Jump to content

_ramonnn

Junior
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Beste Paul Stuyver, Hartelijk dank voor je reactie! Zeer praktische en bruikbare informatie.
 2. Ik vertel hier inderdaad liever niet hoe ik goedkoper kan zijn en hoe ik dat denk te organiseren. Als het idee te mager beschreven is voor het forum dan wil ik jullie graag bedanken voor de reacties en feedback.
 3. Beste StevenK, Dit is inderdaad een wereld van verschil. Ik vermeldde dit ook alleen ter verduidelijking dat ik niet een volledige leek ben op het gebied van 3D printen. Dit heb ik gedaan, daardoor weet ik welke aanbieders er zijn, welke technieken/machines zij gebruiken en wat hun tarieven zijn: Bedankt voor je reactie!
 4. Highio, ik besef mij heel goed dat dit een ondernemersforum is. En het concept is volgens mij ondernemend, maar zeker ook innovatief. Dit idee staat volledig los van mijn studie. Ik vind het fijn dat je er rekening mee wilt houden dat ik nog onervaren ben, daarom probeer ik hier te leren. Ik vermoed dat je hier doelt op mijn vorige idee, vorig jaar. Ik heb alle reacties destijds beantwoord, maar heb inderdaad nooit laten weten of ik het plan uitgewerkt hebt. Je hebt er in het andere forumbericht inderdaad naar gevraagd, maar dat topic is gesloten dus dan kan ik daar niet op reageren ;) , bovendien is dit allemaal erg off topic natuurlijk. Ik vind nog steeds dat je erg negatief doet over studenten, omdat je aangeeft dat 'sommige gelukkig positief verassen'. Dat die studenten meer presteren is volgens mij een aanname? Ik presteer nog niks, omdat ik pas net ben gestart, dan kan je ook niks verwachten in 'omzet?' o.i.d. Ik ben me ervan bewust dat er veel gebeurd op het gebied van 3D printen. Helaas is het echter ook een aanname dat ik een totale leek ben in deze wereld? Ik ben dagelijks veel bezig met het verkennen van de techniek en ik heb hobbymatig een 3D printer in gebruik. Dit heb ik misschien niet duidelijk vermeld, excuses hiervoor. Bovendien is het idee niet om 3D printers uit te vinden, maar om ze op een slimme manier in te zetten. Al met al vind ik het erg jammer dat je op basis van de paar berichten hier al veronderstelt dat ik feitelijk en werkelijk niks presteer en totaal geen kennis heb genomen van 3D printen. Op een ondernemersforum als dit verwacht ik dat ondernemerschap aangemoedigd wordt en niet dat op basis van wat aannames een student gelijk als volledig kansloos en niet-presterend wordt weggezet. Toch bedankt voor je reactie, Ramon
 5. Beste Highio, Nee, ik ben nog niet bij een partij inhouse geweest nee. Wat is de relevantie precies van de concentratie van de activiteit als het concept gaat om een andere doelgroep (seriematige productie) die online besteld en verzonden kan worden, dus vrijwel locatie onafhankelijk is? Prima dat u mijn conceptpresentaties ontzettend mager vindt. Zou u mij dan wel kunnen vertellen waarom precies? U geeft hier totaal geen argumenten voor? Verder vind ik het hele negatieve riedeltje over studentondernemers die 'er niks van bakken, luie student zijn of kansloze techniekondernemers zijn' uitermate ongepast, maar vooral niet onderbouwt. Op de een of andere manier is er op dit forum volgens mij een afgunst tegen studenten die, los van hun studie, een idee hebben, iets op proberen te zetten of willen gaan ondernemen. Blijkbaar zit er in u heel veel woede of afgunst ten aanzien van studenten om de een of andere reden. Als ik daadwerkelijk een luie student zou zijn, dan zou ik niet plannen hebben om te ondernemen. Tot slot ben ik inderdaad ook benieuwd naar de professionele mening van mede forum leden, zoals de bruikbare reactie die ik al heb ontvangen. Ik hoop dat u naast uw negatieve betoog over 'kansloze studentondernemers' ook nog beargumenteerde feedback zou kunnen geven, los van het feit dat ik, inderdaad, student ben.
 6. Beste Mathias@evelo, Je bent zeker niet te kritisch! Dat is inderdaad op dit moment het punt bij 3D printen, in principe prima natuurlijk. Mijn concept gaat echter verder inderdaad. Ik heb zelf geen series in gedachten, alles van een paar tot duizenden, misschien zelfs meer is mogelijk, wat een klant maar wenst. Dit is juist de vrijheid en flexibiliteit die je een klant kan bieden met 3D printen. Uiteraard zullen klanten de prijs vergelijken met andere productiemethoden. Daar valt denk ik (in sommige gevallen) iets te halen. Bijvoorbeeld een complex spuitgietmatrijs voor een relatief klein product kan €10.000 kosten. Als je 1000 producten nodig hebt, is dit alleen al €10 per stuk. In zo'n geval kan 3D printen wellicht een goede oplossing bieden (+alle overige voordelen van 3D printen). Verder kan een klant inderdaad direct een ontwerpwijziging toepassen, zonder dat hele voorraden spuitgietbatches 'verloren' gaan.
 7. @ Wouter Hol, ik heb het bericht van Ward inderdaad gelezen, hoop dat ik het op deze manier zo duidelijk mogelijk heb geformuleerd. Bedankt voor je reactie! @ John B Het soort onderdelen is afhankelijk van de klant. Deze kan besluiten om de dienst als productiemethode te gebruiken voor bepaalde onderdelen/ behuizingen. Er zijn verschillende plastics geschikt voor 3D printen, zoals ABS, PC, Nylon etc. In principe kan elk gewenst onderdeel/behuizing geprint worden tot een maximaal formaat (beperking printer). Of de gebruiker extra risico loopt bij het gebruik is een goede vraag. Dit is naar mijn mening afhankelijk van de toepassing van het onderdeel, bij wijze van: verschil tussen een auto onderstel en een lampenkap. Onderdelen zouden getest kunnen worden op sterkte en verantwoordelijkheden voor risico's kunnen juridisch vastgelegd worden. De vraag of het gebruik van het onderdeel risico oplevert is in die zin denk ik niet anders dan bij traditionele productiemethoden? Anderen leveren alleen maar prototypes naar mijn inzicht, omdat hun prijs te hoog is voor serieproductie (niet interessant) en er onvoldoende capaciteit is voor serieproductie.
 8. Omschrijving van je concept: Ik heb een concept bedacht om met behulp van 3D printen serieproductie van plastic onderdelen betaalbaarder en toegankelijker te maken (zo'n €0,20 per gram gebruikt materiaal). Met dit concept kunnen honderden onderdelen, met zeer hoge printkwaliteit, binnen enkele dagen geleverd worden. Omschrijf wat je tot nu toe zelf gedaan hebt hiervoor: Verschillende huidige 3D service aanbieders bekeken, gezocht naar 3D printers, tarieven aanbieders onderzocht. Wat is de uitdaging die je met je concept op wil lossen: Schaalbaarheid van 3D printen mogelijk maken. Snelle levertijd bieden, geen batch of startkosten per batch: alleen een vast bedrag per onderdeel. Ontwerpwijzigingen in serieproductie direct mogelijk zonder extra kosten, omdat 3D printen zonder matrijs werkt. Duurzame productie, omdat het een additief productieproces is in plaats van subtractief (frezen etc.), dus geen materiaalverspilling. Geïndividualiseerde producten/onderdelen mogelijk. Vormvrijheid in ontwerp van onderdelen. Hoe is dit anders dan bestaande concepten: Er bestaan reeds 3D print services. Deze bieden echter veelal prototype services, hele kleine series, tegen hoge kosten of zijn niet schaalbaar: kunnen niet snel honderden stuks leveren. Wat voor feedback hoop je te krijgen: Jullie meningen en tips over het concept. Spreekt het aan? Waarom wel, of juist niet?
 9. Beste forumleden, Ik heb een concept bedacht om met behulp van 3D printen serieproductie van plastic onderdelen betaalbaarder en toegankelijker te maken (zo'n €0,20 per gram gebruikt materiaal). Met dit concept kunnen honderden onderdelen, met zeer hoge printkwaliteit, binnen enkele dagen geleverd worden. Graag zou ik jullie kritische mening over dit concept horen. Wat vinden jullie er van? Wat zijn zaken om rekening mee te houden?
 10. Beste Hans, Het 'pay what you want' concept had ik nog nooit van gehoord en vind ik een ontzettend goede optie. Verder had ik het uitbesteden van de loonbetalingen zelf ook al in gedachte, aangezien dit zelf doen veel tijd zal kosten. In welk opzicht zou ik volgens jou niet volledig in mijn verhaal zijn? Het idee dat ik op dit forum heb geplaatst is, zoals ook vermeld is, slechts nog in de 'ideefase'. Kortom; ik sta absoluut open voor alle kritiek en tips op het idee. Hierdoor kan het misschien wat vaag overkomen. En voor de derde keer inmiddels, wat voor studieopdracht denk je dat ik heb? Ik heb het studiejaar volledig afgesloten en alle tentamens gehaald en ga 1 september beginnen aan het volgende studiejaar. Of denk je dat het niet mogelijk is dat studenten een ondernemersambitie kunnen hebben, zoals ik? Ik weet inderdaad hoe het normale minimumloonsysteem werkt, maar hoe dat in bovengenoemd voorbeeld zit weet ik niet, vandaar mijn vraag. En ja, er is niks moeilijks aan om te Googlen, maar wat is betrouwbaarder dan iemand die ervaring heeft in zulke gevallen en hier duidelijk wat meer over kan vertellen? Het vermoeden dat ik krijg is dat je het idee ziet als een bedreiging voor de bestaande consultancywereld, al lijkt me dat niet het geval.
 11. Dank voor je reactie Peter! De uitbetaling van het loon zal zeer waarschijnlijk inderdaad uitbesteed worden én meegenomen worden in het (financiële) plan. Waar ik meer mee zit is of dit wettelijk gezien mag i.v.m. het minimumloon wat in Nederland geldt. Ik noem een heel overdreven voorbeeld (met zelfverzonnen getallen): Een student werkt 20 uur aan een project en voor zijn leeftijd geldt een minimumloon van €10, dan wordt het brutoloon dus €200, maar als het bedrijf slechts bereid is €50 te betalen (pay what you want).. mag je dan (noem 70% bruto) van die €50 uitbetalen als loon? Ook al heeft hij/zij hier wel 20 uur voor gewerkt?
 12. Beste Hans, Omdat studenten in ons geval geen begeleiding nodig hebben vanuit het bedrijf van de opdrachtgever. Er zijn plannen om de studenten die aan projecten werken te laten begeleiden door ervaren consultants/projectmanagers of om de studenten elkaar te laten coachen, immers weten ze allemaal iets anders waarschijnlijk. Er zal dus wel degelijk begeleiding zijn. Verder gaat het om hogerejaars studenten die al ervaringen hebben opgedaan in stages en praktijkopdrachten. Voor hen zal het dus niets nieuws zijn. Het gaat nogmaals niet om een studieopdracht, maar om serieuze interesse voor het opstarten van een onderneming. Wat voor studieopdracht denk je dat ik zou hebben? In de vakantie.. Bovendien probeer ik er via het forum achter te komen wat de visie van ervaren ondernemers op het plan is, zodat ik de onderneming zo goed mogelijk op kan zetten. En dat ik nog veel vragen heb betekend volgens mij niet direct dat ik niet zelfredzaam ben. Wat is er mis met het vragen van hulp aan anderen? Verder ben ik nog relatief jong en weet ik dus inderdaad ook nog niet alles. In het geval van dit concept kunt u ook kiezen voor iemand die zich al heeft bewezen via deugdelijke stage of projectopdrachten, het enige verschil is dat de studie nog niet volledig is afgerond. Deze wet -en regelgeving ben ik aan het onderzoeken, maar ik vroeg het omdat Richard hier misschien ervaring of tips voor heeft aangezien hij met het goede voorstel kwam.
 13. Dankjewel voor het meedenken! In hoeverre is het qua wetgeving mogelijk om de studenten een bepaald percentage (van de 'pay what you want') uit te betalen als beloning? Met deze constructie kan je, zeker in het begin denk ik, de studenten motiveren om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.
 14. Dankje voor je reactie Highio! Dat zal ik eens opzoeken en lezen. Over de te dekken risico's zal ik eens met de adviseur van de Rabobank praten.
 15. Hallo Highio, Dit is inderdaad een aandachtspunt. Dit is eventueel op te lossen door een 'no cure, no pay' basis. Er is mij echter verteld dat als je zorgt dat in de opdrachtomschrijving duidelijk staat wat het resultaat zal zijn en het bedrijf hiermee akkoord gaat er waarschijnlijk weinig problemen zullen ontstaan. Wat betreft de genoemde verzekering zal ik mij nog laten adviseren door een adviseur van de Rabobank waar mijn school contacten mee heeft. Groet, Ramon
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept