Jump to content

studiostevus

Newbee
  • Content Count

    4
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0
  1. Dank allen voor de reacties! Een beetje meer context: De bedoeling is eigenlijk om haar een runway te geven van X maanden om haar bedrijf op te zetten. Er is een businessplan dat uitgaat van een inbreng van EUR 25.000. Ze werkt nu als recruiter op het zelfde gebied, en is inderdaad dus gebonden aan non-compete bedingen in haar contract. In de eerste maanden zal ze dus de database met klanten gaan opbouwen, omdat ze nog niet actief kan gaan werven. Het in te brengen kapitaal is bedoeld om deze runway te verschaffen, alsmede startup kosten en systemen (CRM, Linkedin etc). Na de eerst X maanden moet het bedrijfje omzet draaien, en de bedoeling is om zo snel mogelijk de investering aan mij terug te betalen (met een meerderheid van de winst). Nadat dit is terugbetaald behoud ik nog een minderheidsaandeel van de winst als beloning voor het gelopen risico. Wellicht eerder een constructie met een soort converteerbare lening?
  2. Beste allemaal, wellicht een zeer simpele vraag voor velen, alleen niet voor mij helaas. De zus van mijn vrouw is de afgelopen 8 jaar succesvol als recruiter bij een werving en selectiebureau in een IT niche. Ze is het leven in dienst van een bedrijf echter zat en wil voor zichzelf beginnen. Aangezien ze geen eigen geld heeft, heeft ze mijn vrouw en ik gevraagd om als investeerder in te stappen. Ze wil wel een (lager) vast inkomen behouden om hiermee in haar levensonderhoud te voorzien, en kan het zich niet veroorloven zonder basisinkomen te doen. Een groot gedeelte van de 'investering' is dus haar basissalaris, en daarnaast kantoorkosten, linkedin abbonnementen en dat soort zaken. Daarnaast is ze een goede recruiter maar en wil ze zich eigenlijk richten op sales binnenhalen en niet om hetgeen hier omheen gebeurt. Hier gaat ze dus wat hulp van ons bij krijgen. Mijn vraag gaat over: 1. Wat voor aandeelhoudersstructuur is geschikt hiervoor? 1/3 elk vanaf het begin? Of begint de zus met 0% en kan sweat equity opbouwen? 2. Beloningsstructuur? Zoals gezegd is de zus op zoek naar een basisinkomen en wil daarnaast een (Groeiend) percentage van de winst. Ik en mijn vrouw willen een goede vergoeding voor het financiele risico dat we nemen. Welllicht ook een optie is om de winstverdeling na salariskosten in eerste instantie meer richting de financierders te laten gaan (bijv 70/30), en nadat er X rendement is behaald, deze om te draaien naar 30/70. Alvast bedankt!
  3. Hoi Norbert, Dank voor je snelle antwoord! Het ziet er dus al met al niet zo donker uit als ik oorspronkelijk dacht. Zou je misschien iets meer kunnen zeggen over de 'typische' financieringsstructuur op basis van eerder door jou genoemde voorbeeld? (bankfinanciering, achtergesteld, % equity, verkopersfinanciering, participatiemaatschappijen etc etc etc) Ik begrijp dat financiering maatwerk is, maar het zou fijn zijn om met een typisch uitgangspunt te beginnen. Alvast bedankt!
  4. Beste HLers, Ik lees al geruime tijd mee op het forum, omdat ik overweeg op termijn mijn leven als werknemer om te ruilen voor de dalen en pieken van het ondernemerschap. Hierover de volgende (wellicht vrij basic), waar ik desalniettemin geen duidelijke eerdere antwoorden op heb kunnen vinden. Situatie: ik overweeg over 2 jaar een bedrijf over te nemen. Weet nog niet hoe en wat, maar daar heb ik dus nog twee jaar de tijd voor om een beter beeld van te krijgen. Mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar een overname (mbi) en niet van scratch een bedrijf beginnen, vanwege de betere statistieken mbt succesrate. Voorkeur in een technische sector, business2business, productiebedrijf. Financieel: wij hebben het geluk dat wij als werknemers (goedbetaalde tweeverdieners) veel hebben kunnen sparen, tot op het punt dat we in theorie zouden kunnen rondkomen van beleggingen etc. Uitdaging: na een goed gesprek heeft mijn vrouw aangegeven dat ze het heel leuk vind als ik mijn dromen achterna ga door een eigen bedrijf over te nemen of te starten, maar wel onder de volgende voorwaarden: 1. Het bedrag aan spaargeld wat er aan een overname besteed mag worden is zeg 50-100.000. Dit is cash, zit niet in een woonhuis oid. 2. De financiële onafhankelijkheid van het gezin mag geen inzet worden, met andere woorden: een privé borgstelling is uitgesloten. Gezien de berichten op het forum en elders maak ik mij zorgen over de mogelijkheden die deze voorwaarden met zich mee brengen? Is een overname wel een haalbare kaart? In mijn hoofd denk ik aan de overname van een serieuze technische speler in een niche markt, niet een (met respect) snackbar of shoarmazaak... haalbaar onder zulke voorwaarden?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept