Jump to content

NLatuny

Senior
 • Content Count

  31
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Ze was vorig jaar wel ondernemer voor zowel inkomstenbelasting als omzetbelasting. Sinds dit jaar niet meer.
 2. Ik heb met de belastingdienst gesproken en hieruit kwam het volgende: Mijn vrouw wordt niet gezien als ondernemer volgens de inkomstenbelasting. Ze kan haar (eventuele) winst opgeven als "Inkomsten uit overig werk". Er hoeft dus geen winst/verlies en/of balans bijgehouden te worden, omdat deze niet opgegeven hoeven te worden bij de inkomstenbelasting. Alle kosten (bonnen/facturen) moeten worden bewaard en je moet bij houden hoeveel verkopen je hebt gedaan, zodat je kunt aantonen onder de grens van 20.000 euro te blijven. Ik ga het boekhoudprogramma dus opzeggen, want dit lukt ook wel in Excel zonder grootboekrekeningen ect. Ook geen facturatie systeem meer nodig, want alle klanten zijn particulier en vragen er niet om. Bedankt voor jullie reacties ieder geval.
 3. Goedenavond, Ik doe de administratie van mijn vrouws bedrijf (zzp). Sinds dit jaar maakt zij gebruik van de nieuwe KOR. Nu staat er overal dat het zo makkelijk is omdat je nu nog maar beperkte administratie hoeft bij te houden, niet verplicht bent om facturen te sturen en geen BTW aangifte meer hoeft te doen. Ik denk dan top. Dat schilt mij weer werkt. Echter, ik kan nergens vinden wat er nu wel nog wordt verwacht dat ik bij hou in de administratie. Kan iemand mij hierover wat meer vertellen? Alvast bedankt, NLatuny
 4. Mis ik nog wat dan? Ik ben nu van plan om een factuur van 50 euro te sturen naar de ANBI. Dat is toch goed dan?
 5. Ah super, bedankt voor je uitleg! Hier kan ik wat mee en is wat mij betreft deze thread dan ook afgerond.
 6. Ok ik probeer het even te begrijpen wat je zegt. Dus zoals ik het lees zijn er 2 manieren waarop dit kan verlopen: 1. Ik koop aan 50 euro ingrediënten in en ik factureer de ANBI 50 euro voor de taart. 2. Ik doneer 500 euro aan de ANBI. Ik koop aan 50 euro ingrediënten in en ik factureer de ANBI 550 euro voor de taart. Beide zijn belastingtechnisch correct, maar bij optie 2 betaal ik winstbelasting over de 500 euro van de taart? Ik kan die 500 euro bij optie 2 niet aftrekken door de 1% regel. Dus alleen als ik het vaak zou doen kom ik boven die 1% uit en zou het aftrekbaar zijn. Heb ik dit zo goed begrepen? Mijn vervolg vraag zou dan zijn, stel ik besluit om de taart volledig gratig te schenken. In dat geval zou ik zakelijk ingrediënten kopen voor 50 euro. Hoe zou ik het dan moeten administreren? Ik zal namelijk vaker donaties doen aan de ANBI, soms ook volledig gratis. Ik wil niet dat de belastingdienst straks ziet dat ik alleen maar ingrediënten zakelijk koop en vervolgens nooit heb gebruikt, maar wel uit de voorraad zijn verdwenen. Of is dat niet erg?
 7. Ja klopt taarten hebben 9% btw tarief. Wat je hier zegt, dat zou ik kunnen doen, maar zij willen zelf een taart eten. Als ik dat zou doen, zouden ze met het doneer geld alsnog naar mij komen met de vraag om een taart te maken voor dat geld.
 8. Ik moet zeggen dat het wat vriendelijker mag. Nogmaals ik heb een taart zakelijk voor bijna niks weg gegeven en ben geïnteresseerd hoe ik dat zakelijk zou moeten administreren, that's it. Stel ik zou dit vaak doen, dan ziet de belasting dienst dat ik alleen maar ingrediënten koop en deze zonder winst verkoop. Dat is toch raar? Zeker als ik het helemaal gratis zou weggeven. Dat denken ze dat ik alleen maar ingrediënten koop en nooit er mee doe. Vandaar dat ik wil weten hoe ik deze donaties kan verwerken in mijn administratie. Ik weet niet waarom je hier zoveel slecht in ziet? Je geeft aan dat wat ik voorstelde een "belachelijke ostentatief" manier. Nou dat boeit me verder niet, want wie gaat dit zien? Niemand... niet eens me boekhouder want die heb ik niet. En jullie kennen mij niet. Het is wel een manier dat duidelijk maakt voor de belastingdienst dat ik daadwerkelijk iets nuttigs doe met de inkopen (de ingrediënten). Zelfs als is het soms gratis. Deze manier is toch juist zuiver? Zo weet de belasting precies in termen van geld wat ik er mee heb gedaan. Maar goed ieder geval bedankt voor alle moeite die jullie doen om me helpen.
 9. Nee, gewoon een normale zzp, die taarten verkoopt.
 10. Ok dus, als ik een taart wil doneren aan de ANBI kan ik dat als volgt registreren: Ik maak 500 euro over naar de ANBI (dat is mijn donatie). En apart maak ik een factuur voor de taart (de volle mep) die de ANBI vervolgens betaald?
 11. Ja ik heb facturen/bonnen voor de ingrediënten die ik heb ingekocht. Als ik 500 euro zou doneren, dan is het een mutatie waarin ik van 500 euro van de bank naar grootboekrekening ANBI giften zou boeken. Maar wat als ik een taart zou schenken, gewoon 100% alles gratis ingrediënten + het maken?
 12. Ik bedoel, als ik een hele taart gratis geeft. Hoe zou ik dat moeten verwerken in de administratie?
 13. Ok duidelijk. Hoe zou het zijn als ik de taart helemaal gratis zou geven? Was het dan wel een donatie geweest? En had ik het dan wel zo kunnen verwerken in de administratie?
 14. Het is vrij simpel eigenlijk. Ik heb een taart geschonken voor het 45 jarig bestaan van de ANBI. Zij zouden alleen de ingrediënten betalen. De rest is een gift (dus het maken van de taart ect.). Ik wil de donatie van het maken van de taart (ter waarde van 500 euro) in mijn administratie verwerken. Ik snap jou uitleg niet helemaal waarom mijn voorgestelde aanpak niet goed zou zijn? Als ik hun 500 euro schenk, dan is dat toch gewoon een donatie? Dat de ANBI vervolgens daarmee een taart koopt is toch aan hun om te bepalen? En dat zij dan een taart bij mij kopen ter waarde van 550 euro mag toch ook? Onder aan de streep hebben ze dan een taart voor 50 euro gekocht. Precies zoals afgesproken (50 euro voor de ingredient kosten). Als hier een fiscaal voordeel uit te halen valt, graag, zeg me hoe, maar ik wil gewoon weten of ik dit zo in mijn administratie mag verwerken volgens de belasting.
 15. Kan ik het niet gewoon als volgt registreren? Ik doe een donatie aan de ANBI van 500 euro. Vervolgens koopt de ANBI bij mij een taart van 550 euro. Dus het is een losse gift mutatie van 500 euro als gift en vervolgens een normale bestelling met factuur voor de taart? Onder aan de streek heb ik dan 500 euro gedoneerd en zij hebben een bijna gratis taart.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept