarmee wordt de ondernemer voor 26,5% belast voor de kosten. Als diezelfde ondernemer personeel in dienst heeft, is het deel van de verblijfskosten die hij vergoed aan het personeel weer onbelast. (overige bedrijfskosten: reis- en verblijfkosten en representatiekosten, zoals kosten voor dienstreizen en verblijfkosten tijdens die reizen). Oftewel samen met je medewerker maak je een reis naar het buitenland. Gebruikt daar beiden een diner en lunch. Je medewerker vergoed je deze kosten en zijn in de aangifte van de IB van de werkgever onbelast. De kosten voor de werkgever voor de lunch en diner worden voor 26,5% belast? Waarschijnlijk begrijp ik het niet, of er klopt iets niet.
  2. Taaie kost de kosten voor verblijfskosten: diner en lunchkosten. Per 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) voor alle werkgevers verplicht. Onduidelijk is het voor mij wat dit nu betekent voor een éénmanszaak/VOF. Bij de werkkostenregeling gaat het om loon. Nu was het altijd al ingewikkeld bij de aangifte IB. Hoe was/is het: Zakelijke kosten Van uw opbrengsten mag u zakelijke kosten aftrekken. Alleen de kosten die u maakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming, zijn aftrekbaar: de zakelijke kosten. Zakelijke kosten zijn dus de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben. Echter: Voor de kosten van voedsel, drank, genotmiddelen, representatie, congressen, seminars, studiereizen en dergelijke kunt u in plaats van het toepassen van de € 4.500 drempel ook 73,5% van deze kosten aftrekken. Hoe wordt het? Onder de werkkostenregeling mag u maximaal 1,2% van uw totale fiscale loon, de 'vrije ruimte', besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw werknemers. Als zelfstandig (natuurlijk) bedrijf ken ik geen (fiscaal) loon. Belastingdienst schrijft daarover: De werkkostenregeling kent gerichte vrijstellingen voor vergoedingen en verstrekkingen. O.a.: - kosten van tijdelijk verblijf voor de dienstbetrekking, zoals overnachtingen tijdens dienstreizen en maaltijden - maaltijden bij overwerk, koopavonden, dienstreizen en dergelijke Als ik het goed interpreteer zijn de diner en lunchkosten (en andere verblijfskosten) per 1 januari 2015 volledig aftrekbaar en is er geen sprake meer van een drempel van € 4.400,00? (of misschien toch en straks ook nog meer. De staatssecretaris wijzigt wel vaker de tarieven tijdens de 'wedstrijd' in het voordeel van de fiscus). Kom overigens in het overzicht: kosten voor genotmiddelen en representatie niet meer tegen. Die vielen in de oude regeling ook de 73,5%-regeling. -De WKR is ingegaan in 2013. betekent dit dat de reis- en verblijfskosten ook bij de aangiften van 2013 en 2014 volledig afgetrokken mogen worden? De 'helpfunctie' van de belastingen doet vermoeden van niet. Die heeft het nog steeds over een drempel van € 4.400, of 73,5%.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept