Jump to content

cim

Junior
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Dank voor alle antwoorden. De meningen zijn verdeeld merk ik. Ik denk dat het om heel veel redenen (o.a. vanwege aanpassingen van toeslagen inderdaad) best gecompliceerd wordt om de aangifte van 2017 aan te passen. Bovendien weet ik vrij zeker (maar ik heb het niet helemaal nagerekend) dat de belastingdienst er op 2 manieren baat bij heeft als ik de aangifte niet corrigeer: 1) het kost hen geen extra werk om de aangiften en toeslagen te wijzigen 2) onder de streep levert het mij waarschijnlijk geld op (en kost het de BD dus geld). Officieel moet het gewoon kloppen, maar als ik Cosara goed begrijp spelen dit soort argumenten toch wel mee. Ik wil het dus eigenlijk het liefst simpel houden, ook als het financieel wat nadelig is. Maar ik wil natuurlijk niet in de problemen komen later..
 2. Dank, weer een hoop geleerd! Als ik dan nog één ding mag vragen: Stel ik laat het zitten. Dan kloppen de bedragen in mijn boekhouding niet met wat ik bij de belasting heb opgegeven (ook al klopt uiteindelijk het onder de streep dan wel). Hoe zorg ik dat ik over een paar jaar nog weet hoe dat zit? Geef ik dat op een of andere manier direct in de boekhouding aan, of maak ik een externe notitie?
 3. 2018 was niet zo'n goed jaar, dus een lagere winst helpt me daar niet veel In het kader hiervan: ik was van plan 2 suppletieformulieren te sturen voor K1 en K4 van 2018. het gaat om correcties m.b.t. een vervallen factuur en een aankoop waarvan ik de btw was vergeten door te geven. Door de suppleties verandert ook de vermindering van KOR in K4. Uiteindelijk betekent het echter maar een verschil van 4,- in het voordeel van de BD. Moet ik dit dan ook laten zitten en als correctie in de boekhouding verwerken?
 4. Ja dat klopt. Ik wist niet dat het feit dat de belastingdienst niet benadeeld wordt een criterium was. Ik dacht dat het gewoon moest kloppen. Helaas was een lagere winst in 2017 voor mijzelf wel gunstiger uitgevallen. Maar aan de andere kant betekent optie 2 heel wat minder gedoe, dus ik denk dat ik het daar maar bij houd. Hartelijk dank!
 5. Hoi, Het is een prachtige zaterdagmiddag dus er zit vast niemand op dit forum, maar ik probeer het toch maar even... Tijdens het doen van de aangifte IB 2018 ontdekte ik een forse fout in mijn IB aangifte van 2017: een factuur aan mij van ruim 2000 euro heb ik niet in mijn balans verwerkt. De factuur zelf heb ik pas in 2018 betaald en dat heb ik wel gewoon verwerkt in de betreffende OB aangifte. De definitieve aanslag voor 2017 heb ik al ontvangen. Ik heb wel eens gelezen dat je een fout op 2 manieren kan oplossen: 1) via een correctieverzoek aan de belastingdienst 2) door de correcties in te boeken in 2018 en het daarbij te laten Mijn vragen: - Aangezien het om een vrij groot bedrag gaat denk ik dat optie 1) de enige mogelijkheid is? - Kan ik in plaats van een correctieverzoek de Aangifte van 2017 opnieuw indienen? Via de site van de belastingdienst lijkt dat namelijk gewoon te kunnen.. Alvast dank voor de hulp! Cim
 6. Klopt helemaal Als ik het goed begrijp verandert de functie van beide adressen als ik ga werken vanuit nr 18b (ipv vanuit nr 20), en moet ik dan nr 20 heretikkeren naar privé. Nummer 18b heb ik nooit geëtiketteerd, dus die moet ik dan vanaf nu op gaan voeren als een zelfstandige werkruimte. Het is wsl handig om te informeren bij de BD of zij dat ook als zelfstandige werkruimte beschouwen. Vraagje: maakt het voor de BD uit dat ik 18b al langere tijd huur? Of kan ik vanaf nu gewoon de kosten van de werkruimte gaan aftrekken? Ok duidelijk. Of je voor huur van een werkruimte een zakelijk contract nodig heb weet ik niet, maar ik kan me niet herinneren dat ergens als voorwaarde te hebben gezien.
 7. Hoi Branko dank voor je antwoord Ik weet niet of ik de ruimte zakelijk mag etiketteren? Moet ik dat bij de belastingdienst of bij de verhuurder navragen? Voor de duidelijkheid, dit is mijn situatie: Ik sta ingeschreven op adres 1 (zeg nr 20). Dit adres heb ik als ondernemingsvermogen aangemerkt toen ik mijn bedrijf startte. Vraag: is 'als ondernemingsvermogen aanmerken' hetzelfde als 'zakelijk etiketteren'? In dezelfde woongroep huur ik nog een andere kleine ruimte: adres 2 (zeg nr 18b). Daar heb ik nooit iets mee gedaan wat de BD betreft, omdat dat niet nodig was met de oude regels en omdat het niet in te voeren was via de rekentool. Als ik kamer 18b nu ga gebruiken als werkruimte, moet ik dan nr 20 gaan etikketeren als privé? En kan ik nr 18b gaan etiketteren als zakelijk? Of had ik dat moeten doen toen ik het bedrijf startte?
 8. Dank voor het antwoord. En nee, het is zeker geen zakelijk contract. Ik heb nog wel wat onbeantwoorde vragen: - Stel dat de werkruimte in principe aanvaardbaar is voor de BD, is het dan alsnog een probleem dat ik deze ruimte in de voorgaande jaren (officeel) niet als werkruimte heb gebruikt? Ofwel, mag ik een (niet zakelijke) ruimte die ik al huur ineens gaan gebruiken als werkruimte? - Kan ik verbouwingskosten aan deze ruimte als onkosten opvoeren en/of btw aftrekken? Moet het daarvoor een zelfstandige werkruimte zijn?
 9. Ben bang dat het contract ergens onder in een doos zit (wegens bovengenoemde verbouwing). Maar het is een huurcontract met de woningbouwvereniging. Dus ik heb zeg maar een contract voor nr 20, waar ik ook ingeschreven sta, en één voor nr 18b (de werkruimte). Er zit wel vesrchil tussen, want bij de één betaal ik wel voor kosten van algemene ruimten en bij de andere niet. Om het wat ingewikkelder te maken: ik heb tot nu toe alleen het adres waar ik op ingeschreven sta (nr 20) gebruikt bij de belastingdienst, omdat de rekentool maar één adres kon verwerken. Dus ik heb nr. 20 als ondernemingsvermogen aangemerkt toen ik mijn bedrijf begon. Daarvan heb ik een deel als onzelfstandige werkruimte beschouwd. Kan ik nu nog overschakelen naar een zelfstandige werkruimte (18b) die ik tot nu toe (officieel) als woonruimte heb gehuurd?
 10. Dank je wel! Dat lijkt wel overeen te komen met mijn situatie. Ik heb 2 huurcontracten, één voor mijn hoofdwoning en één voor de werkruimte -> dus die laatste is in principe apart verhuurbaar (hoewel niet als zelfstandige woonruimte denk ik). En er zijn 'openbare' sanitaire voorzieningen. Ben alleen benieuwd of de belastingdienst dat ook (nog steeds) zo ziet.
 11. Hallo, Ben benieuwd of iemand me kan helpen met het volgende. Zoals hier wel bekend is sinds 2017 de aftrek van kosten voor de onzelfstandige werkruimte in een huurwoning niet meer mogelijk. Nogal een tegenvaller voor mij als kleine zzp-er die voornamelijk vanuit huis werkt. Nu zit ik in een beetje een uitzonderlijke situatie: ik woon in een woongroep. We delen keuken en sanitaire voorzieningen met meerdere mensen. Maar ik heb wel een eigen huisnummer en sta overal ingeschreven als zelfstandige huurder. Waar het om gaat: de werkuimte die ik gebruik is een apart kamertje in de woongroep, met een apart huurcontract en een eigen deur naar de gang toe. Er zijn geen sanitaire voorzieningen, maar dat heeft niemand in de woongroep (dus ook niet in de 'zelfstandige' woonruimtes). Mijn vraag: kan ik deze werkruimte als zelfstandige werkruimte aanmerken? Zou dat te verdedigen zijn tegenover de BD? Nog een ander vraagje (wsl samenhangend met mijn eerste vraag): ik heb het één en ander verbouwd in de werkruimte. Zijn deze kosten (of de BTW) aftrekbaar? Cim
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept