Lou.

Senior
  • Aantal berichten

    34
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Lou.

  1. Kwam er niet achter of je daar als vof ook terecht kan. Ben nog aan het wachten op een reactie van de klantenservice. Ik herinner me Triodos als een beetje een ouderwetse bank, maar misschien is dat inmiddels anders hoor!
  2. Ik denk zelf ook graag mee wanneer er geen inspirerende titel boven staat. En de vraag leek me eigenlijk duidelijk. Maar ik begrijp dat de lat hier hoog ligt ;) Ik kom er vast wel uit.
  3. Alleen de betaalrekening (denk ik… wat voor diensten bedoel je?).
  4. Helaas lijken er weinig bank-opties te zijn voor een vof. Ik zou graag bij ASN bankieren (net als privé), of een soortgelijke bank, maar ASN doet niet aan vofs. Heeft iemand een suggestie? Belangrijk is: - koppeling met Jortt en Mollie mogelijk - enigszins duurzaam - gebruiksvriendelijke app Als zzp’er en met mijn eerdere vof zit ik bij Bunq, maar ik ben er niet laaiend enthousiast over. Alvast bedankt voor het meedenken.
  5. Ik heb inmiddels de Belastingdienst en de KVK gesproken, misschien handig om hier neer te zetten voor mensen die met dezelfde vragen bezig zijn: - Je doet alleen als ondernemer aangifte als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Dat was ik dit jaar nog wel (zo is mijn bedrijf nu eenmaal beoordeeld, ook al geldt het dit jaar feitelijk alleen voor januari 2017), maar volgend jaar niet meer. Volgend jaar ben ik een particulier met ROW. Dit ligt met name aan lage winst, geen kapitaal, geen investeringen. - Je moet zelf beoordelen of je ondernemer bent, aan de hand van de check op de KVK website. Ik ben dan nu, en volgend jaar ook, wél ondernemer, maar níet voor de inkomstenbelasting. Dit laatste kan gecheckt via de Belastingdienst. Naar aanleiding daarvan trek je dus zelf je conclusie. - Je kunt je ook bij de KVK inschrijven als je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent. Ik wil dit graag, omdat ik af en toe een opdracht voor een bedrijf doe en dit wel zo professioneel staat. - Je kunt je gewoon opnieuw inschrijven bij de KVK, ook al is je eerdere bedrijf pas net uitgeschreven. Het mag alleen niet overlappen. Deze is misschien ook nog interessant: https://www.belastingdienst-ondernemerscheck.nl/artikelen/de-6-grootste-misverstanden
  6. Ze bijten niet... 12 of 15 x 400-500 EURO maakt 6.000 EURO omzet. Dat doe je m.i. in je vrije tijd. Kosten en BTW? Dat zou toch uit moeten maken wat het wat jou betreft wél wordt? Groet, Highio Ik weet het, ik heb ze vaker gebeld. Maar ik dacht dat mijn vraag simpel genoeg was om hier te stellen ;) Blijkbaar is het allemaal niet zo zwart wit! Ik doe een paar duizend euro verdienen niet in mijn vrije tijd, maar misschien anderen wel, haha. Ik weet niet of ik je vraag snap, maar BTW hoef ik niet af te dragen ivm KOR en kosten heb ik dus amper.
  7. Maar jouw eerste antwoord was toch dit? "Uw hoofdinkomen - in tijd en geld - geniet u in loondienst. De nevenwerkzaamheden zullen als bijverdiensten worden geëtiketteerd (Resultaatgenieter of resultaat uit overige werkzaamheden). Dat betekend dat u voor de Inkomstenbelasting niet in aanmerking komst voor de Zelfstandigenaftrek, de Startersaftrek (met urencriterium) en de MKB-winstvrijstelling (zonder urencriterium). Voor deze belastingvoordelen moet u ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn." Het is voor mij niet belangrijk om mij een ondernemer te voelen (het maakt mij ook niet uit welke stempel ik krijg, maar wil uiteraard wel graag weten welke dat wordt). Ik vind het fijn om elke maand een paar honderd euro extra te besteden te hebben. Administratie vind ik amper werk; offerte maken, factuur sturen, btw aangifte... Het kost me misschien een uur per maand. Mijn werk vind ik ontzettend leuk (fotografie, videomontage, websites) en eigenlijk heb ik amper kosten. Ik heb de Belastingdienst nog niet gebeld, maar ga dit zeker doen, omdat het me nog niet duidelijk is allemaal. Wat gewijzigd wordt is de bedrijfsnaam, adresgegevens, bankrekening, deels de bedrijfsactiviteiten, en voor mij is het hele bedrijf anders, omdat het eerst mijn volledige inkomen was en nu een extra. De insteek is dus anders en ik wil een nieuwe start. Mijn vraag is daarom ook of het WUO of ROW is, en ik heb begrepen dat er geen duidelijke grens is. Ik probeer niets te bewijzen hoor, maar ik doe opdrachten voor bedrijven, met een dagprijs van 400-500 euro en dat doe ik met een hobby niet. Nogmaals, het maakt mij niet uit wat het wordt, ik wil gewoon af en toe bij kunnen verdienen met een interessante opdracht.
  8. Op dezelfde manier als je dat de voorgaande jaren hebt gedaan, als ondernemer. Komt een pagina bij voor je inkomsten uit loondienst, maar die is dus al voor je ingevuld... En een vinkje dat de onderneming in dat jaar gestaakt is. Top, dank je :)
  9. Ja, dat is beiden niet echt van toepassing. Ik ben er serieus mee bezig, heb er vier jaar voor gestudeerd en daarna 6 of 7 jaar als ondernemer gewerkt. Dus het is niet ineens een hobby. Maar op het moment wel erg kleinschalig en zodoende ook met weinig inkomsten.
  10. Oh ja, nu zie ik het ook. Ik bedoelde: ik begon het jaar als zelfstandig ondernemer :) Hoe zou jij dan straks aangifte doen als jij mij was? Ah! Dit had ik dus nog niet begrepen. Zolang je bij de KVK ingeschreven staat moet je dus aangifte doen als ondernemer? Ook al ben je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer meer ivm weinig uren, weinig inkomsten, etc?
  11. Wat bedoel je precies met opdelen? Je hebt eerder wel een ander bedrijf gehad, en daarbij zelf de aangifte via de website van de belastingdienst gedaan? Inkomsten uit loondienst worden tegenwoordig ook bij een aangifte voor ondernemers vooraf ingevuld, net als je banksaldo, woz waarde van een koophuis, etc. Dus dat is een kwestie van even controleren of de getalletjes kloppen, en dan op "ok" klikken. Nee, ik heb zes of zeven jaar een bedrijf (gehad) en dit jaar is het bedrijf eigenlijk overgegaan in bijverdiensten. In januari was ik nog wel ondernemer. Zou ik komende aangifte toch als particulier met bijverdiensten (ROW) kunnen invullen?
  12. Ja, maar wat als niet dezelfde antwoorden gelden voor het hele jaar?
  13. Komend jaar waarschijnlijk niet, al weet ik dat nog niet zeker. Maar dit jaar ben ik dus deels wel duidelijk ondernemer geweest (fulltime voor mijn bedrijf gewerkt) en daarna ging ik 32 uur in loondienst en deed ik sporadisch nog een klus (wel met dezelfde insteek als eerst, onder dezelfde naam, zelfde wisselende opdrachtgevers, met een website, etc). Misschien moet ik de belastingtelefoon bellen hierover.
  14. Nou ja, ik begon het jaar als ondernemer, maar ging al snel (ook) in loondienst. Ik zou het 'bijverdiende' waarschijnlijk juist op moeten geven als inkomsten overige werkzaamheden, toch? Of kan dat niet als je ook even ondernemer bent geweest in een jaar?
  15. Daar ben ik weer met een loondienst/zzp vraag. Ik heb weer het internet afgezocht, maar kan geen gelijke situatie vinden. In 2017 begon ik als zelfstandig ondernemer en kreeg ik daarna een baan in loondienst. Naast die baan heb ik nog regelmatig een klus gedaan (in totaal ongeveer 3000 euro aan inkomsten) en per december zet ik mijn bedrijf stop. Ik ben nog nooit in loondienst geweest, dus weet niet precies hoe je aangifte er dan uitziet. Maar moet ik straks op deze manier aangifte doen, of doe ik alsnog aangifte als ondernemer? Ik zou graag binnenkort een soort test aangifte invullen om te weten waar ik aan toe ben. Alvast bedankt.
  16. Hmmm, dus wie weet hoef ik de moeite van de hele afspraak niet te nemen ;) Nou ja, we zien het wel.
  17. Naar alle waarschijnlijkheid ROW ... maar dat kon u in de eerste reactie ook al lezen. Ik wilde ook graag weten waarom het een of het ander, wat precies de criteria zijn (niet waarnaar gekeken wordt, want dat wist ik al). Maar ik begrijp dat het niet met zekerheid te zeggen is. Het gesprek wacht ik af, omdat zij wellicht nog iets toe kunnen lichten. Natuurlijk bepalen ze het niet zelf bij de KVK, maar wie weet kunnen ze de juiste inschatting al maken. Komt het etiket ROW overeen met 'geen ondernemer voor de inkomstenbelasting'?
  18. Precies, daarom ben ik benieuwd wat bij mij van toepassing zal zijn. @Nedzhibe, mijn vraag is dus niet op welke dingen ik recht heb, maar of ik onder WUO of ROW val. Met gevolg bedoel ik dus WUO/ROW, niet wat dat dan weer voor gevolgen heeft. Als je het nog snapt. Maar ik wacht het KVK gesprek wel af.
  19. Dit zijn allemaal vragen, geen uitleg wat welk antwoord voor gevolg heeft. Ik maak wel winst, mijn onderneming is geheel zelfstandig, ik heb meerdere opdrachtgevers, loop risico, heb een website, etc. Maar ik heb geen kapitaal, werk geen groot aantal uren, etc. Voor mijzelf blijft het dus onduidelijk.
  20. En waarom is het waarschijnlijk? Dat is precies waar ik benieuwd naar ben. Bedankt in elk geval!
  21. Beste Nedzhibe, Ik begrijp dat het geen keuze is )vandaar tussen aanhalingstekens), maar ik moet het wel invullen! Wat ik eerder las is dat bij loondienst je niet perse resultaat uit overige werkzaamheden hebt, maar dat het soms alsnog winst uit onderneming is?
  22. Ik schrijf mij per 1 januari opnieuw in bij de KVK, na een korte stop. Reden hiervoor is dat eigenlijk alle gegevens gewijzigd moeten, ik nu naast loondienst onderneem en ik eigenlijk gewoon een nieuwe start wil. Nu ben ik het KVK formulier alvast aan het invullen en moet antwoord geven op deze vraag: Welke inkomsten geniet u of gaat u genieten? Ik kies dan uiteraard loon, maar weet niet of ik daarnaast straks WUO of ROW heb. Ik heb er een hoop artikeltjes over gelezen, maar het blijft voor mij heel vaag. Relevante informatie: Ik werk 32 uur per week in loondienst en werk daarnaast een wisselend aantal uur per week aan verschillende opdrachten. De ene week niets en de andere week bijvoorbeeld 1 dag. Er zijn meerdere opdrachtgevers, waarschijnlijk zo'n 6-10 per jaar. Ik verwacht zo'n 6000 euro te verdienen. Misschien zijn er nog andere relevante zaken? Ik ben ook erg benieuwd wat deze 'keuze' verder voor gevolgen heeft. Alvast veel dank voor het meedenken.
  23. Top! Helemaal duidelijk. Ik heb veel gelezen, maar onthouden blijkt altijd het probleem ;)
  24. Ik ben de afgelopen 6,5 jaar zzp'er geweest. Per 1 februari 2017 werk ik 32 uur in loondienst. Daarnaast verwacht ik nog een paarhonderd euro (bijvoorbeeld 500,-) per maand bij te verdienen met een sporadisch freelance klus. Als ik het goed begrijp: - ben ik dan geen ondernemer voor de inkomstenbelasting - ben ik dan wel ondernemer voor de omzetbelasting 1. Kan ik op deze manier gebruik maken van de KOR? Zou het inderdaad gunstig zijn niet boven de zeg €6000,- uit te komen, zodat ik geen BTW hoef te betalen? 2. Kan ik wel gebruik maken van BTW aftrek bij eventuele aanschaf van apparatuur? 3. En zou ik in dit geval aangifte inkomstenbelasting doen als particulier? 4. Heb ik andere/minder verplichtingen voor de Belastingdienst als zijnde een soort halve ondernemer? Ik ben me druk aan het inlezen, maar van bovenstaande punten ben ik niet helemaal zeker.
  25. Lou.

    Loondienst en zzp

    Bedoel je dat het afgestraft wordt door het urencriterium? Of ook om andere redenen? Het urenkriterium is bij mij sowieso niet haalbaar natuurlijk met 32u in loondienst. Lijkt me niks als je 7 dagen moet werken om dat te halen!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.