Jump to content

terimmer

Newbee
  • Content Count

    2
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0
  1. Bedankt Joost. Mbt je advies om het geld te laten deblokkeren; ik las ook wat achtergrond info over de saldomethode/saldoverklaring. Maakt die methode het mogelijk voor me om het saldo te laten staan, of is dat geen goed idee, gezien mijn casus? Ik zit nog wel in mijn maag met de uitleg van de Belastingdienst dat de extra aftrek alleen betrekking heeft op de stakingswinst. Ik vind dit zelf niet heel duidelijk op hun site staan. Er staat: '' Staakt u (een deel van) uw onderneming? U kunt een deel van de stakingswinst gebruiken voor de betaling van lijfrentepremies. U hebt dan recht op een extra lijfrentepremieaftrek.' Mijn adviseur heeft dit blijkbaar geïnterpreteerd als: 'als je de stakingswinst gebruikt voor aankoop lijfrente, dan mag je extra premie aftrekken in aanvulling op de stakingswinst'. De Belastingdienst redeneert: 'tot maximaal de stakingswinst.' Is die uitleg van de Belastingdienst algemeen bekend bij adviseurs (maw...had mijn adviseur dit moeten weten)? Iemand anders nog andere inzichten?
  2. Beste forumleden, ik zit met een (fiscaal) probleem. Eind 2017 heb ik mijn eenmanszaak gestaakt. Mijn adviseur (administratiekantoor) gaf aan dat mijn stakingswinst alleen uit de oudedagsreserve (FOR was ongeveer Eur15k) bestond en dat ik hier een lijfrenteproduct voor kon aankopen. Twee maanden later kwam hij met een artikel van de Belastingdienst op de proppen en het bleek dat er een extra lijfrentepremieaftrek bij stakende ondernemers mogelijk was. Volgens de criteria van dat artikel zou ik ongeveer Eur 112k extra kunnen aftrekken. In de jaarstukken is dit door hem ook opgenomen als: - premies ivm afwikkelen oudedagsreserve (a 15k), en - premies ivm afwikkelen stakingswinst (a 112k) Totaal uitgaven voor inkomensvoorziening: Eur 127k In april/mei 2018 heb ik daartoe in totaal Eur127k (15+112) gestort op een geblokkeerde pensioenrekening. De Belastingdienst is niet akkoord met de uitleg van de adviseur en stelt dat de Eur 112k een maximum aftekbare stakingswinst betreft. En aangezien mijn stakingswinst Eur 15k is (en daarnaast mag ik nog Eur 3600 stakingsaftrek er bij tellen). Totale aftrek lijfrentepremie is dan bijna Eur 19k. Nogal een verschil met de Eur 127k die ik heb gestort. Ik heb de volgende vragen: 1. Klopt de uitleg van de Belastingdienst dat het een maximumbedrag betreft die alleen geldt voor de stakingswinst? Ik heb op de site gekeken. De pagina mbt 2017 bestaat niet meer, maar de tekst van 2018 is vergelijkbaar: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/verandering_inkomstenbelasting_vorige_jaren/veranderingen-2018/extra_lijfrentepremieaftrek_bij_stakende_ondernemers_2018 2. Als het klopt wat de Belastingdienst zegt, hoe kan ik dan het beste handelen? a) het bedrag van Eur127k op de geblokkeerde rekening laten staan en nu inkomstenbelasting betalen over het deel wat ik onterecht heb afgetrokken? Wat zijn de consquenties hiervan (betaal ik dan op pensioendatum niet weer belasting over een bedrag wat ik nooit heb afgetrokken?) b) de pensioenrekening deblokkeren (als dat kan en mag van de Belastingdienst), omdat er een fout is gemaakt? 3. Mijn adviseur geeft aan niet verzekerd te zijn en dat de aangifte mijn eigen verantwoordelijkheid is. Ik vind echter wel degelijk dat hij tekortgeschoten is. Ik ben twee jaar ZZP-er geweest en was niet bekend met begrippen als stakingswinst, FOR, etc. In hoeverre kan ik hem aansprakelijk stellen, mocht ik uiteindelijk schade ondervinden van zijn advies (ik betaal sowieso een forse rente over het bedrag wat ik dus niet mag aftrekken en waarover ik nu toch inkomstenbelasting moet betalen) 4. Zijn er nog tips te geven, gezien bovenstaande casus? Ik kan nog kijken naar mijn jaar-en reserveringsruimte om het gat te verkleinen lijkt me. Nog andere inzichten die ik mee kan nemen? Ik las ook iets over de saldomethode. Kan ik die gebruiken? Bedankt voor jullie hulp.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept