Jump to content

BarJ

Junior
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Bedankt voor de reactie. Ik ben van plan om de producten te laten transporteren door Rhenus en ga ervanuit dat zij zorgdragen voor alle douane-zaken (leverancier zal zorgen voor ATR-documenten etc) Mijn vraag ging echter over de factuur die ik van de Turkse leverancier krijg. Als ik afneem van een ondernemer binnen de EU, krijg ik 0% BTW gefactureerd, geldt dit ook voor zakendoen buiten de EU? Dit kan ik namelijk niet zo 1-2-3- terugvinden door te Googlen.
 2. Bedankt voor alle reacties. Inmiddels ben ik eruit en heb een andere naam gekozen voor mijn BV. (topic mag gesloten worden)
 3. Ik ging er altijd vanuit dat ik bij inkopen bij een buitenlandse partij van hen een factuur zou krijgen waar geen BTW op wordt gerekend (BTW verlegd). Nu lees ik elders weer dat de BTW-verleggingsregel alleen geldt voor zakendoen binnen de EU (intracommunautaire verwerving)... En dat er voor zaken buiten de EU weer onderscheid wordt gemaakt tussen fysieke producten en diensten. In mijn geval ga ik zaken doen met een Turks bedrijf (zij zullen voor mij kleding gaan produceren die ik importeer naar Nederland). Ik neem bij hen dus goederen af. Daarnaast zit er een Turks agentschap tussen als tussenpersoon, zij leveren mij dus een dienst. Hoe zit het? Moet ik van beide partijen facturen krijgen zónder Turkse BTW erop? (NB. Voor de invoer heb ik afgesproken dat zij zorgdragen voor ATR-documenten, zodat ik geen invoerrechten hoef te betalen over de leveringen)
 4. Bedankt voor de reactie! DHL wist me dus niet voldoende te informeren. Ik heb contact gehad met de ontvangr van mijn pakketje die hier meer ervaring mee heeft en heb uiteindelijk mijn pakketje verstuurd via TNT. Daar wisten ze me te vertellen dat er geen ATR e.d. nodig is zolang de waarde van het pakketje onder de 45 euro ligt, wat moet blijken uit een bijgevoegde proforma factuur. Bij mij was de waarde aanzienlijk lager, dus kon uiteindelijk vrij eenvoudig mijn pakketje versturen. Jammer dat ze dit bij DHL kennelijk niet wisten te vertellen. Maar nu weet ik het voor de toekomst!
 5. Mocht mijn merk op een gegeven moment een leuke omzet draaien (wat ik natuurlijk hoop) dan zal ik er een holding BV boven plaatsen met een andere/neutrale naam. Dus dan kom ik uit op dezelfde situatie als jij hier beschrijft, toch? Voorlopig heb ik geen plannen om niet-gerelateerde activiteiten in die BV te doen. En als dat wel gebeurt kan ik dus altijd nog de BV naam wijzigen, mocht dt echt nodig zijn, hetzij met kosten voor de notaris e.d...
 6. Je kunt overigens voor een compromis kiezen. Voeg aan een merknaam zoals FooBar een containerbegrip toe en maak er bijvoorbeeld FooBar Trading BV of FooBar Services BV van. Hier zat ik ook aan te denken, maar heb je dan niet hetzelfde probleem? Of Merknaam Trading BV gaat failliet en je kunt dan onder een nieuwe/andere BV gewon verder met Merknaam? Enige minpunt dat als er op Merknaam wordt gegoogled, dat er dan ook info over faillisement van Merknaam Trading BV naar boven komt... (De merknaam is overigens geregistreerd onder mijn eigen (prive)naam, niet onder de BV, dus valt straks niet onder de boedel van de BV)
 7. Ik ga zakendoen met een Turkse leverancier en wil hem enkele voorbeeldjes (samples) opsturen van wat ik gemaakt wil hebben. Het gaat om wat stofstaaltjes en kledingstukjes waar ik de merkjes uit heb geknipt. Waarde is dus bijna niets meer. Het gaat om in totaal 5 stukjes stof en 4 babybroekjes. Weegt nog geen halve kilo samen. Ik heb contact gehad met DHL om uit te zoeken hoe ik dit het best kan versturen (wat er op de bijgesloten papieren moet staan etc). Nu hebben zij mij geadviseerd dat ik absoluut een ATR-certificaat moet bijsluiten, omdat het pakketje anders het land niet inkomt! Nu ben ik dus eens verder gaan lezen over het ATR-certificaat, maar volgens mij is die bedoeld voor export van goederen die ik zelf zou produceren, met EU-land als land van herkomst. Echter, in mijn geval gaat het om gekochte samples (geproduceerd in verschillende landen, ook buiten EU) die ik opstuur ter referentie. Ik heb zelf het idee dat het helemaal niet nodig is om een ATR-document bij te sluiten of dat het zelfs niet kan (gezien land van herkomst buiten EU). De DHL-medewerker vertelde me echter dat volgens haar info alle soorten textiel überhaupt Turkije niet inkomen zonder zonder ATR-document, ookal ben je bereid er dan maar invoerrechten over te betalen... (???) Wie weet hier meer van en hoe het nou echt zit? Help!
 8. Ik wil binnenkort een BV oprichten voor een nieuw te starten merk. Ik heb ooit eens gehoord dat het niet verstandig is om je BV dezelfde naam te geven als je merknaam, voor het geval je bedrijf failliet gaat en je dan je merknaam niet meer kan gebruiken of geen doorstart meer kan maken. Klopt dit? Ik heb namelijk eens gekeken bij een aantal redelijk grote/bekende merken en een groot deel ervan heeft als bedrijfsnaam gewoon de merknaam genomen (met BV erachter). Met Googlen kom ik hier ook niets over tegen. Een voordeel voor mij om dezelfde naam te gebruiken is duidelijkheid/herkenbaarheid naar mijn klanten en daarnaast dat ik het knap lastig vind om een weer een (BV)naam te bedenken die goed klinkt, ergens op slaat en niet al bestaat... Wat zijn nou precies de nadelen van een BV met dezelfde naam als het merk dat de BV voert? En hoe zwaar zijn die nadelen nou echt? Bedankt vast!
 9. Aha, de term verlengd boekjaar heb ik nog niet eerder gehoord en is wellicht een goede optie. Ik ga dit eens voorleggen bij mijn administratiekantoor... Maar dan blijft er nog een vraag mbt de reeds gemaakte kosten (met name de zakenreis in augustus): voer ik die op onder mijn eenmanszaak, of prive en dan als aanloopkosten van de BV? Of kan/mag beide? Zou ik bijv na oprichting BV een factuur kunnen sturen vanuit mijn eenmanszaak naar mijn BV om de kosten van de zakenreis recht te trekken of valt dat onder creatief boekhouden?
 10. Bedankt voor de reactie. De reden dat ik hier per 1 januari mee wil starten is vooral een boekhoudkundige overweging. Onder andere ook omdat ik anders flink wat kosten bij komen kijken voor de administratie 2015 van de BV (door mijn administratiekantoor), wat ik nogal zonde vind voor die 3 maandjes... Zakelijk gezien (qua risico's etc) vind ik het dit jaar nog niet nodig om als BV te handelen, ik ga in 2015 ook nog geen grote financiele verplichtingen aan. Daarnaast ben ik reeds begonnen en heb al kosten gemaakt, waaronder bijvoorbeeld een zakelijke reis in augustus.
 11. (Ik twijfelde of ik deze vraag moest plaatsen onder fiscaal of onder rechtsvormen..) Omdat ik met heel wat Google-werk, rondkijken op HigherLevel en de website van de Belastingdienst niet voldoende antwoord(en) kan vinden op mijn vraag & situatie, heb ik me aangemeld bij HigherLevel, in de hoop dat hier mensen zijn die mij kunnen informeren voor mijn situatie: Ik heb momenteel al enkele jaren een eenmanszaak, waaronder ik o.a. freelance opdrachten heb verricht maar waar met name de inkomsten van mijn webshop(je) onder vallen. Nu ben ik echter dit jaar gestart met het opzetten van een eigen kledingmerk (dit staat helemaal los van mijn webshop) en wil ik daarvoor per januari 2016 een BV opzetten. Dit om eventuele risico's in te perken, maar vooral ook omdat een BV simpelweg serieuzer overkomt bij het internationaal zakendoen. En hier wordt het (althans voor mij) ingewikkeld: hoewel ik voor mijn kledingmerk pas omzet zal draaien in 2016 (zowel B2B als via eigen B2C webshop), ben ik nu al bezig met allerlei werkzaamheden en voorbereidingen, inclusief de nodige investeringen. Mijn idee was in eerste instantie om deze kosten allemaal te maken/op te voeren onder mijn eenmanszaak. Alsof ik dus gewoon onder mijn eenmanszaak mijn modemerk begin en deze per 2016 omzet naar een BV. Maar: de andere activiteiten wil ik dus niet in die BV onderbrengen.... Wat moet ik in mijn situatie doen? Wordt de BV een 'nieuwe' BV, zodat de al bestaande eenmanszaak blijft wat 'ie is? En als ik het zo doe, mag ik dan simpelweg de activiteiten/aangekochte zaken tbv mijn modemerk overhevelen naar de BV? Daarbij vraag ik mij af (mede omdat mijn inkomsten van mijn eenmanszaak in 2015 vrij laag zijn - dus niet heel erg veel om van te kunnen aftrekken - en ik toch redelijk wat kosten maak voor mijn merk) of het wellicht beter/handiger/voordeliger is om de aanloopkosten van van modemerk prive te maken en in januari 2016 in mijn BV op te voeren als aanloopkosten. Kan/mag dit? Is dat aan te raden? En kan in dat geval ook de BV nog (met terugwerkende kracht) worden teruggevraagd? Wie kan mij hierin informeren/adviseren en mij op de regels en de voor&nadelen wijzen? Alvast bedankt!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept