Jump to content

Boekie

Junior
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • First name
  Edwin
 • Last name
  van der Heijden
 • Company or organization name
  Boekhandel & Edelsmederij Shambala

Company info

 • Location
  Alkmaar
 1. Gewoon op de site van het UWV: Quote: Ik ben zelfstandige en word werkloos Het kan zijn dat u naast uw werkzaamheden in loondienst al als zelfstandige werkte. Het gemiddelde aantal uren dat u per week als zelfstandige werkte in de 26 weken voordat u werkloos werd, zijn uw ‘vrijgestelde uren’. Dat betekent dat wij deze vrijgestelde uren niet van uw WW-uitkering aftrekken. Nou zo gewoon is het dus niet blijkt. De vrijgestelde uren zijn niet voor iedereen "het gemiddelde aantal uren dat u per week als zelfstandige werkte in de 26 weken voordat u werkloos werd". Namelijk als je ziek bent voordat je werkloos wordt gelden de 26 weken voordat je ziek werd als referteperiode. :-\
 2. Ok het is wel duidelijk nu. Woning als bedrijfsruimte aanmerken is geen goed idee in mijn geval. Ik dank je hartelijk! Ik heb geen vragen meer.
 3. Hoi bedankt voor reactie, Woning is nu wel volledig prive voor belasting maar wordt nu ook al voor meer dan 10% gebruikt voor bedrijf. Verbouwing is om prive te ontlasten (boeken nemen nu prive ruimte in). In 2012 op zakelijk zetten lijkt mij interessant ivm de 21% BTW die ik dan terug zou kunnen vorderen op de verbouwingskosten van 30.000 euro? Of klets ik nu uit mijn nek? Bedankt maar weer!
 4. Beste experts, Ik sta voor een lastige keuze. Wil gaan verbouwen en 30.000 euro gaan investeren in eigen woning om bedrijf (tweedehandsboeken en edelsmederij) uit te breiden. Is het financieel voordeliger mijn huis bedrijfsruimte te maken voor belastingdienst of niet. Leidend is voor mij de korte termijn (1-10 jaar). Mijn bedrijf is gestart in 2012 echter mijn IB aangifte van 2012 is nog niet definitief (2014 wel). Is het dan uberhaupt nog mogelijk om woning aan te merken als bedrijfsruimte? Mijn bedrijfsruimte is meer dan 10% van mijn woongedeelte. Er is geen afzonderlijke opgang of sanitair. Wat zijn de financiele voor en nadelen van prive of bedrijfsruimte? Wat is allemaal als kosten op te voeren, welke btw is af te trekken? Mocht het niet kunnen om de woning als bedrijfsruimte aan te merken, is er dan nog een andere manier om de kosten van de verbouwing en inrichting af te trekken of de BTW terug te krijgen? Alvast bedankt voor het meedenken. Boekie
 5. Hoi Antoine en Anouk, Bedankt voor de adviezen. Ik heb minipak geprobeerd. Dit programma heeft aparte grootboekrekening voor inkoop en verkoop marge aangemaakt. Echter probleem blijft dat het programma niet het verschil uitrekend tussen inkoop en verkoop van de marge goederen en daar dan, in geval van winst, 6% btw over berekend. Het programma rekent of helemaal geen btw (als je geen btw tarief aangeeft) of over alle verkopen 6% (als je dat aanvinkt) zonder rekening te houden met de inkoop. Bijv inkoop tweedehands boeken 1000 euro verkoop 1500 euro Winst is 500 euro daar moet 6% btw over worden berekend volgens de globalisatiemethode Dit is 30 euro dit moet worden afgedragen. Geen enkel programma doet dit. Ik vrees dat de oplossing is om dit handmatig in exelsheets bij te houden en dan het saldo van de aangifte periode te boeken en daar 6% btw over te berekenen.
 6. Goedendag allen, Mijn boekhouder adviseert mij een boekhoudprogramma te nemen. Ik kan er echter niet een vinden die ook echt ondersteunt in mijn werkzaamheden. Tot nu toe heb ik alles bijgehouden in exelsheets. Het probleem/uitdaging zit em in het feit dat ik handel in marge goederen; tweedehands boeken. Alle programma's die ik nu heb geprobeert (eboekhouden etc) hebben niet een aparte functie daarvoor. Dit kan worden opgelost door de totalen zelf te berekenen en deze dan aan het einde van de aangifte periode in te voeren op aparte grootboekrekening, maar dat is het zelfde wat ik nu al doe. De oplossing is gewoon doorgaan met wat ik al deed maar ik ben van plan dit jaar ook te gaan werken als edelsmid en daarvoor is het wel handig een boekhoudprogramma aan te schaffen. Heeft iemand een tip of weet iemand een boekhoudprogramma waar de globalisatieregeling in zit? ???
 7. Ha Robert, Hartelijk dank voor deze bevestiging. Nu weet ik waar ik aan toe ben! Groet, Boekie
 8. Beste Henkh, Dat is een goede tip, dat ga ik doen. Over mijn marge, die is wel wat hoger gemiddeld ongeveer 8 euro per boek maar dat is inderdaad nog geen winst. Ik zie de boeken als een soort basis inkomen. De overige omzet moet gaan komen van de edelsmederij. Daar heb ik goede plannen voor.
 9. Beste Henkh, Bedankt voor je antwoord. Ik had dit natuurlijk zelf ook gelezen. Ben echter misschien een beetje "paranoia" omdat ik heel veel uitzoek en steeds denk te weten dat ik nu toch echt de juiste en volledige kennis heb en later blijkt dat het niet zo is. :'( Ergo 32+28=60 kan dus als werkweek, 28 uur vrijgestelde uren, 32 uur sollicitatieplicht. Meer dan 28 uren werken als zzp wordt afgehaald van ww. Bij minder uren niet. Uren kunnen aantonen, dat kan ik, ik houd een precieze uren registratie bij.
 10. Hoi Henkh en Prinsrachid, Dank voor jullie antwoorden Waar lees je dat duidelijk HenkH? Ik snap dat je het vreemd vind 2 jaar ziekte wet en eigenbedrijfje. Het zit zo ben verpleegkundige ggz maar kan niet meer met patienten werken door zware burnout. Ander werk kan ik wel als ik maar geen persoonlijk contact hoef te hebben. Heb twee jaar geprobeerd om ander werk te vinden steeds ben ik gedwarsboomd door mijn werkgever. Ik ben om mijn zelfrespect te behouden tweedehands boekjes gaan verkopen (ik had al een min of meer slapende kvk registratie omdat ik ook edelsmid ben), dit invoeren is een meditatief proces, boek opzoeken en invoeren. Ik heb succes dat had ik niet verwacht. Nu is het echter noodzaak geworden want waar kom ik nog aan de bak? Enige reele optie vind ik boekhandel met edelsmeden. Nu dus 28 uur per week daarmee bezig in avond en weekend naast reintegratie verplichtingen van 32 uur. Ik verdien echter nog niet genoeg (nog lang niet), kan dus echt niet zonder ww of een grote korting. Vandaar dat ik het zeker wil weten. WIA of WGA of andere varianten kunnen niet daar moet je minstens 35% arbeidsongeschikt voor zijn.
 11. Allereerst complimenten voor dit fantastische forum. Heb nu al zoveel geleerd van de kennis die hier is gedeeld. Hartelijk dank daarvoor. Hoop ook snel mijn steentje te kunnen bijdragen. Heb echter nog een belangrijke vraag; is er een maximum aan het aantal vrijgestelde uren tijdens ww? Op dit forum was meer dan een half jaar geleden het antwoord: nee. Echter inmiddels is er misschien wat veranderd. En omdat ik dat echt zeker wil weten, om nare verassingen te voorkomen, opnieuw deze vraag. UWV site geeft een voorbeeld maar in dit voorbeeld gebruiken ze juist de 40 urige werkweek, zodat ik daar niets uuit af kan leiden. UWV kon telefonisch hier wederom geen duidelijk antwoord op geven. Hoop dat iemand mij uit de brand kan helpen. Mijn situatie: 32 uur contract, werk 28 per week als zzp (boekhandeltje) in avond, geen winst. Vanaf maart 2016 wordt ik ontslagen ivm 2 jaar Ziek (arbeidsongeschikt voor eigen functie, 32% dus geen WIA). Wordt 28 uur dan mijn vrijgestelde uren zonder gevolgen voor de hoogte van mijn ww? Of is er een maximum waar ik rekening mee moet houden? (Aanpassing door moderator: titel verduidelijkt)
 12. Excuus ik reageer op een topic dat meer dan zes maanden oud is, maar wil juist graag weten of er in de tussentijd, na 1 juli 2015, iets veranderd is. Is er een maximum aan het aantal vrijgestelde uren? Wat heeft invloed op de hoogte van de WW? Ik kon een voorbeeld vinden op UWV.nl maar juist daar maakten ze gebruik van een voorbeeld van iemand die in totaal 40 uur werkt (32 uur loon, 8 uur zzp, zie onder) Mijn situatie komt overeen met voorgaande situatie op deze topic op sommige punten. Eigen bedrijfje sinds 2012 naast loondienst 32 uur/week. Maart 2016 ontslag na twee jaar ziekte, geen WIA (32% arbeidsongeschikt). Werk laatste jaar gemiddeld 28 uur per week meestal in avonduren in eigen bedrijfje (hou precieze urenregistratie bij), maak nog geen winst. Wel de bedoeling om zo snel mogelijk weer eigen geld te verdienen. Heb geen recht op startersregeling van WW naar ZZP. Wel 24 maanden recht op WW. Site UWV: Ik wordt werkloos op of na 1 juli 2015 Omdat wij uw WW-uitkering per maand betalen, rekenen wij uw vrijgestelde uren om naar een gemiddeld aantal uur per maand. Wij gaan hierbij uit van een gemiddelde van 21,75 werkdagen per maand. Voorbeeld vrijgestelde uren Kees werkte voor 30 uur per week in loondienst. Daarnaast werkt hij al zeker 26 weken als zelfstandige, gemiddeld 10 uur per week. Vanaf de eerste dag dat hij werkloos wordt, ontvangt Kees een WW-uitkering van 30 uur per week. De 10 uur die hij als zelfstandige werkt, zijn vrijgestelde uren. Deze 10 uur delen we door 5 (werkdagen). Dat is 2 uur. We vermenigvuldigen deze 2 uur met 21,75 (het gemiddeld aantal werkdagen per maand). Kees heeft dus 43,5 vrijgestelde uren per maand die hij als zelfstandige mag werken en die wij niet van zijn WW-uitkering aftrekken. Meer uren werken als zelfstandige? Gaat u tijdens uw WW-uitkering meer uren als zelfstandige werken? Dan bent u voor die extra uren geen werknemer meer, maar zelfstandige. Daarom verrekenen wij in dit geval deze extra uren wel met uw WW-uitkering. U wordt dan dus gekort op uw uitkering. U geeft al uw gewerkte uren door met het formulier Inkomstenopgave.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept