Jump to content

richard ten Ham

Newbee
  • Content Count

    4
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0
  1. Bedankt voor je reactie, Rik. Ik vind het vreemd omdat: 1. Mijn werkbeloning hoger ligt dan die van een gewone werknemer met dezelfde taken als ik. Indirect betekent dat voor hen meer winst als ik opstap. 2. Als ik daarnaast vandaag besluit uit te stappen met 0 euro en de zaak wordt (bij wijze van spreken) morgen door de overige 2 vennoten verkocht voor een bedrag met meer dan 6 nullen dan voelt dat niet rechtvaardig. Nogmaals, het is een gevoel. Als de wet zegt dat het zo zit dan heb ik geen keuze dan me daarbij aan te sluiten. Ik wil het in ieder geval goed hebben uitgezocht :) @Cosara, Bedankt voor het meedenken! ik heb je linkjes gelezen, ik lees daar alleen niets over wat er gebeurt als de arbeidsbeloning een stelpost is en hoe er in dat geval gehandeld moet worden met de winst/overwinst. Jij zegt dus dat in dat geval de berekening moet worden gemaakt op basis van de arbeidsbeloning? @Norbert Bakker, er is een vennootschapscontract en die bevat inderdaad een voortzettingsbeding.
  2. Niet helemaal, Hans, er zijn namelijk 3 vennoten in totaal (op dit moment). Er blijven er dan dus nog 2 over, dus de vennootschap blijft bestaan.
  3. Bedankt voor je reactie, Henk! Ik bedoelde inderdaad dat de arbeidsverloning een stelpost is. Onze accountant heeft aangegeven dat er in dat geval geen echte sprake is van "overwinst". Op basis van zo’n berekening zou gesteld kunnen worden dat er geen sprake is van goodwill. Ik vind dat vreemd, omdat dat zou betekenen dat ik letterlijk met lege handen zou komen te staan bij uittreding en ik al die jaren (behalve mijn vermogen) verder niets heb opgebouwd. Er is inderdaad een VOF contract, maar daarin staat niet letterlijk opgenomen waar een uittredende vennoot recht op heeft. Aangezien de accountant in kwestie nauw betrokken is bij de mede-vennoten en deze allemaal niet zitten te wachten op het uitbetalen van een goodwill, zou ik wat onafhankelijk advies enorm waarderen. Alvast bedankt!
  4. Beste allemaal, Ik zit sinds enkele jaren in een goeddraaiende VOF en overweeg binnenkort uit te stappen. Ik heb hierover inmiddels wat informatie nagelezen en las dat bij uittreden van een vennoot je recht hebt op een stuk goodwill van het bedrijf. Mijn mede-vennoten beweren echter dat dit niet aan de orde is, omdat de arbeidsbeloning in de huidige VOF een stelpost is en als die in mindering wordt gebracht er geen echte ‘overwinst’ is. Op basis van zo’n berekening zou gesteld kunnen worden dat er geen sprake is van goodwill, zegt men. Het klopt inderdaad dat de winst op dit moment een stelpost is die wordt uitgekeerd aan iedere vennoot. Toch lijkt het me stug dat dat zou betekenen dat ik bij uittreding met lege handen zou komen te staan en mijn winst en de potentie van de zaak zonder daar iets voor terug te krijgen overdraag aan mijn mede-vennoten. Ik heb er zelf niet veel verstand van en hoop dus dat iemand van jullie hier een lichtje op kan schijnen :) Alvast enorm bedankt!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept