jeex

Junior
  • Aantal berichten

    14
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door jeex

  1. Een slecht advies: luister nooit naar goed advies.
  2. Hoho Robert, het was een vraag. Zoeken naar mogelijkheden. Het is niet de bedoeling om te ontduiken, maar ontwijken/vermijden is een groot goed in dit land. De hele Zuidas draait op dat fenomeen. Ik vraag me af hoe dat voor de Bitcoin in NL geregeld is. Of er al jurisprudentie is op dat vlak. ,,Bitcoin is geen geld in de zin van de Wet financieel toezicht. Het gebruik ervan is daarmee niet onderworpen aan financieel toezicht'', antwoordde minister Dijsselbloem (Financiën) op vragen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Het is wel vermogen (boven 21.000 moet je opgeven), maar geen geld. Het Hof van Justitie heeft op 22 oktober 2015 bepaald dat een bitcoin-wisseldienst is vrijgesteld voor de BTW. De bitcoin vertegenwoordigt geen enkele waarde in onze wetgeving, terwijl een tweedehands scooter dat wel doet. In artikel 8, zesde lid van de Wet op de omzetbelasting 1968 is bepaald dat, indien de vergoeding in een andere munteenheid dan de euro is uitgedrukt, de wisselkoers vastgesteld dient te worden overeenkomstig de laatst genoteerde verkoopkoers op het tijdstip waarop de belasting verschuldigd wordt. Maar ja, de bitcoin is geen munteenheid, betaalmiddel. Kortom: zoeken naar mogelijkheden. Het valt me op dat nogal wat mensen op dit forum daar moeilijk over doen, terwijl iedereen feitelijk hetzelfde verwacht van de boekhouder/fiscalist of accountant.
  3. @princerachid maakt een belangrijk punt, waar in deze hele fiscale kwestie niet aan voorbijgegaan moet worden! Als de webshop van zoonlief niet rendabel genoeg is om ruimte te huren, maar wel die ruimte nodig heeft, zit er een wezenlijke fout in de prijscalculatie. Ruimte moet in de prijs zijn gecalculeerd, anders is de groei gestoeld op permanente schenking (ruimte - nu de logeerkamer, straks een loods). Veel webshops beginnen klein (vanuit de huiskamer) en gaan op de fles na een groeispurt. Oorzaak: verkeerde prijscalculatie.
  4. Helemaal juist. Dus als een klant in Burundi iets koopt bij Vraagsteller in NL, dan moet die klant in Burundi er zich van vergewissen dat de dienst aan zijn wetgeving voldoet. Heeft Burundi er problemen mee dat Vraagsteller de dienst verkoopt (en toevallig ook aan een Burundees), dan stelt die Burundese ambtenaar zich in verbinding met de NL autoriteiten. Die NL autoriteiten toetsen dan de dienst (het gaat niet over een product - het gaat dus niet over giftige stoffen of kindertjes die zich verslikken in speelgoed) van Vraagsteller en toetsen deze naar Nederlands recht, niet naar Burundees recht! Dan zijn we er toch? Vraagsteller moet dus voldoen aan NL recht.
  5. Nog een late reactie. Interessant topic is dit. Voortbordurend op de casus. Want er zit een leuk business model achter... Ik verleen een dienst aan een klant en laat mij (via de service van Aron) uitbetalen in bitcoins. Ik noem dus ook mijn prijs in bitcoins. Oftewel: ik zeg: "dat kost je zus-en-zoveel" bitcoints". Klant betaalt in EUR aan Arons wisseldienst en Arons wisseldienst betaalt mij die bitcoins. Op dit bedrag kan ik geen BTW zetten, want er is geen geld mee gemoeid, omdat bitcoins geen geldwaarde hebben. Het is ook geen ruilhandel (ik krijg geen scooter in ruil voor mijn dienst). Wat doe ik met de BTW? En wat doe ik verderop in de rit met mijn IB?
  6. Terug naar de vraagsteller @SoolMaan. Hij heeft een website waarop een dienst of digitaal product wordt aangeboden dat door de hele wereld afgenomen kan worden. Vraag: is dat illegaal? Illegaal betekent: niet volgens de wetgeving. Welke wetgeving? Die van het land waar de ondernemer woont en werkt natuurlijk. Andere wetgeving is er niet. Moet hij aan de wetgeving van Burundi voldoen om in NL een website te publiceren? Nee. Of moet hij in Peru aan de wetgeving voldoen om in NL een website te publiceren? Nee. Essentie is dat hij niet in Peru een webdienst heeft opgezet en ook niet in Burundi, maar in NL. Als iemand uit Burundi besluit om op die website in NL iets te kopen, verandert daar niets aan. Die mensen zijn importeur, voor hen geldt de landelijke wetgeving aldaar. Zijn business is dan niet anders dan die van een bloementeler of kaasmaker die zijn product het vliegtuig inrijdt om in Rusland, IJsland, Vaticaanstad of de US verkocht te worden. Voldoet het product aldaar niet aan de wetgeving aldaar, dan heeft de plaatselijke importeur aldaar een juridisch probleem, niet de NL-bloemenman. Die zal alleen geen bestellingen meer krijgen uit dat land. Juist door zich in allerlei buitenlanden te registreren, zou @SoolMaan het zichzelf moeilijk maken, want dan pas moet hij ook in al die buitenlanden aan wetgeving voldoen. Dus beste @SoolMaan: zorg dat je site in NL gehost wordt (dat is juridisch wel het handigst) en dat jouw business aan de NL-wetgeving voldoet, en dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Ik doe dat kunstje al sinds 1998; zo werkt het en niet anders!
  7. Draadje kort samengevat: Henny van der Pluijm klaagt over het feit dat investeren in new business risico's met zich mee brengt... Om te beginnen moet je crowdfunding opsplitsen in twee soorten: crowdfunding als venture capital en crowdfunding als ordinaire voorverkoop. In het eerste geval (investering) neem je deel aan de onderneming en ben je zelf dus onderdeel van succes of verlies. Als je simpelweg denkt ergens je geld achter te kunnen laten om later veel winst binnen te harken, ben je uitermate naïef bezig. In het tweede geval investeer je niet, maar koop je iets dat nog niet bestaat en nog ontwikkeld moet worden. Hoe mooier de belofte (en de illusie), hoe groter de kans dat het ook niet zal bestaan. Je bent ook flink naïef als je iets koopt dat niet bestaat zonder eerst wat research te doen. Maar ook deze vorm van voorverkoop is risicovol. Dat hoort erbij. Je kunt ook wachten tot het product klaar is, en dan de webshop bezoeken. Als je iets wilt kopen zonder risico, ga je naar de Blokker. Wil je geld investeren zonder risico, dan zet je het om in toiletpapier want dat is de meest waardevaste commodity die er (volgens mij) bestaat. Wel droog opslaan! Even dichter bij huis: http://smakerij.com/kaassmaker.html hebben dankzij een bescheiden crowdfunding in NL hun prachtige product kunnen ontwikkelen. En zo kan ik nog een hele lijst opnoemen.
  8. Wat een flauwekul. Als dat illegaal is, kan eBay de deuren sluiten, moet Amazon uit de lucht en ga zo maar door. Heel internet zit bomvol aanbieders van diensten en producten die de hele wereld leveren vanuit hun woonkamer. Het zou toch wat zijn als elke Engelstalige schrijver zich in 194 buitenlanden moet gaan vestigen omdat daar wellicht een e-boek van hem/haar wordt gekocht. Je hoeft niet in een land gevestigd te zijn om daar te mogen leveren. Je moet voldoen aan de wetgeving in het land van waaruit je opereert, en dat is waar je zelf woont.
  9. In jouw geval is het vrij simpel. Open een IBC op de Seychelles. Kost je ca. 600 EUR. Er zijn dienstverleners die je daarbij helpen (niet gratis). Daar hoef je zelf niet te wonen of een lokale directeur te huren. Je betaalt geen belasting en hebt geen BTW-plichten. Elk jaar doe je aangifte aldaar en je krijgt een 0-aanslag (goed bewaren). Kost ongeveer 200 EUR per jaar. Aan die IBC koppel je een bankrekening, bijvoorbeeld bij Barclays op de Seychelles of Mauritius, met een Credit Card. Je Amazon-inkomsten laat je op die bank uitbetalen. Dat hoeft overigens niet. Kan ook op een gewone NL-bank. Dan kun je gaan en staan waar je wilt. Voor de NL-fiscus moet je wel bewijzen dat je daar je bedrijf hebt/had en vooral dat je werkzaamheden en verdiensten voornamelijk NIET in NL waren (staat een dagen-norm voor, ik geloof 180, maar dat moet je even controleren). Je moet dus hard kunnen bewijzen dat je buiten NL was en dat je daar je werk gedaan hebt. Niet ongeveer, maar als aaneengesloten periode. Vestig je je weer in NL, dan doe je hier netjes je M-biljet voor elk jaar dat je weg was, en vul je precies in waar je in het buitenland belasting hebt betaald (dat zijn die 0-aangiften van de Seychellen) en waar je gedurende welke perioden geweest bent. Dat moet aaneengesloten te bewijzen zijn. Ik heb dit net allemaal achter de rug. Het hele systeem klopt als een bus. Fiscus wil je alleen niet helpen met het M-biljet omdat je feitelijk ondernemer was en die krijgen geen hulp bij het invullen. Is ook wel begrijpelijk. Dit hele IBC-verhaal is overigens volslagen zinloos als je zelf in NL gevestigd bent (want dan is het ontduiking en dat mag niet). Succes ermee. Stuur eens een kaartje.
  10. Wellicht is het zinvoller om geen website op te zetten. Traffic genereer je makkelijker en directer op Facebook dan via Google. Daar kun je ook je producten te koop aanbieden op je eigen account of page. Betaling kan met een Paypal of iDeal betaal-link (kun je overal inplakken, mail, DM, Whatsapp noem maar op) of rechtstreeks direct op jouw bank. Op die manier neem je een aanloop met weinig kosten en opereer je volledig op bekend terrein (facebook) zonder afhankelijk te zijn van externe partijen en dienstverleners. Lopen de verkopen uit de hand, dan heb je ook de middelen om een webshop door een prof te laten opzetten. Succes!
  11. jeex

    BTW omzeilen

    Het is bijzonder frustrerend om te moeten vaststellen dat je een mooi product hebt, maar altijd 20% duurder bent dan concurrenten in Azië of de US simpelweg vanwege strikte EU BTW-regels. Daar moet een oplossing op te vinden zijn, zonder uit te wijken naar het buitenland. Ik kan me niet voorstellen dat de fiscus erop uit is om ondernemers Europa uit te jagen. Als de inspecteur en de accountant met weinig oplossingen komen – mede ook beperkt door hun beroepsethiek – zoek je naar creatieve oplossingen. Creatief, niet illegaal. Omzeilen is iets anders dan ontduiken. Bijvoorbeeld creatief met Bitcoins of zo. Op dat gebied konden noch de accountant, noch de inspecteur wat zinnigs zeggen.
  12. jeex

    BTW omzeilen

    Omdat al die klanten gewone anonieme voorbijgangers zijn die op een website wat kopen. Ik heb hierover met de inspecteur een hele discussie gehad: Ik kan niet van elke Afrikaan, Chinees of Chileen de doopceel gaan lichten. Kosten uren en levert geen drol op. Ik moet dan van iedereen BTW-gegevens krijgen en verifiëren. Ook van die Ghanees bij de derde palmboom rechts. Dat kan gewoon niet. Mijn business moet zijn een product verkopen, niet eindeloze administratie voeren om de fiscus gelukkig temaken.
  13. jeex

    BTW omzeilen

    Hallo, Wij leveren een product/dienst wereldwijd aan mensen. Daarvan is dus vrijwel nooit bekend of ze ondernemingen of particulieren zijn. Betaling gebeurt middels Paypal en Skrill. Probleem is dat onze strikte BTW-regels en hoge BTW-tarief ons een hopeloze concurrentiepositie geven. De concurrenten opereren vanaf plekken waar ze zonder BTW kunnen leveren en factureren. Alles gebeurt al zo efficiënt mogelijk, dus aan de kostenkant valt niets te doen. Die 21% doen ons behoorlijk de nek om. Zijn er wegen, regelingen, whatever die het mogelijk maken om de BTW te omzeilen? Van mijn part Bitcoins als het maar legaal is. Ontduiken wil ik niet. Dank
  14. Recentelijk persoonlijk ondervonden... Weggaan uit NL is niet moeilijk. Belasting ontwijken in NL is dan ook niet moeilijk. Alles wordt makkelijker als je NL verlaat. Ziektekosten verzekeren kan gewoon bij de OOM. Problemen ontstaan als je terugkomt en je weer in NL inschrijft. Want dan wil de NL fiscus alsnog al je vakantieverhalen horen. Je mag dan dus braaf over al die jaren in al die (al of niet bestaande) buitenlanden bewijzen hoeveel je waar wanneer verdiend hebt en of je daar elders wel netjes belasting en verplichte volskverzekering over betaald hebt. Met bewijzen erbij. Kun je dat niet of heb je dat niet, dan hang je en mag je in NL (nogmaals) afrekenen. Er is dus maar een goede raad: niet terugkomen naar NL.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.